δημοκρατική
Από το 1982 η Εφημερίδα της Ρόδου
ΣΑΒΒΑΤΟ 20° Συννεφιά Η Ρόδος σήμερα
Από το 1982 η Εφημερίδα της Ρόδου
ELEN

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί, ο Γιούνκερ, ο Ερντογάν , το… “θα δούμε” και οι παράλληλοι μονόλογοι

news room 5 λεπτά ανάγνωση
877

 

Σε χαμη­λό­τε­ρους τόνους από τους συνη­θι­σμέ­νους μεν, ο Ταγίπ Ερντο­γάν έθεσε κατά τη συνέ­ντευξη Τύπου που ακο­λού­θησε τις εργα­σίες στην Βάρνα, όλη την τουρ­κική ατζέντα στην ηγεσία της Ε.Ε.

Ευρω­παϊκά κον­δύ­λια, συνεκ­με­τάλ­λευση κυπρια­κής ΑΟΖ, δυσφο­ρία για την κατα­δίκη των τεκται­νό­με­νων στην Αφρίν, αίτημα για κατάρ­γηση βίζας για τους Τούρ­κους υπη­κό­ους στην Ε.Ε και μήνυμα περί του όποιος απο­μο­νώ­σει την Τουρκία, θα χάσει.

Παραλ­λή­λως, ο Τούρκος Πρό­ε­δρος, δια­βε­βαί­ωσε ότι η χώρα του έχει σαφή προ­σα­να­το­λι­σμό την ένταξη στην Ε.Ε αλλά πώς θα μπο­ρούσε να κάνει αλλιώς, εφόσον διεκ­δι­κεί (και λαμ­βά­νει) “ζεστό” ευρω­παϊκό χρήμα.

Για το ζέον θέμα του προ­σφυ­γι­κού άλλωστε, δια­φά­νηκε ότι τόσο ο Ερντο­γάν όσο και η ευρω­παϊκή ηγεσία, έδωσαν αμοι­βαίες “δεσμεύ­σεις” περί αλλη­λο­στή­ρι­ξης, γεγονός που ανα­κου­φί­ζει όλα τα εμπλε­κό­μενα μέρη και απο­τε­λεί περί­πτωση … win -win ή άλλως, όπως θα έλεγε και ο Ερντο­γάν, καζάν- καζάν:

Η Άγκυρα θα λάβει το χρήμα που του υπο­σχέ­θηκε η Ε.Ε για τη στήριξη των Προ­σφύ­γων και η Ε.Ε μπορεί εφόσον ο ίδιος μένει δεσμευ­μέ­νος στην ευρω­τουρ­κική συμ­φω­νία για το Προ­σφυ­γικό, να μην τρέμει – θεω­ρη­τι­κώς τουλάχιστον- ότι ο Τούρκος πρό­ε­δρος θα ανοίξει την κάνουλα των ροών, “πνί­γο­ντας” την Ευρώπη στους Πρό­σφυ­γες, όπως είχε απει­λή­σει προ­σφά­τως.

Γυρίστε τους μέχρι το Πάσχα

Στην ευρω­τουρ­κική Σύνοδο της Βάρνας πάντως, ο πρό­ε­δρος της Κομι­σιόν Ζαν Κλοντ Γιούν­κερ, έθεσε επι­μό­νως, βάσει δια­σταυ­ρού­με­νων πλη­ρο­φο­ριών, το ζήτημα της άμεσης επι­στρο­φής των δύο Ελλήνων στρα­τιω­τι­κών στην Ελλάδα.

Ο Ταγίπ Ερντο­γάν από πλευράς του, δεν παρείχε καμία δέσμευση στον κ. Γιούν­κερ για το θέμα των δύο, ει μη μόνον άφησε ένα “παρά­θυρο” για να εξε­τά­σει το θέμα.

Οσο­νούπω θα φανεί άλλωστε εάν το γεγονός ότι δεν έδωσε αρνη­τική απά­ντηση στον πρόεδρο της Κομι­σιόν ήταν ένεκα …διπλω­μα­τι­κού ελιγμού και για να τον … ξεφορ­τω­θεί ή εάν πράγ­ματι κυο­φο­ρού­νται εφεξής, θετικές εξε­λί­ξεις για επι­στροφή των Ελλήνων στρα­τιω­τι­κών στην Ελλάδα.

Πέραν των όσων συζη­τή­θη­καν πίσω από τις κλει­στές πόρτες της συνά­ντη­σης (σύμφωνα με τις πλη­ρο­φο­ρίες η συζή­τηση Ε.Ε- Ερντο­γάν για τους δύο στρα­τιω­τι­κούς κράτησε περί τα είκοσι λεπτά), ο Ζαν Κλοντ Γιούν­κερ κάλεσε και δημόσια τον Ταγίπ Ερντο­γάν, κατά τη συνέ­ντευξη τύπου που παρα­χώ­ρη­σαν, να επι­στρέ­ψει τους έλληνες στρα­τιω­τι­κούς στην χώρα τους και μάλιστα “πριν από το Ορθό­δοξο Πάσχα”.

Μήνυμα σε Τουρκία για Ελλάδα- Κύπρο

Σε μια πρώτη απο­τί­μηση των τεκται­νό­με­νων στην Βάρνα, το Μαξίμου δεν κρύβειτην ικα­νο­ποί­ησή του, τόσο για την επίμονη “πρό­σκληση” της ευρω­παϊ­κής ηγεσίας στον Ταγίπ Ερντο­γάν για επι­στροφή των δύο Ελλήνων στρα­τιω­τι­κών όσο (ή μάλλον κυρίως), για το μήνυμα που του έστει­λαν πως η ευρω­παϊκή προ­ο­πτική της Τουρ­κίας περνάει μέσα από τις καλές σχέσεις γειτ­νί­α­σης με Ελλάδα και Κύπρο.

Για “προ­ϋ­πό­θεση” έκανε λόγο ο πρό­ε­δρος της ευρω­παϊ­κής Κομι­σιόν, ο οποίος δια­τύ­πωσε εμφα­τικά την προ­σή­λωση της Ε.Ε στην ανάγκη ανοι­χτού διαύλου δια­λό­γου με την τουρ­κική πλευρά.

Από τη χθεσινή Σύνοδο στη Βάρνα “λύσεις” επί συγκε­κρι­μέ­νων ζητη­μά­των δεν προ­έ­κυ­ψαν, ως είπε απε­ρί­φρα­στα ο πρό­ε­δρος του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λίου, Ντό­ναλντ Τουσκ, όπερ σημαί­νει ότι πέραν της δια­φαι­νό­με­νης “επα­να­βε­βαί­ω­σης” ότι ισχύει πλήρως η ευρω­τουρ­κική συμ­φω­νία για το Προ­σφυ­γικό, ουσια­στικά βήματα συγκλί­σεων Άγκυρας- Ε.Ε, δε σημειώ­θη­καν.

Αρκεί στην Ε.Ε η επα­να­βε­βαί­ωση ότι αμφό­τε­ρες οι πλευρές θα παρα­μεί­νουν προ­ση­λω­μέ­νες στην τήρηση της Συμ­φω­νίας για τους πρό­σφυ­γες; Και ναι και όχι.

Η “απειλή” του Προ­σφυ­γι­κού, απο­τε­λεί για την ευρω­παϊκή πλευρά μια διαρκή ασύμ­με­τρη απειλή και υπό την έννοια αυτή, τελεί υπό “τουρ­κική ομηρία”. Μένει να φανεί συνεπώς, πώς θα δια­μορ­φω­θεί και η ρητο­ρική και η στρα­τη­γική του Ταγίπ Ερντο­γάν, την επόμενη ημέρα, μετά την Βάρνα.

Παράλ­λη­λοι… μονό­λο­γοι ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα

Υψηλά ιστά­με­νος αξιω­μα­τού­χος της ΕΕ με γνώση των συνο­μι­λιών μετα­φέ­ρει το παρα­σκή­νιο όσων συνέ­βη­σαν χθες στη Βάρνα στη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας.

Σημεί­ωσε ότι στην αρχή έγινε διε­ρευ­νη­τική συνά­ντηση μεταξύ Μπορίσοφ-Ερντογάν για να δια­πι­στω­θεί αν υπάρχει πρόθεση συνεργασίας-συνεννόησης σε μια σειρά από θέματα που αφορούν την Ευρω­παϊκή Ενωση συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων και των ελλη­νι­κών θεμάτων. Εκεί δια­πι­στώ­θηκε ότι δεν υπήρξε καμία διάθεση συνεν­νό­η­σης. Αργό­τερα στη συνά­ντηση στην οποία συμ­με­τεί­χαν Τουσκ και Γιούν­κερ, όπως ανέφερε η ίδια πηγή έγιναν τρεις… παράλ­λη­λοι μονό­λο­γοι.

Όπως είπε χαρα­κτη­ρι­στικά ο αξιω­μα­τού­χος αν αυτή η σύνοδος δεν ήταν προ­γραμ­μα­τι­σμένη από καιρό θα μπο­ρούσε και να μην γίνει. «Ηταν ήδη χαμηλές οι προσ­δο­κίες από τη Σύνοδο Κορυφής της προη­γού­με­νης εβδο­μά­δας, όμως κατά τη διάρ­κεια των συζη­τή­σεων δια­πι­στώ­θηκε ότι η τουρ­κική πλευρά δεν είχε καν διάθεση να ακούσει».

Ο πρό­ε­δρος του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λίου ενη­μέ­ρωσε τον κο Ερντο­γάν για απο­τε­λέ­σματα της Συνόδου, ενώ ο Τούρκος πρό­ε­δρος φέρεται να διέ­κο­πτε συνέ­χεια τους συνο­μι­λη­τές του λέγο­ντας ότι η ΕΕ δεν έχει καμία διάθεση να βοη­θή­σει την Τουρκία στην εντα­ξιακή της πορεία, ότι δεν απο­δί­δει τα κον­δύ­λια ως όφελε για το προ­σφυ­γικό και ότι η Τουρκία είναι η μόνη που στέ­κε­ται στο ύψος της «και δεν γεμίζει την Ευρώπη με πρό­σφυ­γες».

Όταν έγινε λόγος για τα ελλη­νο­τουρ­κικά (Αιγαίο, στρα­τιω­τι­κοί) ο Τούρκος πρό­ε­δρος διέκοψε απότομα τους ευρω­παϊ­ους αξιω­μα­τού­χους λέγο­ντας ότι το θέμα δεν τους αφορά. Ανάλογη στάση κράτησε και όταν επι­χει­ρή­θηκε από ευρω­παϊ­κής πλευράς να γίνει συζή­τηση και για τη Συρία.

Πιο διαλ­λα­κτι­κός εμφα­νί­στηκε ο πρό­ε­δρος της Κομι­σιόν, ο οποίος στο ντοσιέ που κρα­τούσε και τον οποίο προ­ε­τοί­μασε ο πολι­τι­κός του σύμ­βου­λος, επέμενε ότι η Τουρκία είναι στρα­τη­γι­κός εταίρος της ΕΕ για την δια­χεί­ριση του προ­σφυ­γι­κού και στη μάχη κατά της τρο­μο­κρα­τίας. Σε εκείνο το σημείο διέκοψε ο πρό­ε­δρος Ερντο­γάν λέγο­ντας ότι η ΕΕ έχει περισ­σό­τερη ανάγκη την Τουρκία, παρά η Τουρκία την ΕΕ και ότι αφού η ΕΕ χρειά­ζε­ται τη συμβολή της χώρας του στην τρο­μο­κρα­τία και το προ­σφυ­γικό θα πρέπει να μείνει αμέτοχη στο θέμα της Κύπρου (γεω­τρή­σεις) και τα ελλη­νο­τουρ­κικά.

Η συνά­ντηση έληξε χωρίς καμία εμφανή πρόοδος, όμως, πηγές από την Κομι­σιόν ανέ­φε­ραν στο Euro2day.gr ότι η Ευρω­παϊκή Επι­τροπή θα επι­χει­ρή­σει να κρα­τή­σει ανοικτά κανάλια επι­κοι­νω­νίας με τον πρω­θυ­πουργό Γιλ­ντι­ρίμ καθώς και σε επίπεδο διοι­κη­τικό για το θέμα του προ­σφυ­γι­κού.

Οι κόκ­κι­νες γρα­βά­τες

Τόσο ο πρό­ε­δρος Γιούν­κερ, όσο και ο εκπρό­σω­πος τύπου της Κομι­σιόν Μαρ­γα­ρί­της Σχοινάς επέ­λε­ξαν να φορέ­σουν τις κόκ­κι­νες γρα­βά­τες της τουρ­κι­κής προ­ε­δρίας που έκανε δώρο σε όλους τους τους συμ­με­τέ­χο­ντες ο κος Ερντο­γάν στη Σύνοδο του G20 του Αμβούρ­γου. Αντι­θέ­τως, ο πρό­ε­δρος του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λίου Ντό­ναλντ Τουσκ επέλεξε την μπλε γραβάτα, στα χρώματα της Ευρω­παϊ­κής Ενωσης.

Η επιλογή των δυο σχο­λιά­στηκε αρνη­τικά ως «άστοχη» από τους παρε­βρι­σκό­με­νους δημο­σιο­γρά­φους και με μει­δί­α­σμα από τους τούρ­κους αξιω­μα­τού­χους, ένας εκ των οποίων ανέφερε σε τούρκο αντα­πο­κριτή στην Αθήνα ότι «αυτά τα τεχνά­σματα ανήκουν σε άλλο αιώνα».

capital.gr/euro2day.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.