ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κοινό ψήφισμα συλλόγων διδασκόντων 1ου ΕΠΑ.Λ. Ρόδου, 2ου ΕΠΑ.Λ. Ρόδου, ΕΠΑ.Λ. Αρχαγγέλου

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΕΠΑΛ Ρόδου

Με το νόμο 4386/2016 της κυβέρ­νη­σης δόθηκε η δυνα­τό­τητα στον εκά­στοτε Υπουργό Παι­δείας να καθο­ρί­ζει με Υπουρ­γική Απόφαση, κάθε καλο­καίρι ποιοι Τομείς και Ειδι­κό­τη­τες θα λει­τουρ­γούν σε κάθε ΕΠΑΛ και ποιοι όχι (παρ. 16, άρθρο 66). Επι­πλέον, με εγκύ­κλιο που στάλ­θηκε ΜΟΝΟ στα ΕΠΑΛ για την εγγραφή των μαθητών απαι­τεί­ται δήλωση προ­τί­μη­σης ηλε­κτρο­νικά και μάλιστα με προ­θε­σμία από 19 έως 23 Ιουνίου! Πρώτα κατα­γραφή πανελ­λα­δικά των αιτή­σεων και της επι­λο­γής τομέων και ειδι­κο­τή­των και μετά, αφού δοθεί έγκριση από το Υπουρ­γείο για τη λει­τουρ­γία των τομέων και ειδι­κο­τή­των, η εγγραφή.

Σ’αυτό το πλαίσιο, σε δεκάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα καταρ­γεί τομείς, συγ­χω­νεύ­ο­ντάς τους σε άλλα σχολεία, μερικά από τα οποία μάλιστα απέχουν δεκάδες χιλιό­με­τρα μεταξύ τους (π.χ. οι Εφαρ­μο­σμέ­νες Τέχνες καταρ­γού­νται στο ΕΠΑΛ Κορω­πίου και μετα­φέ­ρο­νται στο ΕΠΑΛ Ραφήνας!!)

Να θυμί­σουμε ότι πολλοί από αυτούς τους Τομείς (π.χ. Υγείας Πρό­νοιας) είχαν καταρ­γη­θεί από την προη­γού­μενη κυβέρ­νηση και πρό­λα­βαν να … λει­τουρ­γή­σουν μόλις 1 χρόνο.

Αυτή η πολι­τική έχει ως στόχο να κλείσει τομείς, με απο­τέ­λε­σμα οι μαθητές να μετα­κι­νού­νται με κρι­τή­ριο το πώς θα ιδρυ­θούν νέα τμήματα-ειδικότητες. Αν δε λει­τουρ­γή­σει ο τομέας ή ειδι­κό­τητα που επι­θυ­μεί ο μαθητής και δεν μπορεί να πάει αλλού, με το «έτσι-θέλω», πρέπει να αλλάξει προ­τί­μηση, γεγονός που μπορεί να έχει ως απο­τέ­λε­σμα να μη συνε­χί­σει καν στα ΕΠΑΛ! Από την άλλη με βάση το νόμο 4415/2016 (άρθρο 34), οι εκπαι­δευ­τι­κοί τοπο­θε­τού­νται αυτο­δί­καια σε άλλο σχολείο! Χαρα­κτη­ρι­στικά στον Πειραιά μετα­φέρ­θη­καν αυτο­δί­καια οι οργα­νι­κές θέσεις 7 εκπαι­δευ­τι­κών στο 3ο ΕΠΑΛ Πειραιά! Και μάλιστα ανα­δρο­μικά, από 2-1-2017!

Είναι φανερό ότι αυτό το νομο­θε­τικό πλαίσιο ανοίγει άλλη μια πόρτα για την κινη­τι­κό­τητα των εκπαι­δευ­τι­κών,  καθώς οι εκπαι­δευ­τι­κοί που θα μετα­κι­νού­νται θα προ­στί­θε­νται στους ήδη υπάρ­χο­ντες, προ­κα­λώ­ντας υπε­ρα­ριθ­μίες και νέες μετα­κι­νή­σεις!

Αφού τα τελευ­ταία δυο χρόνια η κυβέρ­νηση δε στα­μά­τησε να κλείνει «ολι­γο­μελή» τμήματα ακόμα και σε απο­μο­νω­μένα νησιά και αφού φρό­ντισε ο καθο­ρι­σμός των τμη­μά­των για του χρόνου να γίνει με βάση τις εγγρα­φές που θα υπάρ­ξουν στις 30 Ιούνη (!), νομο­θε­τεί ώστε να μπορεί να κλείνει τους Τομείς σε ένα βράδυ και να πετάει τους εκπαι­δευ­τι­κούς αυτο­δί­καια από εδώ και από εκεί, σύμφωνα με το δόγμα: “δεν υφί­στα­ται θέση, άρα δεν υφί­στα­ται και οργα­νική“!

O σύλ­λο­γος διδα­σκό­ντων του 1ου ΕΠΑΛ Ρόδου,

  • θεω­ρούμε απα­ρά­δε­κτη την κατά­σταση στην ΤΕΕ, που βάζει μεγάλα εμπόδια στην προ­σπά­θεια των μαθητών να παρα­κο­λου­θή­σουν την ειδι­κό­τητα που επέ­λε­ξαν, που αμφι­σβη­τεί τα εργα­σιακά δικαιώ­ματα των εκπαι­δευ­τι­κών.
  • δηλώ­νουμε την αντί­θεση μας με την πολι­τική που θέλει κάθε καλο­καίρι να παίζει με το δικαί­ωμα στη μόρφωση και τις θέσεις εργα­σίας των εκπαι­δευ­τι­κών!

Απαι­τούμε:

  • Τη λει­τουρ­γία των ολι­γο­με­λών τμη­μά­των υπε­ρα­σπί­ζο­ντας το δικαί­ωμα των μαθητών μας να σπου­δά­σουν αυτό που επι­θυ­μούν. Να μην κλείσει κανένα ολι­γο­με­λές τμήμα!
  • Να καταρ­γη­θεί ο νόμος που απαιτεί από τους μαθητές να επι­λέ­ξουν τομέα και ειδι­κό­τητα τον Ιούνη!
  • Το Υπουρ­γείο Παι­δείας να πάρει πίσω την απα­ρά­δε­κτη απόφαση για ηλε­κτρο­νι­κές αιτή­σεις στα ΕΠΑΛ!
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

 

Ρόδος, 16-6-2017

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.