ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ν. Βενετοκλή: «Η ΝΟΔΕ κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων»

news room 6 λεπτά ανάγνωση
Νατάσα Βενετοκλή
Η ΝΟΔΕ κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων

Ν. ΒΕΝΕΤΟΚΛΗ

  • Συνέντευξη στην
  • Πέγκυ Ντόκου

Με την φράση «Η εσω­στρέ­φεια μόνο κακό μπορεί να κάνει στην παρά­ταξή μας» η πρό­ε­δρος (και εκ νέου υπο­ψή­φια) της ΝΟΔΕ Δωδε­κα­νή­σου, κ. Νατάσα Βενε­το­κλή δίνει σήμερα το «στίγμα» της προ­ε­κλο­γι­κής περιό­δου για το κόμμα της Νέας Δημο­κρα­τίας.

Σε συνέ­ντευξή της στην «δημο­κρα­τική» ξεκα­θα­ρί­ζει τους στόχους που πρέπει να υπάρ­χουν για το παρόν και το μέλλον του κόμ­μα­τος σε τοπικό επίπεδο και εξηγεί ότι η διευ­θέ­τηση του προ­βλή­μα­τος με τις αντι­δρά­σεις που σημειώ­θη­καν πρό­σφατα από τις δημο­τι­κές τοπικές οργα­νώ­σεις ήταν, ουσια­στικά, μια νίκη όλων όσων το διεκ­δί­κη­σαν και το κατά­φε­ραν. Επι­προ­σθέ­τως, μιλάει για τις επό­με­νες κινή­σεις της και τις προ­τε­ραιό­τη­τές της, εάν επα­νε­κλε­γεί, που θα είναι η ανά­δειξη του ρόλου των Δημο­τι­κών Τοπικών Οργα­νώ­σεων ώστε να υπάρχει η καλύ­τερη εκπρο­σώ­πηση της βάσης.

Η συνέ­ντευξη ανα­λυ­τικά:

Κυρία Βενε­το­κλή, θα ήθελα να ξεκι­νή­σουμε με το παρόν και το μέλλον της ΝΟΔΕ.

Η ΝΟΔΕ Δωδε­κα­νή­σου τα τελευ­ταία δύο χρόνια έχει επι­δεί­ξει σοβαρό πολι­τικό έργο. Ένα έργο το οποίο πρέπει να συνε­χι­στεί. Σε όλο αυτό το διά­στημα απέ­δειξε ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περι­στά­σεων και ήταν πάντα παρούσα. Λει­τούρ­γησε τέσ­σε­ρις  τοπικές οργα­νώ­σεις στην Ρόδο και εννέα στα νησιά. Σε κάθε νησί της Δωδε­κα­νή­σου ανέ­δειξε προ­βλή­ματα επι­διώ­κο­ντας την λύση τους, λει­τουρ­γώ­ντας δημο­κρα­τικά, φέρ­νο­ντας στο πρσκή­νιο νέους ανθρώ­πους στην πολι­τική ζωή του τόπου κάτι που φαί­νε­ται και από την μεγάλη συμ­με­τοχή των υπο­ψη­φίων στις επερ­χό­με­νες εσω­κομ­μα­τι­κές εκλογές. Η ΝΟΔΕ Δωδε­κα­νή­σου σε κομ­μα­τικό επίπεδο έχει να επι­δεί­ξει την διεύ­ρυνση και τη δημιουρ­γία νέων τοπικών οργα­νώ­σεων στην Σύμη και το Καστε­λό­ριζο καθώς και την νέα θεμα­τική του­ρι­σμού.

Δια­χει­ρί­στηκε 2 εθνικές εκλο­γι­κές ανα­με­τρή­σεις, ευρω­ε­κλο­γές, δημο­ψή­φι­σμα, εκλογές α και β βαθμού τοπικής αυτο­διοί­κη­σης καθώς και τρεις εσω­κομ­μα­τι­κές δια­δι­κα­σίες. Σε όλες αυτές τις ανα­με­τρή­σεις η ΝΟΔΕ κατά­φερε να σταθεί στο ύψος των περι­στά­σεων.

Σε μία περίοδο όπου η κοι­νω­νία μας βάλ­λε­ται οικο­νο­μικά, ηθικά και πολι­τικά, τα στελέχη της Νέας Δημο­κρα­τίας οφεί­λουμε να πρω­το­στα­τή­σουμε για να επα­να­φέ­ρουμε την ευη­με­ρία των πολιτών, το χαμό­γελο και την ελπίδα στον τόπο μας. Οι εσω­κομ­μα­τι­κές δια­δι­κα­σίες εξάλλου ανέ­δει­ξαν στο τιμόνι της παρά­τα­ξής μας ένα νέο άνθρωπο τον Κυριάκο Μητσο­τάκη που έχει όραμα για το μέλλον και λύσεις για το αύριο.

Με αφορμή τις πρό­σφα­τες εξε­λί­ξεις, δημιουρ­γή­θη­καν αντι­δρά­σεις στα νησιά όπου οι πρό­ε­δροι των ΔΗΜ.Τ.Ο. θεώ­ρη­σαν πως απο­κλεί­ο­νται από την εσω­κομ­μα­τική δια­δι­κα­σία. Τι έγινε τελικά;

Ίσως είναι η πρώτη φορά που ένα σύνθημα ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ κατα­φέ­ραμε να το κάνουμε δυνα­μική πράξη. Όπως γνω­ρί­ζετε είχε δημιουρ­γη­θεί μείζον ζήτημα με την ψηφο­φο­ρία στα νησιά της Δωδε­κα­νή­σου, καθώς βάσει εγκυ­κλίου οι κάλπες για την εκλογή των θεμα­τι­κών τομέων ΝΟΔΕ αλλά και για την εκλογή του προ­έ­δρου της ΝΟΔΕ, θα έπρεπε να στηθούν στην έδρα της ΝΟΔΕ, δηλαδή στην Ρόδο.

Η Ν.Δ. ως ένα μεγάλο ανοιχτό και δημο­κρα­τικό κόμμα, σεβό­μενη τις ιδιαι­τε­ρό­τη­τες της Δωδε­κα­νή­σου και ανα­γνω­ρί­ζο­ντας τον αγώνα που δίνουν καθη­με­ρινά οι νησιώ­τες για να υπερ­βούν εμπόδια και δυσκο­λίες που επι­βάλ­λει η «νησιω­τι­κό­τητα», ενήρ­γησε ώστε να απο­κα­τα­στα­θεί η παρά­λειψη της εγκυ­κλίου και να στηθούν κάλπες σε όλα τα νησιά.

Εδώ οφείλω να ευχα­ρι­στήσω τον Γραμ­μα­τέα Οργα­νω­τι­κού τον κ. Βασίλη Πέτρο Σπανάκη, ο οποίος με την άμεση αντα­πό­κρισή του φρό­ντισε να απο­κα­τα­στή­σει με τον καλύ­τερο δυνατό τρόπο το πρό­βλημα που δημιουρ­γή­θηκε.

Όλοι μαζί κατα­φέ­ραμε να μην υπάρ­χουν νησιά δύο ταχυ­τή­των! Όλοι μαζί μπο­ρούμε να κάνουμε πολλά για τον τόπο μας!

Πολλοί μιλούν για έντονο παρα­σκή­νιο στις εκλογές αυτές. Υπάρχει περι­θώ­ριο στην Ν.Δ. για νέα εσω­στρέ­φεια;

Η εσω­στρέ­φεια μόνο κακό μπορεί να κάνει στην παρά­ταξή μας! Δυστυ­χώς όμως ακόμα και σήμερα, σε μία τόσο δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, σε μία χώρα που βάλ­λε­ται από παντού, με μία κυβέρ­νηση η οποία δεν κυβερνά αλλά παρα­παίει, υπάρ­χουν άνθρω­ποι που λει­τουρ­γούν με το εγώ και όχι με το εμείς. Αυτά τα φαι­νό­μενα σε μία τόσο δύσκολη περίοδο πρέπει να εκλεί­ψουν και νομίζω ότι οι ψηφο­φό­ροι, τα μέλη και τα στελέχη της παρά­τα­ξης μας έχουν την ωρι­μό­τητα να τα δια­κρί­νουν και να τα απο­μο­νώ­σουν.

Η Νέα Δημο­κρα­τία λει­τουρ­γεί στο φως και όχι στο σκοτάδι και στο παρα­σκή­νιο. Έτσι έχουμε μάθει να δου­λεύ­ουμε τόσα χρόνια γι’ αυτό και παρα­μέ­νουμε μία μεγάλη δημο­κρα­τική παρά­ταξη.

Η αλλαγή σελίδας για τη Νέα Δημο­κρα­τία με την εκλογή του Κυριά­κου Μητσο­τάκη εγγυά­ται την δια­φύ­λαξη της ενό­τη­τας και της συνέ­χειας της μεγάλης φιλε­λεύ­θε­ρης παρά­τα­ξης, κάτι για το οποίο πρέπει όλοι να δου­λέ­ψουμε ομαδικά !

Τι πρέπει να κάνει η Ν.Δ. από εδώ και πέρα απέ­να­ντι σε αυτή την κυβέρ­νηση Σύριζα-ΑΝΕΛ;

Είναι τόσα πολλά τα προ­βλή­ματα που ταλα­νί­ζουν την ελλη­νική κοι­νω­νία σήμερα με την δια­κυ­βέρ­νηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που πραγ­μα­τικά είναι δύσκολο να απο­τι­μη­θούν με μια απά­ντηση.

Ωστόσο θα σας αναφέρω κάποια από αυτά, ξεκι­νώ­ντας με την αξιο­λό­γηση του 3ου Μνη­μο­νίου η οποία δεν κλείνει, βου­λιά­ζο­ντας την οικο­νο­μία σε μεγα­λύ­τερη ύφεση. Η κυβέρ­νηση καθυ­στε­ρεί αντι­γρά­φο­ντας τις περ­σι­νές τακτι­κές, παρι­στά­νο­ντας ότι δια­πραγ­μα­τεύ­ε­ται. Ο λογα­ρια­σμός δεν βγαίνει και η οικο­νο­μία στραγ­γα­λί­ζε­ται. Όσο περνά ο καιρός τα μέτρα που απαι­τούν οι δανει­στές θα είναι όλο και χει­ρό­τερα. Όσο η δια­πραγ­μά­τευση παρα­μέ­νει ανοιχτή τόσο μεγα­λώ­νει ο λογα­ρια­σμός. Η κυβέρ­νηση επι­μέ­νει σε υφε­σιακά μέτρα με αύξηση φόρων, μείωση συντά­ξεων και κοι­νω­νι­κών επι­δο­μά­των.

Η κατά­σταση της πραγ­μα­τι­κής οικο­νο­μίας είναι ύφεση και ανεργία. Μία είναι η λύση. Έμφαση στις μεταρ­ρυθ­μί­σεις και πορεία προς την ανά­πτυξη.

Όσον αφορά τώρα την εξω­τε­ρική πολι­τική υπάρχει ανυ­παρ­ξία της κυβέρ­νη­σης. Η Ελλάδα είναι έξω από όλα. Η Κυβέρ­νηση μαθαί­νει τελευ­ταία τις απο­φά­σεις που αφορούν άμεσα τη χώρα. Η κατά­σταση στην Ειδο­μένη και το λιμάνι του Πειραιά και γενι­κό­τερα οι χει­ρι­σμοί της Κυβέρ­νη­σης στο προ­σφυ­γικό υπήρξαν κατα­στρο­φι­κοί. Ο κίν­δυ­νος να εγκλω­βι­στούν δεκάδες χιλιά­δες πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες κάτω από προ­βλη­μα­τι­κές προ­ο­πτι­κές μετε­γκα­τά­στα­σης και επα­να­προ­ώ­θη­σης είναι μεγάλος. Όλοι ευχό­μα­στε να πετύχει η συμ­φω­νία για να μην γίνει η Ελλάδα ένας απέ­ρα­ντος καταυ­λι­σμός, όμως τα ερω­τή­ματα παρα­μέ­νουν. Τα όσα δια­δρα­μα­τί­ζο­νται, το τελευ­ταίο διά­στημα, εκπέ­μπουν εικόνες τρι­το­κο­σμι­κής χώρας. Θα πρέπει η κυβέρ­νηση να κατα­λά­βει ότι δεν υπάρ­χουν μαγικές λύσεις.

Θα πρέπει επι­τέ­λους η Ελλάδα να κάνει στροφή στην αλήθεια και την κοινή λογική. Η Νέα Δημο­κρα­τία έχει επι­δεί­ξει μία υπεύ­θυνη πολι­τική χωρίς μεγάλα λόγια, μακριά από λαϊ­κί­στι­κες τακτι­κές και είναι η παρά­ταξη που μπορεί να εγγυ­η­θεί την στα­θε­ρό­τητα και την ανα­πτυ­ξιακή προ­ο­πτική της χώρας μας .

Εάν εκλε­γείτε ξανά πρό­ε­δρος της ΝΟΔΕ, ποιες θα είναι οι πρώτες προ­τε­ραιό­τη­τές σας;

Η ΝΟΔΕ μέχρι σήμερα έχει επι­δεί­ξει ένα σοβαρό έργο στον οργα­νω­τικό τομέα. Πρώ­τι­στος στόχος μου είναι η δημιουρ­γία οργα­νώ­σεων και στα νησιά που δεν υπάρ­χουν, καθώς ο νησιώ­της πρέπει να απο­κτή­σει φωνή και ο όρος νησιω­τι­κό­τητα να πάρει σάρκα και οστά καθώς απο­τε­λούμε ένα από τους δυσκο­λό­τε­ρους νόμους της Ελλάδος. Οι νησιώ­τες Θα πρέπει να συνα­πο­φα­σί­ζουν για τη δια­μόρ­φωση των πολι­τι­κών που τους αφορούν καθώς τα προ­βλή­ματα των νησιών μας είναι κοινά. Τα νησιά μας πρέπει να απο­κτή­σουν λόγο και να αντι­με­τω­πί­ζο­νται ισότιμα και όχι ως νησιά δύο ταχυ­τή­των γι’ αυτό και η διεύ­ρυνση είναι επι­βε­βλη­μένη

Όσον αφορά το νησί της Ρόδου που απο­τε­λεί­ται από 44 χωριά, θα πρέπει και αυτά να εκπρο­σω­πη­θούν. Για το λόγο αυτό, η δημιουρ­γία και νέων 10 Δημο­τι­κών Τοπικών Οργα­νώ­σεων έτσι ώστε να υπάρχει αντι­προ­σω­πευ­τική εκπρο­σώ­πηση, είναι ανα­γκαία.

Δέκα νέες οργα­νώ­σεις στις έδρες των πρώην καπο­δι­στρια­κών δήμων και εκπρο­σώ­πηση με βάση πλη­θυ­σμιακά κρι­τή­ρια ούτως ώστε να δια­φυ­λά­ξουμε την συμ­με­τοχή και από τα 44 χωριά.

Κάτι ανάλογο θα πρέπει να γίνει και στο νησί της Κω με τη δημιουρ­γία του­λά­χι­στον δύο οργα­νώ­σεων.

Επίσης μέσω των θεμα­τι­κών τομέων της ΝΟΔΕ θα πρέπει να ξανα­πά­ρουν σάρκα και οστά οι Ειδικές Κομ­μα­τι­κές Οργα­νώ­σεις (ΕΚΟ) για να γίνει πράξη το άνοιγμα στην κοι­νω­νία και να έχουν λόγο όλοι οι επαγ­γελ­μα­τι­κοί φορείς

Σε κάθε περί­πτωση η ΝΟΔΕ θα πρέπει να λει­τουρ­γεί ως ένας πολι­τι­κός φορέας που πρώ­τι­στο στόχο θα έχει την ανά­δειξη πολι­τι­κής στην οποία πρέπει να έχουν λόγο όλοι. Αυτός είναι ο στόχος που πρέπει να πετύ­χουμε.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.