ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αναβιώνει η υπόθεση του βιασμού και της δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη

news room 4 λεπτά ανάγνωση
ΤΟΠΑΛΟΥΔΗ ΕΛΕΝΗ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ

Στο προ­σκή­νιο έρχο­νται σήμερα οι μνήμες από τον μαρ­τυ­ρικό θάνατο της φοι­τή­τριας Ελένης Τοπα­λούδη το Νοέμ­βριο του 2018 από δύο σχεδόν συνο­μη­λί­κους της που τη βίασαν και την πέταξαν μετά άγρια χτυ­πη­μένη αλλά ζωντανή σε βραχώδη παραλία στην περιοχή της Λίνδου στη Ρόδο.

Η υπόθεση εισά­γε­ται σήμερα στο ακρο­α­τή­ριο του Μικτού Ορκωτού Εφε­τείου το οποίο, εφόσον η δίκη ξεκι­νή­σει, καλεί­ται να απο­φαν­θεί αν οι δύο δράστες της απο­τρό­παιης δολο­φο­νίας θα κατα­δι­κα­στούν σε μικρό­τερη ποινή ή αν θα παρα­μεί­νει ως έχει η ποινή της ισόβιας και επι­πλέον 15ετούς κάθειρ­ξης που τους επι­βλή­θηκε πριν από δύο χρόνια από το πρω­το­βάθ­μιο δικα­στή­ριο.

Το δικα­στή­ριο έκρινε ότι οι δύο κατα­δι­κα­σθέ­ντες δεν δικαιού­νται κανένα ελα­φρυ­ντικό.

Κατη­γο­ρού­με­νοι για την άγρια κακο­ποί­ηση και εν συνε­χεία δολο­φο­νία της Ελένης Τοπα­λούδη είναι δύο νεαροί 24 και 22 χρονών σήμερα, οι οποίοι ήταν μόνιμοι κάτοι­κοι Ρόδου. Ο μεγα­λύ­τε­ρος, μέλος εύπορης οικο­γέ­νειας του νησιού και ο νεα­ρό­τε­ρος, γιος τεχνίτη από την Αλβανία. Οι δύο φίλοι είχαν κοινό ενδια­φέ­ρον τις πολε­μι­κές τέχνες. Ο νεα­ρό­τε­ρος έχει εμπλα­κεί και σε άλλη υπόθεση βιασμού νεαρού κορι­τσιού με ειδικές ανάγκες, που φέρεται να δια­πρά­χθηκε ελά­χι­στες ημέρες μετά τη δολο­φο­νία Τοπα­λούδη.

Το νήμα που απο­κά­λυψε το έγκλημα, άρχισε να ξετυ­λί­γε­ται το από­γευμα της 28ης Νοεμ­βρίου 2018 όταν ένα ζευγάρι κατοί­κων της περιο­χής δια­πί­στωσε πως στην παραλία Φώκια στη Ρόδο επέπλεε το άψυχο σώμα μίας γυναί­κας. Ο ιατρο­δι­κα­στής απο­φάν­θηκε πως η νεαρή γυναίκα, πριν βρεθεί στο νερό, είχε χτυ­πη­θεί άσχημα και ότι επρό­κειτο για εγκλη­μα­τική ενέρ­γεια. Η σορός ανα­γνω­ρί­στηκε. Ανήκε στην Ελένη Τοπα­λούδη, φοι­τή­τρια Μεσο­γεια­κών Σπουδών στο Πανε­πι­στή­μιο Αιγαίου.

Η έρευνα του Λιμε­νι­κού απο­κά­λυψε τον νεα­ρό­τερο από τους δύο δράστες, αλβα­νι­κής κατα­γω­γής, με τον οποίο συνα­ντή­θηκε η φοι­τή­τρια το επίμαχο βράδυ. Εκείνος με την κατά­θεση του οδήγησε στον δεύτερο δράστη. Οι συν­θή­κες θανάτου της φοι­τή­τριας προ­κά­λε­σαν σοκ, όχι μόνο στην τοπική κοι­νω­νία αλλά και σε όλη τη χώρα. Η φοι­τή­τρια είχε βιασθεί και είχε κακο­ποι­η­θεί φρικτά.

Όπως κατέ­θεσε στο πρω­το­βάθ­μιο δικα­στή­ριο ο ιατρο­δι­κα­στής Πανα­γιώ­της Κοτρέ­τσος που παρέ­λαβε τη σορό της Ελένης Τοπα­λούδη, το θύμα είχε βασα­νι­στεί με άγριο τρόπο πριν βρεθεί λιπό­θυμη στο νερό.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στική για όσα “φανέ­ρωσε” η σορός του θύματος, η απά­ντηση που είχε δώσει ο κ. Κοτρέ­τσος σε επι­σή­μανση της Έδρας πως οι δύο δράστες επι­κα­λού­νται για τον βιασμό, συναί­νεση του θύματος: “Δεν υπάρχει συναί­νεση στο θάνατο. Για να κάνει κάποιος αυτά τα πράγ­ματα δεν είναι μόνο ο δόλος του να κάνει σεξ. Είναι κάτι που εκφεύ­γει ακόμη και της ακραίας ανθρώ­πι­νης συμπε­ρι­φο­ράς. Μου δίνει την εντύ­πωση ότι ο δράστης το θεωρεί την σωστή πρα­κτική και δεν είναι κάτι που λέμε ότι έχει ξεφύγει”.

Στο παρα­πεμ­πτικό βού­λευμα του Συμ­βου­λίου Πλημ­με­λειο­δι­κών Ρόδου περι­γρά­φο­νται οι άγριες, κυριο­λε­κτικά μαρ­τυ­ρι­κές στιγμές που πέρασε στα χέρια των δύο κατα­δι­κα­σθέ­ντων σε ισόβια νεαρών η φοι­τή­τρια ενόσω βρι­σκό­ταν στο εξοχικό σπίτι του μεγα­λύ­τε­ρου σε ηλικία δράστη, στην περιοχή της Λίνδου.

Οι δικα­στές ανα­φέ­ρουν λεπτο­με­ρώς ότι η άρνηση της Ελένης να έχει σεξουα­λική επαφή μαζί τους, πυρο­δό­τησε ακραίες αντι­δρά­σεις: απει­λή­θηκε με ένα μαχαίρι και χτυ­πή­θηκε με αλλε­πάλ­λη­λες γροθιές στο πρόσωπο βάναυσα από τους δύο νεαρούς οι οποίοι τη βίασαν.

Σύμφωνα με το βού­λευμα, η Τοπα­λούδη “ανα­κτώ­ντας μετά από λίγο τις αισθή­σεις της, δήλωσε στους κατη­γο­ρού­με­νους την πρόθεσή της να τους καταγ­γεί­λει στην αστυ­νο­μία, πυρο­δο­τώ­ντας έτσι το θυμό τους και παράλ­ληλα την ανη­συ­χία τους ότι θα συλ­λη­φθούν και θα υπο­στούν ποι­νι­κές κυρώ­σεις για την ανωτέρω συμπε­ρι­φορά τους. Ενόψει αυτής της δυσά­ρε­στης για εκεί­νους προ­ο­πτι­κής, οι κατη­γο­ρού­με­νοι προ­έ­βη­σαν τότε σε στάθ­μιση των δεδο­μέ­νων και απο­φά­σι­σαν από κοινού τη φυσική εξό­ντωση της παθού­σας… Οι κατη­γο­ρού­με­νοι απο­δε­χό­με­νοι πλήρως ο ένας τη συμπε­ρι­φορά του άλλου κατά­φε­ραν αλλε­πάλ­ληλα πλήγ­ματα με γροθιές και σίδερο σιδε­ρώ­μα­τος στην κεφαλή αυτής, προ­κα­λώ­ντας της έντονη αιμορ­ρα­γική διήθηση…, ενώ επι­πλέον επι­χεί­ρη­σαν να την θανα­τώ­σουν και διά στραγ­γα­λι­σμού”.

Οι κατη­γο­ρού­με­νοι παρά τις εκκλή­σεις της τραυ­μα­τι­σμέ­νης Ελένης να τη μετα­φέ­ρουν στο νοσο­κο­μείο, “επέ­δει­ξαν εμμονή στον εγκλη­μα­τικό τους σχε­δια­σμό και μετέ­φε­ραν αυτήν γυμνή στο αυτο­κί­νητο προ­κει­μέ­νου να ολο­κλη­ρώ­σουν το προ­α­πο­φα­σι­σμένο από αυτούς κακούρ­γημα της ανθρω­πο­κτο­νίας”.

Οι κατη­γο­ρού­με­νοι πήγαν σε βραχώδη παραλία στην περιοχή της Λίνδου και έριξαν την εξου­θε­νω­μένη και ήδη βαριά χτυ­πη­μένη Ελένη στον γκρεμό, από ύψος περίπου 10 μέτρων πάνω από τη θάλασσα. Η μάχη του κορι­τσιού ήταν πλέον άνιση καθώς τα σοβαρά τραύ­ματα της “καθι­στού­σαν αδύνατη οποια­δή­ποτε προ­σπά­θεια της να κινηθεί απο­τε­λε­σμα­τικά ώστε να επι­πλεύ­σει”. Ο θάνατος της Ελένης Τοπα­λούδη “επήλθε συνε­πεία πνιγμού”.

Ο ιατρο­δι­κα­στής είπε στο πρω­το­βάθ­μιο δικα­στή­ριο πως αν η Ελένη Τοπα­λούδη είχε οδη­γη­θεί μετά το σπίτι-κολαστήριο σε νοσο­κο­μείο, πιθα­νό­τατα θα ζούσε.

Στις απο­λο­γίες τους ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικα­στη­ρίου οι δύο κατη­γο­ρού­με­νοι είχαν επιρ­ρί­ψει ο ένας την ευθύνη στον άλλον για όσα έγιναν στο σπίτι της Λίνδου, κρα­τώ­ντας ο καθένας για τον εαυτό του τη θέση του σοκα­ρι­σμέ­νου από το μένος του έτερου, που από φόβο ακι­νη­το­ποι­ή­θηκε και δεν μπόρεσε να απο­τρέ­ψει όσα έγιναν σε βάρος της 21χρονης. Και οι δύο ισχυ­ρί­στη­καν πως έκαναν σεξ με την συναί­νεση του θύματος και ότι η έκρηξη ήρθε όταν η Ελένη εκθεί­ασε τις ερω­τι­κές επι­δό­σεις ενός από τους δύο. Κάτι που φαί­νε­ται να έκαναν από την αρχή οι δύο δράστες: “Μας έλεγαν την ίδια ιστορία βάζο­ντας ο ένας τον άλλον στην θέση του πρω­τα­γω­νι­στή” είχε πει στο δικα­στή­ριο ένας εκ των Λιμε­νι­κών που εξέ­τα­σαν τους δύο νεαρούς. Η δίκη για την υπόθεση ανα­μέ­νε­ται να διαρ­κέ­σει αρκετές ημέρες.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.