ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στον αέρα η σύνταξη των δασικών χαρτών

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Δάσος

Σειρά ερω­τη­μά­των για την καθυ­στέ­ρηση του έργου σύντα­ξης των δασικών χαρτών έθεσαν χθες εκπρό­σω­ποι του τεχνι­κού κόσμου, οι οποίοι ζητούν παράλ­ληλα την από­συρση του σχεδίου νόμου που προωθεί το υπουρ­γείο Περι­βάλ­λο­ντος, με τίτλο «Επί­σπευση δια­δι­κα­σιών κατάρ­τι­σης, θεώ­ρη­σης και κύρωσης των δασικών χαρτών και λοιπές δια­τά­ξεις».

Κατά τη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Tύπου, ο πρό­ε­δρος του Τεχνι­κού Επι­με­λη­τη­ρίου (ΤΕΕ) Γιώργος Στα­σι­νός, του Γεω­τε­χνι­κού Επι­με­λη­τη­ρίου Σπύρος Μάμαλης, των γρα­φείων μελετών (ΣΕΓΜ) Κων/νος Καλ­λέρ­γης, της Πανελ­λή­νιας Κίνησης Δασο­λό­γων Θανάσης Μπου­ζι­νέ­κης και του Συλ­λό­γου Μελετητών-Γεωτεχνικών Νίκος Χλύκας υπο­στή­ρι­ξαν πως η ανάθεση του έργου σύντα­ξης των δασικών χαρτών στη δασική υπη­ρε­σία θα οδη­γή­σει στη μη ολο­κλή­ρωση ενός από τα βασικά προ­α­παι­τού­μενα για το Εθνικό Κτη­μα­το­λό­γιο.

Όπως τόνισαν, οι δασικές υπη­ρε­σίες δεν δια­θέ­τουν ούτε το προ­σω­πικό, ούτε τον εξο­πλι­σμό, ούτε την τεχνο­γνω­σία για τη σύνταξη των δασικών χαρτών. Πρό­σθε­σαν πως το σχέδιο νόμου που θα ψηφι­στεί εντός των ημερών, προ­ω­θεί­ται εξαι­τίας ιδε­ο­λο­γι­κών εμμονών και μικρο­κομ­μα­τι­κών σκο­πι­μο­τή­των, αφού προ­βλέ­πει δεκάδες διο­ρι­σμούς και απο­σπά­σεις, μάλιστα κατά παρέκ­κλιση άλλων δια­τά­ξεων!

Ο κ. Στα­σι­νός ανα­φέρ­θηκε και στις προ­βλέ­ψεις του σχεδίου νόμου για τον καθο­ρι­σμό των ορίων στους οικι­σμούς προ του 1923. Προ­βλέ­πε­ται πως θα καθο­ρι­στούν από επι­τροπή, με τον τελευ­ταίο λόγο να ανήκει στον υπουργό. «Είναι σαν να ανοίγω το συρτάρι και να περι­μένω», είπε ο πρό­ε­δρος του ΤΕΕ.

Μέχρι σήμερα έχει ολο­κλη­ρω­θεί η σύνταξη των δασικών χαρτών σχεδόν για το 50% της έκτασης της Ελλάδας, δηλαδή για 22 νομούς, μεταξύ των οποίων και η Αττική. Όμως, μόνο το 1% έχει κυρωθεί, για λόγους πολι­τι­κής σκο­πι­μό­τη­τας αφού η κύρωση των χαρτών θα φέρει στην επι­φά­νεια την απί­στευτη έκταση της παρά­νο­μης δόμησης στην Ελλάδα, ενώ «θα βγάλει από το λαγούμι» χιλιά­δες κατα­πα­τη­τές οι οποίοι εκμε­ταλ­λεύ­ο­νται παρά­νομα τερά­στιες κρα­τι­κές εκτά­σεις.

Όπως υπο­στή­ρι­ξαν οι εκπρό­σω­ποι των πέντε φορέων, η σύνταξη των δασικών χαρτών είναι απα­ραί­τητη προ­ϋ­πό­θεση για την ολο­κλή­ρωση του κτη­μα­το­λο­γίου. Μάλιστα πρέπει να έχει ολο­κλη­ρω­θεί νωρί­τερα, ώστε να μπο­ρέ­σουν οι κατά τόπους δασικές υπη­ρε­σίες να κατα­θέ­σουν τα σχετικά στοι­χεία κατά τη σύνταξη του κτη­μα­το­λο­γίου. Σήμερα, οι δασικές υπη­ρε­σίες είτε δεν κατα­θέ­τουν στοι­χεία στο κτη­μα­το­λό­γιο, είτε κατα­θέ­τουν ακόμα και ιδιω­τι­κές εκτά­σεις ως δημό­σιες (ώστε να είναι σίγου­ροι πως δεν θα κατη­γο­ρη­θούν για ζημία του δημο­σίου…) και καλού­νται οι πολίτες να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά μέσω ενστά­σεων!

Το σχέδιο του υπουρ­γείου Περι­βάλ­λο­ντος προ­βλέ­πει πως η σύνταξη των δασικών χαρτών για το υπό­λοιπο 50% της χώρας θα γίνει από τις δασικές υπη­ρε­σίες, οι οποίες θα προ­σλά­βουν προ­σω­πικό (με συμ­βά­σεις κ.λπ.) και θα συνερ­γά­ζο­νται με ιδιω­τι­κές εται­ρείες κατά το δοκούν. Οι εκπρό­σω­ποι των φορέων υπο­στη­ρί­ζουν πως το δημόσιο πρέπει να έχει επι­τε­λικό ρόλο και όχι να ανα­λαμ­βά­νει εργα­σίες που μέχρι σήμερα τις κάνει ικα­νο­ποι­η­τικά ο ιδιω­τι­κός τομέας. Ο τελευ­ταίος επέν­δυσε, μάλιστα, σημα­ντικά τα τελευ­ταία χρόνια σε εξο­πλι­σμό και προ­σω­πικό, επι­ση­μαί­νουν, αλλά τώρα κιν­δυ­νεύει να κυνη­γάει «τα 20αράκια», τους δια­γω­νι­σμούς που θα βγάζει η δασική υπη­ρε­σία.

Οσο για το Εθνικό Κτη­μα­το­λό­γιο, τη Δευτέρα προ­κη­ρύσ­σε­ται ο νέος δια­γω­νι­σμός για την κτη­μα­το­γρά­φηση της υπό­λοι­πης χώρας, με τους μηχα­νι­κούς να επι­ση­μαί­νουν πως ακόμα δεν έχουν δεσμευ­θεί τα απα­ραί­τητα κον­δύ­λια.

Οπως είπε ο κ. Χλύκας, για 22 νομούς έχουν θεω­ρη­θεί οι δασικοί χάρτες αλλά δεν έχουν αναρ­τη­θεί, ώστε να ακο­λου­θή­σουν η υποβολή και η εκδί­καση των αντιρ­ρή­σεων. Και επίσης τόνισε πως απου­σιά­ζουν τα ποιο­τικά κρι­τή­ρια για την υλο­ποί­ηση του έργου, εκτι­μώ­ντας ότι θα κατα­κερ­μα­τι­στεί με την υλο­ποί­ηση μικρο­α­να­θέ­σεων.

Ο κ. Θανάσης Μπου­ζι­νέ­κης τόνισε πως για την ολο­κλή­ρωση ενός δασικού χάρτη απαι­τεί­ται εξει­δι­κευ­μένη εργασία, ανα­φέ­ρο­ντας ως παρά­δειγμα ότι για τον νομό Αχαΐας υπήρχαν 10.164 ψηφιακά αρχεία! Ωστόσο με χρη­μα­το­δό­τηση της ΕΚΧΑ και ιδιώτες μελε­τη­τές ολο­κλη­ρώ­θη­καν σε τρία χρόνια δασικοί χάρτες για 22 νομούς της χώρας. Τώρα, με το νομο­σχέ­διο -είπε χαρακτηριστικά-, ο νομο­θέ­της ζητά από τον διευ­θυ­ντή δασών να εκτι­μή­σει αν μπορεί σε επίπεδο νομού να προ­χω­ρή­σει ή όχι στην ολο­κλή­ρωση της σύντα­ξης δασικών χαρτών. Εξη­γώ­ντας ανα­λυ­τικά τις τεχνι­κές δυσκο­λίες, εξέ­φρασε την άποψη ότι δεν είναι εφικτή η εφαρ­μογή όσων προ­βλέ­πει το σχέδιο νόμου.

euro2day.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.