ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απογοητευτικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την υπογεννητικότητα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΤΑ

Ανη­συ­χία για την υπο­γεν­νη­τι­κό­τητα στη χώρα προ­κα­λούν στοι­χεία της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τα οποία το 2023 οι γεν­νή­σεις στην Ελλάδα ήταν 71.455, οι θάνατοι 128.101, μία διαφορά δηλαδή 56.646

Μεγάλη πτώση των γεν­νή­σεων

Τα στοι­χεία αυτά φανε­ρώ­νουν μια πτώση 6,1% των γεν­νή­σεων σε σχέση με το 2022. «Επι­κε­ντρω­νό­μα­στε στις γεν­νή­σεις και τη γονι­μό­τητα. Το δημο­γρα­φικό είναι πιο σύνθετο», λέει στο MEGA ο Βύρωνας Κοτζα­μά­νης, διευ­θυ­ντής στο ινστι­τούτο δημο­γρα­φι­κών ερευνών και μελετών (ΙΔΕΜ).

«Η δημο­γρα­φική πρό­κληση συνί­στα­ται στα εξής: πρώτον έχουμε μια τρομερή συγκέ­ντρωση του πλη­θυ­σμού μας στον χώρο, με απο­τέ­λε­σμα 1 στους 2 κατοί­κους να είναι σε ένα πολύ μικρό κομμάτι της επι­φά­νειας, μόλις το 2%. Έχουμε μια επι­βρά­δυνση του προσ­δό­κι­μου ζωής μας σε σχέση με άλλες ευρω­παϊ­κές χώρες, που αυτό κάτι λέει για το δημόσιο σύστημα υγείας μας. Εμείς πάμε πιο αργά από τους υπό­λοι­πους. Το τρίτον είναι ότι τα νέα ζευ­γά­ρια κάνουν όλο και λιγό­τερα παιδιά από τους γονείς τους, τα κάνουν όλο και σε μεγα­λύ­τερη ηλικία. Το τέταρτο είναι ότι οι νέοι από τη χώρα μας, παρα­γω­γι­κής και ανα­πα­ρα­γω­γι­κής ηλικίας, φεύγουν, επο­μέ­νως η ζυγαριά είσοδοι και έξοδοι είναι αρνη­τική».

Όπως λέει ο ίδιος:

«Αρνη­τική θα είναι η ζυγαριά γεν­νή­σεων και θανάτων τα επόμενα 25 χρόνια ό,τι και να κάνουμε».

Ο κ. Κοτζα­μά­νης ανα­φέρ­θηκε και σε πιθανές λύσεις του δημο­γρα­φι­κού, μεταξύ των οποίων και η μείωση του κόστους του μεγα­λώ­μα­τος των παιδιών.

Πηγή: ethnos.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.