Τοπικές Ειδήσεις

Νέα μέτρα: «Λουκέτο» τα μεσάνυχτα σε εστίαση και κέντρα διασκέδασης

– Θα ισχύσουν από τις 3 έως τις 16 Ιανουαρίου 2022 -Δεν θα υπάρξουν ενδιάμεσα μέτρα πριν την Πρωτοχρονιά – Υποχρεωτική η μάσκα υψηλής προστασίας ή η διπλή στους εργαζομένους στην εστίαση – Θα απαγορεύεται η διασκέδαση για ορθίους, έξι άτομα ανά τραπέζι – Η μουσική θα διακόπτεται, μόνο όταν δεν τηρούνται οι περιορισμοί αυτοί – Με χωρητικότητα 10% οι αγώνες στα γήπεδα, ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα

Τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Οι ανακοινώσεις έρχονται σε μια πολύ δύσκολη για τη χώρα συγκυρία, αφού σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων με 9.284 νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις από τον φονικό ιό. «Μαύρο» ρεκόρ σημειώθηκε και στην Αττική, η οποία σήμερα «έδωσε» 4.038 κρούσματα.

Τα μέτρα που θα ισχύσουν από τις 3 έως τις 16 Ιανουαρίου 2022 είναι τα εξής:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή KN95) ή διπλή μάσκα τόσο στα σουπερμάρκετ, στα μέσα μεταφοράς και στο προσωπικό της εστίασης, αλλά και όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Ωράριο λειτουργίας έως τις 12 τα μεσάνυχτα, έως 6 άτομα ανά τραπέζι και όχι όρθιοι σε διασκέδαση και εστίαση. Παράλληλα, προειδοποίησε πως αν τα μέτρα δεν τηρηθούν θα απαγορευθεί και η μουσική.

Στα γήπεδα: Περιορισμός στο 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα όλοι οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων επισκεπτήριο μόνο με PCR και το ίδιο και σε νοσοκομεία.

Τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο. Θα είναι ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.

Από τις 3 έως τις 16 Ιανουαρίου

Τα νέα αυτά μέτρα τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022 και θα ισχύουν έως τις 16 Ιανουαρίου, ενώ όπως είπε δεν αποκλείεται να παραταθούν.

«Η πανδημία και η μετάλλαξη της Ομικρον είναι σε μεγάλο βαθμό στην ελληνική επικράτεια και ιδιαίτερα στην Αττική. Αυτό μας προβλημάτισε για τον χρόνο ισχύος των μέτρων. Δεν υπάρχει ιδιαίτερη πίεση στο ΕΣΥ και έτσι τα μέτρα θα ισχύσουν από 03/01/2022» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Οι νέοι να αποφύγουν επαφή με γονείς και παππούδες

Ο υπουργός Υγείας απηύθυνε έκκληση ιδιαίτερα στους νέους να αποφύγουν τις επόμενες ημέρες να έχουν επαφή με τους γονείς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους.

Να είμαστε προσεκτικοί όλο αυτό το διάστημα να τηρούμε τα μέτρα και να διασκεδάσουμε αλλά την επόμενη ημέρα να έχουμε κάνει έναν έλεγχο ειδικά αν έρθουμε σε επαφή με άνω των 60 ετών.

Τρομάζουν οι αριθμοί: Στα 9.284 τα νέα κρούσματα, 66 θάνατοι, 629 οι διασωληνωμένοι
Την Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου, τα κρούσματα εκτινάχτηκαν στα 9.284, ενώ σημειώθηκαν 66 θάνατοι και 629 ασθενείς βρίσκονται οι διασωληνωμένοι.

Σε τρεις πυλώνες τα νέα μέτρα

Ο υπουργός Υγείας, Θανάσης Πλεύρης, τόνισε νωρίτερα στον ΑΝΤ1, ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει καμιά σκέψη και καμία συζήτηση για να αλλάξει κάτι σε ότι αφορά τον προγραμματισμό για τα σχολεία.

Αναφερόμενος στα μέτρα που θα ισχύσουν μετά την Πρωτοχρονιά, είπε ότι θα κινούνται σε 3 πυλώνες. Σε ό,τι αφορά τη διασκέδαση το πρόβλημα φαίνεται αφορά την εστίαση, αλλά και τη νυχτερινή διασκέδαση.

Πρόβλημα υπάρχει επίσης και στα γήπεδα όπου όπως φαίνεται οι φίλαθλοι δεν πειθαρχούν στα μέτρα και θα αποτελέσουν τον δεύτερο πυλώνα των μέτρων, ενώ ο τρίτος πυλώνας αφορά την τηλεργασία σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Κυβέρνηση και Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ξεδιπλώνουν σταδιακά από την περασμένη εβδομάδα την πρώτη φάση του επιχειρησιακού σχεδίου για την αναχαίτιση μιας ταχύτατης, όπως φαίνεται, πορείας του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού που θα δοκιμάσει εκ νέου το ήδη φορτωμένο σύστημα Υγείας.

Οι επιστήμονες θεωρούν σχεδόν βέβαιο πως «ένα κύμα “Omicron” κρύβεται ήδη μέσα στο κύμα “Delta” που βρίσκεται σε σχετική ύφεση» όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στη διάρκεια πρόσφατης επιστημονικής εκδήλωσης για τον κορονοϊό στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Αλλωστε, ήδη, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων βρίσκεται σε συνεχείς επαφές και διασκέψεις ώστε να παρακολουθεί αδιαλείπτως και ενδελεχώς τα δεδομένα και τους «σκληρούς δείκτες», δηλαδή εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, διασωληνώσεις και θανάτους, που θα επιτρέψουν την ευκρινέστερη αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας. Σήμερα θα πραγματοποιήσει μια ακόμη τηλεδιάσκεψη για την αποτίμηση των Χριστουγέννων στην επιδημία.

Εκτιμάται ότι μέχρι την Πρωτοχρονιά η μετάλλαξη «Omicron» μπορεί να αντιπροσωπεύει το 50% των ημερήσιων κρουσμάτων στην Ελλάδα – όπως ήδη συμβαίνει στη Βρετανία. Το ύψος του επιδημικού κύματος δεν μπορεί ακόμη να υπολογιστεί, ούτε και η επίπτωσή του στο ΕΣΥ με τις νέες εισαγωγές ασθενών που θα χρειαστούν – μέχρι και προχθές οι νοσηλευόμενοι με λοίμωξη COVID-19 άγγιζαν τους 4.000, με τους 990 σε Μονάδες.

Η πρώτη γραμμή άμυνας της χώρας απέναντι στην παραλλαγή «Omicron» χτίζεται με χρονικό ορίζοντα μέχρι τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, με αυξημένη ιχνηλάτηση μέσα από τη δωρεάν διάθεση μέχρι το τέλος του μήνα δύο αυτοδιαγνωστικών τεστ (self tests) για όλους τους πολίτες ηλικίας 5 χρόνων και άνω, αλλά και τον έλεγχο των εισερχομένων στις πύλες εισόδου της επικράτειας με μοριακά (PCR) και rapid τεστ. Το αυξημένο testing για όλους τους πολίτες, εμβολιασμένους και μη, θεωρείται μέτρο με αποτελεσματικότητα και οι ειδικοί έχουν απευθύνει ισχυρές συστάσεις για αυτοδιαγνωστικό έλεγχο και rapid tests κατά την εορταστική περίοδο, αλλά και ανεξάρτητα από αυτήν για τον έγκαιρο εντοπισμό θετικού κρούσματος και την απομόνωσή του.

Η επιστράτευση όλων των αρμόδιων Αρχών για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων στους χώρους εστίασης και διασκέδασης και η… κούρσα εμβολιασμών σε όλες τις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού συμπληρώνουν το πλέγμα των μέτρων στην πρώτη φάση. Σε μια προσπάθεια επιπλέον προστασίας των πολιτών από την κυκλοφορία του κορωνοϊού, οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκαν την αναστολή των εορταστικών εκδηλώσεων, συναυλιών και θεαμάτων σε δημόσιους χώρους που διοργανώνονται κατά κύριο λόγο από τους δήμους, αλλά και την υποχρεωτική χρήση της μάσκας από τους πολίτες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, με έμφαση στη χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Εκτιμάται ότι μέχρι την Πρωτοχρονιά η νέα μετάλλαξη μπορεί να αντιπροσωπεύει το 50% των ημερήσιων κρουσμάτων στην Ελλάδα – Μεταδίδεται και από εμβολιασμένους, έχει συμπτώματα κοινού κρυολογήματος με πονοκέφαλο, πονόλαιμο, συνάχι και φτέρνισμα και προκαλεί επαναλοίμωξη – Αμυνά μας ο εμβολιασμός

Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων για την ένταση του νέου επιδημικού κύματος ανατρέπονται συνεχώς με βάση τα νέα δεδομένα που προκύπτουν για την «Omicron» τόσο από την πορεία της στη Νότια Αφρική όσο και στην Ευρώπη.

Η μόνη σταθερά σε αυτό το πεδίο γνώσεων που μεταβάλλεται διαρκώς είναι η επείγουσα ανάγκη για εμβολιασμό και για μέγιστη θωράκιση όλων έναντι του μεταλλαγμένου κορονοϊού. Η αναμνηστική δόση του εμβολίου θεωρείται κομβικής σημασίας για την προστασία των πολιτών από σοβαρή λοίμωξη COVID-19 και νοσηλεία, ιδίως για όσους περιλαμβάνονται στην πλέον ευάλωτη ηλικιακή ομάδα άνω των 60 χρόνων. Τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η νέα παραλλαγή οδηγεί σε διπλασιασμό των λοιμώξεων μέσα σε μόλις 2-3 ημέρες, ενώ το μεταλλαγμένο στέλεχος «Delta» χρειάζεται 15 ημέρες για τον διπλασιασμό.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου