Συνεντεύξεις

«Η Τουρκία του Ερντογάν έχει μετατραπεί σε ένα κράτος ταραξία»

«Εχει έρθει η ώρα των κυρώσεων για την Τουρκία». Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του προς την «δημοκρατική», ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος μιλάει για τις ελληνοτουρκικές προκλήσεις, αναλύει την στάση του Τούρκου Προέδρου, και την στάση των ευρωπαίων εταίρων μας, ενώ αναφέρεται στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Καστελλόριζο και στην αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.

• Κύριε Κεφαλογιάννη, να μιλήσουμε για τα ελληνοτουρκικά. Φαίνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος με την πρόκληση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, τράβηξε πλέον μία κόκκινη γραμμή με την δύση. Για ποιους λόγους κατά την άποψή σας, εμμένει σε αυτή την στάση του υπερ-εθνικισμού;
Η πρόσφατη απόφαση του Τούρκου προέδρου να μετατρέψει την Αγία Σοφία, ένα Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς από μουσείο σε τζαμί, δεν ήταν μόνο ένα κτύπημα στις αξίες του Πολιτισμού, ήταν κυρίως μία βαθιά πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Ορθοδόξων καθώς η Αγία Σοφία αποτελεί το διαχρονικό παγκόσμιο σύμβολο της Χριστιανοσύνης.
Ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να καταλύσει το κοσμικό κράτος του Κεμάλ. Επιχειρεί να σβήσει από την ιστορική μνήμη των Τούρκων (το 2023 εορτάζονται τα 100 χρόνια του σύγχρονου τουρκικού κράτους) τον ίδιο τον ιδρυτή, τον Κεμάλ.
Βασικός στόχος της αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας του Ταγίπ Ερντογάν είναι η κατάργηση της Διεθνούς Συνθήκης της Λωζάννης.
Μία Τουρκία που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει σαφή χαρακτηριστικά νέο-οθωμανισμού και μεγαλοϊδεατισμού, προκαλεί τους γείτονές της και απομακρύνεται από τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης.
Μόλις πριν λίγες ημέρες σε ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος καταφέρθηκε κατά της κεμαλικής αντιπολίτευσης για τα λάθη του παρελθόντος τονίζοντας ότι αυτοί –δηλαδή ο Κεμάλ- εγκατέλειψε τα σύνορα του λεγόμενου «εθνικού όρκου» ενώ τους κάλεσε να δώσουν εξηγήσεις πώς έφυγαν μέσα από τα χέρια της Τουρκίας 28 νησιά στο Αιγαίο. Ένας Τούρκος πρόεδρος που μέσα στη μεγαλομανία του προσπαθεί να αναδείξει εαυτόν σε ηγέτη του μουσουλμανικού σουνιτισμού.
Όλα αυτά αναδεικνύονται και στο κείμενο του διαγγέλματος Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος και στην επιλογή του χρόνου εκφώνησής του και στην ημερομηνία που επελέγη για να πραγματοποιηθεί η πρώτη προσευχή εντός της Αγίας Σοφίας με την παρουσία του Τούρκου προέδρου και το επικοινωνιακό σόου εκτός αυτής.
Πρώτον, το διάγγελμα εξαγγέλθηκε στις 20.53 προσπαθώντας να συμβολίσει την ημερομηνία του 2053 που κλείνουν 600 χρόνια από την άλωση της Κωνσταντινούπολης.
Δεύτερον, στο διάγγελμα ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε όχι μόνο στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας αλλά και στην επαναλειτουργία του τεμένους Αλ Ακτσά που βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ. Αναφέρθηκε επίσης –όχι τυχαία- στα μουσουλμανικά τζαμιά που άφησαν πίσω τους οι Άραβες στην Ανδαλουσία της Ισπανίας καπηλευόμενος βέβαια μία ιστορία που δεν του ανήκει αλλά προσπαθεί να αναδειχθεί σε συνεχιστή της.
Τρίτον, η ημερομηνία της πρώτης τέλεσης προσευχής στην Αγία Σοφία έγινε στις 24 Ιουλίου ημέρα υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάννης. Μία Διεθνής Συνθήκη που έχει υπογραφεί από δεκάδες κράτη και καθορίζει τα σημερινά σύνορα της Τουρκίας, ορίζει σαφώς ότι η ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη είναι ελληνική εθνική μειονότητα ενώ η μουσουλμανική στη Θράκη είναι αμιγώς θρησκευτική, και αφαιρεί τα προνόμια που απολάμβανε η Οθωμανική Αυτοκρατορία στη Λιβύη. Μία Διεθνής Συνθήκη που για 100 χρόνια χάρισε στην περιοχή μας ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια αλλά αποτελεί σήμερα εμπόδιο στον μεγαλοϊδεατισμό της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας.
• Οι προκλήσεις από την γείτονα δεν σταματούν απέναντι στην χώρα μας, και κατ’ επέκταση στην Ευρώπη. Τι πρέπει να περιμένουμε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας και ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας, παρακολουθώντας την κατάσταση όπως αυτή εξελίσσεται;
Οι προκλητικές και επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας κατά της Ελλάδος και της Κύπρου που έχουν κλιμακωθεί επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα προβληματίζουν σοβαρά την Ευρώπη. Που βλέπει πλέον την Τουρκία, μία υπό ένταξη χώρα, να έχει μετατραπεί σε ένα κράτος ταραξία, που απειλεί ευθέως την ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα μίας ολόκληρης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.
Οι Ευρωπαίοι βλέπουν πλέον μία Τουρκία, που χρηματοδοτείται αδρά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να εκβιάζει και να απειλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της. Πρόσφατο το παράδειγμα του Έβρου.
Οι Ευρωπαίοι βλέπουν μία Τουρκία να μην σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και να στέκεται απέναντι στη διεθνή νομιμότητα υπογράφοντας ψευτομνημόνια όπως της παράνομης και άκυρης οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης με την κυβέρνηση Σάρατζ απεμπολώντας το δικαίωμα ΑΟΖ στα ελληνικά νησιά κάτι που σαφώς ορίζεται στη Διεθνή Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Η Ευρώπη βλέπει μία Τουρκία να επιχειρεί να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, να κάνει παράνομες γεωτρήσεις σε οριοθετημένες περιοχές της Κυπριακής ΑΟΖ.
Όλη η Ευρώπη πλέον, όλοι οι εταίροι μας στην ΕΕ, έχουν αντιληφθεί ότι από την περίοδο των καταδικαστικών δηλώσεων, πολύ σκληρών πράγματι, που όμως δεν συνετίζουν τη γειτονική χώρα, έχει έρθει η ώρα των κυρώσεων για την Τουρκία.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Γιοσέπ Μπορέλ έχει εξουσιοδοτηθεί από το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών να τις παρουσιάσει και το προσεχές Συμβούλιο Κορυφής θα έχει ως βασικό θέμα συζήτησης την Τουρκία. Δηλαδή των παράνομων, προκλητικών και επιθετικών ενεργειών της στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα πρέπει κανείς να ξεχνά ότι τα σύνορα της Ελλάδας και της Κύπρου είναι και σύνορα της Ευρώπης.

• Πρόσφατα επισκεφθήκατε το Καστελόριζο. Θα ήθελα ένα σχόλιό σας για την αντίδραση των κατοίκων απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα αλλά και ένα σχόλιό σας για εκείνους που υποστηρίζουν ότι το Καστελλόριζο βρίσκεται πολύ μακριά από την ελληνική επικράτεια.
Στην πρόσφατη επίσκεψή μου στο Καστελλόριζο αισθάνθηκα βαθιά συγκίνηση και υπερηφάνεια. Ήθελα από καιρό να πραγματοποιήσω αυτή τη συμβολική επίσκεψη τιμής στους ανθρώπους του Καστελλόριζου. Συνάντησα τους κατοίκους, τους Εθνοφύλακες, τους Λιμενικούς, τους πολίτες του Καστελλόριζου, όλους αυτούς που κρατάνε ψηλά τη Σημαία μας στην ανατολική εσχατιά της Πατρίδας μας. Βρέθηκα δίπλα σε ανθρώπους αποφασισμένους. Ανθρώπους με ψυχή. Όλοι αυτοί που σήμερα βρίσκονται στο Καστελλόριζο είναι η εγγύηση για την Ελλάδα.
Η Ψυχή αυτών των ανθρώπων, αυτών των ωραίων Ελλήνων δίνει την απάντηση σε όσους αμφισβητούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Καστελλόριζο.
• Πώς θα μπορέσει να αξιοποιήσει η Ελλάδα τα κονδύλια από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης;
Η απόφαση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, με τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης με κεφάλαια 750 δις ευρώ, αποτελεί μία πραγματικά εμβληματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στόχος της χώρας μας είναι, μέσω των ευρωπαϊκών πόρων, αφενός να στηρίξουμε την ελληνική οικονομία και να αντιμετωπίσουμε με επάρκεια τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης και αφετέρου να βάλουμε τα θεμέλια για γρήγορη και βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ώστε η μετά την πανδημία εποχή να είναι μία εποχή υψηλής ανταγωνιστικότητας και υψηλής και διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης.
Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα συνεκτικό σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την αξιοποίηση των πόρων που θα δοθούν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το σχέδιο με τις προτεραιότητες της χώρας μας, θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο.
Όλοι πλέον γνωρίζουν ότι τα προηγούμενα κοινωνικά προγράμματα όπως τα «πακέτα Ντελόρ» ή τα «μεσογειακά ολοκληρωμένα προγράμματα», τα ΜΟΠ, δεν μπόρεσαν να μεταμορφώσουν την Ελλάδα, αν και τα χρήματα ήταν πολλά. Σπαταλήθηκαν άσκοπα στην κατανάλωση και δεν συνέβαλαν ούτε στο ελάχιστο για να καταστεί η ελληνική οικονομία βιώσιμη και ανταγωνιστική. Τώρα είναι αναγκαίο περισσότερο παρά ποτέ να επενδύσουμε αυτά τα χρήματα, για να μεταμορφώσουμε την οικονομία της Ελλάδα προς όφελος της ευημερίας των Ελλήνων πολιτών που τόσο υπέφεραν από την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου