ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καθολικό «όχι» στην έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών

news room 1 λεπτό ανάγνωση
900
Μέγεθος γραμμάτων

«Δεν μπορώ να φα­ντα­στώ έλ­λη­να δι­κα­στή που θα πει «ναι» στην έκ­δο­ση των τούρ­κων αξιω­μα­τι­κών. (…) Δεν μπορώ να φα­ντα­στώ έλ­λη­να υπουρ­γό, ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση, που θα προ­χω­ρή­σει σε έκ­δο­ση στην Τουρ­κία». Το αδια­νό­η­το, σε επί­πε­δο κρά­τους δι­καί­ου και ατο­μι­κών δι­καιω­μά­των, εξέ­φρα­σε ο κ. Κω­στής Πα­παϊ­ω­άν­νου, πρώην γε­νι­κός γραμ­μα­τέ­ας Αν­θρω­πί­νων Δι­καιω­μά­των στο υπουρ­γείο Δι­καιο­σύ­νης, σε εκ­δή­λω­ση υπό τον τίτλο «Το κρά­τος Δι­καί­ου μπρο­στά στην έκ­δο­ση των οκτώ τούρ­κων αξιω­μα­τι­κών», που διορ­γά­νω­σαν από κοι­νού η Ελ­λη­νι­κή Ένωση για τα Δι­καιώ­μα­τα του Αν­θρώ­που και το «αλ­λη­λεγ­γύη – SolidarityNow» το με­ση­μέ­ρι της Πέμ­πτης στο Τε­χνι­κό Επι­με­λη­τή­ριο Αθη­νών. Πα­νε­πι­στη­μια­κοί υψη­λού κύ­ρους, όπως ο κ. Νίκος Αλι­βι­ζά­τος, αλλά και εκ­πρό­σω­ποι ενώ­σε­ων για τα αν­θρώ­πι­να δι­καιώ­μα­τα, δι­κη­γό­ροι και απλοί πο­λί­τες ένω­σαν τη φωνή τους, λέ­γο­ντας κα­τη­γο­ρη­μα­τι­κά «όχι» στην έκ­δο­ση του οκτώ που έφθα­σαν στην Ελ­λά­δα τον πε­ρα­σμέ­νο Ιού­λιο, μετά την από­πει­ρα πρα­ξι­κο­πή­μα­τος στη γεί­το­να. Όλοι τους, ανε­ξαι­ρέ­τως, τό­νι­σαν εξάλ­λου ότι δεν εν­δια­φέ­ρει τυχόν εμπλο­κή των οκτώ στην από­πει­ρα πρα­ξι­κο­πή­μα­τος, η αθω­ό­τη­τα ή ενοχή τους, αλλά η δια­φύ­λα­ξη των δι­καιω­μά­των τους στην προ­ο­πτι­κή με­τα­χεί­ρι­σής τους από τις τουρ­κι­κές αρχές. «Στην πε­ρί­πτω­ση που ο Αρειος Πάγος απο­φα­σί­σει την έκ­δο­σή τους, ο αρ­μό­διος υπουρ­γός θα έχει τον τε­λευ­ταίο λόγο. Θυ­μη­θεί­τε τον Ευάγ­γε­λο Γιαν­νό­που­λο, και τον υπό έκ­δο­ση Μα­ου­ρί­τσιο Φο­λί­νι…»,  είπε ο κ. Αλι­βι­ζά­τος.

Κ. Πα­παϊ­ω­άν­νου: «Η συ­ζή­τη­ση δεν έχει να κάνει με την Τουρ­κία αλλά με το δικό μας κρά­τος Δι­καί­ου»
«Στον Άρειο Πάγο απευ­θυ­νό­μα­στε, στον έλ­λη­να δι­κα­στή (…)
Δεν νο­εί­ται κα­νέ­να ευ­ρω­παϊ­κό δι­κα­στή­ριο, ως εκ τού­του και κα­νέ­να ελ­λη­νι­κό δι­κα­στή­ριο που θα στεί­λει αν­θρώ­πους να δι­κα­στούν από δι­κα­στές αμ­φί­βο­λων εγ­γυ­ή­σε­ων ανε­ξαρ­τη­σί­ας, με πι­θα­νή επι­βο­λή θα­να­τι­κής ποι­νής και εν­δε­χό­με­νη απάν­θρω­πη, εξευ­τε­λι­στι­κή με­τα­χεί­ρι­ση», είπε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά ο κ. Πα­παϊ­ω­άν­νου ευ­ελ­πι­στώ­ντας για την έκ­βα­ση της υπό­θε­σης στον Άρειο Πάγο. Και πρό­σθε­σε: «Στην απευ­κταία πε­ρί­πτω­ση που ο Άρειος Πάγος απο­φα­σί­σει «ναι», δεν μπορώ να φα­ντα­στώ ότι Έλ­λη­νας υπουρ­γός, ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση θα εκ­δώ­σει στην Τουρ­κία».
Ο κ. Πα­παϊ­ω­άν­νου έκανε λόγο για πα­ρά­δο­ση στην Ελ­λά­δα της Με­τα­πο­λί­τευ­σης ως προς την προ­στα­σία υπό έκ­δο­ση προ­σώ­πων, το­νί­ζο­ντας ότι η έκ­δο­ση αυτή κα­θε­αυ­τή αφορά
θε­με­λιώ­δεις αρχές του κρά­τους Δι­καί­ου.

«Δεν αμ­φι­σβη­τού­με το δι­καί­ω­μα της τουρ­κι­κής κυ­βέρ­νη­σης να προ­στα­τεύ­σει τη νο­μι­μό­τη­τα», ση­μεί­ω­σε ο ίδιος. «Η συ­γκε­κρι­μέ­νη ωστό­σο εφαρ­μο­γή του κα­θε­στώ­τος έκτα­κτης ανά­γκης έχει προ­κα­λέ­σει ρήγ­μα­τα στην προ­στα­σία των δι­καιω­μά­των. Δεν με εν­δια­φέ­ρει η εμπλο­κή τους η μη, με εν­δια­φέ­ρει η τύχη τους αν βρε­θούν ενώ­πιον των τουρ­κι­κών αρχών».

Πε­ρι­γρά­φο­ντας την κα­τά­στα­ση στην Τουρ­κία, ο κ. Πα­παϊ­ω­άν­νου έκανε λόγο για «ρα­γδαία κα­τα­βύ­θι­ση στον αυ­ταρ­χι­σμό», επι­κα­λού­με­νος με­τα­ξύ άλλων έκ­θε­ση του ΟΗΕ για τα βα­σα­νι­στή­ρια στην Τουρ­κία, στην οποία γί­νε­ται λόγος για «δια­δε­δο­μέ­νες ωμό­τη­τες».

«Ο Ερ­ντο­γάν υπέ­γρα­ψε δια­τάγ­μα­τα για πα­ρά­τα­ση προ­σω­ρι­νής κρά­τη­σης για 30 ημέ­ρες, τις πρώ­τες πέντε χωρίς δι­κη­γό­ρο», εξή­γη­σε. «Τα δια­τάγ­μα­τα πε­ριο­ρί­ζουν τα δι­καιώ­μα­τα κρα­του­μέ­νων για εμπι­στευ­τι­κές συ­νο­μι­λί­ες με τους δι­κη­γό­ρους τους, καθώς αυτές γί­νο­νται πα­ρου­σία αστυ­νο­μι­κών. (…) Έχει δοθεί έγκρι­ση από την κυ­βέρ­νη­ση στα σώ­μα­τα ασφα­λεί­ας για κα­κο­ποί­η­ση κρα­του­μέ­νων, προ­κει­μέ­νου να δη­μιουρ­γη­θεί κα­θε­στώς τρό­μου. Γί­νε­ται ακραία ερ­γα­λεια­κή χρήση επα­να­φο­ράς της θα­να­τι­κής ποι­νής, και μά­λι­στα από τα πιο υψηλά χείλη, συν­δέ­ο­ντας τη με επα­πει­λού­με­να δη­μο­ψη­φί­σμα­τα. Υπάρ­χουν απο­λύ­σεις δι­κα­στών, απει­λού­νται δι­κη­γό­ροι, γί­νο­νται μα­ζι­κές απο­λύ­σεις στο  Δη­μό­σιο και τα Πα­νε­πι­στή­μια».

»Η συ­ζή­τη­ση δεν έχει να κάνει με την Τουρ­κία αλλά με το δικό μας κρά­τος Δι­καί­ου».

Η Επι­τρο­πή της Βε­νε­τί­ας και η «ζεστή πα­τά­τα»
 
Τη δυ­να­τό­τη­τα ασφα­λι­στι­κών μέ­τρων, με προ­σφυ­γή των τούρ­κων αξιω­μα­τι­κών στο Ευ­ρω­παϊ­κό Δι­κα­στή­ριο των Δι­καιω­μά­των του Αν­θρώ­που, στο Στρα­σβούρ­γο, υπο­γράμ­μι­σε από την πλευ­ρά του ο ομό­τι­μος κα­θη­γη­τής Συ­νταγ­μα­τι­κού Δι­καί­ου της Νο­μι­κής Σχο­λής του Πα­νε­πι­στη­μί­ου Αθη­νών κ. Αλι­βι­ζά­τος. Ο κα­θη­γη­τής θύ­μι­σε ότι με τα ασφα­λι­στι­κά μέτρα του Στρα­σβούρ­γου ανε­στά­λη η θα­να­τι­κή εκτέ­λε­ση του Οτσα­λάν, ενώ έδωσε και πο­λι­τι­κή διά­στα­ση στην εν λόγω δυ­να­τό­τη­τα : «όταν υπάρ­χει προ­σφυ­γή στο Στρα­σβούρ­γο, τη ζεστή πα­τά­τα δεν την έχει η Ελ­λά­δα, αλλά η Ευ­ρώ­πη».

«Η προ­σφυ­γή μπο­ρεί να υπνώτ­τει και αν υπάρ­χει από­φα­ση, να κι­νη­το­ποι­η­θεί το Στρα­σβούρ­γο, ακόμη και με φαξ», είπε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά.

Ο κα­θη­γη­τής στά­θη­κε ιδιαί­τε­ρα στην κα­τά­στα­ση που επι­κρα­τεί στην Τουρ­κία, επι­κα­λού­με­νος γνω­μο­δό­τη­ση που εξε­δό­θη μόλις την πε­ρα­σμέ­νη εβδο­μά­δα από την Ευ­ρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή για τη Δη­μο­κρα­τία μέσω του Δι­καί­ου, γνω­στό­τε­ρη ως Επι­τρο­πή της Βε­νε­τί­ας (ορ­γά­νου του Συμ­βου­λί­ου της Ευ­ρώ­πης), με θέμα την επι­βο­λή των έκτα­κτων μέ­τρων στην Τουρ­κία.
«Μέλη της Επι­τρο­πής, πολύ σο­βα­ρά πρό­σω­πα, πήγαν στην Άγκυ­ρα και εξέ­δω­σαν πό­ρι­σμα βάσει του οποί­ου,  ναι μεν το κα­θε­στώς έκτα­κτης ανά­γκης είναι δι­καιο­λο­γη­μέ­νο, πλην όμως η κυ­βέρ­νη­ση Ερ­ντο­γάν έχει λάβει μέτρα που πη­γαί­νουν πολύ πέρα από το Διε­θνές Δί­καιο και το Τουρ­κι­κό Σύ­νταγ­μα», επε­σή­μα­νε ο κ. Αλι­βι­ζά­τος. Και συ­μπλή­ρω­σε, πάντα σύμ­φω­να με την Επι­τρο­πή της Βε­νε­τί­ας: «Επε­τρά­πη να νο­μο­θε­τεί μόνη χωρίς δια­βού­λευ­ση κοι­νο­βου­λευ­τι­κή, σε όλα τα πεδία της κρα­τι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας, και όχι μόνον σε ό ,τι αφορά την τάξη και την ασφά­λεια. Έλαβε μέτρα διαρ­κούς ισχύ­ος που βαί­νουν πέραν της πρό­σκαι­ρης κα­τά­στα­σης ανά­γκης, όπως η από­λυ­ση δη­μο­σί­ων υπαλ­λή­λων αντί της δια­θε­σι­μό­τη­τας. Επέ­βα­λε μέτρα για νο­μο­θε­σία που αφο­ρούν σε συ­γκε­κρι­μέ­να πρό­σω­πα, όπως γκιου­λε­νι­στές για πα­ρά­δειγ­μα, χωρίς ωστό­σο την πα­ρα­μι­κρή εξα­το­μί­κευ­ση, ανε­ξαρ­τή­τως της εμπλο­κής τους στο πρα­ξι­κό­πη­μα. Υπάρ­χει

ρευ­στός, εύ­κο­λος χα­ρα­κτη­ρι­σμός τρο­μο­κρα­τι­κών ορ­γα­νώ­σε­ων (…) Χάνει τη δη­μο­κρα­τι­κή νο­μι­μο­ποί­η­σή της μια κυ­βέρ­νη­ση που είναι σε κα­θε­στώς έκτα­κτης ανά­γκης χωρίς τε­λειω­μό».

Οι πλη­ρο­φο­ρί­ες από τούρ­κους δη­μο­σιο­γρά­φους
 
Μέσω Skype πα­ρε­νέ­βη στην εκ­δή­λω­ση ο πρό­ε­δρος της Ελ­λη­νι­κής Ένω­σης για τα Δι­καιώ­μα­τα του Αν­θρώ­που και κα­θη­γη­τής στο Δί­καιο Δι­καιω­μά­των του Αν­θρώ­που, στο Πα­νε­πι­στή­μιο Μα­κε­δο­νί­ας κ. Κω­στής Τσι­τσε­λί­κης. Ο κα­θη­γη­τής εστί­α­σε στην προ­σω­πι­κή του πλη­ρο­φό­ρη­ση από τούρ­κους δη­μο­σιο­γρά­φους.
«Υπάρ­χουν τεκ­μή­ρια ότι λεί­πουν οι εγ­γυ­ή­σεις για μία δί­καιη δίκη. Δεν υπάρ­χει καν το τεκ­μή­ριο της αθω­ό­τη­τας. (…) Υπάρ­χουν ακόμη και διώ­ξεις, και φυ­λα­κί­σεις δι­κη­γό­ρων, δεν είναι μόνον προ­βλη­μα­τι­κή η πρό­σβα­ση σε αυ­τούς», είπε, προ­τεί­νο­ντας «να περ­πα­τή­σου­με στον δρόμο του κρά­τους Δι­καί­ου που μας ανα­λο­γεί».
Τον λόγο έλαβε και ο κ. Πα­να­γιώ­της Πε­ρά­κης, δι­κη­γό­ρος και επι­κε­φα­λής της Επι­τρο­πής για Δι­καιώ­μα­τα Προ­σφύ­γων και Με­τα­να­στών του Δι­κη­γο­ρι­κού Συλ­λό­γου Αθη­νών.
«Πάνω από 300 δι­κη­γό­ροι και 3.000 δι­κα­στές έχουν συλ­λη­φθεί στην Τουρ­κία», είπε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά, με­τα­φέ­ρο­ντας την αί­σθη­ση του Συμ­βου­λί­ου των Δι­κη­γο­ρι­κών Συλ­λό­γων της Ευ­ρώ­πης, με πάνω από ένα εκα­τομ­μύ­ριο μέλη, περί «κα­τάρ­ρευ­σης του κρά­τους Δι­καί­ου» στη γεί­το­να, «ει­δι­κά στις πε­ρι­πτώ­σεις χρή­σης του αντι­τρο­μο­κρα­τι­κού νόμου».

Ο κ. Πε­ρά­κης εξήρε το σθέ­νος δι­κη­γό­ρων του Συλ­λό­γου Κων­στα­ντι­νού­πο­λης, που έχουν προ­βεί σε κα­ταγ­γε­λί­ες, δια­τρέ­χο­ντας προ­σω­πι­κό και οι­κο­γε­νεια­κό κίν­δυ­νο, ενώ με­τέ­φε­ρε το πα­ρά­πο­νο τους, καθώς «δεν έχουν την υπο­στή­ρι­ξη που θα ήθε­λαν από την Ευ­ρώ­πη, και προ­σω­πι­κά και δι­καιο­πο­λι­τι­κά».

Μή­νυ­μα Χρι­στό­που­λου
«Οι οκτώ δεν γί­νε­ται να εκ­δο­θούν, όχι επει­δή μας αρέ­σουν, αλλά επει­δή δεν γί­νε­ται να θυ­σιά­σου­με τον πολύ σκλη­ρό πυ­ρή­να των αρχών μας στο όνομα της πο­λι­τι­κής σκο­πι­μό­τη­τας. Ει­δάλ­λως, δεν θα έχου­με αρχές. Κι αυτό εκτός από ανή­θι­κο είναι και επι­κίν­δυ­νο», έγρα­ψε σε μή­νυ­μα του που ανα­γνώ­σθη­κε στην εκ­δή­λω­ση ο κ. Δη­μή­τρης Χρι­στό­που­λος, πρό­ε­δρος της Διε­θνούς Ομο­σπον­δί­ας για τα Δι­καιώ­μα­τα του Αν­θρώ­που, και ανα­πλη­ρω­τής κα­θη­γη­τής στο Πά­ντειο. «Η Ελ­λά­δα θα έπρε­πε να κα­τα­δι­κα­στεί από το Ευ­ρω­παϊ­κό Δι­κα­στή­ριο Αν­θρω­πί­νων Δι­καιω­μά­των σε πε­ρί­πτω­ση έκ­δο­σης».
Ο Χασάν Μπι­μπέρ και ο Άρειος Πάγος

