ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στη Βουλή από Νικητιάδη η οικονομική ασφυξία της Καλύμνου λόγω μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε γειτονικά νησιά

news room 5 λεπτά ανάγνωση
Νικητιάδης

Τις τερά­στιες οικο­νο­μι­κές ζημιές που έχει επι­φέ­ρει στις επι­χει­ρή­σεις της Καλύ­μνου η υιο­θέ­τηση από την πλευρά της Κυβέρ­νη­σης της ΝΔ, το 2021, του μέτρου των μειω­μέ­νων συντε­λε­στών ΦΠΑ σε πέντε μόνο νησιά του ανα­το­λι­κού Αιγαίου μεταξύ αυτών των γει­το­νι­κών Κω και Λέρου, όπου οι συντε­λε­στές ΦΠΑ είναι μικρό­τε­ροι από της Καλύ­μνου, φέρνει με επί­καιρή ερώτηση του στη Βουλή ο Γιώργος Νικη­τιά­δης Βου­λευ­τής Δωδε­κα­νή­σου και υπεύ­θυ­νος του ΚΤΕ Ανά­πτυ­ξης του ΠΑΣΟΚ. Η επί­καιρη ερώτηση, απευ­θύ­νε­ται στον Υπουργό Εθνικής Οικο­νο­μίας και Οικο­νο­μι­κών, κ. Κωστή Χατζη­δάκη και κατα­τέ­θηκε την Πέμπτη 04 Απρι­λίου.

Συμ­φώ­νως με το κείμενο της επί­και­ρης ερώ­τη­σης του κ. Νικη­τιάδη η Κάλυ­μνος απέχει βορείως μόλις 12 ν.μ. από τη Λέρο και περίπου 17 ν.μ. νοτίως από την Κω. Είναι στο μέσον δύο νησιών, στα οποία εφαρ­μό­ζο­νται οι μειω­μέ­νοι συντε­λε­στές ΦΠΑ. Αυτό έχει ως απο­τέ­λε­σμα την τελευ­ταία σχεδόν τριετία, οι τζίροι των κατα­στη­μά­των, όπως π.χ. των υπε­ρα­γο­ρών, να έχουν μειωθεί δρα­στι­κώς, καθώς οι κάτοι­κοι του νησιού προ­τι­μούν να μετα­βαί­νουν στα διπλανά νησιά για την αγορά αγαθών, όπου οι τιμές είναι ιδιαι­τέ­ρως πιο χαμηλές. Μάλιστα, όπως μετα­φέ­ρουν τοπικοί παρά­γο­ντες, στην Κάλυμνο κατα­φθά­νουν αδια­λεί­πτως οχήματα με αγαθά που έχουν αγο­ρα­στεί από την Κω με μειω­μένο ΦΠΑ.

Το ευνοϊκό μέτρο των μειω­μέ­νων συντε­λε­στών ΦΠΑ κατά 30% το καθιέ­ρωσε για πρώτη φορά το 1986 η Κυβέρ­νηση του ΠΑΣΟΚ για τα νησιά της Δωδε­κα­νή­σου. Το μέτρο επε­κτά­θηκε το 2000 σε όλα τα νησιά του Αιγαίου. Το 2015 η Κυβέρ­νηση ΣΥΡΙΖΑ κατήρ­γησε το μέτρο, ενώ έξι χρόνια μετά η Κυβέρ­νηση της ΝΔ το επα­νέ­φερε μερικώς σε πέντε νησιά, τη Χίο, τη Λέρο, τη Σάμο, την Κω και τη Μυτι­λήνη, θέτο­ντας όμως τον εκβια­στικό όρο να λει­τουρ­γή­σουν σε αυτά Κέντρα Υπο­δο­χής Μετα­να­στών.

