ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιώργος Χατζημάρκος: Οι καταστάσεις που τα έντονα καιρικά φαινόμενα μας έχουν επιφυλάξει, απαιτούν σεβασμό, παρουσία, πρωτοβουλία και δουλειά

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
✦ Σύνοψη ⌄
  • Υπο­γρά­φηκε εργο­λα­βική σύμβαση ύψους 746.170 ευρώ για την αντι­πλημ­μυ­ρική προ­στα­σία του οικι­σμού Απολ­λώ­νων στη Ρόδο, με χρη­μα­το­δό­τηση από ευρω­παϊ­κούς πόρους της Περι­φέ­ρειας Νοτίου Αιγαίου.
  • Οι παρεμ­βά­σεις της Περι­φέ­ρειας περι­λαμ­βά­νουν έργα σε πολλούς ποτα­μούς και ρέματα της Ρόδου, όπως στη Λάρδο, το Κιοτάρι, την Παστίδα και τον Κρε­μα­στενό ποταμό, με στόχο την ενί­σχυση της αντι­πλημ­μυ­ρι­κής προ­στα­σίας.
  • Έχουν πραγ­μα­το­ποι­η­θεί καθα­ρι­σμοί εκα­το­ντά­δων χιλιο­μέ­τρων ρεμάτων και ποταμών, ενώ συνε­χί­ζο­νται οι μελέτες για νέες παρεμ­βά­σεις σε περιο­χές όπως ο Αρχάγ­γε­λος και η Ιαλυσός.
  • Σύντομα θα ξεκι­νή­σουν δύο νέα έργα, η κατα­σκευή γέφυρας στη νότια έξοδο της Λάρδου και η δημιουρ­γία νέων δικτύων στον οδικό άξονα Φανε­ρω­μένη–Αερο­δρό­μιο.

Στην υπο­γραφή της εργο­λα­βι­κής σύμ­βα­σης για την ντι­πλημ­μυ­ρική προ­στα­σία του οικι­σμού Απολ­λώ­νων της Ρόδου, ύψους 746.170 ευρώ, με χρη­μα­το­δό­τηση από τους Ευρω­παϊ­κούς πόρους της Περι­φέ­ρειας ανα­φέ­ρε­ται σε ανάρ­τηση του στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης ο Περι­φε­ρειάρ­χης Νοτίου Αιγαίου και πρό­ε­δρος της ΕΝΠΕ κ. Γιώργος Χατζη­μάρ­κος Ανα­φέ­ρει τα εξής:

Καλη­μέρα.

Οι κατα­στά­σεις που τα έντονα καιρικά φαι­νό­μενα μας έχουν επι­φυ­λά­ξει, απαι­τούν σεβασμό, παρου­σία, πρω­το­βου­λία και δουλειά. Απαι­τούν και μια συζή­τηση που να στη­ρί­ζε­ται σε ολό­κληρη την εικόνα για τα θέματα της αντι­πλημ­μυ­ρι­κής προ­στα­σίας, ειδικά της Ρόδου που—αντι­κει­με­νικά— έχει και τις μεγα­λύ­τε­ρες ανάγκες.

Χθές, υπέ­γραψα την εργο­λα­βική σύμβαση για την αντι­πλημ­μυ­ρική προ­στα­σία του οικι­σμού Απολ­λώ­νων της Ρόδου, ύψους 746.170 ευρώ, με χρη­μα­το­δό­τηση από τους Ευρω­παϊ­κούς πόρους της Περι­φέ­ρειας μας.

Στο ρέμα Βασι­λεια­νού στα Απόλ­λωνα της Ρόδου, ξεκι­νούν άμεσα οι ανα­γκαίες εργα­σίες.

Το έργο αυτό απο­τε­λεί συνέ­χεια μιας μεγάλης προ­σπά­θειας της Περι­φέ­ρειας μας, που έχει ήδη αφήσει συγκε­κρι­μένο και μετρή­σιμο έργο στη Ρόδο:

●Στη Λάρδο, με παρεμ­βά­σεις αντι­πλημ­μυ­ρι­κής προ­στα­σίας περι­με­τρικά του χωριού, που του έδωσαν πολύ υψη­λό­τερο αίσθημα ασφά­λειας απο ο,τιδή­ποτε υπήρχε στο παρελ­θόν,

●Σε 24 ποτάμια και ρέματα της Κεντρι­κής Ρόδου και Νότιας Ρόδου, όπου κατα­σκευά­στη­καν χιλιό­με­τρα συρ­μα­το­κι­βω­τίων στους ποτα­μούς Πλα­τα­νερό, Χα, Μάκαρη, Φονιά, Μερι­διάτη, Γέροντα, τον Καλο­και­ρινό και αλλού,

●Σε 15 ρέματα της Νότιας Ρόδου, με κύρια περιοχή παρέμ­βα­σης το Κιοτάρι,

●σε αξιο­λο­γη­μέ­νες επι­κίν­δυ­νες θέσεις της οδού Κολύ­μπια–Επτά Πηγές,

●σε επι­κίν­δυνη θέση στην επαρ­χιακή οδό πριν από την Πυλώνα, όπου έγινε έργο προ­στα­σίας των πρανών, της οδού και βεβαίως του ποταμού,

