ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μάνθα Ζιώγου: Η πόλη της Ρόδου θυμίζει… ξεπεσμένη αριστοκράτισσα!

Νατάσα Παμπρή 1 λεπτό ανάγνωση
Μάνθα Ζιώγου

• «Η πο­λι­τι­κή του “στέμ­μα­τος” πρέ­πει να λήξει! Μόνο συλ­λο­γι­κά με πολλή δου­λειά και όραμα θα με­τα­μορ­φω­θεί το νησί μας και θα απο­κτή­σει την παλιά του αίγλη», δη­λώ­νει στη «δ» η πρώην Πρό­ε­δρος της Δη­μο­τι­κής Κοι­νό­τη­τας Ρόδου

Η Μάνθα Ζιώ­γου διε­τέ­λε­σε πρό­ε­δρος της Δη­μο­τι­κής Κοι­νό­τη­τας Ρόδου στη δη­μο­τι­κή αρχή του Αντώ­νη Κα­μπου­ρά­κη, είναι επι­χει­ρη­μα­τί­ας που δρα­στη­ριο­ποιεί­ται στη Νέα Αγορά, ενώ έχει μία με­γά­λη εθε­λο­ντι­κή-κοι­νω­νι­κή προ­σφο­ρά στο νησί (ΕΥ­ΘΥ­ΤΑ Ρόδου, Νο­σο­κο­μείο κλπ). Στη συ­ζή­τη­σή μας σχο­λιά­ζει τα τε­κται­νό­με­να στον Δήμο Ρόδου και την πο­ρεία της ση­με­ρι­νής δη­μο­τι­κής αρχής, πε­ρι­γρά­φει πού χρειά­ζο­νται βελ­τιω­τι­κές πα­ρεμ­βά­σεις ώστε η Ρόδος να απο­κτή­σει την παλιά της αίγλη και να μην μοιά­ζει με «ξε­πε­σμέ­νη αρι­στο­κρά­τισ­σα», τι γί­νε­ται με την πο­ρεία των έργων στο κτή­ριο της Νέας Αγο­ράς, πώς κι­νεί­ται η φε­τι­νή του­ρι­στι­κή σεζόν, αλλά και ως εθε­λό­ντρια στο Γε­νι­κό Νο­σο­κο­μείο Ρόδου ποια είναι η κα­τά­στα­ση εκεί, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι δεν χω­ρά­ει καμία σπέ­κου­λα πάνω στα θέ­μα­τα υγεί­ας!

Η κα Ζιώ­γου με­τα­ξύ άλλων ανα­φέ­ρει ότι θέ­μα­τα ζω­τι­κής ση­μα­σί­ας τα­λαι­πω­ρούν την πόλη, όπως η τρα­γι­κή κα­τά­στα­ση του οδι­κού δι­κτύ­ου, των πε­ζο­δρο­μί­ων, η κα­θα­ριό­τη­τα, η έλ­λει­ψη χώρων στάθ­μευ­σης, οι κοι­νό­χρη­στοι χώροι με την ανο­μία και την αναρ­χία, τα πάρκα, οι συ­ντη­ρή­σεις των υφι­στά­με­νων παι­δι­κών χαρών και οι υπο­δο­μές για ΑμεΑ. Υπο­στη­ρί­ζει δε, ότι η επα­να­λει­τουρ­γία της Δη­μο­τι­κής Αστυ­νο­μί­ας είναι απο­λύ­τως ανα­γκαία όπως και ο επα­να­προσ­διο­ρι­σμός του 67% αύ­ξη­σης των δη­μο­τι­κών τελών, ενώ το­νί­ζει ότι απαι­τεί­ται λύση στο θέμα των Ρομά.

Ανα­λυ­τι­κά η συ­νέ­ντευ­ξη:

• Κυρία Ζιώ­γου, έχο­ντας δια­τε­λέ­σει πρό­ε­δρος της Δη­μο­τι­κής Κοι­νό­τη­τας Ρόδου, στην προη­γού­με­νη δη­μο­τι­κή αρχή, πώς βλέ­πε­τε σή­με­ρα με την εμπει­ρία σας την κα­τά­στα­ση στα δη­μο­τι­κά πράγ­μα­τα της Ρόδου; Πώς κρί­νε­τε το έργο της δη­μο­τι­κής αρχής Κο­λιά­δη έχο­ντας ήδη 18 μήνες στο τι­μό­νι;

“Δείξε με τις πρά­ξεις σου” χωρίς να χρεια­στεί να πεις ούτε μια λέξη! Το προ­σω­πι­κό μότο μου που είναι μα­κράν από τα τω­ρι­νά πε­πραγ­μέ­να! Επί σειρά μηνών κα Πα­μπρή, πα­ρα­κο­λου­θού­με στο Δη­μο­τι­κό Συμ­βού­λιο ανα­σκα­φές του πα­ρελ­θό­ντος, σπα­τά­λη χρό­νου και λέ­ξεις που έχουν την ύπου­λη ικα­νό­τη­τα να ερ­μη­νεύ­ο­νται σύμ­φω­να με τη διά­θε­ση του κα­θε­νός και χωρίς ουσία! Ο κ. Κο­λιά­δης έχει στη φα­ρέ­τρα του ση­μα­ντι­κά όπλα γνώ­σης, εμπει­ρί­ας, πλη­ρο­φο­ρί­ας και διοί­κη­σης, καθώς κα­τεί­χε νευ­ραλ­γι­κές θέ­σεις στην προη­γού­με­νη δη­μο­τι­κή αρχή! Όπως και όλοι οι συ­νερ­γά­τες του έχουν θέ­λη­ση και επι­θυ­μία να προ­σφέ­ρουν στον τόπο! Η πε­ρί­ο­δος χά­ρι­τος πι­στεύω έληξε και προς το παρόν οι δη­μό­σιες πρά­ξεις τους δεν δη­μιούρ­γη­σαν αί­σθη­μα προσ­δο­κί­ας και ορά­μα­τος, παρά μόνο εντυ­πώ­σεις και με­γά­λη τάση φλυα­ρί­ας! Η στα­σι­μό­τη­τα έχει ρι­ζώ­σει και «αν­θί­σει» στα έργα που αφέ­θη­καν για απο­πε­ρά­τω­ση από την προη­γού­με­νη δη­μο­τι­κή αρχή! Νέα έργα, πρά­ξεις και πολύ δου­λειά με γρή­γο­ρους ρυθ­μούς και όλοι έχου­με υπο­μο­νή να απο­λαύ­σου­με τα απο­τε­λέ­σμα­τα!

• Πι­στεύ­ε­τε κα Ζιώ­γου ότι είναι πε­ρισ­σό­τε­ρο η επι­κοι­νω­νια­κή πο­λι­τι­κή από την πα­ρα­γω­γή έργου στη δη­μο­τι­κή αρχή; Ο Δήμος Ρόδου με βαθ­μο­λο­γία κάτω από την βάση (2,8 με άρι­στα το 10), στο πλαί­σιο της έρευ­νας που διε­ξή­χθη από το Υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών, συ­γκα­τα­λέ­γε­ται ανά­με­σα στους τε­λευ­ταί­ους Δή­μους της χώρας μας με τις χει­ρό­τε­ρες επι­δό­σεις στην πα­ρο­χή υπη­ρε­σιών προς τους πο­λί­τες. Είναι γε­γο­νός πά­ντως ότι η κα­θη­με­ρι­νό­τη­τα «τρώει» τους δη­μάρ­χους.

Θεωρώ κα Πα­μπρή ότι δεν ήταν έκ­πλη­ξη για κα­νέ­να η κοι­νο­ποί­η­ση της έρευ­νας του Υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κών ότι βρι­σκό­μα­στε στις τε­λευ­ταί­ες θέ­σεις των Δήμων! Όλοι ζούμε βιω­μα­τι­κά τις κα­τα­στά­σεις σε κάθε επί­πε­δο, σε κάθε εκ­δο­χή και γνω­ρί­ζου­με τις πα­θο­γέ­νειας και τα νο­ση­ρά ση­μεία. Κυ­κλο­φο­ρού­με, δρα­στη­ριο­ποιού­μα­στε, οπότε και ακού­με και βλέ­που­με και αι­σθα­νό­μα­στε! Η δη­μο­τι­κή αρχή που ασχο­λεί­ται με το πα­ρελ­θόν ας το εκλά­βει ως ένα κεί­με­νο και ας προ­σθέ­σει δικές της αρά­δες με και­νο­τό­μες λύ­σεις, νέες στρα­τη­γι­κές, ρι­ζι­κές αλ­λα­γές, απορ­ρο­φή­σεις προ­γραμ­μά­των που ακόμα δεν έχου­με δει! Τα πάντα ανε­βαί­νουν με ανελ­κυ­στή­ρες και ο Δήμος με τις σκά­λες! Η φι­λαυ­τία πρέ­πει να κλει­δω­θεί στο χρο­νο­ντού­λα­πο και να κοι­τά­ξου­με το μέλ­λον για δράση!

• Σε ποια ση­μεία θε­ω­ρεί­τε ότι χρειά­ζο­νται άμεσα βελ­τιω­τι­κές πα­ρεμ­βά­σεις;

Το νησί μας είναι ευ­λο­γη­μέ­νος τόπος με πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κές ομορ­φιές, πο­λι­τι­στι­κές και ιστο­ρι­κές κλη­ρο­νο­μιές! Η πόλη μας ει­δι­κά που εγώ είχα την τιμή να υπη­ρε­τή­σω, μου θυ­μί­ζει «ξε­πε­σμέ­νη αρι­στο­κρά­τισ­σα», χρό­νια τώρα, και θέλει τε­ρά­στια προ­σπά­θεια και τα­χύ­τη­τα για να ανα­κάμ­ψει! Θέ­μα­τα ζω­τι­κής ση­μα­σί­ας την τα­λαι­πω­ρούν όπως η τρα­γι­κή κα­τά­στα­ση του οδι­κού δι­κτύ­ου, των πε­ζο­δρο­μί­ων, η κα­θα­ριό­τη­τα, η έλ­λει­ψη χώρων στάθ­μευ­σης, οι κοι­νό­χρη­στοι χώροι με την ανο­μία και την αναρ­χία, τα πάρκα μας, οι συ­ντη­ρή­σεις των υφι­στά­με­νων παι­δι­κών χαρών και η εγκα­τά­στα­ση νέων και οι υπο­δο­μές για ΑμεΑ στην ξηρά και στις πα­ρα­λί­ες! Η επα­να­λει­τουρ­γία της Δη­μο­τι­κής Αστυ­νο­μί­ας θεωρώ ότι είναι απο­λύ­τως ανα­γκαία όπως και ο επα­να­προσ­διο­ρι­σμός του 67% αύ­ξη­σης των δη­μο­τι­κών τελών! Απαι­τεί­ται λύση στο θέμα των Ρομά, των ανε­ξέ­λεγ­κτων rent a car και επα­να­κα­τά­κτη­ση των γα­λά­ζιων ση­μαιών στις πα­ρα­λί­ες μας! Ας μην ξε­χνά­με ότι το 2022 ο Δήμος μας εντά­χθη­κε πρώ­τος πα­νελ­λα­δι­κά στο πρό­γραμ­μα “Smart Cities”, όπου πρό­σφα­τα βρα­βεύ­θη­κε για επι­τεύγ­μα­τα που οι με­λέ­τες οι δια­γω­νι­σμοί και οι ανα­θέ­σεις έγι­ναν επι θη­τεί­ας μας! Εύ­χο­μαι κι ελ­πί­ζω η νέα δη­μο­τι­κή αρχή να συ­νε­χί­σει σθε­να­ρά αυτή την πο­ρεία! Η πο­λι­τι­κή του «στέμ­μα­τος» πρέ­πει να λήξει! Μόνο συλ­λο­γι­κά με πολλή δου­λειά και όραμα θα με­τα­μορ­φω­θεί η πόλη μας, το νησί μας και θα απο­κτή­σει την παλιά του αίγλη.

• Με το ζή­τη­μα της Νέας Αγο­ράς που επήλ­θε τε­λι­κώς συ­νεν­νό­η­ση με­τα­ξύ του Δήμου και του Σω­μα­τεί­ου Κα­τα­στη­μα­ταρ­χών μετά τη διέ­νε­ξη που υπήρ­ξε, πώς εξε­λίσ­σε­ται η κα­τά­στα­ση; Προ­χω­ρά­νε με βάση τα συμ­φω­νη­θέ­ντα οι ερ­γα­σί­ες στο μνη­μείο;

Πράγ­μα­τι μετά από ένα πρό­βλη­μα επι­κοι­νω­νια­κής πο­λι­τι­κής ιδιαί­τε­ρα από την πλευ­ρά του Δήμου, μπή­κα­με σε ένα μο­νο­πά­τι συ­νεν­νό­η­σης και συ­ναί­νε­σης για το έργο της Νέας Αγο­ράς! Ευ­χό­μα­στε το μο­νο­πά­τι να δια­πλα­τυν­θεί, να γίνει δρό­μος και να φτά­σου­με στο τέρμα! Αυτό το διά­στη­μα κι­νη­τι­κό­τη­τα από την πλευ­ρά του ερ­γο­λά­βου δεν υπάρ­χει καμία, μόνο σκα­λω­σιές και λα­μα­ρί­νες βλέ­που­με κι ελ­πί­ζου­με στο προ­σε­χές μέλ­λον τα πράγ­μα­τα να αλ­λά­ξουν! Κα­νείς δεν θα έχει το δι­καί­ω­μα να κα­τη­γο­ρή­σει τους κα­τα­στη­μα­τάρ­χες για το χρο­νο­διά­γραμ­μα, ήμα­σταν δε­κτι­κοί σε όλα και ονει­ρευό­μα­στε μαζί με όλους τους Ρο­δί­τες τη νέα ρε­σε­ψιόν της πόλης μας, την ανα­και­νι­σμέ­νη Νέα Αγορά!

• Ως επι­χει­ρη­μα­τί­ας που δρα­στη­ριο­ποιεί­ται στη Νέα Αγορά, πώς απο­τι­μά­τε μέχρι τώρα την του­ρι­στι­κή σεζόν;

Ομο­λο­γου­μέ­νως είναι μία πε­ρί­ερ­γη σαι­ζόν! Είναι οφθαλ­μο­φα­νές ότι το νησί έχει πολ­λούς επι­σκέ­πτες, όμως τα στα­τι­στι­κά δεν συμ­φω­νούν με τα τα­μεία! Η χα­μη­λή ποιό­τη­τα των πε­λα­τών, η πρα­κτι­κή του all inclusive φέρ­νουν τις επι­χει­ρή­σεις σε δυ­σχέ­ρεια! Η μεί­ω­ση επί­σης των Ισ­ραη­λι­τών θα έχει βαρύ αντί­κτυ­πο σε όλους τους το­μείς του εμπο­ρί­ου και των κα­τα­στη­μά­των υγειο­νο­μι­κού εν­δια­φέ­ρο­ντος!

• Εκτός των άλλων έχετε μία πολύ πλού­σια κοι­νω­νι­κή-εθε­λο­ντι­κή προ­σφο­ρά. Στο Γε­νι­κό Νο­σο­κο­μείο Ρόδου υπάρ­χει ένα τε­τα­μέ­νο κλίμα τον τε­λευ­ταίο καιρό. Ασφα­λώς η υγεία δεν είναι ατο­μι­κό ζή­τη­μα, δεν έχει χρώμα και ιδε­ο­λο­γί­ες. Εσείς, επει­δή το βιώ­νε­τε από μέσα, τι λέτε;

Ασφα­λώς και η υγεία δεν είναι θέμα ατο­μι­κό και δεν έχει χρώμα και ιδε­ο­λο­γί­ες, είναι πο­λι­τι­σμι­κό και για τους μό­νι­μους κα­τοί­κους και για τους χι­λιά­δες επι­σκέ­πτες του νη­σιού μας! Γι’ αυτό καμία σπέ­κου­λα πάνω στα θέ­μα­τα υγεί­ας δεν χω­ρά­ει! Προ­σω­πι­κά απε­χθά­νο­μαι την ισο­πέ­δω­ση και τον μη­δε­νι­σμό! Από τότε που η κόρη μου ήταν ασκού­με­νη στο Νο­σο­κο­μείο υπήρ­χαν προ­βλή­μα­τα, με ελ­λεί­ψεις ίσως άλλης μορ­φής, αλλά υπήρ­χαν! Σή­με­ρα αυτό που βλέπω εκ των έσω είναι η έλ­λει­ψη κυ­ρί­ως νο­ση­λευ­τι­κού προ­σω­πι­κού όπως βέ­βαια και ια­τρι­κού, αλλά και εξου­θέ­νω­ση του ήδη υπάρ­χο­ντος! Το με­γα­λύ­τε­ρο πο­σο­στό είναι στα πρό­θυ­ρα του «burn out», μια κα­τά­στα­ση δύ­σκο­λη, δυ­σά­ρε­στη και ενί­ο­τε επι­κίν­δυ­νη! Επι­στη­μο­νι­κό προ­σω­πι­κό (για­τροί, νο­ση­λευ­τές) μι­σθο­λο­γι­κά πλητ­τό­με­νοι, δί­νουν κα­θη­με­ρι­νά το είναι τους να κρα­τή­σουν τις κλι­νι­κές και τα επεί­γο­ντα όρθια, είναι οι ήρωες που χει­ρο­κρο­τού­σα­με επι επο­χής covid με πε­ρη­φά­νια! Η καλή λει­τουρ­γία ενός Νο­σο­κο­μεί­ου εξαρ­τά­ται και από τους ασθε­νείς, η καλή λει­τουρ­γία του ορ­γα­νι­σμού ενός ασθε­νή εξαρ­τά­ται από τους για­τρούς και τους νο­ση­λευ­τές! Όλοι εί­μα­στε κρί­κοι μιας αλυ­σί­δας, ας φρο­ντί­σου­με να μην σπά­σει! Συλ­λο­γι­κή προ­σπά­θεια και ευ­θύ­νη από κάθε πλευ­ρά, από κάθε βαθμό, από κάθε αρ­μό­διο, να αντι­με­τω­πί­σουν τις δυ­σκο­λί­ες με σύ­νε­ση και να δώ­σουν στο Νο­σο­κο­μείο και στο έμ­ψυ­χο δυ­να­μι­κό το κα­λύ­τε­ρο! Το αξί­ζου­με όλοι!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Μιχελή Μαρία  /  22.06.2025 18:25

    Προφανώς συμπεριλαμβάνει πρώτα τον εαυτό της !!

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.