ΕΙΔΗΣΕΙΣ

1.210 απόφοιτοι λυκείων και ΕΠΑΛ εισάγονται στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας

Δαμιανός Αθανασίου 5 λεπτά ανάγνωση
Εξετάσεις αποτελέσματα

1.210 από­φοι­τοι λυκείων και ΕΠΑΛ από τα Δωδε­κά­νησα πέτυχαν φέτος την εισα­γωγή τους στην Τρι­το­βάθ­μια Εκπαί­δευση.

Πιο συγκε­κρι­μένα εισά­γο­νται 1.027 υπο­ψή­φιοι σε σύνολο 1.269 που μετεί­χαν στις εξε­τά­σεις από τα Γενικά Λύκεια του νομού Δωδε­κα­νή­σου, 94 σε σύνολο 157 που μετεί­χαν στις εξε­τά­σεις από τα ΕΠΑΛ, 41 από­φοι­τοι του 2013 που υπέ­βα­λαν φέτος νέο μηχα­νο­γρα­φικό και 48 από­φοι­τοι του 2012, που έπραξαν το ίδιο.

Οι βάσεις εισα­γω­γής εκτι­νά­χθη­καν φέτος στα ύψη, γεγονός που απο­δί­δε­ται στις καλύ­τε­ρες επι­δό­σεις των υπο­ψη­φίων, καθώς κατα­γρά­φηκε διπλα­σια­σμός των αρι­στού­χων, αλλά και στην επέ­κταση του δικαιώ­μα­τος μετεγ­γρα­φής και σε άλλες κοι­νω­νι­κές ομάδες.

Η άνοδος των βάσεων είναι αισθητή σε του­λά­χι­στον τρία από τα πέντε επι­στη­μο­νικά πεδία και εντυ­πω­σιακή σε ορι­σμένα τμήματα των πανε­πι­στη­μίων της περι­φέ­ρειας, τα οποία εξα­σφα­λί­ζουν το δικαί­ωμα μετεγ­γρα­φής σε πολύ­τε­κνους, τρί­τε­κνους, καθώς και στην κατη­γο­ρία των κοι­νω­νι­κών κρι­τη­ρίων.

Στις περι­πτώ­σεις αυτές, μάλιστα, κατα­γρά­φηκε εκτό­ξευση των βάσεων ακόμη και κατά 2.000 μόρια, όπως για παρά­δειγμα στο τμήμα Μηχανολόγων- Μηχα­νι­κών του Πανε­πι­στη­μίου Δυτικής Μακε­δο­νίας, που εδρεύει στην Κοζάνη, μέσω του οποίου πολλοί υπο­ψή­φιοι προσ­δο­κούν την εγγραφή τους στο αντί­στοιχο τμήμα της Αθήνας ή της Θεσ­σα­λο­νί­κης.

Στη Νομική Αθήνας οι βάσεις αυξή­θη­καν κατά 0,8% (18.714 μόρια η βάση εισα­γω­γής), στη Νομική Θεσ­σα­λο­νί­κης κατά 1,2% (18.615) και στη Νομική Κομο­τη­νής κατά 2,2% (18.303).

Οι ιατρι­κές σχολές επέ­στρε­ψαν στα ύψη του 2012 με την άνοδο να κυμαί­νε­ται από 400 έως 600 μόρια.

Λιγό­τε­ρες από 1.000 ήταν οι κενές θέσεις κυρίως στα περι­φε­ρειακά ΤΕΙ με πιο χαρα­κτη­ρι­στικό παρά­δειγμα το Τμήμα Τεχνο­λό­γων Περι­βάλ­λο­ντος στη Ζάκυνθο, στο οποίο πέτυχε μόνο ένας υπο­ψή­φιος.

Πτώση των βάσεων παρα­τη­ρή­θηκε αντι­στοί­χως στις αρχι­τε­κτο­νι­κές σχολές της περι­φέ­ρειας, στα τμήματα του­ρι­στι­κών επι­χει­ρή­σεων, στα τμήματα μου­σι­κών σπουδών και στις ξένες φιλο­λο­γίες.

Όπως επι­σή­μανε στο ΑΠΕ ο εκπαι­δευ­τι­κός ανα­λυ­τής Γιώργος Χατζη­τέ­γας, η πτώση οφεί­λε­ται κυρίως στις χαμηλές επι­δό­σεις των υπο­ψη­φίων στα ειδικά μαθή­ματα.

Εντυ­πω­σιακή ήταν η άνοδος στη Σχολή Αστυ­φυ­λά­κων της Αθήνας, όπου η βάση εισα­γω­γής έφτασε στα 1.734 μόρια. Η εκτό­ξευση σε αυτή την περί­πτωση οφεί­λε­ται στη μείωση των υπο­ψη­φίων από 500 σε 250, οι οποίοι μάλιστα θα ξεκι­νή­σουν την εκπαί­δευσή τους μετά την παρέ­λευση διετίας.

