ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα στοιχεία για τον θάνατο του φαντάρου Μανώλη Τσικνάκη στη Ρω – «Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν» –

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Μανώλης Τσικνάκης

Κατα­πέλ­της οι δηλώ­σεις της ιατρο­δι­κα­στού που εξέτασε τη σορό

Ήταν 27 Ιουνίου του 2018 όταν το Γενικό Επι­τε­λείο Στρατού ανα­κοί­νωσε στην οικο­γέ­νεια Τσι­κνάκη ότι ο 22χρονος γιος τους Μανώλης αυτο­πυ­ρο­βο­λή­θηκε θανά­σιμα στο κεφάλι με τον ατομικό του οπλισμό ενώ εκτε­λούσε υπη­ρε­σία σκοπού στο νησί της Ρω.

Η οικο­γέ­νεια του νεαρού Μανώλη ποτέ δεν πίστεψε πως το παιδί τους θα αυτο­κτο­νούσε, πεποί­θηση που ολοένα και δυνά­μωνε όταν άκουσαν τις περι­γρα­φές των συν­θη­κών θανάτου.

Έξι χρόνια μετά συγ­γε­νείς και φίλοι ανα­ζη­τούν την αλήθεια.

«Ποτέ δεν πίστεψα ότι ο Μανώλης μου αυτο­κτό­νησε»

«Ζήσαμε στιγμές που δεν περι­γρά­φο­νται με λόγια. Ποτέ δεν πίστεψα ότι ο Μανώλης μου αυτο­κτό­νησε. Ήξερα το παιδί μου. Γνωστοί και φίλοι μας συμ­βού­λευ­σαν να διο­ρί­σουμε τεχνι­κούς συμ­βού­λους για να βρούμε την άκρη και τη βρί­σκουμε».

«Έχει αλλάξει η ζωή μας. Κάθε βράδυ που κλείνει η πόρτα της εισόδου ο Μανώλης είναι απών. Είναι ψηλά με τους αγγέ­λους. Πήγε να υπη­ρε­τή­σει την πατρίδα και η πατρίδα μου τον έφερε πίσω νεκρό. Μας πήρε τηλέ­φωνο ο στρα­τη­γός και μου ανα­κοί­νωσε ωμά και ψυχρά ότι ο γιος μου αυτο­κτό­νησε. Όλα τα στοι­χεία όμως που βρήκαμε δεί­χνουν το αντί­θετο. Ο γιος μου πυρο­βο­λή­θηκε με μικρό όπλο», ανα­φέ­ρει ο πατέρας του μιλώ­ντας στην εκπομπή «Φως στο Τούνελ».

«Τον Μανώλη τον σκο­τώ­σανε με πιστόλι»

«Άλλαξε το κλίμα με το που ήρθε ο νέος ανώ­τε­ρος αξιω­μα­τι­κός υπη­ρε­σίας. Μας έκανε συνέ­χεια συνα­γερ­μούς και προ­σπά­θησε να μας φέρει στα δικά του δεδο­μένα, ασκώ­ντας μας μεγάλη πίεση. Ήμασταν μια μονάδα πεζικού και όχι ειδικές δυνά­μεις. Ο Μανώλης ήταν πρό­σχα­ρος και λόγω του χιούμορ του ήρθαμε πιο κοντά», δηλώνει φαντά­ρος που υπη­ρέ­τησε μαζί με τον Μανώλη.

Το μοιραίο εκείνο πρωινό τους κάλεσαν να βγουν για αναφορά.

«Μαζευ­τή­καμε οι φαντά­ροι μπροστά από τους θαλά­μους εκτός από τον Μανώλη και τον άλλον που ήταν στην σκοπιά μαζί του. Ρώτησα τι είχε γίνει αλλά κανείς δεν ήξερε, κανείς δεν άκουσε πυρο­βο­λι­σμό. Μετά από λίγο μπήκε μέσα στο λιμα­νάκι ένα σκάφος, που το οδη­γούσε ένας λοχίας και μέσα ήταν ο υπο­διοι­κη­τής και η γιατρός», θυμάται ο ίδιος.

Ο μάρ­τυ­ρας πρό­σθεσε πως όταν έφτασαν στην προ­βλήτα τα στελέχη, έτρεξαν πάνω προς το Μάτι όπου ήταν το φυλάκιο και ακο­λού­θησε και εκείνος παίρ­νο­ντας το φορείο.

«Όταν έφτασα πάνω είδα τον υπο­λο­χαγό να κάνει ΚΑΡΠΑ στον Μανώλη. Βρέθηκα πάνω από το πτώμα του που ήταν με το κεφάλι γυρι­σμένο προς τα αρι­στερά και το τραύμα εισόδου από τα δεξιά. Τα μάτια του ήταν γκρι. Όταν άκουσα ότι είχε δια­πε­ρά­σει σφαίρα το κεφάλι του δεν το πίστευα. Δεν γίνεται να μην ακού­στηκε πυρο­βο­λι­σμός από G3A3. Εδώ ακούμε τα περ­πα­τή­ματα από τα ποντί­κια. Τον Μανώλη τον σκο­τώ­σανε από πιστόλι», ανέφερε.

«Κατα­λή­γουμε με βεβαιό­τητα ότι πρό­κει­ται για εγκλη­μα­τική ενέρ­γεια»

«Κατα­πέλ­της» είναι στην κάμερα του Τούνελ η ιατρο­δι­κα­στής Ελπίδα Σπα­νου­δάκη στην οποία ανέθεσε η οικο­γέ­νεια του άτυχου φαντά­ρου την υπόθεση, μετά τα ευρή­ματα που βγήκαν στο φως.

«Όσον αφορά στην ιατρο­δι­κα­στική έκθεση του συνα­δέλ­φου, δίνει ως αιτία θανάτου τις κρα­νιο­ε­γκε­φα­λι­κές κακώ­σεις από πυρο­βόλο όπλο χωρίς να ανα­φέ­ρε­ται στο αν ήταν βρα­χύ­κανο ή μακρύ­κανο. Δεν δίνει όμως απά­ντηση ούτε στον τύπο θανάτου. Βασικά ερω­τή­ματα που πρέπει να απα­ντη­θούν», ανέφερε η κ. Σπα­νου­δάκη.

Όπως ανα­φέ­ρει αφού εξέτασε την σορό του Μανώλη κατέ­ληξε στα εξής συμπε­ρά­σματα:

Το σχήμα και τα χαρα­κτη­ρι­στικά του τραύ­μα­τος δεν έχουν προ­κλη­θεί από μακρύ­κανο όπλο G3A3 που είναι και το όπλο του στρατού. Προ­κύ­πτει αντί­θετα ότι είναι από πιστόλι.

Όταν κάποιος βληθεί από ένα όπλο τέτοιο δημιουρ­γού­νται μαζικές κατα­στρο­φές τόσο του εγκε­φά­λου όσο και του κρανίου. Κάτι που στην συγκε­κρι­μένη περί­πτωση δεν ισχύει.

Δεν υπάρχει το χαρα­κτη­ρι­στικό εντύ­πωμα του φλο­γο­κρύ­πτη που είναι το μπρο­στινό μέρος του G3A3.

Λόγω του ότι δεν έγινε αυτοψία στο χώρο έχουν χαθεί όλες οι εν δυνάμει πλη­ρο­φο­ρίες που θα μπο­ρούσε να έχει ο οποιοσ­δή­ποτε ιατρο­δι­κα­στής για τον τόπο και τον χρόνο του θανάτου.

Ανευ­ρέθη ποσό­τητα αιθάλης και πυρί­τι­δας κοντά στο τραύμα του που μας δείχνει ότι βλήθηκε από κοντινή από­σταση αλλά όχι από απόλυτη επαφή.

«Η παροχή πρώτων βοη­θειών σε θύμα που έχει βληθεί στο κεφάλι δεν υφί­στα­νται. Η ίδια η γιατρός που πήγε στον τόπο μας απο­μα­κρύ­νει από την ώρα θανάτου που δηλώ­νουν επίσημα καθώς ανα­φέ­ρει πως όταν είδε τον Μανώλη το σώμα του ήταν ωχρό με ψυχρά άκρα. Άρα πάμε πίσω κάποιες ώρες. Βάσει βιβλιο­γρα­φίας πάνω από τις τέσ­σε­ρις ώρες το σώμα χάνει την θερ­μο­κρα­σία του», προ­σθέ­τει η ιατρο­δι­κα­στής κυρία Σπα­νου­δάκη.

«Αξίζει να σημειώ­σουμε ότι ο άτυχος Μανώλης ήταν αρι­στε­ρό­χει­ρας και εμείς έχουμε το τραύμα από τα δεξιά. Το σώμα του μετα­κι­νή­θηκε σε δύο δια­φο­ρε­τι­κές θέσεις και έτσι αλλοί­ω­σαν όλη την σκηνή. Σε συν­δυα­σμό με τα υπό­λοιπα στοι­χεία που έχουμε, κατα­λή­γουμε με βεβαιό­τητα ότι πρό­κει­ται για εγκλη­μα­τική ενέρ­γεια» κατέ­ληξε η ιατρο­δι­κα­στής.

«Νιώ­θουμε οργή γιατί μας μπλο­κά­ρουν την έρευνα…»

«Είχα την ψυχραι­μία δυο μήνες μετά να πάω στο σημείο του συμ­βά­ντος. Είχαν όλοι την καλή διάθεση να κάνουν ό,τι τους ζητή­σαμε. Εκεί έβλεπα ψέματα παντού. Το πιο τρελό είναι ότι μου περιέ­γρα­φαν έναν τραυ­μα­τι­σμό από την αρι­στερή πλευρά, ενώ ο Μανώλης μου είχε βληθεί από δεξιά»,  λέει η μητέρα του άτυχου νέου.

«Ο Μανώλης ήταν αρι­στε­ρό­χει­ρας, αλλά δεν το ήξεραν εκείνοι. Σημα­ντικό είναι ότι η όψη του ήταν σήψη. Ήταν σαν να ήταν νεκρός για αρκετές ώρες».

Όπως ανα­φέ­ρει η μητέρα του Μανώλη, τα γυαλιά οράσεως ήταν τα μόνα που τους έδωσαν μετά το συμβάν.

«Μου έκανε εντύ­πωση ότι έλειπε ο ένας φακός. Στη δικο­γρα­φία είδαμε να περι­γρά­φουν ότι λίγα μέτρα πιο πέρα από το παιδί βρέ­θη­καν τα γυαλιά του και το καπέλο, χωρίς να υπάρχει ίχνος πυρί­τι­δας και αίματος. Το πιθα­νό­τερο να κυνη­γή­θηκε».

Όπως ανα­φέ­ρει ο πατέρας του φαντά­ρου, οι συν­θή­κες των στρα­τιω­τών άλλαξαν όταν πήγε στη Ρω ένας νέος υπο­λο­χα­γός.

«Τα στοι­χεία που έχουμε είναι ατρά­ντα­χτα και θα πρέπει να προ­χω­ρή­σει η έρευνα να μάθουμε ποιος τον σκότωσε. Κατα­λα­βαί­νετε την οργή μας και την οργή μου σαν πατέρας, να μπλο­κά­ρουν την έρευνα για ένα παιδί που έφεραν σκο­τω­μένο».

Πηγή tanea.gr / anikolouli.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.