Κρίση «ξε-κρίση» το φακελάκι στην Ελλάδα καλά κρατεί και, ελαφρώς ελαφρύτερο, εξακολουθεί να βασιλεύει ιδιαίτερα στον δημόσιο τομέα με πρωτοκαθεδρία στα νοσοκομεία, τις εφορίες και τις πολεοδομίες. Ακτίνα φωτός για πρώτη φορά η αντίδραση, η αλλαγή στη στάση των πολιτών, αφενός με την άρνηση δωροδοκίας και αφετέρου με τη θεώρηση ότι η μη έκδοση αποδείξεων ισοδυναμεί με περιστατικό διαφθοράς.
Αυτή είναι η εικόνα της «μικροδιαφθοράς» στην Ελλάδα του 2011, σύμφωνα με την έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος για το φακελάκι σε περίοδο κρίσης, την οποία παρουσίασαν σήμερα ο πρόεδρος της οργάνωσης, Κώστας Μπακούρης και ο πρόεδρος της εταιρείας Public Issue, Γιάννης Μαυρής. Μιας έρευνας που διεξήχθη σε διπλάσιο, σε σχέση με πέρσι, δείγμα 12.000 ατόμων, ισοκατανεμημένο χρονικά και γεωγραφικά, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και αποκαλύπτει την πλήρη χαρτογράφηση του φαινομένου, από την έκταση, το χρόνο, το χώρο, μέχρι την υπόθεση και το ποσό.
Σύμφωνα με το χάρτη της διαφθοράς, το 10,8% των Ελλήνων, με την μερίδα του λέοντος στο Λεκανοπέδιο, έχει πέσει και φέτος θύμα διαφθοράς, το 7,4% (7,2%, το 2010) στο Δημόσιο και το 3,4% (4%, το 2010) στον ιδιωτικό τομέα, καταβάλλοντας βάσει του εκτιμώμενου μεγέθους 554 εκατ. ευρώ έναντι των 632 εκατ. ευρώ του 2010, με μέσον όρο των χρηματικών ποσών τα 1.406 ευρώ (1.623 ευρώ, το 2010).
Στα δημόσια νοσοκομεία «χτυπάει το κόκκινο» στον τιμοκατάλογο της διαφθοράς, καθώς το φακελάκι κυμαίνεται από 100 μέχρι 30.000 ευρώ για επέμβαση και από 30 έως 20.000 ευρώ για «γρηγορόσημο». Ακολουθούν οι εφορίες, με το κλείσιμο ή τον έλεγχο των βιβλίων να «χρεώνεται» από 100 έως 20.000 ευρώ και την έκδοση δικαιολογητικών από 15 έως 1.000 ευρώ. Ενώ μια γερή δόση έχουν και οι πολεοδομίες, με την οικοδομική άδεια να κυμαίνεται από 200 έως 8.000 ευρώ και τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων από 200 έως 5.000 ευρώ.
«Φθηνότερος» ο ιδιωτικός τομέας, με την επέμβαση στα νοσοκομεία να κυμαίνεται από 150 έως 7.000 ευρώ και τις ιατρικές εξετάσεις από 30 έως 500 ευρώ, ενώ ένας έλεγχος ΚΤΕΟ κοστίζει επιπλέον από 20 έως 100 ευρώ και ένα δίπλωμα οδήγησης από 40 έως 500 ευρώ.
Ποιοι, όμως, είναι τα θύματα της μικροδιαφθοράς; ¶νδρες, ηλικίας 45- 54 ετών, από τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα, μορφωτικά και κοινωνικά συνθέτουν την πλειοψηφία των ανθρώπων που υποκύπτουν στην «τακτική» του «λαδώματος».
¶ξιο λόγου, όμως, είναι η ανάδυση της άρνησης στο φακελάκι, για πρώτη φορά, στα ελληνικά χρονικά. Όπως προέκυψε από την έρευνα, το 25% των ερωτηθέντων στον δημόσιο τομέα και το 21% στον ιδιωτικό αρνήθηκε να πληρώσει φακελάκι. Το ίδιο πρωτοεμφανιζόμενη είναι και η αντίληψη των πολιτών ότι η μη έκδοση απόδειξης συνιστά πράξη διαφθοράς, η οποία δεν συνυπολογίστηκε στην παρούσα έρευνα.
Όσο για το μέλλον του φαινομένου, όπως επισήμανε ο κ. Μαυρής, προκύπτει ένας «δυϊσμός» στους Έλληνες: πολλοί είναι αισιόδοξοι ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεφύγει από τη διαφθορά, αλλά και σχεδόν άλλοι τόσοι δεν ελπίζουν σε τέτοια αλλαγή.
Η ευαισθητοποίηση, αρχικά και η κινητοποίηση σε δεύτερο βήμα, όπως είπε ο κ. Μπακούρης, είναι ιδιαίτερης σημασίας, γι΄ αυτό και η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδος εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Με έρευνες, όπως αυτή, που συνιστούν εργαλείο το οποίο μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση του φαινομένου και να γίνει μοχλός πίεσης προς την πολιτεία, για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις αλλά και δράσεις για την ενθάρρυνση των πολιτών να καταγγέλλουν τη διαφθορά, ώστε από συνένοχοι, να γίνουν πολέμιοί της.
Προεκλογικός πυρετός στο ΠΑΣΟΚ
Αναζητούνται λαμπερά ονόματα για τις λίστες στο ΠΑΣΟΚ
Τις τρύπες, που υπάχουν στα ψηφοδέλτια, λόγω της μάλλον συγκρατημένης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, προσπαθεί να καλύψει αυτές τις ημέρες η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Ναι μεν στις περισσότερες των εκλογικών περιφερειών υπήρξε ένα σημαντικό ενδιαφέρον, ωστόσο παρατηρούνται μικρότερα ή μεγαλύτερα κενά σε κάποιες σημαντικές περιοχές και επιπλέον διαπιστώνεται τώρα ότι δεν προσήλθε και ό,τι καλύτερο ανέμεναν στην Ιπποκράτους, από άποψη απήχησης των ενδιαφερομένων στις τοπικές κοινωνίες.
Σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει επαρκής αριθμός γυναικών, σε άλλες δεν εντοπίζονται πρόσωπα, που θα συγκινούσαν και σε ορισμένες δεν επιτυγχάνεται ούτε η επιθυμητή ανανέωση, ούτε η προσέλκυση νέων ανθρώπων.
Υπό αυτό το πρίσμα η ηγεσία έχει ξεκινήσει εκστρατεία αναζήτησης υποψηφίων, οι οποίοι θα βολιδοσκοπηθούν από την Ιπποκράτους και θα επιδιωχθεί να αποτελέσουν το «κερασάκι στην τούρτα», ώστε το ΠΑΣΟΚ να εκπέμψει το μήνυμα ότι εξακολουθεί να συγκινεί και τα σοβαρά τμήματα της κοινωνίας.
Στο μεταξύ εκδηλώνεται δυσφορία για το γεγονός ότι βουλευτές του κόμματος ανακοινώνουν μεμονωμένα ότι αποχωρούν και δεν θα είναι ξανά υποψήφιοι. Η εικόνα, που δίδεται είναι ότι πρόκειται για προσωπικές επιλογές και όχι για μία συστηματική προσπάθεια ανανέωσης και προώθησης της νέας γενιάς στο προσκήνιο.
Κομματικά στελέχη του κεντρικού μηχανισμού έχουν επαφές με υποψήφιους «αναχωρητές», ώστε η οποιαδήποτε νέα ανακοίνωση να γίνει με πιο επίσημο κομματικό τρόπο.
Επισήμως διαψεύδεται…
Ένταση στο «γαλάζιο» επιτελείο
Η φτώχεια φέρνει γκρίνια και στις καλύτερες οικογένειες και από τον κανόνα δεν ξέφυγε ούτε η Ν.Δ., όπου έχουν γίνει -κατά το κοινώς λεγόμενο- από δυο χωριά…
Στα γραφεία της λεωφόρου Συγγρού σήμερα σημειώθηκε έντονος διαπληκτισμός μεταξύ του γραμματέα του κόμματος κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου και του αναπληρωτή εκπροσώπου της Ν.Δ. κ. Γιώργου Μουρούτη. Το φραστικό επεισόδιο έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο γραφείο του κ. Αντώνη Σαμαρά για τον προγραμματισμό των προεκλογικών δραστηριοτήτων του κόμματος.
Ο κ. Μουρούτης επέρριψε ευθύνες στον κ. Λυκουρέντζο για την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κομματικός μηχανισμός και δεν μπορεί να υποστηρίξει ούτε καν τις προεκλογικές δραστηριότητες του κ. Σαμαρά.
Σύμφωνα με αυτήκοους μάρτυρες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχε και ο αρχηγός του κόμματος, ο κ. Μουρούτης φέρεται να είπε σε έντονο ύφος -ακουγόταν, λένε, στους διαδρόμους του τρίτου ορόφου- στον κ. Λυκουρέντζο: «Τι πράγματα είναι αυτά; Με όσα κάνετε διαλύετε το κόμμα!». Ο κ. Λυκουρέντζος επέστρεψε τις αιτιάσεις ρωτώντας από ποια θέση και με ποια αρμοδιότητα επιρρίπτει ευθύνες στον κομματικό μηχανισμό ο κ. Μουρούτης.
Μάλιστα σηκώθηκε και αποχώρησε οργισμένος από τη σύσκεψη. Το επεισόδιο συνοδεύτηκε από φήμες -που δεν επιβεβαιώθηκαν- ότι έθεσε στη διάθεση του προέδρου του κόμματος την παραίτησή του.
Η αντιπαράθεση των δύο ανδρών δεν είναι καινούρια, ωστόσο το τελευταίο διάστημα αναζωπυρώθηκε με αφορμή την επιλογή των υποψηφίων του κόμματος. Ο κ. Λυκουρέντζος φέρεται ενοχλημένος από την ανάμιξη του κ. Μουρούτη. Επιπλέον, θεωρεί ότι υφίσταται υπόγειο πόλεμο στην Αρκαδία, που είναι και η εκλογική του περιφέρεια, από υποψηφίους που δεν έχουν πάρει τυπικά το χρίσμα. Εις εξ αυτών είναι ο κ. Κ. Βλάσσης που προέρχεται από τον Πολιτική Ανοιξη και φέρεται να απειλεί την εκλογή του.
Πάντως τόσο ο κ. Μουρούτης όσο και το γραφείο του κ. Λυκουρέντζου διαψεύδουν το επεισόδιο. Μάλιστα ο κ. Μουρούτης με ανάρτηση στο Facebook, που είναι το μέσο που έχει επιλέξει για να επικοινωνεί με τα ΜΜΕ, το αποδίδει στη «φαντασία των δημοσιογράφων».
Το κλίμα δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα καλό μεταξύ των στενών συνεργατών του κ. Σαμαρά, αλλά έχει επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα όσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα δεν ξεκολλάει από τα χαμηλά ποσοστά, γεγονός που προκαλεί προστριβές γύρω από την πολιτική στρατηγική και την επικοινωνιακή τακτική που πρέπει να ακολουθήσει στον δρόμο προς τις εκλογές. Η διαφωνία ξεκινά από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το κόμμα τους βουλευτές που διαγράφηκαν και κατόπιν τη διαδικασία της επιστροφής τους, εκτείνεται στη συνολική στρατηγική και φτάνει μέχρι το πώς χειρίστηκε την «πανστρατιά» στην οποία κάλεσε ο κ. Σαμαράς τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων του κεντροδεξιού χώρου. Ελλείμματα όμως υπάρχουν και στο οργανωτικό σκέλος, που δείχνουν την αποσάθρωση του κομματικού μηχανισμού.
Πάντως, το επόμενο Σαββατοκύριακο ο κ. Σαμαράς θα πραγματοποιήσει την πρώτη του περιοδεία στη Β’ Αθηνών, και συγκεκριμένα στο Αιγάλεω, περιφέρεια όπου καταγράφει αυξημένα ποσοστά ο κ. Πάνος Καμμένος.
Μ. Τρίτη ή Μ. Τετάρτη
ο Παπαδήμος στον Παπούλια
για τις εκλογές
Τη Μεγάλη Τρίτη ή τη Μεγάλη Τετάρτη θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, προκειμένου να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του real.gr για το θέμα το Μέγαρο Μαξίμου ενημέρωσε χθες το Προεδρικό Μέγαρο και δεν απομένει παρά η ακριβής ημερομηνία ψήφισης του τελευταίου νομοσχεδίου, ώστε αμέσως μετά ο πρωθυπουργός να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η ημερομηνία που «κλειδώνουν» οι εκλογές, όπως πρώτο είχε αποκαλύψει το real.gr, θα είναι η 6η Μαΐου.