«Το βασικό συμπέ­ρα­σμα», σημειώ­νει ο κ. Χατζη­τέ­γας, «είναι ότι η συμπλή­ρωση των μηχα­νο­γρα­φι­κών δελτίων δεν πρέπει να γίνεται με κρι­τή­ριο τις βάσεις της προη­γού­με­νης χρονιάς, καθώς πολλές φορές παρα­τη­ρού­νται εντυ­πω­σια­κές μετα­στρο­φές των υπο­ψη­φίων. Ένα δεύτερο συμπέ­ρα­σμα είναι ότι στις επι­λο­γές των υπο­ψη­φίων παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η εντο­πιό­τητα και το δικαί­ωμα μετεγ­γρα­φής».

Σε δήλωσή του ο υπουρ­γός Παι­δείας Ανδρέας Λοβέρ­δος συνε­χάρη τους επι­τυ­χό­ντες και τους γονείς τους. «Σε όσους δεν τα κατά­φε­ραν πρέπει όλοι να θυμί­ζουμε (γονείς, συγ­γε­νείς και φίλοι) πως υπάρχει και επόμενη φορά, αλλά και άλλες ευκαι­ρίες», πρό­σθεσε ο υπουρ­γός.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμ­μα­τέα του υπουρ­γείου παι­δείας, Θανάση Κυριαζή, ο συνο­λι­κός αριθμός των υπο­ψη­φίων που υπέ­βα­λαν μηχα­νο­γρα­φικό ανέρ­χε­ται σε 99.958 δηλαδή μειώ­θηκε ο αριθμός των υπο­ψη­φίων σε σχέση με πέρυσι.

Σε ΑΕΙ και ΤΕΙ εισή­χθη­σαν 72.763 ενώ το 2013 είχαν εισα­χθεί 71.761, αυξή­θηκε δηλαδή ο αριθμός των εισα­κτέων, ενώ έμειναν 1.164 θέσεις κενές.

Οι επι­τυ­χό­ντες στα ΑΕΙ ανέρ­χο­νται σε 47.053 στις στρα­τιω­τι­κές σχολές 1.913 και στα ΤΕΙ 23.797.

Το ποσοστό επι­τυ­χίας στα γενικά λύκεια έφτασε το 81%.

Τα παιδιά επέ­λε­ξαν σχολές με κρι­τή­ριο τη δυνα­τό­τητα να ασκή­σουν το επάγ­γελμα που θα σπου­δά­σουν. Το θέμα μας είναι οτι πια δεν ξέρουμε πως θα είναι η Ελλάδα σε 10 χρόνια με αυτή την τερά­στια οικο­νο­μική αλλαγή που υφί­στα­ται οπότε δεν μπορούν και τα παιδιά να έχουν κάποια σιγου­ριά. Παρ΄όλα αυτά αγω­νί­ζο­νται να βρουν σχολές που θα έχουν κάποια επαγ­γελ­μα­τική απο­κα­τά­σταση.

Υπάρ­χουν σχολές σε ΤΕΙ στην περι­φέ­ρεια που δίνουν πτυχίο, το οποίο οδηγεί σε δουλειά και δεδο­μέ­νου και του θέματος των μετεγ­γρα­φών, τα παιδιά φέτος τις προ­τί­μη­σαν και τις έβαλαν στο βιο­γρα­φικό τους.

Τέτοια ΤΕΙ ειναι τα ηλε­κτρο­λο­γίας, μηχα­νο­λο­γίας αλλά και της νοση­λευ­τι­κής και φυσι­κο­θε­ρα­πείας. Ολα αυτά είναι ΤΕΙ που οδηγούν σε εργασία.

Υπάρ­χουν αρι­στού­χοι που δεν μπαί­νουν στην πρώτη σχολή προ­τί­μη­σής τους

Παρα­τη­ρή­θηκε το φαι­νό­μενο αρι­στού­χοι να μην μπαί­νουν στην πρώτη σχολή προ­τί­μη­σής τους. Οταν οι αρι­στού­χοι είναι πάρα πολλοί είναι λογικό οτι δεν χωράνε όλοι στις περι­ζή­τη­τες σχολές.

Οταν βλέ­πουμε οτι η Ιατρική Αθήνας έχει βάση 19.233 μόρια, αν κάποιος έχει 19.230 μόρια δεν περνάει στην Ιατρική της Αθήνας, που είναι η πρώτη του προ­τί­μηση.

