ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αγωγή αποζημίωσης από αδικοπραξία σε επιχείρηση για παρεμπόδιση απρόσκοπτης χρήσης παραλίας σε λουόμενους

Δαμιανός Αθανασίου 3 λεπτά ανάγνωση
ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Ενώπιον του Μονο­με­λούς Πρω­το­δι­κείου Ρόδου με αγωγή απο­ζη­μί­ω­σης από αδι­κο­πρα­ξία κατά επι­χεί­ρη­σης προ­σέ­φυγε κάτοι­κος της Ιξιάς που αδυ­να­τεί να κολυ­μπή­σει ανε­νό­χλη­τος στον ομώνυμο κόλπο!

Η πολυ­κα­τοι­κία στην οποία κατοι­κεί βρί­σκε­ται σε παρα­λιακό οικό­πεδο ακριβώς δίπλα σε ξενο­δο­χείο.

Στην περιοχή αυτή έχουν ανε­γερ­θεί τρεις πολυ­κα­τοι­κίες με πενήντα δια­με­ρί­σματα, τα οποία κατοι­κού­νται από ισά­ριθ­μες οικο­γέ­νειες.

Μπροστά από τις πολυ­κα­τοι­κίες αυτές βρί­σκε­ται μια μικρή παραλία, μήκους 35 μέτρων περίπου, που έχει αμμου­διά και εξυ­πη­ρε­τεί τους κατοί­κους όλης της περιο­χής για τα μπάνια τους.

Στην παραλία αυτή είχαν κατα­σκευα­στεί πριν από πολλά χρόνια από τον Δήμο Ιαλυσού σκα­λο­πά­τια και ράμπα για να διευ­κο­λύ­νε­ται η πρό­σβαση των κατοί­κων και των ΑΜΕΑ στην παραλία και ντου­ζιέρα για το πλύσιμο των λουο­μέ­νων.

Το ξενο­δο­χείο έχει κατα­σκευά­σει περί­φραξη με τοιχίο μέχρι το σημείο που η ιδιο­κτη­σία του φθάνει στην αμμου­διά και έχει κατα­σκευά­σει πολύ κοντά στην παραλία διά­φο­ρες κατα­σκευές για την εξυ­πη­ρέ­τηση των πελατών του, μπαρ, κιόσκια, κλπ.

Ταυ­τό­χρονα, στην αμμου­διά μπροστά από την ιδιο­κτη­σία του έχει τοπο­θε­τή­σει ομπρέ­λες και ξαπλώ­στρες, με απο­τέ­λε­σμα να μην είναι δυνατή η πρό­σβαση στο μέρος αυτό της παρα­λίας των άλλων κατοί­κων της περιο­χής, παρά μόνο στους πελάτες του ξενο­δο­χείου.

Την του­ρι­στική περίοδο του έτους 2018, δίπλα στο ξενο­δο­χείο, άρχισε να δρα­στη­ριο­ποιεί­ται ετε­ρόρ­ρυθμη εταιρία η οποία διέθετε προς ενοι­κί­αση και πλωτά μέσα (σκάφη, τζετ – σκι, ταχύ­πλοα, κλπ) τα οποία χρη­σι­μο­ποιούσε για την αναψυχή των πελατών του ξενο­δο­χείου και άλλων επι­σκε­πτών.

Επειδή, όμως, στο τμήμα της παρα­λίας που βρί­σκε­ται μπροστά από το ξενο­δο­χείο έχουν τοπο­θε­τη­θεί ξαπλώ­στρες και ομπρέ­λες, για τη λει­τουρ­γία των πλωτών μέσων του χρη­σι­μο­ποιούσε τη μικρή παραλία που έχει απο­μεί­νει για την εξυ­πη­ρέ­τηση των κατοί­κων της περιο­χής.

Συγκε­κρι­μένα, χρη­σι­μο­ποιούσε την παραλία για την καθέλ­κυση των σκαφών της και την ανέλ­κυση και περνούν ανάμεσα από τους λουό­με­νους και πολύ κοντά στην ντου­ζιέρα που χρη­σι­μο­ποιούν οι λουό­με­νοι.

Ειδικά για την ανέλ­κυση, επειδή δεν υπάρχει ειδική ράμπα, έσυρε τα σκάφη με αυτο­κί­νητο από την αμμου­διά με κίνδυνο να σπάσουν τα σχοινιά και να προ­κα­λέ­σουν ατύχημα σε άλλους λουό­με­νους. Μετά την εγκα­τά­στασή της η ενα­γό­μενη εκτύ­πωσε δια­φη­μι­στικά φυλ­λά­δια και τοπο­θέ­τησε πινα­κί­δες δια­φη­μι­στι­κές της δρα­στη­ριό­τη­τάς της.

Εξαι­τίας των πράξεων των υπευ­θύ­νων της επι­χεί­ρη­σης αυτής είχε αλλοιω­θεί ο χαρα­κτή­ρας της παρα­λίας. Διότι τα σκάφη αυτά κατε­λάμ­βα­ναν μεγάλο τμήμα της αμμου­διάς, το οποίο στε­ρού­σαν από τους κατοί­κους της περιο­χής που ήθελαν να κάνουν το μπάνιο τους.

Αλλά δημιουρ­γούσε και ρύπανση στην παραλία από καύσιμα, παλιά εξαρ­τή­ματα, αυλάκια που δημιουρ­γού­νται από τη ρυμούλ­κηση των σκαφών κλπ. Επι­πλέον η λει­τουρ­γία της επι­χεί­ρη­σης δημιουρ­γούσε θορύ­βους και ηχορ­ρύ­πανση, ακόμη και στις ώρες κοινής ησυχίας, που εμπό­διζε τους κατοί­κους να ανα­παυ­θούν.

Γι’ αυτό κατέ­θεσε αναφορά στο Κεντρικό Λιμε­ναρ­χείο Ρόδου. Το Κεντρικό Λιμε­ναρ­χείο Ρόδου, τον ενη­μέ­ρωσε ότι έχει χορη­γη­θεί νόμιμη άδεια για την άσκηση θαλασ­σίων δρα­στη­ριο­τή­των στην εταιρία και ότι παρέ­πεμψε την αναφορά του στην Κτη­μα­τική Υπη­ρε­σία του Δημο­σίου, προ­κει­μέ­νου να δια­πι­στω­θεί αν υπάρχει παρά­νομη κατά­ληψη του αιγια­λού και της παρα­λίας. Στη συνέ­χεια προ­χώ­ρησε σε σειρά καταγ­γε­λιών στις αρμό­διες υπη­ρε­σίες.

Οπως εκθέτει από την Κτη­μα­τική Υπη­ρε­σία του Δημο­σίου δια­πι­στώ­θηκε ότι η συγκε­κρι­μένη επι­χεί­ρηση δεν είχε εγκα­τα­στα­θεί στον χώρο που είχε παρα­χω­ρη­θεί με απόφαση του Δήμου Ρόδου και του Κεντρι­κού Λιμε­ναρ­χείου Ρόδου, αλλά ασκούσε τη δρα­στη­ριό­τητά της σε δια­φο­ρε­τικό τμήμα, για το οποίο δεν της είχε χορη­γη­θεί σχετική άδεια.

Η επι­χεί­ρηση δεν συμ­μορ­φώ­θηκε, ενώ μέχρι το τέλος της του­ρι­στι­κής περιό­δου δεν είχε γίνει καμία ενέρ­γεια από τις αρμό­διες υπη­ρε­σίες του Κεντρι­κού Λιμε­ναρ­χείου Ρόδου και του Δήμου Ρόδου, για να ελέγ­ξουν τις δρα­στη­ριό­τη­τες της επι­χει­ρή­σεως αυτής.

Την υπόθεση χει­ρί­ζε­ται ο δικη­γό­ρος κ. Νίκος Σκορ­δί­λης.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.