Συνεντεύξεις

Αννα Ζωάννου: «Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να επενδύσει στο ανθρώπινο δυναμικό»

Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου

Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να επενδύσει στο ανθρώπινο δυναμικό δηλώνει σήμερα στην «δημοκρατική», η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Ισότητας των Φύλων, Τρίτης Ηλικίας, ΑΜΕΑ και Εθελοντισμού κα Άννα Ζωάννου.

Η κα Ζωάννου, μιλάει για την πραγματική εικόνα της κοινωνίας της Ρόδου όπου πέρα από την ομορφιά, τον πολιτισμό και την ευμάρεια που δείχνει, η μακροχρόνια κρίση των τελευταίων οκτώ χρόνων «χτύπησε αναπόφευκτα και τη δική μας πόρτα». Παράλληλα, μιλάει για τις δομές του Δήμου, όπως τα Κέντρα Κοινότητας (με το παράρτημα για τους ΡΟΜΑ) και τις Δομές Υποστήριξης Γυναικών, ενώ αναφέρεται στα θέματα της τρίτης ηλικίας και συγκεκριμένα στα ΚΑΠΗ και στο επίσης πολύ σημαντικό πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”. «Στόχος μας είναι οι υπηρεσίες μας να εκσυγχρονίζονται και να προσφέρουμε όσο το δυνατόν πιο άμεσα την υποστήριξή μας», υπογραμμίζει η αντιδήμαρχος Ρόδου.

Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κυρία Ζωάννου, έχετε πολλές αρμοδιότητες σε έναν νευραλγικό τομέα. Τελικά η εικόνα της Ρόδου που είναι «ευκατάστατη» είναι αληθής; Πώς είναι στην πραγματικότητα;
Η Ρόδος μας είναι ένα ευλογημένο μέρος, από ομορφιές, από καιρικές συνθήκες, από πολιτισμό, από ανθρώπους. Είναι αλήθεια ότι οι άνθρωποι που ζουν στο νησί είναι εργατικοί, διορατικοί, αγαπούν τον τόπο και αγωνίζονται πολύπλευρα για αυτόν. Η μακροχρόνια κρίση των τελευταίων 8 χρόνων χτύπησε αναπόφευκτα και τη δική μας πόρτα. Ναι, σήμερα στη Ρόδο συναντάμε πολλές οικογένειες που τα βγάζουν πέρα δύσκολα οικονομικά, συναντάμε άστεγους, ευάλωτες ομάδες σε μεγαλύτερα ποσοστά σε σχέση με παλιότερες εποχές για το νησί, που υπολείπονται όμως από αυτά της χώρας. Στο τοπικό κοινωνικό γίγνεσθαι υπάρχει μια υπολογίσιμη παράμετρος, που αξίζει να επισημανθεί. Πέρα από το κοινωνικό πλέγμα που δημιουργείται από τις υπηρεσίες της Κοινωνικής πολιτικής, υπάρχουν οι συνάνθρωποί μας, που συμβάλλουν κάθε φορά τα μέγιστα. Το νεοσύστατο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Ρόδου συμβάλλει γρήγορα και αποτελεσματικά κάθε φορά που του ζητείται, αποδεικνύοντας έμπρακτα την κοινωνική συνοχή. Τελικά, είναι σημαντικό ζήτημα στη ζωή το πώς τοποθετείται κανείς απέναντι στο πρόβλημα. Μόνο αν είσαι διάτρητος μπορεί να σε περάσει το φως. Ευτυχώς, η Ρόδος έχει ανθρώπινο πρόσωπο, αφού βάζει στο επίκεντρό της τον Άνθρωπο και προσφέρει χωρίς δεύτερη σκέψη.
• Μιλήστε μας και για τις δομές του Δήμου, όπως είναι τα Κέντρα Κοινότητας και οι Δομές Υποστήριξης Γυναικών.
Πρόκειται για νέες δομές, που στοχεύουν όχι μόνο με ποιοτικές υπηρεσίες να εξυπηρετήσουν και να υποστηρίξουν ευάλωτες ομάδες, αλλά να αναπτύξουν ίσες ευκαιρίες ώστε να δοθεί σε όλους η δυνατότητα της κοινωνικής συμμετοχής και ένταξης.
Το Κέντρο Κοινότητας με παράρτημα Ρομά ήταν το πρώτο που εγκαινιάστηκε πανελλαδικά από την υπουργό την κα. Θεανώ Φωτίου και ευελπιστούμε να αποτελέσει ένα τοπικό σημείο αναφοράς υποδοχής, εξυπηρέτησης και διασύνδεσης των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή μας. Στους πρώτους επτά μήνες λειτουργίας του υποδέχτηκε και εξυπηρέτησε 1.900 πολίτες, αριθμός που δείχνει την αναγκαιότητά του. Το παράρτημα Ρομά κατάφερε και εκπόνησε έρευνα και στους τρεις καταυλισμούς και σύνταξε επιχειρησιακό πρόγραμμα για την κοινωνική τους ένταξη. Για πρώτη φορά γνωρίζουμε και διαθέτουμε στατιστικά στοιχεία για αυτή την ευάλωτη ομάδα, που ζει τόσα χρόνια στο περιθώριο.
Οι Δομές Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου μας, προσφέρουν ουσιαστικό έργο στα θέματα τόσο των έμφυλων στερεοτύπων, όσο και στην έμφυλη βία. Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών κατάφερε, με πολύ κόπο, να πάρει έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, προκειμένου να ενημερώνει τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε αυτά τα θέματα. Πολύ σημαντικό κεκτημένο γιατί έτσι συμβάλλουμε στο χτίσιμο των αυριανών πολιτών. Επίσης, κατάφερε τον Ιανουάριο, περίπου 10 μήνες πιο νωρίς, να πιάσει τους δείκτες που του είχαν τεθεί από τη Διαχειριστική Αρχή. Και ο Ξενώνας μας είναι από τους καλύτερους σε εθνική εμβέλεια, κυρίως γιατί πέρα από την ασφαλή διαμονή που προσφέρει, στοχεύει και πετυχαίνει την κοινωνική ένταξη των ωφελούμενων γυναικών.
Στόχος μας είναι οι υπηρεσίες μας να εκσυγχρονίζονται και να προσφέρουμε όσο το δυνατόν πιο άμεσα την υποστήριξή μας. Γιατί οι ωφελούμενοί μας είναι ήδη ταλαιπωρημένοι και κοντά μας πρέπει να βρίσκουν χαμόγελο, ευγένεια, ποιότητα και κυρίως αποτελεσματικότητα.

• Να περάσουμε στα θέματα της τρίτης ηλικίας και συγκεκριμένα στα ΚΑΠΗ…
Εδώ αγγίζετε μια ευαίσθητη, αλλά πολύ αγαπητή ομάδα ανθρώπων. Μιλάμε για τους ανθρώπους που μας μεγάλωσαν, τους οφείλουμε πάρα πολλά με πρώτα από όλα το σεβασμό μας. Προσπαθούμε μέσα από τα τρία ΚΑΠΗ που λειτουργούμε να εμπλουτίζουμε το καθημερινό πρόγραμμα των μελών με ενεργητικές ασχολίες. Ομιλίες, ανάπτυξη χόμπι, εκδηλώσεις με πολιτιστικό περιεχόμενο. Είναι αλήθεια ότι οι εκδρομές και οι συνεστιάσεις στα τελευταία χρόνια πληρώνονται εξολοκλήρου από τα μέλη, όμως το στελεχιακό δυναμικό μας συμβάλλει στην άρτια οργάνωσή τους και στην επίτευξη καλύτερης προσφοράς. Στοχεύουμε μέσα στη χρονιά να εγκαινιάσουμε εργαστήρι πληροφορικής, γιατί παρόλο που όλο και περισσότερα άτομα τρίτης ηλικίας χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες, εντούτοις το τεχνολογικό χάσμα παραμένει βαθύ, επιβαρύνοντας τις γενεαλογικές διαφορές με συνέπειες τόσο για τους ηλικιωμένους όσο και για το κοινωνικό σύνολο.

• Μια σημαντικότατη δομή είναι το ‘Βοήθεια στο Σπίτι’. Θα ήθελα να μας μιλήσετε και γι αυτό.
Πρόκειται για μια δομή που λειτουργεί 15 χρόνια κι αυτό από μόνο του λέει πολλά, γνωρίζοντας ότι ο χρόνος είναι ο καλύτερος κριτής. Οι επισκέψεις στα σπίτια των μοναχικών και ανήμπορων ηλικιωμένων είναι αναγκαία και δεν πρέπει με τίποτα να σταματήσει. Εφέτος, για πρώτη φορά ανανεώσαμε τις συμβάσεις του προσωπικού για δυο συνεχόμενα χρόνια, γιατί οφείλουμε να επιδιώκουμε σταθερότητα στην επαγγελματική σχέση του προσωπικού, που κάθε μέρα καταθέτει κομμάτι της ψυχής του. Και οφείλω να δηλώσω δημόσια ότι έχουμε μόνο 18 άτομα που αλωνίζουν καθημερινά το νησί εξυπηρετώντας 490 ηλικιωμένους, ενώ κανονικά θα έπρεπε να ήταν 27 τα άτομα. Δυστυχώς, λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων δεν κατέστη εφικτό να αναπληρωθούν οι κενές θέσεις.
• Θα γίνουν αλλαγές στην Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ρόδου;
Σίγουρα, γιατί η στασιμότητα είναι χαρακτηριστικό του τέλματος, ιδιότητα που δεν χαρακτηρίζει τη ζωή μου. Σκοπεύουμε να επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό μας, δίνοντας βαρύτητα σε εκπαιδευτικά σεμινάρια από τη μία και από την άλλη την περαιτέρω μηχανογράφηση των υπηρεσιών μας. Αν θέλουμε να προσφέρουμε, οφείλουμε να εντάξουμε ακόμα περισσότερο τις νέες τεχνολογίες στην διάθεση της κοινωνικής πολιτικής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου