Ρεπορτάζ

Γιορτάζονται τα 20χρονα του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου γιορτάζει τα 20 χρόνια από την ίδρυσή του με Επετειακή Εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 12:00 στην Αίθουσα «Κορνήλιος Καστοριάδης», στο κτήριο της 7ης Μαρτίου στη Ρόδο.

«Το τμήμα μας είναι το μοναδικό στην Ελλάδα για Μεσογειακές Σπουδές (area studies) και από τα λίγα στον κόσμο. Στόχος του είναι η διεπιστημονική μελέτη της Μεσογείου συνδυάζοντας γνώση από τα αντικείμενα της γλωσσολογίας, της αρχαιολογίας και των διεθνών σχέσεων και οργανισμών. Στο τμήμα μας λειτουργούν τρεις κατευθύνσεις εξειδίκευσης, αυτές της αρχαιολογίας και της γλωσσολογίας της ΝΑ Μεσογείου και των Διεθνών Σχέσεων και Οργανισμών. Χαιρόμαστε επίσης για τη μεγάλη απήχηση των ΠΜΣ του τμήματός μας. Απόφοιτοί μας, έχουν κάνει λαμπρή καριέρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε υπουργεία, διεθνείς φορείς, στην ΕΕ και αλλού.
Είμαστε πάντα κοντά στην κοινωνία της Ρόδου. Έχουμε άριστες σχέσεις με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με την οποία συνδιοργανώνουμε την εκδήλωση της 20ης Νοεμβρίου. Πολύ καλές σχέσεις έχουμε επίσης με το Δήμο Ρόδου…», δήλωσε η πρόεδρος του τμήματος, Κατερίνα Φραντζή, σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στα τοπικά ΜΜΕ.
Το πρώτο μέρος της Εκδήλωσης περιλαμβάνει την τελετή αναγόρευσης της καθηγήτριας Σοφίας Ανανιάδου, The University of Manchester, School of Computer Science, Director of the National Centre for Text Mining, U.K. σε Επίτιμη Διδάκτορα του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών και την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας του Τμήματος με το National Centre for Text Mining της Μεγάλης Βρετανίας. Το δεύτερο μέρος θα πλαισιωθεί από τις κεντρικές ομιλίες της π. Επιτρόπου Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας στην Ε.Ε., κας Ανδρούλλας Βασιλείου και του π. Πρύτανη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, κου Μιχάλη Ατταλίδη. Στην Εκδήλωση έχουν προσκληθεί κορυφαίοι εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτιστικής ζωής της χώρας καθώς και των τοπικών αρχών.
Υπερήφανος για τις επιτυχίες του τμήματος δήλωσε ο κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, Γιάννης Σεϊμένης. Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής: «Αισθάνομαι υπερήφανος για τη δουλειά που έχει γίνει όλα αυτά τα 22 χρόνια στο συγκεκριμένο τμήμα. Η ίδρυση του τμήματος έγινε μετά από συγκροτημένη σκέψη η οποία αποτυπώθηκε σε συγκεκριμένη μελέτη. Έτσι σήμερα έχουμε αυτά τα σημαντικά αποτελέσματα και θέλω να συγχαρώ τους συναδέλφους».
«Το τμήμα έχει διεπιστημονικό χαρακτήρα, αγγίζοντας και τις τρεις κατευθύνσεις. Υπάρχει αγαστή συνεργασία και των τριών κατευθύνσεων σε ένα κοινό πλαίσιο που έχει να κάνει με τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Πιστεύω ότι αυτή η επέτειος θα αποτελέσει εφαλτήριο για την περαιτέρω ανάπτυξη των μεσογειακών σπουδών», ανέφερε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος του τμήματος, Παναγιώτης Κουσούλης.
Τέλος, ο επίκουρος καθηγητής, Σωτήρης Ντάλης, δήλωσε τα εξής: «Είμαι τυχερός που συνεργάζομαι με το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών. Το βασικό πλαίσιο της δικής μου κατεύθυνσης, αυτής των Διεθνών Σπουδών, είναι η θέση της Ελλάδας στη Μεσόγειο, στη ΝΑ Ευρώπη, στην ευρωπαϊκή ενωτική διαδικασία… Επίσης, ο διεθνής περίγυρος και οι περιφερειακές εξελίξεις. Χαίρομαι που είμαι στην οικογένεια αυτή».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου