Ειδήσεις

Οριο ηλικίας στις συντάξεις χηρείας ζητούν οι δανειστές

Σύνταξη χηρείας στα 57 ζητούν οι δανειστές, με τις συζητήσεις μεταξύ υπουργείου Εργασίας και δανειστών να συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο, χωρίς ακόμη να έχει κλειστεί το ραντεβού μεταξύ των επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών και του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου.

Την ίδια στιγμή βέβαια που οι εκπρόσωποι των θεσμών εμφανίζονται να εγείρουν νέα θέματα, όπως αυτό με τις συντάξεις χηρείας, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι στο ασφαλιστικό βρισκόμαστε ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στη συμφωνία.

Αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν να τεθούν όρια ηλικίας στους δικαιούχους σύνταξης χηρείας, προτείνοντας το 57ο έτος. Παράλληλα ζητούν και, όπως φαίνεται θα γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρξει η πολυπόθητη συμφωνία, να υπάρχει πρόβλεψη καταβολής της σύνταξης του θανόντος για τρία χρόνια, σε όλους τους επιζώντες συζύγους κάτω των 57 ετών, ενώ σε περίπτωση ύπαρξης ανήλικων τέκνων η σύνταξη χηρείας θα καταβάλλεται μέχρι την ενηλικίωση των παιδιών ή σε περίπτωση σπουδών με τη συμπλήρωση των 24 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι όποιες παρεμβάσεις θα αφορούν τις συντάξεις για θανάτους που θα συμβούν μετά την ψήφιση του σχετικού σχεδίου νόμου.

Σήμερα έχει προγραμματιστεί και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκου Φράγκου με τα τεχνικά  κλιμάκια των δανειστών.

Υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης εκτιμούν ότι η συμφωνία είναι πολύ κοντά, καθώς έχει “κλειδώσει” η Εθνική Σύνταξη στα 384 ευρώ μετά από 20 έτη ασφάλισης. Η Εθνική Σύνταξη θα μειώνεται κατά 2% για κάθε έτος κάτω από τα 20 ώστε να φθάνει τα 346 ευρώ στην περίπτωση 15ετίας.

Σημαντική πρόοδος εκτιμούν στην κυβέρνηση πως έχει επιτευχθεί στο θέμα των ποσοστών αναπλήρωσης, χωρίς ακόμη να έχουν οριστικοποιηθεί οι συντελεστές για τα έτη μεταξύ 16 και 25.

Μεγάλη παραμένει βέβαια η διαφορά στο θέμα των επικουρικών συντάξεων και κατ’ επέκταση της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου