Τοπικές Ειδήσεις

Τούρκοι αγοράζουν παράνομα γη σε στρατηγικά σημεία της Λέρου

Ύποπτες κινήσεις στο νοτιοανατολικό Αιγαίο! Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News, η ακριτική Λέρος έχει κινήσει το ενδιαφέρον των Τούρκων, οι οποίοι, μάλιστα, έχουν αγοράσει, παράνομα, από το 2015 και μετά γη σε στρατηγικά σημεία του ελληνικού νησιού.

Μέσω offshore εταιρειών, την τελευταία 5ετία, τρεις επιχειρηματίες από τη γειτονική χώρα πραγματοποίησαν επτά αγορές ακινήτων και οικοπέδων, που φτάνουν τα 16,4 στρέμματα.

Η γη που αγόρασαν – άγνωστο κάτω από ποιες μεθοδεύσεις – βρίσκονται σε περιοχές της Λέρου όπου λειτουργούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις!

Το χρονικό της σκοτεινής αγοραπωλησίας

Στα τέλη του 2013, Τούρκος επιχειρηματίας εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την αγορά μεγάλης έκτασης γης και κατοικίας στην Αγία Μαρίνα Λέρου, πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις του ναυστάθμου και του παρατηρητηρίου του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο εν λόγω επιχειρηματίας υποβάλλει και επισήμως αίτηση στις αρμόδιες υπηρεσίες για την αγορά οικοπέδου 1.000,33 τετραγωνικών μέτρων στον οικισμό  Άλιντα.

Στην πρώτη του προσπάθεια η αγοραπωλησία δεν προχωρά, επειδή η Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) εισηγείται αρνητικά στην αίτησή του.

Στη δεύτερη απόπειρα χρησιμοποιεί Έλληνα ενδιάμεσο, ο οποίος ενεργεί ως αντίκλητος πέντε Ιταλών υπηκόων, δίχως , ωστόσο, να προχωρήσει η αγορά.

Ένα  χρόνο μετά, το Σεπτέμβριο του 2014, διερευνά την προοπτική αγοράς βραχονησίδας κοντά στην νησίδα Μαράθι του συμπλέγματος Αρκιοί, ενώ παράλληλα ενδιαφέρεται και για ένα παλαιό κτίσμα στην περιοχή Παρθένι Λέρου, που βρίσκεται σε ερημικό κολπίσκο κοντά στον αερολιμένα, στο στρατόπεδο, στο παρατηρητήριο του Ναυτικού και στο ναυπηγείο της περιοχής.

Οι προσπάθειές του να αποκτήσει γη στη Λέρο θα ευοδωθούν περίπου ενάμισι χρόνο αργότερα.

Στις 13 Φεβρουαρίου του 2015, ο Τούρκος επιχειρηματίας ιδρύει την εταιρεία B&T Properties Ltd με έδρα την Κύπρο και με αντικείμενο τις επενδυτικές εργασίες. Διευθυντής της εταιρείας ορίστηκε η εταιρεία Greakero Consulting Ltd και γραμματέας η Hakamon Services Ltd.

Λίγους μήνες αργότερα, στις 4 Ιουνίου του 2015, η B&T Properties Ltd προβαίνει στην αγορά ακινήτου από τους Έλληνες ενδιάμεσους έναντι του ποσού των 153.000 ευρώ. Πρόκειται για οικόπεδο έκτασης 1.332,00 τετραγωνικών μέτρων, στο οποίο βρίσκεται οικία 164,16 τ.μ. με ανεξάρτητο ισόγειο κτίσμα 47,78 τ.μ. στη θέση Καμαράκι, εντός του οικισμού Αλίντων Λέρου.

Ο δεύτερος Τούρκος που παρανόμως αγοράζει εκτάσεις στη Λέρο, χρησιμοποιώντας υπεράκτιες εταιρείες, έχει καναδική υπηκοότητα και είναι επιχειρηματίας μεγάλου βεληνεκούς, καθώς ανήκει σε ιστορικά εύπορη οικογένεια της γειτονικής χώρας.

