Συνεντεύξεις

«Το πρόβλημα με τα αυξημένα κρούσματα εντοπίζεται στους ανεμβολίαστους»

«Το πρόβλημα εντοπίζεται στους ανεμβολίαστους», δηλώνει σε συνέντευξή του στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, παίρνοντας αφορμή από την νέα έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Οπως ξεκαθαρίζει, ο βαθμός επικινδυνότητας εντοπίζεται στην ηλικιακή ομάδα των ατόμων άνω των 50 ετών που παραμένουν ανεμβολίαστοι, ενώ τον ιό ευνοούν οι χαμηλές θερμοκρασίες και η υγρασία!
Επιπλέον, απευθύνει μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση: προς τους πλήρως εμβολιασμένους, προς τους ανεμβολίαστους αλλά και προς όσους περιγελούν τον εμβολιασμό και καταφέρονται εναντίον του…
• Κύριε πρόεδρε, να ξεκινήσουμε ζητώντας από εσάς ένα πρώτο σχόλιο για την επιδημιολογική κατάσταση όπως εξελίσσεται στην χώρα μας και μάλιστα σε ορισμένες περιοχές, όπου η κατάσταση εμφανίζεται επιβαρυμένη.
Κατ’ αρχάς, το γεγονός πως αυτή τη στιγμή, υπάρχει μεγαλύτερη εξάπλωση του κορωνοϊού και μεγαλύτερο πρόβλημα στην Βόρεια Ελλάδα (λόγω των συνθηκών υγρασίας και θερμοκρασίας), δεν θα πρέπει να κάνει κανέναν να αισθάνεται ότι το πρόβλημα είναι τοπικό. Είναι βέβαιο, ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες περιοχές στην υπόλοιπη χώρα, στο προσεχές διάστημα. Η έξαρση των κρουσμάτων, αποτελεί ένα πρόβλημα το οποίο παρουσιάζεται σε όλη την Ευρώπη και σχετίζεται αποκλειστικά με τα ποσοστά εμβολιασμού της κάθε χώρας. Οι χώρες που έχουν μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμού, δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα, ενώ όσες παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά έχουν και σοβαρότερες επιπτώσεις. Στη Ρουμανία π.χ. που έχει ένα ποσοστό εμβολιασμού της τάξης του 20% με διπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα, χάνουν τη ζωή τους 500 άτομα την ημέρα –πέντε φορές περισσότερους από όσους χάνουμε εμείς. Το ίδιο ισχύει και για τη Βουλγαρία.
Το νούμερο που μας αφορά, κυρίως, διότι δείχνει την επιβάρυνση και τις απώλειες, είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων και των νεκρών, οι οποίοι σε ένα ποσοστό –μεσοσταθμικά και για τα δυο- είναι ανεμβολίαστοι. Ο αριθμός των κρουσμάτων, δείχνει απλά, τον κίνδυνο έκθεσης που υπάρχει για όλους μας –και για τους πλήρως εμβολιασμένους και για τους ανεμβολίαστους.
Ωστόσο, οι εμβολιασμένοι προσδοκούν να νοσήσουν πολύ ελαφρύτερα εάν κολλήσουν τον ιό (και να μην βρεθούν στην εντατική, ούτε να τους συμβεί το μοιραίο) ενώ για τους ανεμβολίαστους, οι προοπτικές είναι πολύ διαφορετικές –ειδικά εάν είναι άνω των 50 ετών.
Από τα 6,5 εκατομμύρια εμβολιασμένων Ελλήνων, έχουμε 60-65 ανθρώπους στην εντατική και από τα 3,5 εκατομμύρια ανεμβολίαστων, έχουμε 370 άτομα στην εντατική. Και αντιστοίχως, όσοι χάνονται σε καθημερινή βάση, οι 40 είναι ανεμβολίαστοι και οι 2 είναι εμβολιασμένοι. Αυτή είναι, πρακτικά, η εικόνα που έχουμε μέχρι αυτή την ώρα.
• Βλέπουμε λοιπόν ότι τα πράγματα είναι σοβαρά για όλους αλλά κυρίως για τους ανεμβολίαστους. Είναι μεγάλο το ποσοστό των ανεμβολίαστων στην χώρα μας;
Αυτή την στιγμή είναι περίπου στο 30%. Ωστόσο, το πιο επικίνδυνο είναι οι ανεμβολίαστοι άνω των 50 ετών (περίπου 300.000 άτομα) οι οποίοι διατρέχουν σοβαρότατο κίνδυνο. Αυτή η ηλικιακή ομάδα έπρεπε να είχε εμβολιαστεί εξ αρχής αφού τώρα με την νέα έξαρση της πανδημίας, αναλαμβάνουν ένα ρίσκο αδικαιολόγητο, εκθέτοντας τον εαυτό τους σε έναν μεγάλο κίνδυνο.
