Ρεπορτάζ

Πολλά σχολεία στη Ρόδο δεν προμηθεύτηκαν εγκαίρως πετρέλαιο

Συμπληρωματική πίστωση ύψους 58.000 Ευρώ θα λάβει ο Δήμος της Ρόδου από το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω των ΚΑΠ για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης στα σχολεία. Η απόφαση του Υπουργείου εκδόθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2018, παραμονή πρωτοχρονιάς και το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου θα κληθεί να αποφασίσει για την αποδοχή της χρηματοδότησης στην συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη. Το 60% των χρημάτων θα διατεθεί στις δομές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και το 40% στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με καταγγελίες γονέων στη «δημοκρατική», οι μαθητές σε διάφορα σχολεία στην πόλη της Ρόδου και στα χωριά κάνουν μάθημα σε κρύες αίθουσες. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, κάποια σχολεία χρησιμοποιούν μόνο κλιματιστικά τα οποία έχουν υποστεί βλάβες και οι διαδικασίες για την επιδιόρθωσή τους είναι χρονοβόρες και περίπλοκες λόγω της γραφειοκρατίας. Άλλα σχολεία έχουν αμελήσει την προμήθεια πετρελαίου, με αποτέλεσμα να μην έχουν τα απαιτούμενα αποθέματα για τη λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης, όταν έπεσαν οι θερμοκρασίες και οι μαθητές να κάνουν μάθημα με τα μπουφάν!
Ο αντιδήμαρχος Παιδείας, κ. Γιάννης Κορωναίος δηλώνει στη «δημοκρατική» ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη αναφορά για προβλήματα θέρμανσης στα σχολεία. Αναφέρει όμως ούτε λίγο ούτε πολύ ότι υπάρχει κακός συντονισμός των σχολικών επιτροπών με τις σχολικές δομές.
«Δεν έχουμε καμία επίσημη καταγγελία για προβλήματα θέρμανσης στα σχολεία. Ακόμη όμως και αν υπάρχει κάποιο σχολείο στο οποίο δεν λειτουργεί η θέρμανση, δεν ευθύνεται ο Δήμος. Ενδεχομένως να πρέπει να συντονιστούν καλύτερα τα θεσμοθετημένα όργανα. Εννοώ ότι θα πρέπει να υπάρξει καλύτερη επικοινωνία-συνεννόηση μεταξύ των σχολικών επιτροπών, των συμβουλίων σχολικής κοινότητας και τα σχολεία γενικότερα. Αν κάποιος διευθυντής αμέλησε να προμηθευτεί έγκαιρα πετρέλαιο δεν ευθύνεται ο Δήμος, αφού έχουν δοθεί κανονικά τα χρήματα από τις σχολικές επιτροπές, τα οποία τα σχολεία τα διαθέτουν και τα αξιοποιούν σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες που θέτουν. Γι’ αυτό αναφέρω ότι θα πρέπει να υπάρχει καλύτερος συντονισμός μεταξύ του Δήμου Ρόδου, των σχολικών επιτροπών και της εκπαιδευτικής κοινότητας εν γένει. Οι διαδικασίες για τις προμήθειες είναι χρονοβόρες και περίπλοκες και θα πρέπει να ιεραρχούνται σωστά οι προτεραιότητες», είπε ο κ. Κορωναίος.

Κατά της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής ο Δήμος Ρόδου
Κατά της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής τάσσεται ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος. Σε συνεδρίαση της αρμόδιας τριμελούς επιτροπής που απαρτίζεται από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Νίκο Ράπτη, τον πρόεδρο του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ρόδου Γιώργο Γκουτζιαμάνη και τον δήμαρχο Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να σταλεί επιστολή προς τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, κ. Βασίλη Καραγιάννη για την εφαρμογή του μέτρου στη Ρόδο από το νέο σχολικό έτος. Μειοψήφισε ο δήμαρχος, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες δομές για την εφαρμογή της υποχρεωτικής διετούς προσχολικής αγωγής και ότι θα έπρεπε να ασκηθούν πιέσεις προς το υπουργείο για τη χρηματοδότηση νέων σχολικών μονάδων και την αξιοποίηση παλιών δημοτικών κτηρίων που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε κέντρα προσχολικής αγωγής.
Παρόλα αυτά, η επιστολή προς τον κ. Καραγιάννη θα διαβιβαστεί κανονικά, ώστε ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης να την υποβάλει με τη σειρά του στον Υπουργό Παιδείας που θα πάρει την τελική απόφαση.
Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο της διετούς προσχολικής αγωγής εφαρμόστηκε από το τρέχον σχολικό έτος στο 50% περίπου των Δήμων της χώρας. Το υπόλοιπο 50% στο οποίο περιλαμβάνεται η Ρόδος, εξαιρείται και θα πρέπει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις σε βάθος τριετίας.
Υπάρχουν όμως γονείς που ζητούν την υλοποίηση του μέτρου και στη Ρόδο, ώστε τα παιδιά τους να έχουν πρόσβαση σε δομές προσχολικής αγωγής του δημοσίου, αντιδρώντας στην ολιγωρία των αρμοδίων φορέων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου