- Αύξηση του κύκλου εργασιών στα καταλύματα παρατηρείται σε όλα τα νησιά του συμπλέγματος Δωδεκανήσων, με την Κάλυμνο να ξεχωρίζει ποσοστιαία.
- Η Ρόδος διατηρεί τη δεύτερη θέση στην αγορά καταλυμάτων της χώρας, με αύξηση 3,8% στον τζίρο της το δεύτερο τρίμηνο του 2026.
- Στην εστίαση, η Κως καταγράφει πτώση 6,9% στον τζίρο, ενώ τα μικρότερα νησιά εμφανίζουν θετικά αποτελέσματα.
- Η Κως έχει θετική πορεία στα καταλύματα με αύξηση 4,6%, αλλά η υποχώρηση στην εστίαση υπογραμμίζει την αντίφαση στην τουριστική της εικόνα.
• Αύξηση του κύκλου εργασιών στα καταλύματα σε όλα τα νησιά του συμπλέγματος, με την Κάλυμνο να πρωταγωνιστεί ποσοστιαία, ενώ στην εστίαση η εικόνα διχάζεται, με την Κω να καταγράφει αισθητή πτώση
Σε τροχιά ανόδου κινήθηκε ο τουριστικός τζίρος στα Δωδεκάνησα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2026, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή στις 25 Αυγούστου 2026 για την εξέλιξη του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης ανά Περιφερειακή Ενότητα. Και οι 4 Περιφερειακές Ενότητες του νησιωτικού συμπλέγματος, δηλαδή η Ρόδος, η Κως, η Κάλυμνος και η Κάρπαθος, εμφάνισαν θετικό πρόσημο στα καταλύματα, σε μια περίοδο κατά την οποία ο κλάδος πανελλαδικά ενισχύθηκε κατά 6,1%.
Στην εστίαση, ωστόσο, η εικόνα είναι πιο σύνθετη, καθώς η άνοδος στα μικρότερα νησιά συνυπάρχει με σαφή υποχώρηση στην Κω, αντανακλώντας εν μέρει και τη γενικότερη κάμψη του κλάδου σε εθνικό επίπεδο, όπου ο τζίρος μειώθηκε κατά 2,5%.
Η Ρόδος παραμένει η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά καταλυμάτων της χώρας
Το ειδικό βάρος της Ρόδου στον ελληνικό τουρισμό αποτυπώνεται με ενάργεια στα στοιχεία. Το νησί συγκέντρωσε το 2025 το 11,9% του συνολικού ετήσιου κύκλου εργασιών των καταλυμάτων πανελλαδικά, ποσοστό που την κατατάσσει δεύτερη σε ολόκληρη τη χώρα, πίσω μόνο από την Αττική. Στο δεύτερο τρίμηνο του 2026 ο τζίρος των καταλυμάτων στη Ρόδο ανήλθε σε 392,5 εκατ. ευρώ, από 378,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2025, καταγράφοντας αύξηση 3,8%.
Πρόκειται για ρυθμό χαμηλότερο από τον πανελλαδικό μέσο όρο, ο οποίος όμως εφαρμόζεται σε μια ήδη πολύ μεγάλη βάση, γεγονός που καθιστά την απόλυτη αύξηση των εσόδων ιδιαίτερα σημαντική σε επίπεδο συνόλου.
Θετική ήταν η πορεία του νησιού και στην εστίαση, όπου ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 92,1 εκατ. ευρώ, έναντι 91,2 εκατ. ευρώ πέρυσι, με άνοδο 1%.
Η επίδοση αυτή αποκτά μεγαλύτερη αξία αν συνυπολογιστεί ότι η πλειονότητα των μεγάλων τουριστικών αγορών της χώρας κινήθηκε αρνητικά στον συγκεκριμένο κλάδο, καθώς από τις 21 Περιφερειακές Ενότητες με συμμετοχή τουλάχιστον 1% στον ετήσιο τζίρο της εστίασης, οι 15 εμφάνισαν πτώση. Η Ρόδος, με μερίδιο 2,6% στη συνολική αγορά της εστίασης, συγκαταλέγεται έτσι στη μειοψηφία των μεγάλων προορισμών που κατάφεραν να διατηρήσουν θετικό πρόσημο.

Η Κω ανεβάζει στροφές στα ξενοδοχεία αλλά χάνει έδαφος στα τραπέζια
Η δεύτερη μεγάλη τουριστική δύναμη των Δωδεκανήσων, η Κως, παρουσιάζει την πιο αντιφατική εικόνα του συμπλέγματος. Στα καταλύματα, όπου το νησί κατέχει μερίδιο 4,4% στον πανελλαδικό ετήσιο τζίρο, ο κύκλος εργασιών του δεύτερου τριμήνου αυξήθηκε κατά 4,6%, φθάνοντας τα 136,7 εκατ. ευρώ από 130,8 εκατ. ευρώ το 2025.
Η επίδοση αυτή τοποθετεί την Κω σταθερά μεταξύ των ισχυρών αγορών του κλάδου, πίσω από τη Ρόδο, το Ηράκλειο, τη Θεσσαλονίκη και τα Χανιά σε όρους συμμετοχής.
Εντελώς διαφορετική είναι όμως η εικόνα στην εστίαση.
Ο τζίρος των επιχειρήσεων του κλάδου στο νησί υποχώρησε κατά 6,9%, στα 31,8 εκατ. ευρώ από 34,2 εκατ. ευρώ πέρυσι, καταγράφοντας μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων με συμμετοχή τουλάχιστον 1% στον ετήσιο κύκλο εργασιών του κλάδου.
Χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των μεγάλων αγορών εμφάνισαν μόνο η Αχαΐα, η Μεσσηνία, η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική. Το φαινόμενο των γεμάτων ξενοδοχείων που συνοδεύονται από πιεσμένη εστίαση, το οποίο διατρέχει τη φετινή χρονιά σε πανελλαδικό επίπεδο, βρίσκει έτσι στην Κω μία από τις πιο χαρακτηριστικές του εκφράσεις. Τα διαθέσιμα στοιχεία δεν διευκρινίζουν τα αίτια της απόκλισης, η οποία πάντως συμβαδίζει με τη γενικότερη τάση συγκράτησης της κατανάλωσης εκτός καταλύματος.
Η Κάλυμνος πρωταθλήτρια σε ρυθμούς ανάπτυξης
Αν η Ρόδος και η Κως κυριαρχούν σε απόλυτα μεγέθη, η Κάλυμνος ξεχωρίζει στα ποσοστά. Ο κύκλος εργασιών των καταλυμάτων στο νησί εκτινάχθηκε κατά 12,4% το δεύτερο τρίμηνο, στα 5,8 εκατ. ευρώ από 5,2 εκατ. ευρώ το 2025, επίδοση που την κατατάσσει μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων προορισμών της χώρας, έστω και από περιορισμένη αφετηρία, καθώς η συμμετοχή της στον πανελλαδικό τζίρο του κλάδου παραμένει στο 0,2%.
Ακόμη πιο αξιοσημείωτη είναι η πορεία της Καλύμνου στην εστίαση, όπου ο τζίρος αυξήθηκε κατά 7,2%, στα 10,9 εκατ. ευρώ, σε μια χρονιά που ο κλάδος συρρικνώνεται πανελλαδικά. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στο νησί ο κύκλος εργασιών της εστίασης υπερβαίνει σε απόλυτα μεγέθη εκείνον των καταλυμάτων, στοιχείο που παραπέμπει σε διαφορετική φυσιογνωμία τουριστικού προϊόντος σε σχέση με τους μεγάλους ξενοδοχειακούς προορισμούς του συμπλέγματος.

Σταθερά ανοδική η Κάρπαθος
Θετική και στους δύο κλάδους ήταν και η πορεία της Καρπάθου. Ο τζίρος των καταλυμάτων αυξήθηκε κατά 3,3%, στα 7,9 εκατ. ευρώ από 7,6 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ η εστίαση ενισχύθηκε κατά 3%, στα 4,1 εκατ. ευρώ. Το νησί, με συμμετοχή 0,3% στον πανελλαδικό τζίρο των καταλυμάτων, καταγράφει έτσι μια ισορροπημένη άνοδο, χωρίς τις έντονες αποκλίσεις μεταξύ των δύο κλάδων που παρατηρούνται σε άλλους προορισμούς.
Η Κάρπαθος αναδεικνύεται, μαζί με την Κάλυμνο και τη Ρόδο, σε μία από τις 3 δωδεκανησιακές αγορές με θετικό πρόσημο τόσο στη φιλοξενία όσο και στην εστίαση.
Το ευρύτερο πλαίσιο μιας χρονιάς δύο ταχυτήτων
Η εικόνα των Δωδεκανήσων εντάσσεται σε ένα εθνικό τοπίο με σαφή διχοτόμηση. Πανελλαδικά, ο κύκλος εργασιών των καταλυμάτων ανήλθε το δεύτερο τρίμηνο του 2026 σε 3,304 δισ. ευρώ, έναντι 3,113 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2025, ενώ η εστίαση υποχώρησε στα 3,165 δισ. ευρώ από 3,245 δισ. ευρώ.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το νοτιοανατολικό Αιγαίο εμφανίζεται συγκριτικά ανθεκτικό, καθώς κανένα από τα 4 νησιά του συμπλέγματος δεν κατέγραψε πτώση στα καταλύματα, σε αντίθεση με προορισμούς όπως η Μύκονος, όπου ο κλάδος υποχώρησε κατά 1,5%.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το κρίσιμο ερώτημα για τα Δωδεκάνησα δεν αφορά στη ροή των επισκεπτών, η οποία αποτυπώνεται στα ενισχυμένα έσοδα των καταλυμάτων, αλλά στη διάχυση της τουριστικής δαπάνης στην τοπική οικονομία.
Η υποχώρηση της εστίασης στην Κω, σε αντιδιαστολή με τη σταθερότητα της Ρόδου και τη δυναμική των μικρότερων νησιών, δείχνει ότι η φετινή σεζόν εξελίσσεται με διαφορετικούς όρους από νησί σε νησί, ακόμη και εντός του ίδιου νησιωτικού συμπλέγματος.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία βασίζονται σε διοικητικές πηγές και καταρτίζονται με γεωγραφική ταξινόμηση σύμφωνα με την έδρα κάθε επιχείρησης, καλύπτουν την περίοδο έως και το δεύτερο τρίμηνο του 2026 και αναμένεται να συμπληρωθούν με τα δεδομένα του τρίτου τριμήνου, που περιλαμβάνει την κορύφωση της θερινής περιόδου.
Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης
Add Dimokratiki.gr on Google ↗ Ακολουθήστε μας στο Google News ★ ↗Στο Google News πατήστε ★ Ακολουθήστε

.gif)





















