ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

«Το πρόβλημα με τα αυξημένα κρούσματα εντοπίζεται στους ανεμβολίαστους»

news room 5 λεπτά ανάγνωση
Εξαδάκτυλος Αθανάσιος

«Το πρό­βλημα εντο­πί­ζε­ται στους ανεμ­βο­λί­α­στους», δηλώνει σε συνέ­ντευξή του στη «δημο­κρα­τική» ο πρό­ε­δρος του Πανελ­λή­νιου Ιατρι­κού Συλ­λό­γου, κ. Αθα­νά­σιος Εξα­δά­κτυ­λος, παίρ­νο­ντας αφορμή από την νέα έξαρση κρου­σμά­των κορω­νοϊού σε πολλές περιο­χές της Ελλάδας.

Οπως ξεκα­θα­ρί­ζει, ο βαθμός επι­κιν­δυ­νό­τη­τας εντο­πί­ζε­ται στην ηλι­κιακή ομάδα των ατόμων άνω των 50 ετών που παρα­μέ­νουν ανεμ­βο­λί­α­στοι, ενώ τον ιό ευνοούν οι χαμηλές θερ­μο­κρα­σίες και η υγρασία!

Επι­πλέον, απευ­θύ­νει μηνύ­ματα προς πάσα κατεύ­θυνση: προς τους πλήρως εμβο­λια­σμέ­νους, προς τους ανεμ­βο­λί­α­στους αλλά και προς όσους περι­γε­λούν τον εμβο­λια­σμό και κατα­φέ­ρο­νται ενα­ντίον του…

• Κύριε πρόεδρε, να ξεκι­νή­σουμε ζητώ­ντας από εσάς ένα πρώτο σχόλιο για την επι­δη­μιο­λο­γική κατά­σταση όπως εξε­λίσ­σε­ται στην χώρα μας και μάλιστα σε ορι­σμέ­νες περιο­χές, όπου η κατά­σταση εμφα­νί­ζε­ται επι­βα­ρυ­μένη.

Κατ’ αρχάς, το γεγονός πως αυτή τη στιγμή, υπάρχει μεγα­λύ­τερη εξά­πλωση του κορω­νοϊού και μεγα­λύ­τερο πρό­βλημα στην Βόρεια Ελλάδα (λόγω των συν­θη­κών υγρα­σίας και θερ­μο­κρα­σίας), δεν θα πρέπει να κάνει κανέναν να αισθά­νε­ται ότι το πρό­βλημα είναι τοπικό. Είναι βέβαιο, ότι θα ακο­λου­θή­σουν κι άλλες περιο­χές στην υπό­λοιπη χώρα, στο προ­σε­χές διά­στημα. Η έξαρση των κρου­σμά­των, απο­τε­λεί ένα πρό­βλημα το οποίο παρου­σιά­ζε­ται σε όλη την Ευρώπη και σχε­τί­ζε­ται απο­κλει­στικά με τα ποσοστά εμβο­λια­σμού της κάθε χώρας. Οι χώρες που έχουν μεγα­λύ­τερα ποσοστά εμβο­λια­σμού, δεν έχουν ιδιαί­τερο πρό­βλημα, ενώ όσες παρου­σιά­ζουν χαμη­λό­τερα ποσοστά έχουν και σοβα­ρό­τε­ρες επι­πτώ­σεις. Στη Ρου­μα­νία π.χ. που έχει ένα ποσοστό εμβο­λια­σμού της τάξης του 20% με διπλά­σιο πλη­θυ­σμό από την Ελλάδα, χάνουν τη ζωή τους 500 άτομα την ημέρα –πέντε φορές περισ­σό­τε­ρους από όσους χάνουμε εμείς. Το ίδιο ισχύει και για τη Βουλ­γα­ρία.

Το νούμερο που μας αφορά, κυρίως, διότι δείχνει την επι­βά­ρυνση και τις απώ­λειες, είναι ο αριθμός των δια­σω­λη­νω­μέ­νων και των νεκρών, οι οποίοι σε ένα ποσοστό –μεσο­σταθ­μικά και για τα δυο- είναι ανεμ­βο­λί­α­στοι. Ο αριθμός των κρου­σμά­των, δείχνει απλά, τον κίνδυνο έκθεσης που υπάρχει για όλους μας –και για τους πλήρως εμβο­λια­σμέ­νους και για τους ανεμ­βο­λί­α­στους.

Ωστόσο, οι εμβο­λια­σμέ­νοι προσ­δο­κούν να νοσή­σουν πολύ ελα­φρύ­τερα εάν κολ­λή­σουν τον ιό (και να μην βρεθούν στην εντα­τική, ούτε να τους συμβεί το μοιραίο) ενώ για τους ανεμ­βο­λί­α­στους, οι προ­ο­πτι­κές είναι πολύ δια­φο­ρε­τι­κές –ειδικά εάν είναι άνω των 50 ετών.

Από τα 6,5 εκα­τομ­μύ­ρια εμβο­λια­σμέ­νων Ελλήνων, έχουμε 60-65 ανθρώ­πους στην εντα­τική και από τα 3,5 εκα­τομ­μύ­ρια ανεμ­βο­λί­α­στων, έχουμε 370 άτομα στην εντα­τική. Και αντι­στοί­χως, όσοι χάνο­νται σε καθη­με­ρινή βάση, οι 40 είναι ανεμ­βο­λί­α­στοι και οι 2 είναι εμβο­λια­σμέ­νοι. Αυτή είναι, πρα­κτικά, η εικόνα που έχουμε μέχρι αυτή την ώρα.

• Βλέ­πουμε λοιπόν ότι τα πράγ­ματα είναι σοβαρά για όλους αλλά κυρίως για τους ανεμ­βο­λί­α­στους. Είναι μεγάλο το ποσοστό των ανεμ­βο­λί­α­στων στην χώρα μας;

Αυτή την στιγμή είναι περίπου στο 30%. Ωστόσο, το πιο επι­κίν­δυνο είναι οι ανεμ­βο­λί­α­στοι άνω των 50 ετών (περίπου 300.000 άτομα) οι οποίοι δια­τρέ­χουν σοβα­ρό­τατο κίνδυνο. Αυτή η ηλι­κιακή ομάδα έπρεπε να είχε εμβο­λια­στεί εξ αρχής αφού τώρα με την νέα έξαρση της παν­δη­μίας, ανα­λαμ­βά­νουν ένα ρίσκο αδι­καιο­λό­γητο, εκθέ­το­ντας τον εαυτό τους σε έναν μεγάλο κίνδυνο.

• Υπάρ­χουν και τα κρού­σματα που κατα­γρά­φο­νται καθη­με­ρινά αλλά και όσα ενδέ­χε­ται να είναι ενεργά και να ανα­μέ­νουμε να εμφα­νι­στούν. Ποιο ρόλο παίζουν οι κλι­μα­το­λο­γι­κές συν­θή­κες;

Οι χαμη­λό­τε­ρες θερ­μο­κρα­σίες και η υγρασία, βοηθούν στην δια­σπορά του ιού. Οι υψη­λό­τε­ρες θερ­μο­κρα­σίες και η ξηρασία, δεν την βοηθούν. Το ίδιο συμ­βαί­νει και με τους κλει­στούς χώρους όπου παρα­τη­ρεί­ται πιο εύκολη δια­σπορά του ιού. Η πραγ­μα­τι­κό­τητα είναι πως δεν πρέπει να στε­κό­μα­στε στον αριθμό των κρου­σμά­των. Διότι, θα μπο­ρού­σαμε εάν είχαμε ένα πολύ υψηλό ποσοστό εμβο­λια­σμέ­νων, να έχουμε μέχρι και 10.000 κρού­σματα την ημέρα αλλά σε πολύ ελαφριά κατά­σταση (σαν να είναι.. συνα­χω­μέ­νοι!) Το θέμα αφορά σχεδόν απο­κλει­στικά, στους ανεμ­βο­λί­α­στους.

• Οσον αφορά στα μέτρα, τα οποία ανα­κοί­νωσε πρό­σφατα η κυβέρ­νηση, σας βρί­σκουν σύμφωνο;

Κοι­τάξτε, θα μπο­ρού­σαν να είναι και πιο αυστηρά. Προ­σω­πικά, με βρί­σκουν σύμφωνο, καθώς τα μέτρα απο­σκο­πούν στον έλεγχο των ανεμ­βο­λί­α­στων. Δηλαδή, να υπο­βάλ­λο­νται σε έλεγχο με ράπιντ τεστ δύο φορές την εβδο­μάδα για να μπουν σε δημό­σιους χώρους. Κι επειδή δεν υπάρχει άλλος τρόπος για επι­τή­ρηση, το κράτος το θέτει ως βασική προ­ϋ­πό­θεση.