• Υπάρχουν και τα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά αλλά και όσα ενδέχεται να είναι ενεργά και να αναμένουμε να εμφανιστούν. Ποιο ρόλο παίζουν οι κλιματολογικές συνθήκες;
Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες και η υγρασία, βοηθούν στην διασπορά του ιού. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες και η ξηρασία, δεν την βοηθούν. Το ίδιο συμβαίνει και με τους κλειστούς χώρους όπου παρατηρείται πιο εύκολη διασπορά του ιού. Η πραγματικότητα είναι πως δεν πρέπει να στεκόμαστε στον αριθμό των κρουσμάτων. Διότι, θα μπορούσαμε εάν είχαμε ένα πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων, να έχουμε μέχρι και 10.000 κρούσματα την ημέρα αλλά σε πολύ ελαφριά κατάσταση (σαν να είναι.. συναχωμένοι!) Το θέμα αφορά σχεδόν αποκλειστικά, στους ανεμβολίαστους.
• Οσον αφορά στα μέτρα, τα οποία ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση, σας βρίσκουν σύμφωνο;
Κοιτάξτε, θα μπορούσαν να είναι και πιο αυστηρά. Προσωπικά, με βρίσκουν σύμφωνο, καθώς τα μέτρα αποσκοπούν στον έλεγχο των ανεμβολίαστων. Δηλαδή, να υποβάλλονται σε έλεγχο με ράπιντ τεστ δύο φορές την εβδομάδα για να μπουν σε δημόσιους χώρους. Κι επειδή δεν υπάρχει άλλος τρόπος για επιτήρηση, το κράτος το θέτει ως βασική προϋπόθεση.
• Κατά την άποψή σας, είναι απαραίτητη η τρίτη δόση, η λεγόμενη και “αναμνηστική”;
Για τους πλήρως εμβολιασμένους η τρίτη δόση είναι απολύτως απαραίτητη και χρειάζεται να γίνει χωρίς δεύτερη σκέψη. Εάν θα υπάρξει και τέταρτη ή κάποια ετήσια στη συνέχεια, δεν το γνωρίζουμε ακόμη. περιμένουμε τις νεότερες οδηγίες.
• Για τα παιδιά, ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος και σε ποιες ηλικίες;
Τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν και αυτά. Αυτή την στιγμή στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός για τις ηλικίες από 12 ετών και πάνω. Για τις μικρότερες ηλικίες από 5 ετών και πάνω, όπως έχει γίνει σε άλλες χώρες, θα εφαρμοστεί προσεχώς και στη χώρα μας. Είναι γεγονός πως τα παιδιά μας, νοσούν συχνά αλλά ελαφρύτερα. Παρ’ όλα αυτά, δεν θέλουμε να έχουμε τις μακροχρόνιες επιδράσεις της νόσου και φυσικά, δεν θέλουμε θύματα εάν νοσήσουν μαζικά. Π.χ. στις ΗΠΑ έχουν χάσει τη ζωή τους 500 παιδιά. Στην Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ένας αριθμός 1/10 αλλά και πάλι είναι κάτι που δεν θέλει κανένας να συμβεί.
• Εχετε πληροφορίες για την εξέλιξη των μεταλλάξεων; Είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί;
Οι ιοί όπως είναι γνωστό, μεταλλάσσονται διαρκώς. Αυτή την περίοδο, σε παγκόσμιο επίπεδο και στην Ευρώπη, κυριαρχεί η μετάλλαξη Δέλτα, επειδή είναι μεταδοτικότερη. Προς το παρόν… παλεύομε με αυτή αλλά δεν ξέρουμε τι θα γίνει μετά.
• Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες μας;
Σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι, θα τους έλεγα ότι αυτό το χρονικό διάστημα, καλό είναι να προσέχουν από μόνοι τους και να μην υπερεκτίθενται, καθώς υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία του ιού. Να μην ξεχνούν ότι κι εκείνοι μπορούν να νοσήσουν, αλλά με πολύ διαφορετικές προοπτικές.
Στους ανεμβολίαστους θα έλεγα να πάνε να εμβολιαστούν! Κι αυτό λέγεται με απόλυτη ευθύνη, μετά λόγου γνώσεως και με πολύ ρεαλισμό.
Σε όσους περιγελούν τον εμβολιασμό και καταφέρονται εναντίον του, θα τους πω ότι παίζουν ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι με την υγεία την δική τους και των άλλων. Και αυτό είναι πολύ κακό, κρίμα και άδικο. Και τους εύχομαι να μην διαπιστώσουν την αλήθεια όσων λέγω, στην πράξη…

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου