ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Η Διδυμοποίηση ανάμεσα στους «Νέους Ορίζοντες» και τους «Φίλους των Πύργων» συνεχίζει να δίνει καρπούς

news room 1 λεπτό ανάγνωση
νεοι οριζοντες

Εφέτος  συμπλη­ρώ­νο­νται τέσσερα χρόνια από την υπο­γραφή του Όρκου Φιλίας ο οποίος ένωσε με δεσμούς φιλίας και συνερ­γα­σίας τον Πολι­τι­στικό Όμιλο Απολ­λώ­νων της Ρόδου «Νέοι Ορί­ζο­ντες» με τον Πολι­τι­στικό Σύλλογο «Φίλοι των Πύργων» της κοι­νό­τη­τας Μοντέιγ ο Βικόμτ, του Νομού της Κρεζ, της ευρύ­τε­ρης περιο­χής της Ωβέρνης, στο κέντρο της Γαλλίας. Σημα­ντικό ρόλο στην ιδέα της διδυ­μο­ποί­η­σης των δυο πολι­τι­στι­κών συλ­λό­γων και την πραγ­μα­το­ποί­ηση της έπαιξε το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο που μέχρι σήμερα δια­δρα­μα­τί­ζει κατα­λυ­τικό ρόλο στον συντο­νι­σμό και στην επι­κοι­νω­νία των δυο συλ­λό­γων.

 

Όπως όλες τις ζυγές χρονιές έκτοτε, έτσι και φέτος μια 6μελής Αντι­προ­σω­πεία από τη Ρόδο θα επι­σκε­φθεί την Κρεζ και ειδι­κό­τερα το Μοντέιγ ο Βικόμτ της Γαλλίας, προ­σκε­κλη­μένη του Γαλ­λι­κού Συλ­λό­γου οι «Φίλοι των Πύργων». Η 3η αυτή επί­σκεψη στη Γαλλία θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί από τις 3 μέχρι τις 10 Ιουνίου 2018, και θα συμ­με­τά­σχουν οι  εξής:

 

Κυρια­ζά­κος Εμμα­νουήλ:         Πρό­ε­δρος του Πολι­τι­στι­κού Συλ­λό­γου «Νέοι Ορί­ζο­ντες»

Σωκια­νού Μαρι­λένα:                Ιδρυ­τική και Επίτιμη Πρό­ε­δρος στο «Σπίτι της Ευρώπης στη

Ρόδο»

Χαρίτου Άννα:                            Επίτιμη Πρό­ε­δρος στο «Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο»

Τσα­κί­ρης Μιχαήλ:                      Εκπρό­σω­πος της Ομο­σπον­δίας Πολι­τι­στι­κών Συλ­λό­γων Ρόδου

Χατζη­γε­ωρ­γίου Βασί­λειος:      Εκπρό­σω­πος της Εκκλη­σια­στι­κής Επι­τρο­πής Απολ­λώ­νων

Χατζη­δη­μη­τρίου Αλέ­ξαν­δρος: Μετα­φρα­στής

 

Παράλ­ληλα βρι­σκό­μα­στε στην προ­ε­τοι­μα­σία μιας Έκθεσης Καλ­λι­τε­χνι­κής Φωτο­γρα­φίας που θα αφη­γεί­ται την εξέλιξη της κατα­σκευής  των Ταπι­σερί ντ’ Ομπισόν, που απο­τε­λούν μέρος της Παγκό­σμιας Πολι­τι­στι­κής Κλη­ρο­νο­μιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Παράλ­ληλα με τις φωτο­γρα­φίες θα εκτε­θούν διάφορα εργα­λεία που χρη­σι­μο­ποιού­νται για την κατα­σκευή τους και θα προ­βάλ­λο­νται  ταινίες μικρού μήκους με θέμα τις ταπι­σερί.

Στην πραγ­μα­το­ποί­ηση αυτής της έκθεσης τον πρω­ταρ­χικό λόγο έχει η Εφορεία Αρχαιο­τή­των Δωδε­κα­νή­σου,  η οποία έχει επω­μι­σθεί όχι μόνο την διορ­γά­νωση και φύλαξη της αλλά και την κάλυψη των εξόδων μετα­φο­ράς των εκθε­μά­των.

Η έκθεση αυτή, που ευελ­πι­στούμε να μπο­ρέ­σουμε να την πραγ­μα­το­ποι­ή­σουμε φέτος, απο­τε­λεί μέρος των ανταλ­λα­γών και σχεδίων που συμ­φω­νή­θη­καν το 2016 κατά την επί­σκεψη της Αντι­προ­σω­πείας της Ρόδου στη Γαλλία, ανάμεσα στην Προϊ­στα­μένη της Εφο­ρείας Αρχαιο­τή­των Δωδε­κα­νή­σου Δρα Μάνια Μιχαη­λί­δου και τον δ/τη του Μου­σείου της Ταπι­σερί ντ’ Ομπισόν (Cité Internationale de la Tapisserie) κ. Εμμα­νουέλ Ζεράρ. Στην διάρ­κεια της επί­σκε­ψης στη Γαλλία θα συζη­τη­θούν οι λεπτο­μέ­ρειες της οργά­νω­σης της.

 

Παράλ­ληλα η ύλη των τετρα­δίων των ΕΛΤΑ έχει ήδη παρα­δο­θεί από μηνός στο αρμόδιο γραφείο των ταχυ­δρο­μείων και περιέ­χει κείμενα στα ελλη­νικά και στα γαλλικά και σχε­τι­κές φωτο­γρα­φίες. Τα κείμενα δίνουν λεπτο­με­ρείς πλη­ρο­φο­ρίες για την διδυ­μο­ποί­ηση και τις δράσεις της αλλά και πραγ­μα­τικά, ιστο­ρικά και μυθο­λο­γικά δεδο­μένα των δυο περιο­χών της. Ανα­μέ­νο­νται οι μακέτες για να προ­χω­ρή­σουμε στην εκτύ­πωση τους και θα δια­τε­θούν στα σχολεία και όχι μόνον, στην Κρεζ και στη Ρόδο. Περί τα 500  δίγλωσσα τετρά­δια έχουν ήδη παραγ­γελ­θεί και θα δια­τε­θούν στη Γαλλία από διά­φο­ρους φορείς.

 

Οι Γάλλοι φίλοι μας έχουν θέσει στην διάθεση μας, για τον εξο­πλι­σμό του Ιατρείου Πρώτων Βοη­θειών των Απολ­λώ­νων,  τα εξής: ένα κρεβάτι ηλε­κτρικό, μηχα­νο­κί­νητο με το στρώμα του το οποίο έχει καθα­ρι­στεί και απο­λυ­μαν­θεί και έχει μπει σε και­νούρ­για θήκη, μία πολυ­θρόνα, ένα ντου­λάπι και βάσεις για ορούς και άλλα που είναι σε πολύ καλή κατά­σταση.  Για τη μετα­φορά τους κι επειδή έχουν μεγάλο βάρος, ο Γαλ­λι­κός σύλ­λο­γος θα επι­κοι­νω­νή­σει με την Ελλη­νική Πρε­σβεία στο Παρίσι, η οποία ήδη είναι ενη­με­ρω­μένη σχετικά με τις δρα­στη­ριό­τη­τες μας και τις παρα­κο­λου­θεί με προσοχή.

 

Συγ­χρό­νως το χορευ­τικό συγκρό­τημα των Απολ­λώ­νων έχει προ­σκλη­θεί να συμ­με­τά­σχει ξανά στο 43ο Διεθνές Φεστι­βάλ Παρα­δο­σια­κών Χορών, στο Φελτέν της Κρεζ, το 2019.

Ο Αθλη­τι­κός Ποδο­σφαι­ρι­κός Σύλ­λο­γος Απολ­λώ­νων «Απόλλων» έχει προ­σκλη­θεί να συμ­με­τά­σχει σε μια σειρά φιλικών ποδο­σφαι­ρι­κών αγώνων το 2019 σε διά­φο­ρες μικρές πόλεις της περιο­χής της Κρεζ.

Από διετίας δε λει­τουρ­γούν στ’ Απόλ­λωνα μαθή­ματα Γαλ­λι­κής γλώσσας, με την στήριξη των ΚΕΚ Γεν­νη­μα­τας, στα οποία φοιτούν 15-20 μαθητές, ενή­λι­κες και έφηβοι.

 

Στα μέσα Μαΐου, επι­σκέ­φθη­καν τη Ρόδο και ειδι­κό­τερα το χωριό Απόλ­λωνα τέσσερα ζευ­γά­ρια Γάλλων, με επι­κε­φα­λής την κ. Ζενε­βιέβ Ζουβέλ, την ακουα­ρε­λί­στα που εξέθεσε τα έργα της πέρυσι στο Κατά­λυμα της Γαλλίας, στην έκθεση με τίτλο: «Στα βήματα του Πιερ ντ’ Ομπισόν», την οποία επι­σκέ­φθη­καν 4.000 επι­σκέ­πτες από 42 χώρες. Ανάμεσα στους φετι­νούς μας επι­σκέ­πτες συμπε­ρι­λαμ­βά­νο­νται 4 ζωγρά­φοι οι οποίοι περ­πά­τη­σαν το «Μονο­πάτι του Νερό­μυ­λου» στ’ Απόλ­λωνα, εμπνεύ­στη­καν από το τοπίο και τα αξιο­θέ­ατα και τα έργα που ζωγρά­φι­σαν θα εκτε­θούν σε ειδικό τμήμα μιας φετινής τους έκθεσης στον Πύργο Ζιζίμ, στο Μπουρ­γκα­νέφ, προ­βάλ­λο­ντας τη Ρόδο και τ’ Απόλ­λωνα.

 

Στη διάρ­κεια των τεσ­σά­ρων ετών, από την αρχή αυτής της προ­σπά­θειας, η συνερ­γα­σία των δύο συλ­λό­γων, με την στήριξη του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο, έχει υλο­ποι­ή­σει διάφορα προ­γράμ­ματα και πολι­τι­στι­κές εκδη­λώ­σεις που συνέ­βα­λαν όχι μόνο στο να σφυ­ρη­λα­τη­θούν οι δεσμοί μεταξύ των δυο συλ­λό­γων αλλά και των κατοί­κων των δυο κοι­νο­τή­των και άνοιξαν νέους δίαυ­λους επι­κοι­νω­νίας ανάμεσα τους.

 

 

 

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.