Ενα άλλο στοι­χείο είναι οτι είχαμε άνοδο στα Παι­δα­γω­γικά, και αυτό δεν ήταν ανα­με­νό­μενο λόγω του ό,τι δεν διο­ρί­ζο­νται εύκολα πια οι δάσκα­λοι. Παρ΄όλα αυτά ανέ­βη­καν.

Μεγάλη πτώση είχαμε στην Ισπα­νική και Γερ­μα­νική Φιλο­λο­γία και εκεί παίζει ρόλο το ειδικό μάθημα. Σε αυτές τις σχολές υπάρ­χουν και κενές θέσεις.

Η άνοδος των βάσεων μας γυρίζει στα επίπεδα του 2012.

ANAΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟΙ

ΑΝΑ ΛΥΚΕΙΟ

1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΡΟΔΟΥ 120

2ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΡΟΔΟΥ 73

ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΡΟΔΟΥ 5

3ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΡΟΔΟΥ 98

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΟΡΩΝΗΣ 30

ΛΥΚΕΙΟ – ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΜΠΩΝΑΣ 2

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ 53

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΦΑΝΤΟΥ 52

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΙΑΛΥΣΟΥ 50

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ 51

ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ 3

ΜΟΥΣΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΡΟΔΟΥ 18

1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΥΜΝΟΥ 38

2ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΥΜΝΟΥ 22

ΛΥΚΕΙΟ ΛΕΙΨΩΝ 1

ΛΥΚΕΙΟ ΑΠΕΡΙΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ 19

1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΩ 55

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΕΡΟΥ 27

ΛΥΚΕΙΟ ΣΥΜΗΣ 4

ΛΥΚΕΙΟ ΤΗΛΟΥ 3

ΛΥΚΕΙΟ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ 9

ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΣΟΥ 4

ΛΥΚΕΙΟ ΝΙΣΥΡΟΥ 6

ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΜΟΥ 11

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑΣ 41

ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΩ 5

ΛΥΚΕΙΟ ΖΗΠΑΡΙΟΥ ΚΩ 21

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΔΩΔ/ΣΟΥ 50

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΡΟΔΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ 66

4ο ΛΥΚΕΙΟ ΡΟΔΟΥ 51

2ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΩ 39

ΣΥΝΟΛΟ 1.027

ΕΠΑΛ

1ο ΕΠΑΛ ΡΟΔΟΥ 23

2ο ΕΠΑΛ ΡΟΔΟΥ 13

1ο ΕΠΑΛ ΚΩ 7

ΕΠΑΛ ΠΑΡΑΔΕΙΣΙΟΥ 4

1ο ΕΠΑΛ ΚΑΛΥΜΝΟΥ 26

1ο ΕΠΑΛ ΣΥΜΗΣ 1

1ο ΕΠΑΛ ΚΑΡΠΑΘΟΥ 6

1ο ΕΠΑΛ ΛΕΡΟΥ 8

ΕΠΑΛ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ 3

ΕΠΑΛ ΠΑΤΜΟΥ 2

ΕΠΑΛ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΡΟΔΟΥ 1

ΣΥΝΟΛΟ 94

ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ 2013 (10%)

2ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΡΟΔΟΥ 1

3ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΡΟΔΟΥ 3

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ 1

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΦΑΝΤΟΥ 3

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΙΑΛΥΣΟΥ 4

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ 3

1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΥΜΝΟΥ 3

2ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΥΜΝΟΥ 1

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΠΕΡΙΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ 2

1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΩ 1

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΕΡΟΥ 1

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑΣ 2

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΜΟΥ 1

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΔΩΔ/ΣΟΥ 4

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΡΟΔΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ 3

2ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΩ 3

ΣΥΝΟΛΟ 36

ΕΠΑΛ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ 2013 (10%)

2ο ΕΠΑΛ ΡΟΔΟΥ 2

1ο ΕΠΑΛ ΛΕΡΟΥ 2

ΣΥΝΟΛΟ 4

ΕΠΑΛ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ 2012 (10%)

2ο ΕΠΑΛ ΡΟΔΟΥ 1

ΣΥΝΟΛΟ 1

ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ 2012 (10%)

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΙΑΛΥΣΟΥ 1

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΦΑΝΤΟΥ 3

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ 1

1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΥΜΝΟΥ 1

2ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΡΟΔΟΥ 4

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΡΟΔΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ 5

4ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΡΟΔΟΥ 2

2ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΩ 4

1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΡΟΔΟΥ 3

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ 6

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΠΕΡΙΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ 1

1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΩ 3

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑΣ 6

3ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΡΟΔΟΥ 7

2ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΥΜΝΟΥ 1

ΣΥΝΟΛΟ 48

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.