Σήμερα στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου αναμένεται να μπει τελεία σε μια υπόθεση που κινήθηκε ποινικά με αφορμή δημοσιεύματα στο διαδίκτυο και οδήγησε την κ. Τζίνα Δαβιλά στο εδώλιο με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης.
Το κεντρικό γεγονός της ημέρας είναι η αναμενόμενη ανάκληση της μήνυσης από τον κ. Χατζημάρκο, κίνηση που, εφόσον κατατεθεί, κλείνει στην πράξη το σκέλος της ποινικής αντιδικίας όπως είχε διαμορφωθεί μέχρι σήμερα.
Η σημερινή εικόνα της υπόθεσης συνδέεται άμεσα με την κατάθεση δήλωσης συγγνώμης από την κ. Δαβιλά, η οποία προστίθεται στο υλικό της υπόθεσης και αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα ενόψει της εξέλιξης στο ακροατήριο. Στο πλευρό της κ. Δαβιλά βρίσκεται ως συνήγορος ο κ. Δήμος Μουτάφης.
Η δήλωση συγγνώμης που κυριαρχεί στη διαδικασία
Η δήλωση συγγνώμης της κ. Δαβιλά καταγράφει με σαφή τρόπο το πλαίσιο των αναρτήσεων στις οποίες στηρίχθηκε η υπόθεση και περιλαμβάνει ρητή αναφορά σε δημοσιεύματα συγκεκριμένων ημερομηνιών, καθώς και πλήρη ανάκληση των σχετικών διατυπώσεων. Παρατίθεται αυτούσια:
«Με την παρούσα δήλωσή μου ζητώ συγγνώμη από τον κύριο Γεώργιο Χατζημάρκο, Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, για όσα αναφέρονται στο κατηγορητήριο και αφορούν δημοσιεύματα που αναρτήθηκαν μέσω διαδικτύου και ειδικότερα στον ιστότοπο που διαχειριζόμουν κατά το χρονικό διάστημα του έτους 2020. Ειδικότερα, σε σχέση με το δημοσίευμα της 9-8-2020, καθώς και μεταγενέστερο δημοσίευμα της 29-9-2020, στα οποία περιλήθηκαν σχόλια, κρίσεις και χαρακτηρισμοί αναφερόμενοι στο πρόσωπο του ανωτέρω, σχετικά με ζητήματα που αφορούσαν τη λειτουργία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τη διαχείριση της περιόδου της πανδημίας Covid-19, καθώς και περιστατικά που συνδέονταν με τη διεξαγωγή εκδηλώσεων και την παρέμβαση των αρμόδιων αρχών. Αναγνωρίζω ότι οι συγκεκριμένες διατυπώσεις μπορούσαν να εκληφθούν ως προσβλητικές για την τιμή και την υπόληψη του κυρίου Γεώργιου Χατζημάρκου και εκφράζω τη λύπη μου για την αναστάτωση που ενδεχομένως προκάλεσαν, ιδίως λόγω του ότι τα δημοσιεύματα έγιναν δημόσια προσβάσιμα σε τρίτους μέσω του διαδικτύου. Δεσμεύομαι στο μέλλον να διασταυρώνω κάθε πληροφορία που έρχεται σε εμένα από οποιονδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπρέπεια προσώπων που μπορεί να τρωθεί από τη διάδοση ψευδών ισχυρισμών με περιεχόμενο σαν αυτό των δηλώσεών μου. Τις ανωτέρω δηλώσεις ανακαλώ πλήρως και στο σύνολό τους. Περαιτέρω δηλώνω ότι σέβομαι απόλυτα τον κο Χατζημάρκο, απολογούμαι για την ως άνω συμπεριφορά μου και δεσμεύομαι να απέχω από κάθε άλλη προσβολή σε βάρος του στο μέλλον. Δεν επιθυμούσα δε και δεν επιθυμώ με κανένα τρόπο να βλάψω την τιμή και την υπόληψή του.»
Η έγκληση στην
Εισαγγελία και το πλαίσιο των καταγγελιών
Η έγκληση, κατατέθηκε από τον κ. Γεώργιο Χατζημάρκο, με την ιδιότητα του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και στρεφόταν κατά της κ. Δαβιλά, αρθρογράφου και διαχειρίστριας αρχισυντάκτριας του iporta.gr, αλλά και κατά παντός άλλου μη προσδιορίσιμου προσώπου που θα προέκυπτε ότι συνδέεται με οποιαδήποτε μορφή συμμετοχής στην τέλεση των καταγγελλόμενων πράξεων.
Στο γενικό ιστορικό της έγκλησης καταγραφόταν πρώτο περιστατικό δημοσίευση στις 4 Αυγούστου 2020, με κεντρικό θέμα την απόκρυψη του αριθμού κρουσμάτων κορωνοϊού. Στο κείμενο της έγκλησης υποστηριζόταν ότι η δημοσίευση παρουσίαζε την εικόνα πως τα κρούσματα στην περιοχή είναι περισσότερα από όσα ανακοινώνονται, αποδίδοντας μάλιστα ευθύνη στην Περιφέρεια και στον ίδιο τον εγκαλούντα ότι δήθεν αποκρύπτει κρούσματα. Δεύτερο περιστατικό, σύμφωνα με την έγκληση, αφορούσε δημοσίευση στις 9 Αυγούστου 2020 με αναφορές περί δήθεν εμπαιγμού του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και περί δήθεν παρέμβασης στο έργο της Αστυνομίας. Η έγκληση απέδιδε στην εγκαλούμενη ότι ισχυρίστηκε ψευδώς πως ασκήθηκε πίεση προς τον τότε Αστυνομικό Διευθυντή Δωδεκανήσου κ. Μιχάλη Καληωράκη, με φραστική επίθεση και ότι επιχειρήθηκε παρέμβαση ώστε να μην αποτραπεί εκδήλωση του Ρέμου.
Τρίτο περιστατικό αφορούσε δημοσίευση στις 29 Σεπτεμβρίου 2020, σε άρθρο που είχε ως κύριο αντικείμενο τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη.
Με ανάκληση της μήνυσης Χατζημάρκου αναμένεται σήμερα να κλείσει η υπόθεση της Τζίνας Δαβιλά