●στην θέση Πασα­ο­ΰ­τια της λεω­φό­ρου Τσαΐρι–Αερο­δρό­μιο, όπου σε μεγάλο μήκος έγιναν έργα αντι­πλημ­μυ­ρι­κής προ­στα­σίας,

●στον οδικό άξονα Μαριτσά–Ψίνθος και σε μήκος 5 km, με συνο­λική παρέμ­βαση,

●στον οδικό άξονα Πετα­λού­δες–Ψίνθος, επίσης με συνο­λική παρέμ­βαση,

●στην Παστίδα, με αντι­κα­τά­σταση ανε­παρ­κών τεχνι­κών έργων από κιβω­τοει­δείς κατα­σκευές επαρ­κούς δια­το­μής,

●στον Κρε­μα­στενό ποταμό και στο Φαλη­ράκι, τα έργα της Περι­φέ­ρειας δοκι­μά­στη­καν σε πολύ μεγάλα ύψη βρο­χό­πτω­σης και άντεξαν,

●παράλ­ληλα, έχουν πραγ­μα­το­ποι­η­θεί και σταθερά και συνεχώς πραγ­μα­το­ποιού­νται, καθα­ρι­σμοί σε εκα­το­ντά­δες χιλιό­με­τρα ρεμάτων και ποταμών,

Η δουλειά συνε­χί­ζε­ται και στις μελέτες:

●Η αντι­πλημ­μυ­ρική μελέτη του Αρχαγ­γέ­λου, μετά την ολο­κλή­ρωση της περι­βαλ­λο­ντι­κής αδειο­δό­τη­σης, πέρασε στο επόμενο στάδιο,

●Στη σημε­ρινή συνε­δρί­αση του Περι­φε­ρεια­κού Συμ­βου­λίου οι μελε­τη­τές παρου­σιά­ζουν τη μελέτη αντι­πλημ­μυ­ρι­κής προ­στα­σίας, απο τον πλα­κο­σκεπή ποταμό, της Ιαλυσού, που εκπο­νή­θηκε απο την Περι­φέ­ρειά μας,

●Στην περιοχή της Ιαλυσού είναι σε εξέλιξη και οι μελέτες για τους ποτα­μούς Επί­τροπο και Άγιο Φανού­ριο,

Έχουμε ήδη εγκα­τε­στη­μέ­νους ανα­δό­χους και σύντομα ξεκι­νούν δύο ακόμη έργα:

● Η κατα­σκευή νέας γέφυρας στη νότια έξοδο της Λάρδου,

● Η κατα­σκευή νέων δικτύων στον οδικό άξονα Φανε­ρω­μένη–Αερο­δρό­μιο, που σημειω­τέον ανήκει μόνο κατά το ήμισυ στην αρμο­διό­τητα της Περι­φέ­ρειας,

●Προ­ε­τοι­μά­ζουμε επίσης τη δημο­πρά­τηση νέας γέφυρας στην πρώτη είσοδο της Παστί­δας, στην επαρ­χιακή οδό από την Κρε­μα­στή ώστε να μην σπάει εκεί ο ποταμός.

Γνω­ρί­ζουμε τις ανάγκες για έργα Αντι­πλημ­μυ­ρι­κής προ­στα­σίας και εργα­ζό­μα­στε με συνέ­πεια και αίσθημα καθή­κο­ντος. Γνω­ρί­ζουμε επίσης οτι κάθε έργο που ολο­κλη­ρώ­νε­ται ενι­σχύει την προ­στα­σία.

Τώρα, δύο κου­βέ­ντες για το αν η Περι­φέ­ρεια, μόνη, έχει την δέσμια αρμο­διό­τητα είτε για την μελέτη, είτε για την κατα­σκευή έργων αντι­πλημ­μυ­ρι­κής προ­στα­σίας: σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, ρόλο για αυτά τα έργα έχουν πέντε φορείς της δημό­σιας διοί­κη­σης. Η Περι­φέ­ρεια είναι μόνο ένας απο τους πέντε.

Δεν είναι δική μου δουλειά να απο­τι­μήσω ή να κρίνω εδώ το έργο ή το μή έργο των υπό­λοι­πων τεσ­σά­ρων.

Είναι, όμως, ηθικά επι­βε­βλη­μένο να προ­α­σπι­ζό­μα­στε τη δουλειά των συνερ­γα­τών μας: τα μεγάλα έργα που έχουν ήδη κατα­σκευά­σει, όσα κατα­σκευά­ζουν σήμερα και όσα σχε­διά­ζουν και μελε­τούν για τη συνέ­χεια. Τους το οφεί­λουμε, όπως οφεί­λουμε στους πολίτες μια δίκαιη και υπεύ­θυνη ενη­μέ­ρωση. Τους το οφεί­λουμε, γιατί καμία πολε­μική, αυθόρ­μητη ή καθο­δη­γού­μενη, δεν μπορεί να ακυ­ρώ­σει την αξία αυτής της δου­λειάς και την προ­σφορά της στην προ­στα­σία του τόπου μας.

Καλη­μέρα.

 

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.