ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νεκτάριος Σαντορινιός: Η υδατική αυτονομία των νησιών είναι κεντρικός πολιτικός στόχος του Υπουργείου

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

Τις εργα­σίες του Ετήσιου Διε­θνούς Συνε­δρίου για το Νερό που διορ­γα­νώ­νει η EDS άνοιξε σήμερα ο Ανα­πλη­ρω­τής Υπουρ­γός Ναυ­τι­λίας και Νησιω­τι­κής Πολι­τι­κής.

Ο Νεκτά­ριος Σαντο­ρι­νιός, κατά τον χαι­ρε­τι­σμό του, υπο­γράμ­μισε ότι είναι θετική η διε­νέρ­γεια ενός τέτοιου συνε­δρίου καθώς απο­τε­λεί μια ακόμη ευκαι­ρία να ανοίξει ο διά­λο­γος και να κατα­τε­θούν προ­τά­σεις σχετικά με το πως η εφαρ­μο­σμένη και­νο­το­μία στον Κύκλο του Νερού, έχοντας ως στόχο την εξα­σφά­λιση πλήρους υδα­τι­κής αυτο­νο­μίας των νησιών μας με τρόπο φιλικό προς το περι­βάλ­λον, μπορεί να ανα­βαθ­μί­σει τις τοπικές κοι­νω­νίες και να δημιουρ­γή­σει συν­θή­κες ανά­πτυ­ξης για τις περιο­χές εκείνες, που μέχρι πρό­σφατα δεν τους είχε δοθεί κανένα εχέγγυο

Ο Ανα­πλη­ρω­τής Υπουρ­γός σχο­λί­ασε πως κεντρι­κός πολι­τι­κός στόχος του Υπουρ­γείου είναι να κατα­στούν τα νησιά του Αιγαίου, σε πρώτη φάση, και των άλλων περιο­χών, σε επόμενη, υδατικά αυτό­νομα. «Δεν μπο­ρούμε να επι­τρέ­ψουμε την συνέ­χιση αυτής της απαρ­χαιω­μέ­νης κατά­στα­σης -και ανα­φέ­ρο­μαι στην μετα­φορά ποσο­τή­των νερού με καράβια – υδρο­φό­ρες, που κάποιοι για χρόνια ονό­μα­ζαν ως λύση. Αν μάλιστα θέλουμε να υπο­στη­ρί­ξουμε ότι σχε­διά­ζουμε την του­ρι­στική, και όχι μόνο, αξιο­ποί­ησή τους και την ανα­βάθ­μιση της ποιό­τη­τας ζωής των πολιτών, είμαστε υπο­χρε­ω­μέ­νοι να εξα­σφα­λί­σουμε σύγ­χρο­νες  υπο­δο­μές υδρο­δό­τη­σης, με κατάλ­λη­λες μονάδες αφα­λά­τω­σης και επε­ξερ­γα­σίας πόσιμου νερού, ώστε να δώσουμε τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις εκείνες που θα βελ­τιώ­σουν τις συν­θή­κες ζωής και ανά­πτυ­ξης των νησιών μας». Ενώ εξήγησε εκτενώς, πως η επε­ξερ­γα­σία και δια­χεί­ριση πόσιμου νερού με μονάδες αφα­λά­τω­σης, είναι η μόνη λύση στο μεγάλο πρό­βλημα της έλλει­ψης βασικών υπο­δο­μών ύδρευ­σης στα νησιά. Ιδιαί­τερα, μάλιστα, στα μικρά νησιά, το πρό­βλημα της υδρευ­τι­κής αυτο­νο­μίας, είναι κομβικό καθώς η έλλειψη πόσιμου νερού και βασικών υπο­δο­μών που σχε­τί­ζο­νται με την ύδρευση στα νησιά, τα καθιστά μέρη μειω­μέ­νων ανα­πτυ­ξια­κών δυνα­το­τή­των και δημιουρ­γεί για τους κατοί­κους τους ένα περι­βάλ­λον άνισων συν­θη­κών δια­βί­ω­σης.

Εργα­ζό­μα­στε αδιά­κοπα, τόνισε, για την ολο­κλή­ρωση Δικτύου Μονάδων Αφα­λά­τω­σης σε όλα τα άνυδρα νησιά ώστε να δια­σφα­λί­σουμε την πλήρη υδατική αυτο­νο­μία τους. Ήδη έχει ολο­κλη­ρω­θεί η εγκα­τά­σταση μονάδων αφα­λά­τω­σης σε Καστελ­λό­ριζο, Πάτμο, Αρκιούς, Λέρο, Αιγιάλη Αμοργού,  Δονούσα, Ψέριμο & Τέλενδο. Αυτές οι μονάδες έχουν τεθεί σε λει­τουρ­γία και έχει στα­μα­τή­σει η μετα­φορά νερού με υδρο­φόρα πλοία. Για τα υπό­λοιπα «άνυδρα» νησιά- Κίμωλος, Ηρα­κλειά, Κατά­πολα Αμοργού,  Λειψοί,  Ι.Μ. Πανορ­μίτη,  Αγαθονήσι- η δια­δι­κα­σία εγκα­τά­στα­σης μονάδων αφα­λά­τω­σης είναι σε εξέλιξη με την αξιο­ποί­ηση πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020 και Π.Δ.Ε. ώστε να φέρουμε σε πέρας τον στρα­τη­γικό μας στόχο για πλήρη υδατική αυτο­νο­μία των νησιών μας.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.