ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεγάλη ανατροπή με τα Airbnb – Δείτε τι κάνουν πλέον οι ιδιοκτήτες

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Airbnb

Στροφή στους «παρα­δο­σια­κούς» ενοι­κια­στές έχουν αρχίσει να κάνουν ολοένα και περισ­σό­τε­ροι ιδιο­κτή­τες ακι­νή­των οι οποίοι εγκα­τα­λεί­πουν τις ηλε­κτρο­νι­κές πλατ­φόρ­μες βρα­χυ­χρό­νιας μίσθω­σης (AirBnb, HomeAway κ.ά.). Οπως συνέβη στο παρελ­θόν με τη φούσκα του Χρη­μα­τι­στη­ρίου, έτσι και η φούσκα των βρα­χυ­χρό­νιων μισθώ­σεων τύπου Airbnb αρχίζει σιγά σιγά να ξεφου­σκώ­νει. Τα έσοδα των ιδιο­κτη­τών κατοι­κιών ήδη δέχο­νται πιέσεις. Τόσο οι πλη­ρό­τη­τες όσο και οι τιμές ανά δια­νυ­κτέ­ρευση βρί­σκο­νται σε πτωτική τροχιά, όταν την ίδια στιγμή ο αριθμός των κατα­χω­ρί­σεων ακι­νή­των για βρα­χυ­χρό­νιες μισθώ­σεις στη χώρα μας εξα­κο­λου­θεί να κατα­γρά­φει άνοδο. Ο μεγάλος αντα­γω­νι­σμός και η αυξη­μένη προ­σφορά ακι­νή­των στις πλατ­φόρ­μες Airbnb, Booking και HomeAway πιέζουν τα εισο­δή­ματα από τις βρα­χυ­χρό­νιες μισθώ­σεις.

Δεν είναι λίγοι οι ιδιο­κτή­τες που βλέπουν μέρα με τη μέρα τα εισο­δή­ματά τους να μειώ­νο­νται, όταν την ίδια ώρα σημειώ­νε­ται έκρηξη στις τιμές των ενοι­κίων, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας. Τον Μάιο του 2019 τα εισο­δή­ματα από βρα­χυ­χρό­νιες μισθώ­σεις ήταν μειω­μένα ακόμα και κατά 25% σε σχέση με τον αντί­στοιχο μήνα του 2018, ενώ το τρίμηνο Μαΐου – Ιουλίου η μείωση των εσόδων άγγιξε το 10%, με τους δια­χει­ρι­στές ακι­νή­των βρα­χυ­χρό­νιας μίσθω­σης να εκτι­μούν ότι η μείωση των εισο­δη­μά­των συνο­λικά το 2019 φθάνει το 25%.

Παρά­γο­ντες της αγοράς υπο­στη­ρί­ζουν πως πολύ σύντομα ένας μεγάλος αριθμός ακι­νή­των που είναι εγγε­γραμ­μένα σε πλατ­φόρ­μες βρα­χυ­χρό­νιων μισθώ­σεων θα βρεθούν δια­θέ­σιμα για μακρο­χρό­νιες μισθώ­σεις. Και αυτό γιατί οι ιδιο­κτή­τες βλέπουν τα εισο­δή­ματά τους να μειώ­νο­νται σε σύγκριση με τις εισπρά­ξεις που είχαν πριν από ένα ή δύο χρόνια, όταν η μόδα της Airbnb είχε εξε­λι­χθεί σε φρε­νί­τιδα ανα­τρέ­πο­ντας τον χάρτη της κτη­μα­τα­γο­ράς.

Σήμερα πολλοί ιδιο­κτή­τες που δια­θέ­τουν  ακίνητα σε περιο­χές όπως οι Αμπε­λό­κη­ποι, πλησίον της Αμε­ρι­κα­νι­κής Πρε­σβείας και στον Νέο Κόσμο απο­φά­σι­σαν να εγκα­τα­λεί­ψουν τις πλατ­φόρ­μες της βρα­χυ­χρό­νιας μίσθω­σης και να επι­στρέ­ψουν στη μακρο­χρό­νια μίσθωση.

Το ράλι που σημειώ­νουν τους τελευ­ταί­ους μήνες οι τιμές των ενοι­κίων έχει παίξει κατα­λυ­τικό ρόλο στις επι­λο­γές των ιδιο­κτη­τών ακι­νή­των και όπως λένε οι άνθρω­ποι της αγοράς τα περισ­σό­τερα μισθω­τή­ρια συμ­βό­λαια μακρο­χρό­νιας μίσθω­σης που έχουν υπο­γρα­φεί το τελευ­ταίο διά­στημα αφορούν μηνιαίο μίσθωμα το οποίο είναι αυξη­μένο πάνω από 15% σε σχέση με το 2016. Στην περιοχή της Αττικής η αγορά των ενοι­κίων «έτρεξε» με ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξεως του 10%, με τη μεγα­λύ­τερη αύξηση να εντο­πί­ζε­ται στο κέντρο της Αθήνας, όπου τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατά 20% κατά μέσο όρο την τελευ­ταία διετία, ενώ στις περιο­χές εκτός του κέντρου η αντί­στοιχη άνοδος εκτι­μά­ται ότι κινεί­ται στα επίπεδα του 10%-15%.

ΠΟΜΙΔΑ

Σύμφωνα με τον Στράτο Παραδιά, πρόεδρο της Ομο­σπον­δίας Ιδιο­κτη­τών Ακι­νή­των (ΠΟΜΙΔΑ), αργά ή γρήγορα χιλιά­δες κατοι­κίες θα απο­συρ­θούν από τις δια­δι­κτυα­κές πλατ­φόρ­μες και στόχος της κυβέρ­νη­σης θα πρέπει να είναι η άμεση επι­στροφή τους στην αγορά των μισθώ­σεων κύριας κατοι­κίας. Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΟΜΙΔΑ με επι­στολή της προς τον υπουργό Οικο­νο­μι­κών Χρήστο Σταϊ­κούρα προ­τεί­νει τη μείωση κατά 10 ποσο­στιαίες μονάδες των συντε­λε­στών φορο­λό­γη­σης απο­κλει­στικά και μόνο για τα εισο­δή­ματα από ενοίκια κύριας κατοι­κίας. Δηλαδή οι συντε­λε­στές από 15% έως 45% που ισχύουν σήμερα να μειω­θούν σε 5% έως 35% στην περί­πτωση που οι ιδιο­κτή­τες απο­κτούν εισο­δή­ματα από την εκμί­σθωση κυρίας κατοι­κίας και όχι για τις επαγ­γελ­μα­τι­κές και τις βρα­χυ­χρό­νιες και κάθε άλλου είδους μισθώ­σεις.

ΠΗΓΉ tanea.gr

Βουρ­γάνα Μαρία

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.