Τοπικές Ειδήσεις

Αισιοδοξούν οι έμποροι της Μεσαιωνικής Πόλης

Με την αύξηση της τουριστικής κίνησης στη Ρόδο, βελτιώθηκε αισθητά και η κίνηση στην Μεσαιωνική Πόλη.
Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Σωματείου Εμπόρων και Επαγγελματιών της Μεσαιωνικής Πόλης (Σ.Ε.Ε.Μ.Π.), Βασίλης Δοντάς, ο οποίος τόνισε πως όλες οι επιχειρήσεις έχουν ανοίξει (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων).
«Η εικόνα στην αγορά της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, είναι πολύ καλή αυτή την περίοδο.
Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μέχρι και το τέλος Αυγούστου θα συνεχίσουμε να έχουμε κόσμο. Αν είμαστε τυχεροί κι εξελιχθεί καλά ο Σεπτέμβριος ή έστω και ο Οκτώβριος, τουλάχιστον θα μπορέσουμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι. Θα δούμε στο τέλος που θα κάνουμε ‘ταμείο’ πώς θα είναι τα πράγματα.
Μέχρι και τώρα, οι εξελίξεις δείχνουν ότι είναι μια καλή σεζόν και σίγουρα, πολύ καλύτερη από ό,τι αναμέναμε! Όσον αφορά στο θέμα με την πανδημία, οι καταστηματάρχες τηρούμε όλοι τα πρωτόκολλα και οι περισσότεροι εργαζόμενοι, έχουν εμβολιαστεί».
Ο χειμώνας, βέβαια δεν θα είναι εύκολος. Η κίνηση μπορεί να πηγαίνει καλά όπως όλοι λένε και τα νούμερα να είναι ικανοποιητικά, αλλά η σεζόν περιορίζεται στους δύο με τρεις μήνες.
«Η πανδημική κρίση δημιούργησε συσσωρευμένες υποχρεώσεις τις οποίες πρέπει να φέρουμε εις πέρας. Συνεπώς, ο χειμώνας δεν θα είναι εύκολος αλλά τουλάχιστον (εάν καταφέρουμε να έχουμε μια καλή ροή μέχρι και τον Σεπτέμβριο) θα μπορέσουμε να είμαστε σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με το 2020», λέει ο κ. Δοντάς.

Όσον αφορά στις οικονομικές ενισχύσεις από την κυβέρνηση κάποιοι επιχειρηματίες έλαβαν χρήματα από το πρόγραμμα ‘ΝΗΣΙΔΑ’ αλλά σημειώθηκαν καθυστερήσεις: «Κάποιοι έχουν λάβει χρήματα και κάποιοι όχι. Πάντως θα πρέπει να κοιτάξουμε τι θα κάνουμε μετά το τέλος της σεζόν. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν η κυβέρνηση θα μας δώσει κάποια οικονομική ενίσχυση ή όχι, αλλά σίγουρα δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα. Προς το παρόν… παλεύουμε με μειωμένο προσωπικό και με αυστηρά πρωτόκολλα λόγω πανδημίας. Είμαστε αισιόδοξοι πάντως».
Στα θετικά της κατάστασης για τις επιχειρήσεις της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου είναι η καλή πορεία, φέτος, της κρουαζιέρας.
Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Σωματείου Εμπόρων και Επαγγελματιών της Μ. Πόλης:
«Ευτυχώς για εμάς, εκτός από μία συγκεκριμένη εταιρεία, όλες οι άλλες που δραστηριοποιούνται στην κρουαζιέρα και προσεγγίζουν το λιμάνι της Ρόδου, αφήνουν τους τουρίστες να κυκλοφορούν ελεύθερα, να κάνουν εκδρομές, να πηγαίνουν βόλτες και να ψωνίζουν από την τοπική αγορά. Αυτό για εμάς, ήταν μια μεγάλη ανάσα!
Βέβαια, η ποιότητα και η οικονομική επιφάνεια δεν είναι σε αντιστοίχιση με τον αριθμό των ξένων επισκεπτών μας, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά αφού και οι τουρίστες προέρχονται από την ίδια κρίση που χτύπησε όλο τον κόσμο…»
Η κίνηση πάντως και τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά. Το ταμείο που θα γίνει στο τέλος της σεζόν, θα δείξει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα για τον χειμώνα.
«Η κίνηση δεν είναι σταθερά σε υψηλά επίπεδα. Μπορεί ένα δεκαήμερο να είναι πολύ μεγάλη, μετά να περιορίζεται και μετά πάλι να αυξάνεται. Ή να βλέπεις πολύ κόσμο αλλά να μην καταναλώνει ή να μην αγοράζει. Δεν είναι όλα στάνταρ. Μας βοήθησε και η κρουαζιέρα που φέτος κινείται καλά σε σχέση με πέρσι και οι τουρίστες βγαίνουν έξω (εκτός από μία εταιρεία που δεν τους επιτρέπει να βγουν από τα πλοία)» δηλώνει από την πλευρά της, η υπεύθυνη Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Σ.Ε.Ε.Μ.Π. κα Μαρία Αγγέλου.
Η ανησυχία των επιχειρηματιών της Μεσαιωνικής Πόλης παραμένει σε ό,τι αφορά στις οικονομικές ενισχύσεις. «Παλεύουμε για να εξοφλήσουμε τις υποχρεώσεις του 2020. Έρχονται όμως να προστεθούν και οι νέες υποχρεώσεις του 2021.
Δεν θα βγουν όλα τόσο εύκολα. Δεν είναι σίγουρο ότι θα κρατήσουμε κάποια ποσά για την επιβίωσή μας τον χειμώνα. Αν δεν συνεχιστεί η καλή ροή στην τουριστική κίνηση, θα χρειαστεί πάλι κυβερνητική παρέμβαση –από την οποία δεν ωφεληθήκαμε όλοι οι επιχειρηματίες της Μεσαιωνικής Πόλης…» όπως υπογραμμίζει.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου