ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επτά έλληνες ‘χάκερ’ ξεσκεπάζουν την ξενοφοβική προπαγάνδα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
δημοσίευμα

«Γιατρός καταγ­γέλ­λει την απα­ρά­δε­κτη συμπε­ρι­φορά προ­σφύ­γων στους για­τρούς που τους παρέ­χουν βοήθεια». «Πρό­σφυ­γες αρνή­θη­καν φαγητό επειδή το προ­σέ­φερε ο Ερυθρός Σταυρός». «Μετα­νά­στες κατέ­βα­σαν την εικόνα της Πανα­γίας που βρι­σκό­ταν στο Κλειστό Γυμνα­στή­ριο της Ελευ­θε­ρού­πο­λης και απαί­τη­σαν από τον ιερέα να μη χτυπά τις καμπά­νες γιατί τους ενο­χλούν».

Είναι κάποιες από τις ειδή­σεις που κάνουν τον γύρο του Δια­δι­κτύου. Αναρ­τή­σεις που με ψέματα, δια­στρέ­βλωση της αλή­θειας και υπερ­βο­λές κατα­φέρ­νουν να… παρει­σφρή­σουν στην καθη­με­ρινή επι­και­ρό­τητα και να γίνουν αντι­κεί­μενο σχο­λια­σμού στο Facebook αλλά και συζή­τη­σης σε παρέες.

Πρό­κει­ται για τα λεγό­μενα hoaxes -όπως λέγο­νται διεθνώς- που δημιουρ­γούν επι­τή­δειοι, είτε για να κάνουν πλάκα στους αφελείς ή για να μετα­δώ­σουν ένα μήνυμα που «πουλάει» και να τρα­βή­ξουν το ενδια­φέ­ρον των χρηστών στο Ιντερ­νετ, κερ­δί­ζο­ντας τα πολυ­πό­θητα «κλικ». Πιο πρό­σφατο «κρούσμα» τέτοιας «φάρσας» ήταν το υπο­τι­θέ­μενο αρα­βό­φωνο δελτίο ειδή­σεων στην ΕΡΤ, που, όπως εύκολα απο­δεί­χθηκε, ήταν απο­τέ­λε­σμα κολάζ.

Υπάρ­χουν όμως κι εκείνοι που κατα­σκευά­ζουν hoaxes, προ­κει­μέ­νου να προ­σθέ­σουν «όπλα» στη φαρέτρα της προ­πα­γάν­δας τους. Αυτή η κατη­γο­ρία είναι και η πιο επι­κίν­δυνη, καθώς οι εμπνευ­στές της εκμε­ταλ­λεύ­ο­νται πραγ­μα­τι­κές ή αλη­θο­φα­νείς κατα­στά­σεις για να στήσουν τους μύθους τους. Επι­κα­λού­με­νοι αξιό­πι­στες πηγές, παρα­θέ­τουν νέα και φωτο­γρα­φίες που μοιά­ζουν αληθινά, ακόμη κι αν δεν έχουν καμία σχέση με την πραγ­μα­τι­κό­τητα. Κάτι τέτοιο συμ­βαί­νει το τελευ­ταίο διά­στημα στο ελλη­νό­φωνο Δια­δί­κτυο. Με την έξαρση του Προ­σφυ­γι­κού, οι αντι­με­τα­να­στευ­τι­κές κορώνες έχουν ανέβει από διάφορα sites που βρί­σκουν τώρα την ιδανική ευκαι­ρία να εκμε­ταλ­λευ­τούν την ημι­μά­θεια αρκετών, αλλά και την αδυ­να­μία ακόμη περισ­σό­τε­ρων να ελέγ­ξουν την είδηση που δια­βά­ζουν.

«Η θεμα­το­λο­γία των hoaxes ακο­λου­θεί την… επι­και­ρό­τητα. Κι επειδή το θέμα των προ­σφύ­γων απα­σχο­λεί ιδιαί­τερα την ελλη­νική κοι­νω­νία τους τελευ­ταί­ους μήνες, είναι… ανα­με­νό­μενο για όσους ασχο­λού­νται ότι ψευδείς ειδή­σεις για το θέμα θα κάνουν την εμφά­νισή τους στο Ιντερ­νετ», δηλώνει στο «Εθνος της Κυρια­κής» ο Θοδωρής Δανι­η­λί­δης, ιδρυτής του ιστο­λο­γίου http://ellinikahoaxes.gr, που συστη­μα­τικά τα τελευ­ταία δύο χρόνια μπαίνει στη βάσανο της δια­σταύ­ρω­σης των ειδή­σεων του Δια­δι­κτύου.

«Με έχουν απει­λή­σει με μηνύ­σεις, γράφουν διάφορα υβρι­στικά, πρό­σφατα με κατη­γό­ρη­σαν μάλιστα για… υπο­στη­ρι­κτή των τζι­χα­ντι­στών. Κι όλα αυτά, γιατί μπαίνω στη δια­δι­κα­σία να τεκ­μη­ριώνω την αλήθεια της είδησης… Δεν έχουν κατα­λά­βει ότι με το να δια­δί­δουν ψέματα, δεν κατα­φέρ­νουν τίποτα. Στο ιστο­λό­γιο είμαστε επτά άτομα που αφή­νουμε τις ιδε­ο­λο­γίες μας απ’ έξω και ενδια­φε­ρό­μα­στε για τη δια­σταύ­ρωση της κάθε είδησης. Αυτό που θα έπρεπε να κάνει ο καθένας από μας πριν πιστέ­ψει κάτι που δια­βά­ζει στο Ιντερ­νετ», μας λέει.

Στο θέμα των ειδή­σεων κατά των προ­σφύ­γων και των μετα­να­στών, οι πηγές των hoaxes θα πρέπει να ανα­ζη­τη­θούν στον ακρο­δε­ξιό χώρο. Ωστόσο, στο «παι­χνίδι» της άκριτης ανα­πα­ρα­γω­γής των εξω­φρε­νι­κών -τις περισ­σό­τε­ρες φορές- ειδή­σεων μπαί­νουν και ιστο­σε­λί­δες ή μπλογκ που δεν είναι εμφανώς χρω­μα­τι­σμένα ιδε­ο­λο­γικά. Ακόμη κι αν οι αναρ­τή­σεις μπαί­νουν από… κεκτη­μένη ταχύ­τητα προς άγραν επι­σκε­ψι­μό­τη­τας, οι φανα­τι­κοί εξυ­πη­ρε­τού­νται, αφού η είδηση θα ανα­πα­ρα­χθεί με ταχύ­τα­τους ρυθμούς.

Η «καταγ­γε­λία»

Πριν από μερικές μέρες, τις ιστο­σε­λί­δες κατέ­κλυσε η «καταγ­γε­λία» μίας «γιατρού» που πήγε να βοη­θή­σει πρό­σφυ­γες μέσω ΜΚΟ, αλλά απο­γοη­τεύ­τηκε «από την αγένεια, την αχα­ρι­στία, την επι­θε­τι­κό­τητα και την αμορ­φω­σιά των Σύρων προ­σφύ­γων». Η είδηση ανέβηκε από γνωστή πολι­τευτή στο Facebook, η οποία υπο­τί­θε­ται μετέ­φερε ιστορία γνωστής της γιατρού, αλλά σύντομα βρήκε χώρο σε διάφορα μπλογκ και ιστο­σε­λί­δες.

«Με 15 μέτρα ύφασμα τυλιγ­μένη η άλλη και το παιδί της το ‘χει παρα­τη­μένο μέσα στις λάσπες ξυπό­λητο. Μάχη να σωθεί ένα μωρό με αερο­δια­κο­μι­δές (με λεφτά ποιου), μάχη να πει­στούν κι οι γονείς να σε αφήσουν να κάνεις αυτό που πρέπει, μπι­νε­λί­κια γιατί τους εξα­να­γκά­ζεις (λες κι είναι δικό σου το παιδί) να φύγουν από το λιμάνι ή τα σύνορα για να σωθεί το παιδί τους, επι­μέ­νει η εγκυ­μο­νούσα να πάρει έναν τόνο φάρμακα, δεν τα δίνεις σε βρίζει, της λες ή εσύ ή το παιδί σου κι η απά­ντηση είναι δεν με νοιάζει έχω άλλα 5… Μας βρίζουν γιατί δεν δίνουμε αντι­βί­ωση με τους τόνους για τα πάντα, ζητάνε γυαλιά γιατί τους έσπασαν στη βάρκα, τους πάμε οφθαλ­μί­α­τρο, παραγ­γέλ­νουμε και­νούρ­για και νευ­ριά­ζουν γιατί δεν είναι ωραίος ο σκε­λε­τός ή δεν είναι φωτο­γκρέυ…», ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων το ποστ.