Την από­φα­ση του Αρεί­ου Πάγου το 2013 για τον τότε εκ­ζη­τού­με­νο τούρ­κο Χασάν Μπι­μπέρ, επα­νέ­φε­ρε στο προ­σκή­νιο ο δι­κη­γό­ρος και επι­στη­μο­νι­κός υπεύ­θυ­νος του Ελ­λη­νι­κού Συμ­βου­λί­ου για τους Πρό­σφυ­γες κ. Σπύ­ρος Κου­λο­χέ­ρης. Ο κ. Κου­λο­χέ­ρης ανα­φέρ­θη­κε στη νο­μο­λο­γία των ελ­λη­νι­κών δι­κα­στη­ρί­ων, το­νί­ζο­ντας ότι στην πε­ρί­πτω­ση Μπι­μπέρ, το σκε­πτι­κό του Αρεί­ου Πάγου βα­σι­ζό­ταν στον εν­δε­χό­με­νο «κίν­δυ­νο επι­δεί­νω­σης της θέσης του εκ­ζη­του­μέ­νου», χωρίς καν την υπο­ψία βα­σα­νι­στη­ρί­ων.

«Η υπό­θε­ση είναι πολύ κα­θα­ρή, αν έβγα­ζε κα­νείς το πο­λι­τι­κό βάρος, θα τολ­μού­σα να πω εύ­κο­λη. Υπάρ­χει το γράμ­μα του νόμου», εκτί­μη­σε ο ίδιος. «Με μια ερ­μη­νεία γραμ­μα­τι­κή των δια­τά­ξε­ων της εθνι­κής νο­μο­θε­σί­ας, το απο­τέ­λε­σμα θα πρέ­πει να είναι «όχι».
 
«Μία φορά θέ­λουν να τους σώσει κά­ποιος και αυ­τούς»
Τον λόγο έλαβε και ο κ. Όμη­ρος Ζέ­λιος, εκ των δι­κη­γό­ρων του Τούρ­κων αξιω­μα­τι­κών, ο οποί­ος με­τέ­φε­ρε τις ευ­χα­ρι­στί­ες τους ως προς τη στή­ρι­ξη, αλλά και τη με­τα­χεί­ρι­ση που έχουν από τις ελ­λη­νι­κές αρχές.
«Δεν έχου­με προ­λά­βει να κα­τα­λά­βου­με τι άν­θρω­ποι είναι. Είναι όμως να­τοϊ­κοί αξιω­μα­τι­κοί, που έχουν βρα­βευ­θεί για απο­στο­λές τους στη Βοσ­νία και το Αφ­γα­νι­στάν. Είναι όλοι τους δια­σώ­στες πι­λό­τοι, δεν έχουν σχέση με όπλα», είπε ο κ. Ζέ­λιος. «Μου είπαν να σας με­τα­φέ­ρω, ότι μία φορά θέ­λουν να τους σώσει κά­ποιος και αυ­τούς».

»Τα μόνα απο­δει­κτι­κά στοι­χεία των τουρ­κι­κών αρχών είναι 25 κλή­σεις το μοι­ραίο βράδυ, από τέσ­σε­ρις από τους οκτώ, προς τον συ­νταγ­μα­τάρ­χη του τάγ­μα­τος. Εκεί τε­λειώ­νει το απο­δει­κτι­κό υλικό της τουρ­κι­κής κυ­βέρ­νη­σης. (…) Οι γυ­ναί­κες τους έχουν απο­λυ­θεί, έχουν πα­γώ­σει λο­γα­ρια­σμοί τους, έχουν κα­τα­σχε­θεί δια­βα­τή­ρια, και όλα αυτά χωρίς καν δίκη».

Ο κ. Ζέ­λιος εκτί­μη­σε, δε, ότι γύρω στα Χρι­στού­γεν­να θα υπάρ­χει ενη­μέ­ρω­ση για το πότε θα συ­νε­δριά­σει το αρ­μό­διο συμ­βού­λιο του Αρεί­ου Πάγου.

Την εκ­δή­λω­ση συ­ντό­νι­σε η δι­κη­γό­ρος κυρία Κλειώ Πα­πα­πα­ντα­λέ­ων, η οποία ανα­φέρ­θη­κε με­τα­ξύ άλλων στη με­τα­χεί­ρι­ση, με όρους κρά­τους Δι­καί­ου και όχι με εκ­δι­κη­τι­κό­τη­τα, που είχαν οι υπαί­τιοι του πρα­ξι­κο­πή­μα­τος στην Ελ­λά­δα, ενώ το «παρών» στην εκ­δή­λω­ση έδω­σαν η δι­κη­γό­ρος κυρία Βαρ­δα­λα­χά, εκ­πρό­σω­πος της ΓΣΕΕ, και η κυρία Τασία Χρι­στο­δου­λο­πού­λου, ως εκ­πρό­σω­πος της Βου­λής.

Το ΒΗΜΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.