ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ασφαλείς οι αεροπορικές πτήσεις λένε οι έρευνες

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Καθώς συνε­χί­ζο­νται οι έρευνες για την συντριβή της πτήσης 804 της EgyptAir στη Μεσό­γειο, πολλοί ταξι­διώ­τες ανα­ρω­τιού­νται για τους κιν­δύ­νους που αντι­με­τω­πί­ζουν κατά την επι­βί­βαση στην επόμενη πτήση τους. Μήπως τα αερο­πο­ρικά ταξίδια γίνο­νται όλο και λιγό­τερο ασφαλή; Ακριβώς το αντί­θετο συμ­βαί­νει, λένε οι ανα­λυ­τές.
Στις αρχές του δεύ­τε­ρου εξα­μή­νου του 2016, η χρονιά φαί­νε­ται σαν ένα από τα ασφα­λέ­στερα έτη στην πρό­σφατη ιστορία της αερο­πο­ρίας. «Είμαστε μπροστά από τον μέσο όρο 10 ετών με οκτώ ατυ­χή­ματα και 167 θανά­τους σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 10 ατυ­χη­μά­των και 205 θανάτων», λέει στο CNN ο Geoffrey Thomas, συντά­κτης της Airlineratings.com.

Οι ειδικοί λένε ότι η μέτρηση του αριθμού των ατυ­χη­μά­των ή των θανάτων από μόνη της δεν είναι ακριβής τρόπος για τον προσ­διο­ρι­σμό της ασφά­λειας των πτήσεων. Πρέπει να συνυ­πο­λο­γι­στεί και το συνο­λικό ποσό της αερο­πο­ρι­κής κίνησης.

Σύμφωνα με τα στοι­χεία που δημο­σιεύ­θη­καν από τη Διεθνή Ενωση Αερο­πο­ρι­κών Μετα­φο­ρών, περισ­σό­τε­ροι από 3,5 δισε­κα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι πέταξαν με ασφά­λεια σε 37,6 εκατ. πτήσεις το 2015.
Σε έκθεση που κυκλο­φό­ρησε νωρί­τερα αυτό το έτος, η AirlineRatings.com είπε ότι το 2015 ήταν ασφα­λέ­στερη χρονιά για τις αερο­με­τα­φο­ρές από τους προη­γού­με­νους 12 μήνες.Παρα­θέ­τει στοι­χεία από το Aviation-Safety.net που δεί­χνουν 16 αερο­πο­ρικά δυστυ­χή­ματα με 560 θανά­τους – κάτω από τον μέσο όρο 10 ετών και μια βελ­τί­ωση σε σχέση με το 2014, όταν υπήρχαν 21 θανα­τη­φόρα δυστυ­χή­ματα με 986 θανά­τους.
«Κάντε μια ανα­δρομή στο παρελ­θόν των τελευ­ταίων 50 ετών και θα δείτε ότι υπήρχαν 87 συντρι­βές με 1.597 νεκρούς, όταν οι αερο­πο­ρι­κές εται­ρείες μετέ­φε­ραν μόνο 141 εκα­τομ­μύ­ρια επι­βά­τες – 5% του σημε­ρι­νού αριθμού», ανα­φέ­ρει η έκθεση.
Το 2015 υπήρξαν δύο αερο­πο­ρικά δυστυ­χή­ματα υψηλού προφίλ. Τον Μάρτιο, ένα Airbus A320-211 της Germanwings συνε­τρίβη στις γαλ­λι­κές Αλπεις σκο­τώ­νο­ντας όλους τους 150 επι­βαί­νο­ντες. Αργό­τερα απο­κα­λύ­φθηκε ότι ο πιλότος Αντρέας Λού­μπιτς, ο οποίες είχε αυτο­κτο­νι­κές τάσεις, προ­κά­λεσε σκόπιμα την συντριβή.

Τον Αύγου­στο, 224 άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν όταν ένα ρωσικό Airbus A321-231 της Metrojet δια­λύ­θηκε μετά την απο­γεί­ωσή του από το διεθνές αερο­δρό­μιο του Sharm el-Sheikh της Αιγύ­πτου. Οι έρευνες είναι ακόμη σε εξέλιξη, αλλά οι αρχικές εκθέ­σεις των μυστι­κών υπη­ρε­σιών δεί­χνουν τρο­μο­κρα­τική επίθεση.

Σύμφωνα με την ιστο­σε­λίδα AirlineRatings.com, 148 από τις 407 αερο­πο­ρι­κές εται­ρείες που ερεύ­νησε έχουν την κορυ­φαία κατά­ταξη ασφά­λειας επτά αστέρων, αλλά σχεδόν 50 έχουν μόνο τρία αστέρια ή λιγό­τερα.

Εάν μια αερο­πο­ρική εται­ρεία έχει μια συντριβή που συνε­πά­γε­ται το θάνατο επιβάτη ή / και μέλους του πλη­ρώ­μα­τος χάνει αυτό­ματα ένα αστέρι από την κατά­ταξη – αξιο­λό­γηση ασφα­λείας. Η EgyptAir έχει βαθ­μο­λο­γία ασφα­λείας 5/7. Συνο­λικά 10 αερο­πο­ρι­κές εται­ρείες, όλες από το Νεπάλ, την Ινδο­νη­σία ή το Σου­ρι­νάμ, πληρούν τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις για μόνο ένα, ή κανένα αστέρι.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.