δημοκρατική
Από το 1982 η Εφημερίδα της Ρόδου
ΠΕΜΠΤΗ 21° Κυρίως αίθριος Η Ρόδος σήμερα
Από το 1982 η Εφημερίδα της Ρόδου
ELEN

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συντριπτική νίκη του κόμματος Μακρόν με 355 – 425 έδρες δίνουν τα exit polls-Σε ιστορικό ρεκόρ η αποχή 

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Μακρόν
ην πρώτη θέση και την απόλυτη πλειο­ψη­φία δίνουν τα exit polls στο κίνημα του Εμα­νουέλ Μακρόν La Republique en Marche καθώς εκτι­μούν ότι στο δεύτερο γύρο των βου­λευ­τι­κών εκλογών εξα­σφα­λί­ζει 355 έως 425 έδρες, συ σύνολο 577 του γαλ­λι­κού κοι­νο­βου­λίου.

🔴 – Macron’s centrist party wins majority of seats in French legislative elections (Ipsos estimate for… http://f24.my/1MrX.t 

Σύμφωνα με την ίδια εκτί­μηση, το κόμμα Les Republicains λαμ­βά­νει 125 έδρες, το Σοσια­λι­στικό Κόμμα 49, η Ανυ­πό­τα­κτη Γαλλία 30 και το Εθνικό Μέτωπο 8 έδρες.

Τα εκλο­γικά τμήματα άνοιξαν στις 08.00 τοπική ώρα, ενώ στις 20.00 (21.00 ώρα Ελλάδος) έκλει­σαν τα εκλο­γικά τμήματα στις περισ­σό­τε­ρες μεγάλες πόλεις. Ένα μέρος των Γάλλων στα Υπερ­πό­ντια Εδάφη και στο εξω­τε­ρικό ψήφισε ήδη από χθες.

Υπουρ­γός με 136 ψήφους

Μόνη από έξι υπουρ­γούς υπο­ψή­φιους στις εκλογές μετά τον πρώτο γύρο, η Ανίκ Ζιραρ­ντέν (Υπερ­πό­ντια Εδάφη) επα­νε­ξε­λέγη τελικά σε Σεν-Πιέρ και Μικελόν με μόλις 136 ψήφους παρα­πάνω. Σε περί­πτωση απο­τυ­χίας, θα έπρεπε να εγκα­τα­λεί­ψει την υπουρ­γική της θέση. Οι άλλοι πέντε συνά­δελ­φοί της είναι φαβορί σήμερα στη μητρο­πο­λι­τική Γαλλία.

Στον ‘Αγιο Μαρτίνο και στον ‘Αγιο Βαρ­θο­λο­μαίο, δύο νησιά στην Καραϊ­βική, που κατά παρά­δοση ψηφί­ζουν δεξιά, η υπο­ψή­φια της παρά­τα­ξης République en Μarche (REM) του Εμα­νουέλ Μακρόν ηττή­θηκε από την Κλερ Ζαβουά των Ρεπου­μπλι­κα­νών, που εξελέγη με 54,73% των ψήφων. Στη Γουιάνα, ο απερ­χό­με­νος βου­λευ­τής του DVG Γκα­μπριέλ Σερβίλ επα­νε­ξε­λέγη. Θα είναι στην Εθνο­συ­νέ­λευση με τον Λεναΐκ Αντάμ, που εξελέγη με το ψηφο­δέλ­τιο του REM. Η Γουα­δε­λούπη εξέλεξε τέσ­σε­ρις νέους βου­λευ­τές: δύο του DVG (Ζιστίν Μπενέν και Μαξ Ματια­σέν) έναν του REM (Ολιβιέ Σερβά) και μια σοσια­λί­στρια (Ελέν Βενκέρ-Κριστόφ). Στη Μαρ­τι­νίκα, μια γυναίκα εξελέγη για πρώτη φορά βου­λευ­τής (Ζοζέτ Μανέν, του DVG) και τρεις απερ­χό­με­νοι επα­νε­ξε­λέ­γη­σαν.

Σε ιστο­ρικό ρεκόρ η αποχή 

Το 57% έως 58% εκτι­μά­ται ότι θα φθάσει η αποχή στον δεύτερο γύρο των βου­λευ­τι­κών εκλογών στην Γαλλία, ποσοστό που απο­τε­λεί ρεκόρ για την 5η Δημο­κρα­τία, σύμφωνα με τα στοι­χεία των ινστι­τού­των δημο­σκο­πή­σεων.

Στις 11 Ιουνίου, στον πρώτο γύρο των εκλογών, η αποχή έφθασε το 51,29% των εγγε­γραμ­μέ­νων.

Σήμερα θα φθάσει το 57% σύμφωνα με τα ινστι­τούτα Ipsos-Sopra Steria και Kantar Sofres, 58% σύμφωνα με το Elabe, που έδωσαν στην δημο­σιό­τητα τα στοι­χεία τους τρεις ώρες πριν από την ολο­κλή­ρωση της ψηφο­φο­ρίας στις 20.00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδος).

Με πλη­ρο­φο­ρίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ 

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.