Στις 4 Οκτωβρίου 2016, οι Έλληνες ενδιάμεσοι που είχαν μεσολαβήσει και για τον πρώτο Τούρκο επιχειρηματία πωλούν ακίνητο και πιο συγκεκριμένα υπό ανέγερση οικοδομή συνολικής έκτασης 1.350 τ.μ. στη θέση Τριανταφυλλιές, εντός των ορίων του οικισμού Κριθώνι, αξίας 150.000 ευρώ, στην εταιρεία Dabhill Ltd, με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η εταιρεία Dabhill Ltd επισήμως ανήκει σε μια άλλη εταιρεία, την Calgonit International Establishment. Ο βασικός μέτοχος της τελευταίας, όμως, είναι ο καναδικής υπηκοότητας Τούρκος επιχειρηματίας. Αυτός κατέβαλε μέσω λογαριασμού που διατηρούν στη Royal Bank of Scotland το ποσό της αγοράς σε λογαριασμό που διατηρούν οι Έλληνες μεσάζοντες στην ελβετική τράπεζα Julius Baer Bank.
Λίγους μήνες πριν, στις 30 Ιουνίου 2016, ο ίδιος Τουρκοκαναδός επιχειρηματίας είχε αγοράσει μία ακόμα έκταση, δίχως τη συμβολή του Έλληνα διαμεσολαβητή. Η εταιρεία Dabhill Ltd απέκτησε αγροτεμάχιο 2.663,57 τ.μ. με τα εντός αυτού παλαιά κτίσματα στη θέση Κριθώνι-Αγ. Νικήτας Λέρου έναντι του μυθικού ποσού του 1,5 εκατ. ευρώ!

Τα συμβόλαια για τις παράνομες και ύποπτες αγοραπωλησίες εκτάσεων στη Λέρο συνάπτονται σε δύο συγκεκριμένα συμβολαιογραφικά γραφεία, που βρίσκονται στο νησί και στην Αθήνα. Οι πληροφορίες της “R” αναφέρουν ότι υπάρχει και μία ακόμα έκταση που αγοράστηκε με τον ίδιο τρόπο, μέσω υπεράκτιας εταιρείας, για να καταλήξει επίσης στην κατοχή ενός τρίτου Τούρκου επιχειρηματία.

Το εν λόγω συμβόλαιο φέρεται να συνάφθηκε σε συμβολαιογραφείο της Μυτιλήνης και αφορά αγροτεμάχιο που αγοράστηκε έναντι 325.000 ευρώ στην περιοχή Παρθένι, στα βόρεια του νησιού, πολύ κοντά στο αεροδρόμιο.
Συνδετικός κρίκος μεταξύ και των τριών Τούρκων επιχειρηματιών φέρεται πως είναι οι Έλληνες που λειτουργούν ως μεσάζοντες ανάμεσα σε πωλητές ακινήτων και υπηκόους Τουρκίας, βοηθώντας τους να παρακάμψουν τον νόμο περί δικαιοπραξιών.

Οι ίδιοι φαίνεται πως έχουν επανεπενδύσει μέρος των χρημάτων που έχουν αποκομίσει  από τις αδιαφανείς συναλλαγές τους με τους Τούρκους επιχειρηματίες, αγοράζοντας οι ίδιοι και άλλες εκτάσεις στη Λέρο. Το 2016 προβαίνουν σε αγορά ακινήτου 3.600 τ.μ. στον οικισμό Κριθώνι, αντικειμενικής αξίας 40.000 ευρώ και δηλωθείσας αξίας 90.000 ευρώ, καθώς και έκτασης 1.932,25 τ.μ. στον οικισμό Αλίντα αξίας 58.000 ευρώ. Ο ένας εξ αυτών, μάλιστα, αγοράζει οικόπεδο έκτασης 2.184 τ.μ. και πάλι στον ίδιο οικισμό αξίας 87.360 ευρώ.

Η υπόθεση έχει περιέλθει στην προσοχή λειτουργών της δικαιοσύνης, οι οποίοι μάλιστα αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο, στη Λέρο, αλλά και σε άλλα νησιά, να έχουν γίνει ακόμα περισσότερες αγορές ιδιοκτησιών, από εταιρείες που ανήκουν σε τουρκικά ενδιαφέροντα.

Πηγή: Real News

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου