ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ζητούν χρηματική αποζημίωση από το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου

Δαμιανός Αθανασίου 3 λεπτά ανάγνωση
Νοσοκομείο Ρόδου 3

Για την 28η Σεπτεμ­βρίου 2017 προσ­διο­ρί­στηκε η συζή­τηση ενώπιον του Τρι­με­λούς Διοι­κη­τι­κού Πρω­το­δι­κείου Ρόδου της αγωγής, που άσκησαν 4 κάτοι­κοι της Ρόδου, κατά του Γενικού Νοσο­κο­μείου Ρόδου, διεκ­δι­κώ­ντας απο­ζη­μιώ­σεις για ψυχική οδύνη που υπέ­στη­σαν από τον θάνατο οικείου τους, τον οποίο απο­δί­δουν σε αμέλεια ιατρών.

Στις 13 Σεπτεμ­βρίου 2009 ημέρα Κυριακή και ώρα 23:30 ο ηλικίας 27 ετών Κων­στα­ντί­νος Μίγκλης του Λεωνίδα αισθάν­θηκε αφό­ρη­τους πόνους στην κοι­λιακή χώρα, ενώ είχε ακα­τά­σχε­τους εμετούς και ταχυ­καρ­δία.

Λόγω της σοβα­ρό­τη­τας της κατά­στα­σής του και τους αμεί­ω­τους πόνους που αισθα­νό­ταν μετα­φέρ­θηκε από τους γονείς του στο Τμήμα Επει­γό­ντων Περι­στα­τι­κών (Τ.Ε.Π.) του Γενικού Νοσο­κο­μείου Ρόδου για την παροχή πρώτων βοη­θειών και Νοση­λείας.

Την ημέρα εκείνη εφη­μέ­ρευαν στο Τ.Ε.Π. του Νοσο­κο­μείου Ρόδου 3 ειδι­κευό­με­νοι ιατροί στη Β’ Παθο­λο­γική Κλινική, στην Α’ Χει­ρουρ­γική Κλινική και στη Β’ Παθο­λο­γική Κλινική, ενώ την επο­πτεία του Παθο­λο­γι­κού τομέα του Τ.Ε.Π. είχε Πνευ­μο­νο­λό­γος και Επι­με­λή­τρια η οποία, όπως υπο­στη­ρί­ζουν, απου­σί­αζε από το Τ.Ε.Π..

Όταν ο 27χρονος μετα­φέρ­θηκε στο Τ.Ε.Π. σφα­δά­ζο­ντας από τους πόνους παρε­λή­φθη από τους ειδι­κευό­με­νους ιατρούς οι οποίοι, όπως υπο­στη­ρί­ζουν οι ενά­γο­ντες οικείοι του, τον αντι­με­τώ­πι­σαν με πρω­το­φανή επι­πο­λαιό­τητα και ανευ­θυ­νό­τητα αρνού­με­νοι να δια­τά­ξουν την εισα­γωγή του στο Νοσο­κο­μείο για να υπο­βλη­θεί στις άμεσες και επι­βαλ­λό­με­νες δια­γνω­στι­κές εξε­τά­σεις (υπε­ρη­χο­γρά­φημα, ρινο­γα­στρικό καθε­τη­ρια­σμό, ενδο­γα­στρική έκχυση, λαπα­ρο­σκο­πική διε­ρεύ­νηση, έγχρωμο DOPPLER Υ/Η, κλπ.) ώστε να δια­γνω­σθεί τεκ­μη­ριω­μένα η αιτία των αφό­ρη­των πόνων και των ακα­τά­σχε­των εμετών και να του δοθεί η σχετική φαρ­μα­κευ­τική ή άλλη αγωγή. Ισχυ­ρί­ζο­νται ότι διέ­γνω­σαν με προ­χει­ρό­τητα τροφική τάχα δηλη­τη­ρί­αση, του χορή­γη­σαν χάπια για να αντι­με­τω­πι­σθούν οι συνε­χι­ζό­με­νοι εμετοί και τον παρέ­πεμ­ψαν στο σπίτι του, συνι­στώ­ντας ανά­παυση αντί να τον υπο­βά­λουν ως όφειλαν στις ανα­γκαίες εργα­στη­ρια­κές και δια­γνω­στι­κές εξε­τά­σεις και να παρα­κο­λου­θή­σουν την πορεία της υγείας του.

Στις 05:30 τα ξημε­ρώ­ματα της 14/9/2009 λόγω των συνε­χι­ζό­με­νων πόνων και της χει­ρο­τέ­ρευ­σης της κατά­στα­σής του, μετα­φέρ­θηκε για δεύτερη φορά από τους γονείς του στο Τ.Ε.Π. του Νοσο­κο­μείου Ρόδου, ζητώ­ντας από τους ειδι­κευό­με­νους εφη­με­ρεύ­ο­ντες ιατρούς να δια­τά­ξουν την εισα­γωγή του στο Νοσο­κο­μείο και κυρίως να επι­λη­φθούν άμεσα για να εντο­πί­σουν την αιτία του ανυ­πό­φο­ρου πόνου και να τον ανα­κου­φί­σουν.

Δια­τεί­νο­νται ότι δεν του προ­σέ­φε­ραν καμία απο­λύ­τως βοήθεια σ’ αυτόν και οι πόνοι και οι εμετοί συνε­χί­σθη­καν και μετά την επι­στροφή του ασθε­νούς στο σπίτι και μάλιστα με εντο­νό­τερο ρυθμό και ένταση με απο­τέ­λε­σμα να περιέλ­θει σε κωμα­τώδη κατά­σταση.

Τον μετέ­φε­ραν για τρίτη συνεχή φορά στο Τ.Ε.Π. του Νοσο­κο­μείου Ρόδου. Δυστυ­χώς η τρίτη δια­δρομή προς το Νοσο­κο­μείο ήταν και η τελευ­ταία διότι καθοδόν κατέ­ληξε μέσα σε αφό­ρη­τους πόνους.

Από τη διε­νέρ­γεια της νεκρο­ψίας – νεκρο­το­μής που ακο­λού­θησε από τον ιατρο­δι­κα­στή δια­πι­στώ­θηκε ότι:

-Στην περι­το­ναϊκή κοι­λό­τητα βρέθηκε ελεύ­θερο αίμα (περίπου 180 ml).

-Οπισθοπεριτοναϊκά υπήρχε οίδημα.

-Τμήμα του λεπτού εντέρου σε μήκος (40) εκα­το­στών από την ειλε­ο­τυ­φλική και άνω ήταν έντονα δια­τε­τα­μένο ήταν απο­λε­πτυ­σμένο και είχε βαθυ­έ­ρυ­θρη ως μελανή χροιά.

-Εντός του αυλού βρέθηκε πολύ μεγάλη ποσό­τητα αίματος με κοπρα­νώ­δεις προ­σμί­ξεις.

-Το λεπτό έντερο είχε νεκρω­θεί λόγω στραγ­γα­λι­σμού των σχε­τι­κών αιμο­φό­ρων αγγείων συνε­πεία της συστρο­φής του μεσε­ντε­ρίου.

Με βάση τις παρα­πάνω δια­πι­στώ­σεις του ο ιατρο­δι­κα­στής κατέ­ληξε στο συμπέ­ρα­σμα ότι η αιτία θανάτου ήταν η αιμορ­ρα­γική νέκρωση του λεπτού εντέρου λόγω συστρο­φής του μεσε­ντε­ρίου και όχι η εσφαλ­μένη διά­γνωση της δήθεν τρο­φι­κής δηλη­τη­ρί­α­σης των ειδι­κευό­με­νων ιατρών.

Με την αγωγή τους διεκ­δι­κούν συνο­λική απο­ζη­μί­ωση ύψους 700.000 ευρώ.

Η υπόθεση έχει απα­σχο­λή­σει και τα ποινικά δικα­στή­ρια.

Τον Οκτώ­βριο του 2014 το Τρι­με­λές Πλημ­με­λειο­δι­κείο Ρόδου είχε κρίνει αθώους 3 ιατρούς που κατη­γο­ρή­θη­καν για ανθρω­πο­κτο­νία από αμέλεια δια παρα­λεί­ψεως.

Η δίωξη σε βάρος ενός τέταρ­του έπαυσε ως απα­ρά­δε­κτη καθώς δεν είχε κλη­τευ­θεί εντός των νομίμων προ­θε­σμιών και το αδίκημα σε βάρος του παρε­γράφη.

Από την ακρο­α­μα­τική δια­δι­κα­σία προ­έ­κυψε, ότι οι ιατροί είχαν προβεί στις δέουσες ενέρ­γειες για την παροχή βοή­θειας στον εκλι­πό­ντα και ότι ενήρ­γη­σαν ακριβώς όπως όριζαν τα πρω­τό­κολλα της ιατρι­κής επι­στή­μης.

Ο θάνατός του επήλθε σε χρόνο μετα­γε­νέ­στερο από την ημε­ρο­μη­νία κατά την οποία εξε­τά­στηκε, ενώ μετά βεβαιό­τη­τας προ­έ­κυψε ότι κατά το χρόνο κατά τον οποίο εξε­τά­στηκε, δεν έπασχε από την ασθέ­νεια την οποία απε­βιώσε.

Την υπόθεση χει­ρί­ζε­ται ο δικη­γό­ρος κ. Μ. Κου­τσού­κος.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.