Αθώος για τη δολοφονία 77χρονου, λόγω ακαταλόγιστου, καθώς πάσχει από σχιζοφρενική ψύχωση παρανοϊκού τύπου, κρίθηκε χθες με απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Ρόδου, ένας 30χρονος Καλύμνιος.
Ο 30χρονος κρίθηκε ταυτόχρονα άκρως επικίνδυνος και το δικαστήριο διέταξε τον εγκλεισμό του σε ψυχιατρικό ίδρυμα.
Σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή της Αγίας Αννας, Βαθέως Καλύμνου, την 14η Φεβρουαρίου 2010 και περί ώραν 10.00, ο κατηγορούμενος Γεώργιος Κουτούζης του Μιχαήλ, ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, επιτέθηκε κατά του Ζαχαρία Πίκου του Μιχαήλ, κατοίκου εν ζωή Βαθέως Καλύμνου και κρατώντας στα χέρια του ένα μονόκανο κυνηγετικό όπλο, που κατείχε νόμιμα, τον πυροβόλησε από απόσταση τριών μέτρων περίπου στην κοιλική χώρα. Αμέσως μετά την πράξη του ο κατηγορούμενος οδηγώντας ένα μηχανάκι κατευθύνθηκε προς το ΑΤ Καλύμνου και περί ώραν 10.45 εμφανίστηκε ενώπιον αστυνομικού κρατώντας στο χέρι του το όπλο και τρία φυσίγγια και ανέφερε ότι πρίν από λίγο είχε πυροβολήσει το γείτονα του, διότι «τον παρενοχλούσε και του έκανε ψυχολογικό πόλεμο».
Καθ’ οδόν και σε απόσταση 50 περίπου μέτρων από το σημείο του συμβάντος ο κατηγορούμενος συνάντησε τον Κωνσταντίνο Κουρσιώτη από τον οποίο ζήτησε να ειδοποιήσει την αστυνομία γιατί πυροβόλησε κάποιον. Ο τελευταίος πήγε στο σημείο και αντίκρισε το θύμα να είναι πεσμένος στο έδαφος και πυροβολημένος στην κοιλιακή χώρα. Αρχικά δεν μπορούσε να μιλήσει, βογκούσε μόνο και μετά από πεντάλεπτο άνοιξε τα μάτια του και του είπε ότι πονάει.
Ο Κουρσιώτης ενημέρωσε την αστυνομία και το νοσοκομείο και τηλεφώνησε στον αδελφό του ο οποίος προσήλθε με ένα αγροτικό αυτοκίνητο στην καρότσα του οποίου τοποθέτησαν το θύμα προκειμένου να τον διακομίσουν στο Γενικό Νοσοκομείο Καλύμνου.
Καθ’ οδόν στην περιοχή “Χαλή” συνάντησαν το ασθενοφόρο το οποίο ανέλαβε στη συνέχεια τη διακομιδή του στο νοσοκομείο, όπου, κατόπιν άμεσης εισαγωγής του στο χειρουργείο, περί ώραν 12.45 υπέκυψε στα τραύματα του.
Ο κατηγορούμενος στην απολογία του αποδέχτηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται και ισχυρίσθηκε ότι ενήργησε υπό το κράτος σοβαρής διατάραξης των πνευματικών του λειτουργιών και ειδικότερα ότι δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί από την ανάρμοστη, κατά τους ισχυρισμούς του, συμπεριφοράς του 77χρονου προς αυτόν.
Από πραγματογνωμοσύνη που διενεργήθηκε στον κατηγορούμενο διαπιστώθηκε ότι πάσχει από σχιζοφρένεια παρανοϊκού τύπου και ότι κατά την τέλεση διακατεχόταν από έντονες παρανοϊκές ιδέες και ακουστικές ψευδαισθήσεις.
Ο δράστης, παιδί χωρισμένων γονιών, αντιμετωπίζει επί σειράν ετών σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Έμενε απομονωμένος από την οικογένεια του στο σπίτι του, στο Βαθύ, έχοντας πρόσφατα απολυθεί από το στρατό.
Ξεκίνησε μάλιστα τη θητεία του εσπευσμένα αφού πρώτα είχε διακόψει τις σπουδές του στην ιατρική στη Ρουμανία.
Απολογούμενος ενώπιον του δικαστηρίου ισχυρίστηκε ότι τόσο ο εκλιπών όσο κι άλλοι κάτοικοι της Καλύμνου τον ενοχλούσαν με σφυρίγματα, ότι ήθελαν να τον μετατρέψουν σε ομοφυλόφιλο και ότι τον κυνηγούσαν μασόνοι.
Η πολιτική αγωγή επεδίωξε να αποδείξει στο δικαστήριο ότι ο 30χρονος δεν είχε το ακαταλόγιστο και ότι η ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη που διενεργήθηκε δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια καθώς κανείς από τους κατοίκους της περιοχής δεν τον θεωρούσε τρελό και δεν εγνώριζε για την πάθησή του. Τονίστηκε μάλιστα ότι στον 30χρονο είχε χορηγηθεί άδεια οπλοφορίας για κυνήγι και ότι ο ιατρός που τον είχε εξετάσει δεν είχε διαγνώσει την πάθηση, ότι δεν είχε κριθεί ψυχιατρικά ασθενής στο στρατό ενώ υποστηρίχθηκε ότι σκηνοθέτησε ότι πάσχει από σχιζοφρένεια έχοντας αποκτήσει σχετικές γνώσεις για τη συμπεριφορά ασθενούντων κατά τη διάρκεια της φοίτησης του σε ιατρική σχολή της Ρουμανίας.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/tou-anagnoristike-to-akatalogisto/