Στον κόπο να απα­ντή­σει μπήκε ο εθε­λο­ντής γιατρός Γεώρ­γιος Βήχας, που παρέχει ιατρική βοήθεια στους πρό­σφυ­γες στο λιμάνι του Πειραιά αλλά και στο Ελλη­νικό. «Ως γιατρός που νιώθω την ανάγκη αλλά και την υπο­χρέ­ωση να δηλώσω πως η δική μου εμπει­ρία αλλά και δεκάδων συνα­δέλ­φων μου είναι εντελώς αντί­θετη από εκείνη της ”συνα­δέλ­φου”. Στη συμπε­ρι­φορά τους κυριαρ­χεί η ευγέ­νεια, η καρ­τε­ρι­κό­τητα, καθόλου επι­θε­τι­κοί, το αντί­θετο, νιώθουν απε­ριό­ρι­στη ευγνω­μο­σύνη για όλους τους αλλη­λέγ­γυους πολίτες που τους βοηθούν. (…) Η “καταγ­γε­λία” της ”συνα­δέλ­φου” δεν έχει καμία σχέση με την πραγ­μα­τι­κό­τητα που βιώ­νουμε όσοι βρι­σκό­μα­στε δίπλα στους πρό­σφυ­γες», ανα­φέ­ρει μεταξύ άλλων ο καρ­διο­λό­γος. «Δεν είναι το μόνο παρά­δειγμα διά­δο­σης ψευδών ειδή­σεων που έχω δια­πι­στώ­σει. Σε τοπική εφη­με­ρίδα του Ελλη­νι­κού, εμφα­νί­ζο­νται διάφορα ”ρεπορ­τάζ” συκο­φα­ντικά για τους μετα­νά­στες της περιο­χής. Και παρόλο που στέλνω απα­ντή­σεις, δεν τις δημο­σιεύ­ουν», είπε στο «Εθνος της Κυρια­κής».

Ο Θοδωρής Δανι­η­λί­δης και η ομάδα του http://ellinikahoaxes.gr έχουν δια­ψεύ­σει μέσω του ιστο­λο­γίου τους αντι­με­τα­να­στευ­τι­κές ειδή­σεις – και όχι μόνο. Πρό­σφατα, άρθρο της neapolisnews.gr ισχυ­ρι­ζό­ταν πως μετα­νά­στες κατέ­βα­σαν την εικόνα της Πανα­γίας που βρι­σκό­ταν στο Κλειστό Γυμνα­στή­ριο της Ελευ­θε­ρού­πο­λης, απαί­τη­σαν ακόμα από τον ιερέα του μητρο­πο­λι­τι­κού ναού του Αγίου Νικο­λάου να μη χτυπά τις καμπά­νες και ποδο­πά­τη­σαν τις λει­τουρ­γιές (πρό­σφορο) που εστά­λη­σαν από τη Μητρό­πολη Ελευ­θε­ρού­πο­λης. «Ηταν πολύ εύκολη η διά­ψευση της συγκε­κρι­μέ­νης είδησης γιατί ήρθε από τον πρω­το­σύ­γκελο της Ι. Μητρο­πό­λεως, Χρυ­σό­στομο Μπένο. Πιο δύσκολο ήταν να απο­δεί­ξουμε τι είχε συμβεί πίσω από ένα βίντεο που παρου­σί­αζε πρό­σφυ­γες στα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων να αρνού­νται να παρα­λά­βουν δέματα με βοήθεια από τον Ερυθρό Σταυρό», εξήγησε ο ιδρυτής του ιστο­λο­γίου, κατά κόσμον από­στρα­τος ναρ­κα­λιευ­τής. «Στο hoax, ο λόγος που αρνού­νταν τη βοήθεια ήταν οι θρη­σκευ­τι­κές τους πεποι­θή­σεις. Τελικά, προ­έ­κυψε ότι το βίντεο που παρου­σιά­ζε­ται στα ιστο­λό­για δεν ήταν το πραγ­μα­τικό», τονίζει ο Θ. Δανι­η­λί­δης.

Ανη­συ­χη­τική ήταν η προ­βο­κά­τσια με επί­κε­ντρο την Ευκαρ­πία Θεσ­σα­λο­νί­κης όπου υπο­τί­θε­ται ότι τζι­χα­ντι­στές μοί­ρα­ζαν φυλ­λά­δια του Ισλα­μι­κού Κράτους!

Πηγή ΕΘΝΟΣ

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ – ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.