Ο Βου­λευ­τής Δωδε­κα­νή­σου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Νικη­τιά­δης ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό κ. Χατζη­δάκη πως σκο­πεύει η Κυβέρ­νηση να αντι­με­τω­πί­σει τη δια­μορ­φω­θείσα κατά­σταση, η οποία πλήττει καίρια την οικο­νο­μία και τις επι­χει­ρή­σεις της Καλύ­μνου; Προ­τί­θε­ται η Κυβέρ­νηση να ανα­λά­βει μέτρα και πρω­το­βου­λίες, ώστε να ανα­χαι­τι­στεί το φαι­νό­μενο οι κάτοι­κοι της Καλύ­μνου να μετα­βαί­νουν στην Κω και τη Λέρο για την αγορά αγαθών και υπη­ρε­σιών σε πολύ πιο χαμηλές τιμές; Εξε­τά­ζε­ται το ενδε­χό­μενο επα­να­φο­ράς του ως άνω μέτρου σε όλα τα νησιά του Αιγαίου ή, σε κάθε περί­πτωση, λόγω ειδικών συν­θη­κών στην Κάλυμνο, δεδο­μέ­νου ότι είναι το νησί που πλήτ­τε­ται περισ­σό­τερο από οποιο­δή­ποτε άλλο;

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα 4- 4-2024

Προς: Υπουργό Εθνικής Οικο­νο­μίας και Οικο­νο­μι­κών, κ. Κωστή Χατζη­δάκη.

Θέμα: Η επι­λε­κτική επα­να­φορά των μειω­μέ­νων συντε­λε­στών του ΦΠΑ σε πέντε μόνο νησιά του ανα­το­λι­κού Αιγαίου πλήττει καίρια και άμεσα την οικο­νο­μία της Καλύ­μνου – Απαι­τεί­ται επα­να­ξιο­λό­γηση του μέτρου.

Κύριε Υπουργέ,

Την τελευ­ταία τριετία οι επι­χει­ρή­σεις της Καλύ­μνου βρί­σκο­νται αντι­μέ­τω­πες με δρα­στική μείωση του τζίρου τους, αδυ­να­τώ­ντας να επα­να­κάμ­ψουν μετά την παν­δη­μία του κορο­νοϊού. Αιτία της οικο­νο­μι­κής τους δυσπρα­γίας απο­τε­λεί συγκε­κρι­μένη πολι­τική που υιο­θέ­τησε το 2021 η Κυβέρ­νησή σας σε ό,τι αφορά το μέτρο των μειω­μέ­νων συντε­λε­στών ΦΠΑ σε πέντε μόνο νησιά του ανα­το­λι­κού Αιγαίου, στα οποία λει­τουρ­γούν δομές αιτού­ντων άσυλο, δηλαδή στη Χίο, τη Λέρο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέσβο. Συγκε­κρι­μέ­νως, η Κάλυ­μνος απέχει μόλις 12 ν.μ. από τη Λέρο από τη βόρεια πλευρά του νησιού και περίπου 17 ν.μ. από την Κω από τη νότια πλευρά του νησιού, δηλαδή βρί­σκε­ται στο μέσον δύο νησιών, στα οποία εφαρ­μό­ζο­νται οι μειω­μέ­νοι συντε­λε­στές ΦΠΑ. Τούτο έχει ως απο­τέ­λε­σμα οι κάτοι­κοι του νησιού λογικώς να προ­τι­μούν να μετα­βαί­νουν στα διπλανά νησιά για την αγορά αγαθών, όπου οι τιμές είναι ιδιαι­τέ­ρως πιο χαμηλές. Τα δρο­μο­λό­για μεταξύ Καλύ­μνου και Κω είναι καθη­με­ρινά και κάποιος μπορεί να βρεθεί σε μόλις 20’ με ταχύ­πλοο που εκτελεί 2 και 3 δρο­μο­λό­για τη μέρα, και σε μόλις 45’ με συμ­βα­τικό πλοίο στην Κω, να πραγ­μα­το­ποι­ή­σει τις αγορές του και να επι­στρέ­ψει. Μάλιστα, όπως μετα­φέ­ρουν τοπικοί παρά­γο­ντες, στην Κάλυμνο κατα­φθά­νουν αδια­λεί­πτως φορτηγά με αγαθά που έχουν αγο­ρα­στεί από την Κω με μειω­μένο ΦΠΑ.

Το ευνοϊκό μέτρο των μειω­μέ­νων συντε­λε­στών ΦΠΑ κατά 30% καθιε­ρώ­θηκε για πρώτη φορά με τον ν. 1642/1986 της Κυβέρ­νη­σης του ΠΑΣΟΚ στη Δωδε­κά­νησο. Ακο­λού­θη­σαν δια­τά­ξεις επέ­κτα­σής του, λόγω του αυξη­μέ­νου κόστους μετα­φο­ράς των αγαθών, σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, οι οποίες τελικώς μετα­φέρ­θη­καν στο άρθρο 21 του ν. 2859/2000, που κύρωσε τον Κώδικα Φόρου Προ­στι­θέ­με­νης Αξίας. Οι εν λόγω δια­τά­ξεις ίσχυσαν μέχρι τη ψήφιση από την Κυβέρ­νηση του ΣΥΡΙΖΑ του ν. 4336/14-8-2015, όπου στην υπο­πα­ρά­γραφο Δ2, παρ. 3, προ­βλέ­φθηκε η στα­διακή κατάρ­γηση των μειω­μέ­νων συντε­λε­στών για τα νησιά. Η Κυβέρ­νησή σας επα­νέ­φερε με το άρθ. 65 του ν. 4811/2021 (ΦΕΚ Α’ 108/26-06-2021) μερικώς τη μείωση των συντε­λε­στών του ΦΠΑ στα άνω πέντε ελλη­νικά νησιά, τρο­πο­ποιώ­ντας σχε­τι­κώς το άρθ. 21 του Κώδικα ΦΠΑ. Η επιλογή αυτή, η επι­λε­κτική και μόνο επα­να­φορά του μέτρου δημιουρ­γεί συν­θή­κες οικο­νο­μι­κής ανι­σό­τη­τας σε βάρος της Καλύ­μνου, η οποία βρί­σκε­ται στις «συμπλη­γά­δες πέτρες» της Λέρου και της Κω.

Δεδο­μέ­νου ότι η επα­να­φορά των μειω­μέ­νων συντε­λε­στών ΦΠΑ σε πέντε μόνο νησιά του ανα­το­λι­κού Αιγαίου πλήττει άμεσα την οικο­νο­μία της Καλύ­μνου, η οποία έχει τη μεγα­λύ­τερη εγγύ­τητα σε δύο από αυτά.

Δεδο­μέ­νου ότι η δια­μορ­φω­θείσα κατά­σταση έχει προ­κα­λέ­σει τις οξείες αντι­δρά­σεις των επι­χει­ρη­μα­τιών της Καλύ­μνου, οι οποίοι δια­πι­στώ­νουν ότι τα έσοδά τους διαρκώς μειώ­νο­νται εξ αιτίας του ανωτέρω μέτρου.

Ερω­τά­ται ο Υπουρ­γός:

1. Πως σκο­πεύ­ετε να αντι­με­τω­πί­σετε τη δια­μορ­φω­θείσα ως άνω κατά­σταση, η οποία πλήττει καίρια την οικο­νο­μία και τις επι­χει­ρή­σεις της Καλύ­μνου; Προ­τί­θε­στε να ανα­λά­βετε μέτρα και πρω­το­βου­λίες, ώστε να ανα­χαι­τι­στεί το φαι­νό­μενο οι κάτοι­κοι της Καλύ­μνου να μετα­βαί­νουν στην Κω και τη Λέρο για την αγορά αγαθών και υπη­ρε­σιών σε πολύ πιο χαμηλές τιμές;

2. Εξε­τά­ζετε το ενδε­χό­μενο επα­να­φο­ράς του ως άνω μέτρου σε όλα τα νησιά του Αιγαίου ή, σε κάθε περί­πτωση, λόγω ειδικών συν­θη­κών στην Κάλυμνο, δεδο­μέ­νου ότι είναι το νησί που πλήτ­τε­ται περισ­σό­τερο από οποιο­δή­ποτε άλλο;

Ο Ερωτών Βου­λευ­τής

Γιώργος Νικη­τιά­δης

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.