• Κατά την άποψή σας, είναι απα­ραί­τητη η τρίτη δόση, η λεγό­μενη και “ανα­μνη­στική”;

Για τους πλήρως εμβο­λια­σμέ­νους η τρίτη δόση είναι απο­λύ­τως απα­ραί­τητη και χρειά­ζε­ται να γίνει χωρίς δεύτερη σκέψη. Εάν θα υπάρξει και τέταρτη ή κάποια ετήσια στη συνέ­χεια, δεν το γνω­ρί­ζουμε ακόμη. περι­μέ­νουμε τις νεό­τε­ρες οδηγίες.

• Για τα παιδιά, ο εμβο­λια­σμός είναι απα­ραί­τη­τος και σε ποιες ηλικίες;

Τα παιδιά πρέπει να εμβο­λια­στούν και αυτά. Αυτή την στιγμή στην Ελλάδα έχει ξεκι­νή­σει ο εμβο­λια­σμός για τις ηλικίες από 12 ετών και πάνω. Για τις μικρό­τε­ρες ηλικίες από 5 ετών και πάνω, όπως έχει γίνει σε άλλες χώρες, θα εφαρ­μο­στεί προ­σε­χώς και στη χώρα μας. Είναι γεγονός πως τα παιδιά μας, νοσούν συχνά αλλά ελα­φρύ­τερα. Παρ’ όλα αυτά, δεν θέλουμε να έχουμε τις μακρο­χρό­νιες επι­δρά­σεις της νόσου και φυσικά, δεν θέλουμε θύματα εάν νοσή­σουν μαζικά. Π.χ. στις ΗΠΑ έχουν χάσει τη ζωή τους 500 παιδιά. Στην Ελλάδα θα μπο­ρούσε να είναι ένας αριθμός 1/10 αλλά και πάλι είναι κάτι που δεν θέλει κανένας να συμβεί.

• Εχετε πλη­ρο­φο­ρίες για την εξέλιξη των μεταλ­λά­ξεων; Είναι κάτι που πρέπει να μας ανη­συ­χεί;

Οι ιοί όπως είναι γνωστό, μεταλ­λάσ­σο­νται διαρκώς. Αυτή την περίοδο, σε παγκό­σμιο επίπεδο και στην Ευρώπη, κυριαρ­χεί η μετάλ­λαξη Δέλτα, επειδή είναι μετα­δο­τι­κό­τερη. Προς το παρόν… παλεύ­ομε με αυτή αλλά δεν ξέρουμε τι θα γίνει μετά.

• Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στεί­λετε στους ανα­γνώ­στες μας;

Σε όσους είναι πλήρως εμβο­λια­σμέ­νοι, θα τους έλεγα ότι αυτό το χρονικό διά­στημα, καλό είναι να προ­σέ­χουν από μόνοι τους και να μην υπε­ρε­κτί­θε­νται, καθώς υπάρχει μεγάλη κυκλο­φο­ρία του ιού. Να μην ξεχνούν ότι κι εκείνοι μπορούν να νοσή­σουν, αλλά με πολύ δια­φο­ρε­τι­κές προ­ο­πτι­κές.

Στους ανεμ­βο­λί­α­στους θα έλεγα να πάνε να εμβο­λια­στούν! Κι αυτό λέγεται με απόλυτη ευθύνη, μετά λόγου γνώσεως και με πολύ ρεα­λι­σμό.

Σε όσους περι­γε­λούν τον εμβο­λια­σμό και κατα­φέ­ρο­νται ενα­ντίον του, θα τους πω ότι παίζουν ένα πολύ επι­κίν­δυνο παι­χνίδι με την υγεία την δική τους και των άλλων. Και αυτό είναι πολύ κακό, κρίμα και άδικο. Και τους εύχομαι να μην δια­πι­στώ­σουν την αλήθεια όσων λέγω, στην πράξη…

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.