Ειδήσεις

Τσίπρας: Κρυφή φαντασίωση της ΝΔ το 4ο μνημόνιο

Ιστορική η απόφαση του Eurogroup, τόνισε ο πρωθυπουργός στη Βουλή. Μέρα με τη νύχτα η κατάσταση στην οικονομία. Σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη: Είστε στη λάθος πλευρά της ιστορίας και πολιτικό κατασκεύασμα επιχειρηματικών ελίτ και του κου Φρουζή.

Αφού ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για το «δώρο» που του έκανε, να προκαλέσει συζήτηση στη Βουλή για τη συμφωνία στο Eurogroup και την πορεία της οικονομίας, ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του συγκρίνοντας την κατάσταση στη χώρα τον Δεκέμβριο του 2014 και σήμερα:

– Η ανεργία βρισκόταν στο 27% («μάλιστα επί των ημερών σας είχε φτάσει το ντροπιαστικό ιστορικό ρεκόρ του 28%») και η ανεργία των νέων προσέγγιζε το 60%. «Ρεκόρ που πιθανά θα μείνει ακατάρριπτο στην ιστορία της Ευρώπης, ένας στους τρεις, άνεργος, δύο στους τρεις νέους, άνεργοι, 850.000 χαμένες θέσεις εργασίας από το 2010 ως το 2014».

– Διπλό φιάσκο στα δημοσιονομικά αντί το, υποτίθεται, success story στα δημοσιονομικά. «Από τη μία, είχατε βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή σας σε πλεονάσματα ύψους 4,5% ως το 2018 και από την άλλη -ως φυσικό επακόλουθο- δεν καταφέρατε ποτέ ούτε καν να τα προσεγγίσετε. Ακόμα και την πρώτη χρονιά, που ο στόχος ήταν 1,5%, φτάσατε αγκομαχώντας και με σκληρά μέτρα το 0,2%». Επομένως, «φτιάξατε μια οικονομία, η οποία με βάση την έκθεση των θεσμών ήδη από τον Μάιο του 2014, ήταν -επί λέξει- αναντίστρεπτα εκτός πορείας».

– Η απόπειρα εξόδου στις αγορές ήταν «καταστροφή», διότι «όχι μόνο δεν είχατε πάρει καμία ρύθμιση για το χρέος, αλλά δεν είχατε προχωρήσει καμία διαρθρωτική μεταρρύθμιση, μόνο περικοπές, που κι αυτές, ανορθολογικά δομημένες, δεν ήταν ικανές να οδηγήσουν σε δημοσιονομική ισορροπία. Και ενώ εσείς συνειδητά παραμυθιάζατε τους πολίτες ότι είμαστε λίγους μήνες πριν την έξοδο, οι δανειστές έλεγαν ότι η ελληνική οικονομία έχει εκτροχιαστεί, οι αγορές συνέχιζαν να θεωρούν σκουπίδια τα ελληνικά ομόλογα και οι επενδυτές αντιμετώπιζαν την Ελλάδα ως failed state».

Όπως πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, όταν η τότε κυβέρνηση κατάλαβε ότι η εκλογική ήττα της θα ήταν αναπόφευκτη, ασχολήθηκε μόνο με το πώς θα ναρκοθετήσει περισσότερο τις προοπτικές της χώρας, πώς θα βρεθεί εγκλωβισμένη η επόμενη κυβέρνηση, με άδεια ταμεία.

Χαρακτηρίζοντας τη σύγκριση του τότε και του τώρα ως «τη μέρα με τη νύχτα», ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «στις 20 Αυγούστου, για μεγάλη σας στενοχώρια, η Ελλάδα βγαίνει καθαρά, οριστικά, αμετάκλητα και με ασφάλεια από τα μνημόνια, που οι δικές σας κυβερνήσεις μάς έριξαν».

Παρουσιάζοντας τη σημερινή εικόνα της χώρας, ανέφερε:

– Η ανεργία έχει μειωθεί σε μια τριετία κατά επτά μονάδες και η ανεργία των νέων κοντά στις 20 μονάδες. 350.000 νέες θέσεις εργασίας έχουν ήδη δημιουργηθεί και αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τόσο φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια.

– Οι δημοσιονομικοί στόχοι για κάθε χρονιά του τρίτου προγράμματος υπερκαλύφθηκαν κατά πολύ. Επίσης, μετά από σχεδόν μια δεκαετία η Ελλάδα καταγράφει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. «Το 2017 έκλεισε με αύξηση του ΑΕΠ σχεδόν 1,5% και ήδη το πρώτο τρίμηνο του 2018 καταγράφηκε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3%. Δηλαδή σχεδόν εξαπλάσιο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, που έκλεισε με 0,4% για το πρώτο τρίμηνο. Την ίδια στιγμή, τα ελληνικά ομόλογα καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ευρισκόμενα σήμερα στα επίπεδα του 2006. Ενώ οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης διαρκώς αναβαθμίζουν τη θέση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

– Η θετική εικόνα αποτυπώνεται και στους βασικούς δείκτες της εγχώριας παραγωγής. Συγκεκριμένα:

* Ετήσια αύξηση 6,7% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία, τον Απρίλιο 2018.

* Ετήσια αύξηση σχεδόν 30% των καθαρών εισροών Ξένων Άμεσων Επενδύσεων στην Ελλάδα για το 2017, που ανήλθαν σε 3,6 δισ. ευρώ, το υψηλότερο της τελευταίας δεκαετίας, με ακόμα ανοδικότερη τάση για το 2018.

* Ετήσια αύξηση της συνολικής αξίας των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών τον Απρίλιο 2018 κατά 11,6%.

* Όσον αφορά τον τουρισμό, τα πρόσφατα στοιχεία τον Απρίλιο έδειχναν αύξηση 11% σε σχέση με πέρυσι, που καταγράφηκε ιστορικό ρεκόρ με πάνω από 30 εκατομμύρια επισκέπτες.

Η συμφωνία

Αναφερόμενος στη συμφωνία στο Eurogroup, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι η επιτυχία ή μη αυτής της απόφασης θα κρινόταν από τις αγορές την επόμενη ημέρα. Συνεπώς, «το καθοδικό ράλι που κατέγραψαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων από τις 22 Ιουνίου και μετά, αποδεικνύει ότι αυτή η λύση έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση».

Αναφορικά με τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση, ο κ. Τσίπρας στηλίτευσε τα περί «4ου μνημονίου, που είναι η κρυφή σας φαντασίωση», εξηγώντας εκ νέου ότι η παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας θα γίνεται υπό τη μορφή εκθέσεων για την πορεία της και, πιθανά, εισηγήσεις και κάποιες παρεμβάσεις εάν κριθεί απαραίτητο.

«Με δυο λόγια, η Ελλάδα θα έχει και πάλι τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για το παρόν και το μέλλον της,
κανένας άλλος πέραν των εκλεγμένων αντιπροσώπων του ελληνικού λαού».

Σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Δεν έχετε το πολιτικό σθένος να αναγνωρίσετε ότι τα πράγματα όντως πάνε καλύτερα.Και ξέρετε, όποιος δεν διαθέτει πολιτικό σθένος συνήθως αντικαθιστά την απώλεια με πολιτικό θράσος», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Το αποδείξατε με την πρόσφατη επίθεσή σας στον επίτροπο Μοσκοβισί. Θυμώσατε διότι αναφέρθηκε στα πραγματικά δεδομένα. Θυμώσατε γιατί είπε ότι τα περί τετάρτου μνημονίου είναι λόγια του αέρα, χοντροειδές ψέμα και μαύρη προπαγάνδα».

Το μόνο που σας αφορά είναι η πολιτική σας επιβίωση. Η δίψα σας για εξουσία. Πορεύεστε με ένα και μόνο δόγμα: «Όσο χειρότερα για τον λαό, τόσο καλύτερα για μας», κατήγγειλε ο πρωθυπουργός. «Και όταν βλέπετε ότι διαφαίνεται η πιθανότητα τα πράγματα να πάνε όντως καλύτερα για τον λαό, τότε χάνετε την ψυχραιμία σας».

Ο Αλέξης Τσίπρας, επικαλούμενος δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, κατήγγειλε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «πήγε μέχρι το Βερολίνο να ζητήσει διαβεβαιώσεις ότι η Γερμανία θα πιέσει ώστε να εφαρμοστεί το μέτρο. Ντροπή σας, κύριε Μητσοτάκη!».

Τώρα, χωρίς το μνημόνιο, οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις γίνονται ακόμα πιο καθαρές, είπε ο πρωθυπουργός. Τα διλήμματα ενώπιον του ελληνικού λαού είναι σαφή:

– Με το οχτάωρο ή με το δωδεκάωρο;

– Με το κοινωνικό κράτος ή με τις απολύσεις;

– Με την προστασία της εργασίας ή με τη συντριβή της;

– Με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ή με τη ζούγκλα της απορρύθμισης;

– Με ασφαλιστικό σύστημα ισχυρό και βιώσιμο ή με την κατάρρευσή του στον βωμό της ιδιωτικής ασφάλισης;

– Με στοχευμένες φοροελαφρύνσεις σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη ή με τη φοροασυλία του μεγάλου πλούτου και με τα δωράκια στις επιχειρηματικές ελίτ των οφσόρ που αποτελεί και ειδικότητά σας οικογενειακή;

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, η ΝΔ αποφάσισε να παίξει με ένα κρίσιμο εθνικό θέμα: «Να διχάσετε τους Ελληνες για να κρατήσετε ενωμένο το κόμμα σας. Σπείρατε όμως ανέμους και θα θερίσετε θύελλες.
Γιατί με τη στάση σας στο θέμα της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ, πήρατε οριστικό διαζύγιο με τον φιλελευθερισμό και την κεντροδεξιά».

Κατά τον πρωθυπουργό, η ΝΔ «ταυτίζεται με την ακροδεξιά του Όρμπαν και του Κουρτς. Την Ευρώπη-φρούριο, που υψώνει τείχη σε κυνηγημένους. Την Ευρώπη που αρνείται τη συνευθύνη και την αλληλεγγύη.
Την Ευρώπη των λαϊκιστών και των εθνικιστών, που απειλούν ευθέως την ίδια την ύπαρξή της. Και στο Μακεδονικό, συμπλέετε απόλυτα με τον Γκρουέφσκι και τους εθνικιστές στην ΠΓΔΜ. Λέτε ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα, με αντίθετη φορά. Με δυο λόγια, έχετε επιλέξει στρατόπεδο στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης και του κόσμου. Είστε με λάθος μεριά της ιστορίας».

Ο Φρουζής

«Είστε απλά ένα πολιτικό κατασκεύασμα των επιχειρηματικών ελίτ της χώρας, μεταξύ των οποίων και του φίλου σας, όπως αποκαλύφθηκε, του κ. Φρουζή της Novartis. Του κατηγορούμενου για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία του ελληνικού κράτους. Που μας λέγατε, χωρίς ντροπή, ότι δεν τον γνωρίζετε ποιος είναι. Ο άνθρωπος που δεν γνωρίζατε, λοιπόν, διοργάνωνε δείπνα προς τιμήν σας. Και σε απευθείας συνεννόηση μαζί σας, συμμετείχε ενεργά στην εκστρατεία σας για την εκλογή σας, στην ηγεσία της ΝΔ. Και είχατε και το θράσος να μας λέτε από αυτό εδώ το βήμα, ότι στήσαμε και σκευωρία στο θέμα της Novartis και σπιλώνουμε αθώους. Ντροπή σας».

Μαρίνα Μάνη

Πηγή euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου