ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ελλάδα επενδύει στα θαλάσσια drones: Πώς οι Ένοπλες Δυνάμεις χτίζουν οικοσύστημα με τεχνογνωσία MIT

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
✦ Σύ­νο­ψη ⌄
  • Το πρό­γραμ­μα «MIT TRITON Summer School» εξε­λίσ­σε­ται στη Σχολή Ναυ­τι­κών Δο­κί­μων, υπο­στη­ρί­ζο­ντας την ελ­λη­νι­κή με­τά­βα­ση στην τε­χνο­λο­γία των θα­λάσ­σιων drones.
  • Στε­λέ­χη των ελ­λη­νι­κών Ενό­πλων Δυ­νά­με­ων και ιδιω­τι­κών αμυ­ντι­κών εται­ριών συμ­με­τέ­χουν σε εκ­παι­δευ­τι­κό πρό­γραμ­μα διε­θνών προ­δια­γρα­φών που εστιά­ζει στη θα­λάσ­σια ρο­μπο­τι­κή και την αυ­το­νο­μία.
  • Το πρό­γραμ­μα χρη­μα­το­δο­τεί­ται από το ΕΛΚΑΚ και στο­χεύ­ει στην ανά­πτυ­ξη αυ­τό­νο­μων θα­λάσ­σιων οχη­μά­των ελ­λη­νι­κής τε­χνο­λο­γί­ας μέχρι το τέλος του έτους.
  • Ο Πρω­θυ­πουρ­γός Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης τό­νι­σε τη ση­μα­σία της τε­χνο­λο­γί­ας για την ασφά­λεια της χώρας και την ανά­γκη να πα­ρα­μεί­νου­με στην πρώτη γραμ­μή της και­νο­το­μί­ας.

Με την τε­χνο­γνω­σία του Massachusetts Institute of Technology (MIT), με την οποία έχει ήδη εφο­διά­σει το Πο­λε­μι­κό Ναυ­τι­κό των ΗΠΑ, εξε­λίσ­σε­ται τις ημέ­ρες αυτές στη Σχολή Ναυ­τι­κών Δο­κί­μων το «MIT TRITON Summer School», ση­μα­το­δο­τώ­ντας την με­τά­βα­ση των ελ­λη­νι­κών Ενό­πλων Δυ­νά­με­ων στο πεδίο των θα­λάσ­σιων drones.

To εντα­τι­κό εκ­παι­δευ­τι­κό πρό­γραμ­μα διε­θνών προ­δια­γρα­φών στον τομέα της θα­λάσ­σιας ρο­μπο­τι­κής, της αυ­το­νο­μί­ας, των αι­σθη­τή­ρων, των επι­κοι­νω­νιών και της τε­χνη­τής νοη­μο­σύ­νης, πα­ρα­κο­λου­θούν σε δια­κλα­δι­κή σύν­θε­ση και σε δύο φά­σεις συ­νο­λι­κά στε­λέ­χη του Πο­λε­μι­κού Ναυ­τι­κού, της Αε­ρο­πο­ρί­ας, του Στρα­τού Ξηράς, αλλά και του Λι­με­νι­κού, μαζί με στε­λέ­χη ιδιω­τι­κών εται­ριών αμυ­ντι­κής τε­χνο­λο­γί­ας της χώρας, συν­θέ­το­ντας αθό­ρυ­βα το πρώτο ελ­λη­νι­κό οι­κο­σύ­στη­μα αυ­τό­νο­μων θα­λάσ­σιων οχη­μά­των, υπο­βρύ­χιων ή επι­φα­νεί­ας αντί­στοι­χα.

Μό­νι­μο ερ­γα­στή­ριο

Χω­ρι­σμέ­νο σε δύο κύ­κλους, το πρό­γραμ­μα εστιά­ζε­ται αφε­νός στα ρο­μπο­τι­κά συ­στή­μα­τα (Design of Electromechanical Robotic Systems) και αφε­τέ­ρου στην αυ­το­νο­μία (Marine Autonomy, Sensing and Communications), ενώ χρη­μα­το­δο­τεί­ται από το ΕΛΚΑΚ με στρα­τη­γι­κό στόχο να κα­τα­τε­θεί μέχρι τα τέλη του τρέ­χο­ντος έτους μια προ­κή­ρυ­ξη για την προ­μή­θεια και την κα­τα­σκευή αυ­τό­νο­μων θα­λάσ­σιων οχη­μά­των (USV και UUV) αμι­γώς ελ­λη­νι­κής τε­χνο­λο­γί­ας. Το κρί­σι­μο, όμως, στο συ­γκε­κρι­μέ­νο πρό­γραμ­μα που φέρει τη σφρα­γί­δα ακα­δη­μαϊ­κών του ΜΙΤ, όπως του Μι­χα­ήλ Τρια­ντα­φύλ­λου, Henry L. and Grace Doherty Professor of Ocean Science and Engineering at MIT, του David Barrett, Professor of the Practice in the Mechanical Engineering Department at MIT, αλλά και του Andrew Bennett, Senior Lecturer στο MIT Department of Mechanical Engineering, είναι η δυ­να­τό­τη­τα με­τα­φο­ράς τε­χνο­γνω­σί­ας «εδώ και τώρα» προς τα στε­λέ­χη των ελ­λη­νι­κών Ενό­πλων Δυ­νά­με­ων από το MIT Marine Lab. Με στρα­τη­γι­κό στόχο, «να δη­μιουρ­γή­σουν εδώ, στη Σχολή Ναυ­τι­κών Δο­κί­μων, ένα προηγ­μέ­νο ερ­γα­στή­ριο, ανά­λο­γο του Ερ­γα­στη­ρί­ου του MIT», όπως εξή­γη­σε ο Υπουρ­γός Εθνι­κής Άμυ­νας, Νίκος Δέν­διας, ενη­με­ρώ­νο­ντας σχε­τι­κά τον πρω­θυ­πουρ­γό, Κυ­ριά­κο Μη­τσο­τά­κη κατά την πρό­σφα­τη επί­σκε­ψή του στις εγκα­τα­στά­σεις του προ­γράμ­μα­τος.

Δί­νο­ντας το στίγ­μα, ο κ. Μη­τσο­τά­κης ανέ­φε­ρε για το πρό­γραμ­μα πως «δεν είναι απλά μία ει­κό­να από το μέλ­λον, είναι μία ει­κό­να από το παρόν ενός θε­ά­τρου επι­χει­ρή­σε­ων το οποίο αλ­λά­ζει δρα­μα­τι­κά», υπο­γραμ­μί­ζο­ντας πως «έχου­με μία υπο­χρέ­ω­ση, για να κρα­τή­σου­με την πα­τρί­δα μας ασφα­λή, να εί­μα­στε στην πρώτη γραμ­μή της πα­γκό­σμιας τε­χνο­γνω­σί­ας και και­νο­το­μί­ας».

Είναι το γε­γο­νός ότι στη διάρ­κεια της εκ­παί­δευ­σης στη Σχολή Ναυ­τι­κών Δο­κί­μων τα στε­λέ­χη των ελ­λη­νι­κών Ενό­πλων Δυ­νά­με­ων δι­δά­σκο­νται «πως να φτιά­χνουν, πως να προ­γραμ­μα­τί­ζουν και πως να κα­θι­στούν αυ­τό­νο­μα» τα θα­λάσ­σια οχή­μα­τα, αφού σε έτοι­μες πλατ­φόρ­μες δη­μιουρ­γούν αι­σθη­τή­ρες και ενερ­γο­ποι­η­τές στο ρο­μπο­τι­κό μέρος, αλλά και πρω­τό­τυ­πο λο­γι­σμι­κό, ώστε να εξα­σφα­λί­σουν τα ζη­τή­μα­τα αυ­το­νο­μί­ας. Το ίδιο… manual του ΜΙΤ χρη­σι­μο­ποιούν και οι ναυ­τι­κές δυ­νά­μεις των ΗΠΑ, προ­κει­μέ­νου να μπο­ρούν να απο­κτούν ανά πάσα στιγ­μή πλατ­φόρ­μες αυ­το­νο­μί­ας.

Τη γέ­φυ­ρα ανά­με­σα στο εγνω­σμέ­νου κύ­ρους ακα­δη­μαϊ­κό ίδρυ­μα των ΗΠΑ και το Γε­νι­κό Επι­τε­λείο Ναυ­τι­κού έκανε η Smart Start, η οποία «τρέ­χει» τα προ­γράμ­μα­τα του ΜΙΤ για την Νο­τιο­α­να­το­λι­κή Ευ­ρώ­πη, ανοί­γο­ντας ένα πα­ρά­θυ­ρο ου­σια­στι­κής εκ­παι­δευ­τι­κής εμπει­ρί­ας για τις ελ­λη­νι­κές Ένο­πλες Δυ­νά­μεις. Δη­λω­τι­κό αυτού είναι το γε­γο­νός ότι το πρό­γραμ­μα ορ­γα­νώ­θη­κε μέσα σε λι­γό­τε­ρο από έναν μήνα, ενώ για τις ανά­γκες του οι διορ­γα­νω­τές ει­σή­γα­γαν εξο­πλι­σμό αξίας πε­ρί­που 100.000 ευρώ, τον οποίο, κατά πλη­ρο­φο­ρί­ες, θα δια­θέ­σουν στην Σχολή Ναυ­τι­κών Δο­κί­μων.

Άλ­λω­στε, προ­με­τω­πί­δα για το εκ­παι­δευ­τι­κό πρό­γραμ­μα απο­τέ­λε­σαν τα συ­γκρι­τι­κά πλε­ο­νε­κτή­μα­τα της Ελ­λά­δας στο συ­γκε­κρι­μέ­νο πεδίο, με δε­δο­μέ­νο ότι δια­θέ­τει την κα­τάλ­λη­λη γε­ω­γρα­φι­κή θέση, ναυ­τι­κή γνώση αιώ­νων αλλά και ένα από τα πιο έμπει­ρα πο­λε­μι­κά ναυ­τι­κά στις υπο­βρύ­χιες επι­χει­ρή­σεις σε όλη την Ευ­ρώ­πη, πα­ράλ­λη­λα με υψη­λού επι­πέ­δου Στρα­τιω­τι­κές Σχο­λές. Αυτό, στο οποίο, ωστό­σο, υστε­ρού­σε ση­μα­ντι­κά μέχρι πρό­τι­νος η χώρα, ήταν η έλ­λει­ψη εξει­δι­κευ­μέ­νης γνώ­σης γύρω από τα θα­λάσ­σια drones, τα οποία εμ­φα­νί­ζουν με­γά­λο βαθμό δυ­σκο­λί­ας, τόσο ως προς την κα­τα­σκευή και την πλο­ή­γη­ση και κυ­ρί­ως ως προς τον εντο­πι­σμό τους, μή­νυ­μα το οποίο ελή­φθη, στην πε­ρί­πτω­ση του ου­κρα­νι­κού θα­λάσ­σιου drone, το οποίο εντο­πί­στη­κε σε σπη­λιά, στις ακτές της Λευ­κά­δας. Σε κάθε πε­ρί­πτω­ση, όμως, η Ελ­λά­δα μπο­ρεί να ανα­πτύ­ξει ένα εγ­χώ­ριο οι­κο­σύ­στη­μα και να απο­τε­λέ­σει μια βάση για την πε­ραι­τέ­ρω εξέ­λι­ξη των αυ­τό­νο­μων θα­λάσ­σιων οχη­μά­των, αυ­ξά­νο­ντας το απο­τύ­πω­μά της στη διε­θνή αμυ­ντι­κή βιο­μη­χα­νία.

Στό­χοι και μα­θή­μα­τα

Ση­μειω­τέ­ον ότι το συ­γκε­κρι­μέ­νο πρό­γραμ­μα πε­ρι­λαμ­βά­νει δύο αυ­το­τε­λή εντα­τι­κά εκ­παι­δευ­τι­κά σκέλη, βα­σι­σμέ­να σε μα­θή­μα­τα του MIT, ενώ ευ­θυ­γραμ­μί­ζε­ται πλή­ρως ως προς τους στό­χους της με­ταρ­ρυθ­μι­στι­κής «Ατζέ­ντας 2030», αφού συμ­βάλ­λει:

– στην ει­σα­γω­γή και αφο­μοί­ω­ση τε­χνο­γνω­σί­ας αιχ­μής από το MIT σε κρί­σι­μους το­μείς, όπως η θα­λάσ­σια ρο­μπο­τι­κή, η αυ­το­νο­μία, οι αι­σθη­τή­ρες, οι επι­κοι­νω­νί­ες, η τε­χνη­τή νοη­μο­σύ­νη και η ολο­κλή­ρω­ση μη επαν­δρω­μέ­νων συ­στη­μά­των,

– στην ενί­σχυ­ση της ικα­νό­τη­τας του Πο­λε­μι­κού Ναυ­τι­κού να κα­τα­νο­εί, να αξιο­λο­γεί και να αξιο­ποιεί μελ­λο­ντι­κά αυ­τό­νο­μα θα­λάσ­σια συ­στή­μα­τα, όπως μη επαν­δρω­μέ­να σκάφη επι­φα­νεί­ας και υπο­βρύ­χια αυ­τό­νο­μα συ­στή­μα­τα,

– στη δη­μιουρ­γία πυ­ρή­να στε­λε­χών υψη­λής εξει­δί­κευ­σης σε ανα­δυό­με­νες τε­χνο­λο­γί­ες με άμεση συ­νά­φεια προς το σύγ­χρο­νο ναυ­τι­κό επι­χει­ρη­σια­κό πε­ρι­βάλ­λον, στη σύν­δε­ση της διε­θνούς ακα­δη­μαϊ­κής τε­χνο­γνω­σί­ας με τις επι­χει­ρη­σια­κές ανά­γκες του Πο­λε­μι­κού Ναυ­τι­κού και των Ενό­πλων Δυ­νά­με­ων,

– στην υπο­στή­ρι­ξη της εθνι­κής προ­σπά­θειας αμυ­ντι­κής και­νο­το­μί­ας, μέσω της πρω­το­βου­λί­ας του ΕΛΚΑΚ και σε ευ­θυ­γράμ­μι­ση με τις κα­τευ­θύν­σεις του ΥΠΕΘΑ και την «Ατζέ­ντα 2030»,

– στην ανά­δει­ξη της ΣΝΔ ως κόμ­βου τε­χνο­λο­γι­κής εκ­παί­δευ­σης, έρευ­νας, και­νο­το­μί­ας και διε­θνούς ακα­δη­μαϊ­κής συ­νερ­γα­σί­ας σε τε­χνο­λο­γί­ες θα­λάσ­σιας ρο­μπο­τι­κής, αυ­το­νο­μί­ας και μη επαν­δρω­μέ­νων συ­στη­μά­των,

– στη δη­μιουρ­γία ορ­γα­νω­μέ­νης δια­κλα­δι­κής εκ­παι­δευ­τι­κής βάσης,

– στην επι­τά­χυν­ση της αφο­μοί­ω­σης πρω­το­πο­ρια­κών εφαρ­μο­γών, με σύν­δε­ση της θε­ω­ρη­τι­κής κα­τάρ­τι­σης με την επι­χει­ρη­σια­κή πράξη και

– στην ενί­σχυ­ση της διά βίου μά­θη­σης και της διαρ­κούς επαγ­γελ­μα­τι­κής ανά­πτυ­ξης των στε­λε­χών των Ενό­πλων Δυ­νά­με­ων.

Πηγή: protothema.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.