Συνεντεύξεις

«Η Φώφη Γεννηματά ήταν μια γυναίκα που άφησε πίσω της πολιτική και ανθρώπινη παρακαταθήκη»

Η Φώφη Γεννηματά ήταν μια γυναίκα που άφησε πίσω της πολιτική και ανθρώπινη παρακαταθήκη. Όραμά της ήταν η δημοκρατική παράταξη να γίνει και πάλι πρωταγωνιστής, χωρίς λαϊκισμούς και ακρότητες. Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν πρωθυπουργός σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας. Η συμμετοχή του θα επηρεάσει γενικότερα το πολιτικό σύστημα. Ο πλουραλισμός, η συμμετοχή και η δημοκρατία είναι αλληλένδετα. Ο στόχος της παρούσας εσωκομματικής διαδικασίας είναι ξεκάθαρα η ανάδειξη του Κινήματος Αλλαγής ως “δυνατού παίκτη”.
Η Γυναικοκτονία είναι η πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Το ό,τι από την αρχή του 2021 έχουμε στην Ελλάδα 13 καταγεγραμμένες γυναικοκτονίες θα πρέπει να μας θορυβήσει αλλά και να μας ωθήσει σε άμεση δράση. Η ενδοοικογενειακή βία παραμένει “μεγάλη πληγή” στην Ευρώπη.

Συνέντευξη στον Γιάννη Μπόζιο
Μια καλή πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία, καθώς σημειωνόταν μεγάλη όξυνση της βίας κατά των γυναικών, αναφέρει η κ. Ζέφη Δημαδάμα αναπλ. εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Αλλαγής, αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, διδάσκουσα στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο Παν/μιο, σε συνέντευξή της στην «Δημοκρατική».
• Η Φώφη Γεννηματά άφησε μια σημαντική πολιτική παρακαταθήκη, που αναγνωρίστηκε από όλους. Πιστεύετε ότι θα υπάρξει συνέχεια στο δρόμο που χάραξε;
Η Φώφη Γεννηματά ήταν μια γυναίκα που άφησε πίσω της πολιτική και ανθρώπινη παρακαταθήκη. Οφείλουμε να σεβαστούμε απόλυτα τις αρχές της και το όραμά της. Εμείς, οι συνεργάτες της και εγώ προσωπικά που μου ανέθεσε το θεσμικό ρόλο της αναπληρώτριας εκπροσώπου τύπου του Κινήματος Αλλαγής δεσμεύομαι να στηρίξω το έργο της. Όχι γιατί δεν είναι πια μαζί μας η ίδια αλλά γιατί οι αγώνες της και η αγωνία της αναγνωρίστηκαν από όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Όραμά της ήταν η δημοκρατική παράταξη να γίνει και πάλι πρωταγωνιστής, χωρίς λαϊκισμούς και ακρότητες. Ταυτόχρονα, ως γυναίκα δημοκράτισσα υπερασπίστηκε την ισότητα των φύλων και την εμπλούτισε λαμβάνοντας θέση ανοικτά για τις γυναικοκτονίες και την ανάγκη νομικής αναγνώρισης του όρου αλλά και υπέρ του Κινήματος Metoo, τις ίσες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας κλπ
• Πώς, πιστεύετε, θα επηρεάσει το προεκλογικό σκηνικό η απόφαση του τέως πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, να δηλώσει υποψηφιότητα για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ;
Η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές ενός πρώην πρωθυπουργού έχει βαρύνουσα σημασία. Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν πρωθυπουργός σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας. Η συμμετοχή του θα επηρεάσει γενικότερα το πολιτικό σύστημα. Ωστόσο, όλοι οι υποψήφιοι αρχηγοί που έχουν μπει στη μάχη πιστεύω ότι έχουν πολλά να πουν και είμαι σίγουρη ότι θα συνδράμουν με πολιτικές θέσεις για μια εποικοδομητική επόμενη μέρα για το Κίνημα Αλλαγής και τη χώρα.
• Μετά και την απόσυρση Κεγκέρογλου παραμένουν έξι υποψήφιοι στην κούρσα για τη διεκδίκηση της προεδρίας. Πώς κρίνετε αυτό τον πλουραλισμό; μπορεί να επηρεάσει την ενότητα του κόμματος;
Ο πλουραλισμός, η συμμετοχή και η δημοκρατία είναι αλληλένδετα. Η παράταξη θα βγει κερδισμένη από τη διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών. Καθένας από τους υποψηφίους είναι συνειδητοποιημένος και θα διαφυλάξει την ενότητα και την προοπτική μας σαν κόρη οφθαλμού. Με στεναχωρεί η μη συμμετοχή γυναίκας στην διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών, λείπει η γυναικεία οπτική, κάτι που και η Φώφη Γεννηματά επιδίωκε…
• Μετεκλογικά πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει στην ατζέντα του ΚΙΝΑΛ η επιλογή της συνεργασίας με κάποιο από τα άλλα κόμματα της πολιτικής σκηνής;
Ο στόχος της παρούσας εσωκομματικής διαδικασίας είναι ξεκάθαρα η ανάδειξη του Κινήματος Αλλαγής ως “δυνατού παίκτη”. Καμιά άλλη στόχευση δεν μας ενδιαφέρει και δεν πρέπει να μας αφορά τούτη την ώρα. Η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών με την ενδυνάμωσή μας θα φέρει εξελίξεις που θα ανατρέψουν όλα όσα ξέραμε και η συζήτηση για συνεργασίες θα έχει να κάνει με άλλες προϋποθέσεις.
• Σε ένα διαφορετικό αλλά πολύ επίκαιρο και σημαντικό θέμα. Ο όρος “γυναικοκτονία” τείνει να καθιερωθεί στην καθημερινότητά μας. Το τελευταίο διάστημα, ακούμε συνεχώς για βίαια εγκλήματα, τα θύματα των οποίων είναι γυναίκες. κατά τη γνώμη σας πού οφείλεται η έξαρση αυτού του φαινομένου;
Η Γυναικοκτονία είναι η πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Ο όρος γυναικοκτονία ούτε αναιρεί, ούτε αντιτίθεται στον όρο ανθρωποκτονία, αλλά επιδιώκει την αναγνώριση και την τιμωρία της βίας που αναπαράγεται αποκλειστικά από τα έμφυλα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις. Το ό,τι από την αρχή του 2021 έχουμε στην Ελλάδα 13 καταγεγραμμένες γυναικοκτονίες θα πρέπει να μας θορυβήσει αλλά και να μας ωθήσει σε άμεση δράση. Κρίσιμο και απαραίτητο βήμα η νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία καθώς και η διεύρυνση/εφαρμογή όλων των παραμέτρων της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Ν. 4531/2018) που προϋποθέτει τη συσχέτιση με τη γυναικοκτονία.
• Σε επίπεδο ΕΕ έχουν παρθεί μέτρα για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας; Υπάρχουν κάποια “καλά παραδείγματα”;
Η ενδοοικογενειακή βία παραμένει “μεγάλη πληγή” στην Ευρώπη. Ακόμη και το 2020 1 στους 4 πολίτες έχει συγγενή ή φίλο που έχει πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας ενώ με στοιχεία της ΕΕ, περισσότερες από 1 στις 5 γυναίκες έχουν υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία από νυν σύντροφο ή πρώην σύντροφό τους.
Μια καλή πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία, καθώς σημειωνόταν μεγάλη όξυνση της βίας κατά των γυναικών. Στην Ισπανία το έτος 2019 κατεγράφη η χιλιοστή δολοφονία γυναίκας από τότε που ξεκίνησαν να καταγράφονται οι γυναικοκτονίες στη χώρα δηλαδή από το 2003. Έτσι, η Ισπανία ανέπτυξε ένα σύστημα δικαστηρίων που προορίζονται αποκλειστικά για υποθέσεις σεξουαλικής και σωματικής βίας κατά των γυναικών, ενώ όλοι οι επαγγελματίες, είτε γιατροί, είτε αστυνομικοί, είτε δικαστικοί είναι εκπαιδευμένοι στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Η αστυνομία υποχρεούται από το νόμο να υποβάλει καταγγελία βίας κατά των γυναικών στους δικαστές εντός 72 ωρών.

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου