ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δημογραφικό SOS: Σε 15 χρόνια «χάθηκαν» 45.000 πρωτάκια!

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΑΞΗ

Τα 71.181 «πρω­τά­κια» της σχο­λι­κής πε­ριό­δου 2025-2026, δη­λα­δή τα παι­διά που ξε­κι­νούν το εκ­παι­δευ­τι­κό τους δρο­μο­λό­γιο από την Α’ τάξη του δη­μο­τι­κού σχο­λεί­ου, είναι τα πλέον ολι­γά­ριθ­μα στη σύγ­χρο­νη ιστο­ρία της Ελ­λά­δας. Στο ισχνό πλή­θος τους αντα­να­κλά­ται στο πλή­ρες μέ­γε­θός του και με όλες τις δρα­μα­τι­κές προ­ε­κτά­σεις του το δη­μο­γρα­φι­κό πρό­βλη­μα της χώρας. Με μια ακόμη πιο με­λαγ­χο­λι­κή και δυ­σοί­ω­νη προ­ο­πτι­κή για το άμεσο μέλ­λον, εφό­σον η υπο­γεν­νη­τι­κό­τη­τα είναι εκ των πραγ­μά­των συ­ντα­γή μα­ρα­σμού με προ­δια­γε­γραμ­μέ­νη «επι­τυ­χία».

Οι 71.181 μα­θη­τές της φε­τι­νής Α’ Δη­μο­τι­κού είναι παι­διά που γεν­νή­θη­καν το 2019 (εντός και εκτός Ελ­λά­δος), σε μια ανα­λο­γία ημε­δα­πών και αλ­λο­δα­πών περί το 9 προς 1. Ομως, εάν ανα­τρέ­ξει κά­ποιος στα επί­ση­μα στοι­χεία για τον ελ­λη­νι­κό πλη­θυ­σμό, τη συ­γκε­κρι­μέ­νη χρο­νιά (2019) είχαν κα­τα­γρα­φεί 83.756 γεν­νή­σεις. Αρα, κάπου ανά­με­σα στο Λη­ξιαρ­χείο και την ηλε­κτρο­νι­κή πλατ­φόρ­μα εγ­γρα­φής στην Α’ Δη­μο­τι­κού 12.575 παι­διά έχα­σαν τον δρόμο για το σχο­λείο. Σε πο­σο­στιαία βάση η διαρ­ροή αυτή αντι­στοι­χεί σε πε­ρί­που 15%.

 

Το «κραχ» που έρ­χε­ται

Αν επι­χει­ρη­θεί λοι­πόν μια προ­βο­λή στο μέλ­λον βάσει αυτής της ανα­λο­γί­ας -έστω κι αν είναι εντε­λώς θε­ω­ρη­τι­κή και αυ­θαί­ρε­τη-, το σχο­λι­κό έτος 2030-2031 τα «πρω­τά­κια» είναι αμ­φί­βο­λο εάν θα με­τρώ­νται σε 60.000 παι­διά. Διότι εκεί­νη τη χρο­νιά θα έχει έρθει η σειρά των γεν­νη­θέ­ντων το 2024 να εντα­χθούν στην Πρω­το­βάθ­μια Εκ­παί­δευ­ση. Και το 2024 οι γεν­νή­σεις στην Ελ­λά­δα δεν ξε­πέ­ρα­σαν καν τις 70.000 – για την ακρί­βεια, έμει­ναν στις 69.675.

Εξ ορι­σμού και κατά πα­ρά­δο­ση η Α’ Δη­μο­τι­κού είναι ο δη­μο­γρα­φι­κός κα­θρέ­πτης της χώρας μας, ενώ η συ­νε­χής συρ­ρί­κνω­ση του ελ­λη­νι­κού πλη­θυ­σμού από χρο­νιά σε χρο­νιά μοι­ραία δια­τρέ­χει όλες τις βαθ­μί­δες της εκ­παί­δευ­σης. Και μο­λο­νό­τι η βα­ρύ­τη­τα του δη­μο­γρα­φι­κού ζη­τή­μα­τος δεν απει­κο­νί­ζε­ται ακόμη με την αντί­στοι­χη έντα­ση στον αριθ­μό των υπο­ψη­φί­ων που συμ­με­τέ­χουν στις Πα­νελ­λα­δι­κές, οι εκτι­μή­σεις ει­δι­κών περί τα εκ­παι­δευ­τι­κά το­πο­θε­τούν το «κραχ» στον ορί­ζο­ντα της επό­με­νης τριε­τί­ας. Τότε, την πε­ρί­ο­δο 2028-2029, πι­θα­νό­τα­τα θα απο­κα­λυ­φθεί σε μια έκτα­ση πραγ­μα­τι­κά απο­καρ­διω­τι­κή η σμί­κρυν­ση του εγ­χώ­ριου πλη­θυ­σμού ως απο­τέ­λε­σμα μιας τάσης η οποία βαί­νει επι­δει­νού­με­νη στη διάρ­κεια της τε­λευ­ταί­ας 15ετίας.

Εν­δει­κτι­κά άλ­λω­στε το 2010 οι εγ­γρα­φές μα­θη­τών στην Α’ Δη­μο­τι­κού πλη­σί­α­ζαν τις 115.000 παι­διά ένα­ντι των 71.181 το 2025. Αυτό ση­μαί­νει απλώς ότι μέσα σε 15 χρό­νια πε­ρί­που 4 στα 10 «πρω­τά­κια» εξα­φα­νί­στη­καν. Αν είχαν γεν­νη­θεί και για κά­ποιο λόγο χά­νο­νταν, θα ήταν μια ανεί­πω­τη εθνι­κή τρα­γω­δία. Ομως, το ότι περί τα 44.000 παι­διά δεν γεν­νή­θη­καν ποτέ στην Ελ­λά­δα, προ­κα­λεί κάθε άλλο παρά ευ­χά­ρι­στα συ­ναι­σθή­μα­τα, ασχέ­τως των αι­τί­ων στα οποία μπο­ρεί να απο­δο­θεί η υπο­γεν­νη­τι­κό­τη­τα. Κι αν γι­νό­ταν μια υπο­θε­τι­κή ανα­γω­γή σε τά­ξεις, τα 44.000 «χα­μέ­να» πρω­τά­κια θα γέ­μι­ζαν -αλλά δεν γέ­μι­σαν ποτέ- 1.760 αί­θου­σες, των 25 παι­διών έκα­στη.

Δια­βά­στε πε­ρισ­σό­τε­ρα στο protothema.gr

Πηγή: protothema.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.