ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κικίλιας: Τα εθνικά και κυριαρχικά θέματα είναι πρώτη προτεραιότητα

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΚΙΚΙΛΙΑΣ Β

Με αφορμή το εργα­τικό δυστύ­χημα στο εργο­στά­σιο Βιο­λά­ντα, όπου έχασαν τη ζωή τους πέντε εργα­ζό­με­νες, ο υπουρ­γός Ναυ­τι­λίας Βασίλης Κικί­λιας μίλησε στο MEGA για τα μέτρα ασφα­λείας που έχουν ληφθεί στον τομέα της ναυ­τι­λίας και των ακτο­πλοϊ­κών μετα­κι­νή­σεων.

Όπως ανέφερε ο υπουρ­γός, και φέτος προ­τε­ραιό­τητα του υπουρ­γείου Ναυ­τι­λίας είναι η μείωση των τιμών στα ακτο­πλοϊκά εισι­τή­ρια, τονί­ζο­ντας πως με αυτό τον τρόπο θα στη­ρι­χτεί ο του­ρι­σμός

«Κάναμε πάνω από 1.000 έκτα­κτους ελέγ­χους το 2025, γιατί θέλαμε να κατα­λά­βουν όλοι ότι η οργα­νω­μένη πολι­τεία και το κράτος είναι από πάνω και προ­τε­ραιο­ποιεί πρώτα απ’ όλα τα θέματα ασφα­λείας. Οι πολ­λα­πλοί έλεγχοι και οι κανόνες που πρέπει να υπάρ­χουν στον πλαίσιο ασφα­λείας λει­τουρ­γούν και εντεί­νο­νται μόνιμα», είπε.

Ακόμη, συμπλή­ρωσε πως είναι υπαρκτή η ανάγκη για την ανα­νέ­ωση του ακτο­πλοϊ­κού στόλου.

«Παρέ­λαβα ένα απαρ­χαιω­μένο κέντρο επι­χει­ρή­σεων. Προ­χω­ράμε σε προ­μή­θειες υπέρ των εργα­ζο­μέ­νων, των λιμε­νι­κών, των ακτο­πλόων, των ναυτών και των ανθρώ­πων που ταξι­δεύ­ουν στις θάλασ­σες. Είναι ένα υπερ­σύγ­χρονο κέντρο με τεχνητή νοη­μο­σύνη, με drones, δορυ­φο­ρι­κές λήψεις, σέν­σο­ρες, κάμερες και με ελεύ­θε­ρες πηγές. Τα μη επαν­δρω­μένα υπο­βρύ­χια και σκάφη επι­φα­νείας, τα drones, προ­σλή­ψεις 500 λιμε­νι­κών, την ανα­διάρ­θρωση που κάνει το Λιμε­νικό Σώμα ώστε να ακου­μπή­σει στις σύγ­χρο­νες ανάγκες».

Όπως ανέφερε ο υπουρ­γός, και φέτος προ­τε­ραιό­τητα του υπουρ­γείου Ναυ­τι­λίας είναι η μείωση των τιμών στα ακτο­πλοϊκά εισι­τή­ρια, τονί­ζο­ντας πως με αυτό τον τρόπο θα στη­ρι­χτεί ο του­ρι­σμός.

«Κατα­φέ­ραμε πέρυσι, μετά από 7 χρόνια συνε­χό­με­νων αυξή­σεων στα ακτο­πλοϊκά εισι­τή­ρια, να συγκρα­τή­σουμε τις τιμές, ενώ είχαν ανα­κοι­νω­θεί 15% περαι­τέρω αυξή­σεις στην αγορά. Με βάση τον υγιή αντα­γω­νι­σμό μπο­ρέ­σαμε και σε ταχύ­πλοα και σε συμ­βα­τικά πλοία να έχουμε εκπτώ­σεις μεσο­σταθ­μικά μέχρι 32%. Είναι η πρώτη μας προ­τε­ραιό­τητα και φέτος το καλο­καίρι».

Ως προς τα ελλη­νο­τουρ­κικά, ανέφερε:

«Τα εθνικά και κυριαρ­χικά μας θέματα είναι υψηλές προ­τε­ραιό­τη­τες των Ελλήνων. Κάποιοι πιστεύ­ουν όχι. Η ακρί­βεια είναι το μεγα­λύ­τερό μας πρό­βλημα, αλλά ο πατριω­τι­σμός μας στα θέματα της εθνικής μας κυριαρ­χίας και η προ­σπά­θεια αιώνων τώρα να υπε­ρα­σπι­στούμε την πατρίδα μας, για τους Έλληνες είναι πρώτη προ­τε­ραιό­τητα. Δεν ζούμε σε μία εύκολη γει­το­νιά. Είχαμε, έχουμε και θα συνε­χί­σουμε να έχουμε εντά­σεις και προ­βλή­ματα στη γει­το­νιά μας»

«Δυστυ­χώς απο­στα­θε­ρο­ποιεί­ται και ο πλα­νή­της. Έχουμε πολλά προ­βλή­ματα, εμφύ­λιες συρ­ρά­ξεις, πολέ­μους σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή και ένα δύσκολο γείτονα. Οφεί­λουμε, προ­κει­μέ­νου να έχουμε ειρήνη, να εξο­πλι­ζό­μα­στε, όπως έκανε και κάνει η κυβέρ­νηση, να οργα­νώ­νουμε νέα συστή­ματα και νέες τεχνο­λο­γίες για την επι­τή­ρηση και τον έλεγχο των θαλασ­σών μας και των θαλάσ­σιων ζωνών μας, να μπο­ρούμε να έχουμε δόγμα για τη θάλασσα και την προ­στα­σία των νησιών μας και να ετοι­μα­ζό­μα­στε για όλα τα ενδε­χό­μενα».

«Η εξω­τε­ρική πολι­τική χωρίς συνεχή διάλογο, χωρίς δια­πραγ­μα­τεύ­σεις, χωρίς να κάτσεις στο τραπέζι ακόμα και με αυτούς που θεωρείς εν δυνάμει αντι­πά­λους σου, δεν μπορεί να υπάρξει. Είμαι υπέρ­μα­χος στο ότι συζη­τάμε και υπε­ρα­σπι­ζό­μα­στε τα εθνικά μας συμ­φέ­ρο­ντα, υπε­ρα­σπι­ζό­μα­στε την εξω­τε­ρική πολι­τική μας και τις θέσεις που απορ­ρέ­ουν από τις διε­θνείς συμ­βά­σεις και είμαστε εκεί να διεκ­δι­κή­σουμε και δεν κάνουμε βεβαίως πίσω».

«Εάν δεν συζη­τή­σεις, κάποιος άλλος θα πάρει τη θέση σου στο τραπέζι των δια­πραγ­μα­τεύ­σεων. Εάν απέχεις και δεν διεκ­δι­κείς πράγ­ματα για τη χώρα σου, ενδε­χο­μέ­νως μετά θα σε φέρει σε δεινή θέση».

Με το πολι­τικό πεδίο να βρί­σκε­ται σε ανα­τα­ραχή λόγω των κυο­φο­ρού­με­νων νέων κομ­μά­των από την Μαρία Καρυ­στια­νού και τον Αλέξη Τσίπρα, ο Βασίλης Κικί­λιας τόνισε πως η πολι­τική που ασκεί η ΝΔ θα κριθεί από τις επό­με­νες κάλπες.

Πηγή: in.gr
 

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.