ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Η Ελλάδα δεν είναι ο κύριος υπεύθυνος»

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Μουζάλας

Ο ανα­πλη­ρω­τής υπ. Μετα­να­στευ­τι­κής Πολι­τι­κής Γ. Μου­ζά­λας αντέ­κρουσε μέσω του Spiegel Online τις κατη­γο­ρίες ενα­ντίον της Ελλάδας στο μέτωπο του προ­σφυ­γι­κού, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας τη Γερ­μα­νία «φωνή της λογικής στην Ευρώπη».

Οι πιέσεις ενα­ντίον της Ελλάδας για λήψη απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τε­ρων μέτρων στα σύνορά της με την Τουρκία προ­κει­μέ­νου να ανα­σχε­θούν οι προ­σφυ­γι­κές ροές προς την Ευρώπη εντεί­νο­νται ολοένα περισ­σό­τερο. Η Ευρω­παϊκή Επι­τροπή επέ­κρινε σε σχετική έκθεση την Ελλάδα για τους χει­ρι­σμούς της στο μέτωπο της προ­σφυ­γι­κής κρίσης, δια­πι­στώ­νο­ντας «σοβαρές ελλεί­ψεις».

Σε άλλη βάση επι­χεί­ρησε να θέσει τα πράγ­ματα ο έλληνας ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Μετα­να­στευ­τι­κής Πολι­τι­κής Γιάννης Μου­ζά­λας. Μιλώ­ντας στην ηλε­κτρο­νική έκδοση του περιο­δι­κού Spiegel, διευ­κρί­νισε ότι «η έκθεση βασί­ζε­ται σε εξέταση που έγινε τον Νοέμ­βριο. Περι­γρά­φει κακώς κείμενα που υπήρχαν τότε, τα οποία όμως παρου­σιά­στη­καν με υπερ­βο­λικό τρόπο», επι­σή­μανε ο έλληνας ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός, τονί­ζο­ντας ότι οι ελλεί­ψεις στο πεδίο της κατα­γρα­φής των προ­σφύ­γων οφεί­λο­νται στην έλλειψη του απα­ραί­τη­του εξο­πλι­σμού.

Όπως επι­σή­μανε, για αυτές τις ελλεί­ψεις «ο κύριος υπεύ­θυ­νος δεν είναι η Ελλάδα». Δίνει μάλιστα ένα παρά­δειγμα: «Ζητή­σαμε 1.800 υπαλ­λή­λους της Frontex – όμως ήρθαν μόλις 800. Υπάρχει έλλειψη μετα­φρα­στών. Και χρήματα για νέες συσκευές Eurodac (σ.σ. για ηλε­κτρο­νική λήψη δακτυ­λι­κών απο­τυ­πω­μά­των) λάβαμε από την ΕΕ μόλις την περα­σμένη εβδο­μάδα». Ο Γιάννης Μου­ζά­λας παρα­δέ­χθηκε μεν ότι η Ελλάδα φέρει και αυτή ευθύνη για τις καθυ­στε­ρή­σεις στην κατα­σκευή των λεγό­με­νων hot spots για την κατα­γραφή των προ­σφύ­γων, διευ­κρι­νί­ζο­ντας ωστόσο ότι «οι καθυ­στε­ρή­σεις είναι για πολλούς μια βολική δικαιο­λο­γία προ­κει­μέ­νου να μας επι­τε­θούν πολι­τικά». Όπως σχο­λί­ασε χαρα­κτη­ρι­στικά, «υπάρ­χουν και άλλες αλή­θειες», εφι­στώ­ντας την προσοχή στο γεγονός «μόλις τον Οκτώ­βριο εκτα­μιεύ­θη­καν χρήματα» από την ΕΕ για την Ελλάδα.

«Σαν ντόμινο» το κλεί­σιμο των συνόρων

Σε ό,τι αφορά τις απειλές που ακού­στη­καν περί απο­πο­μπής της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, ο κ. Μου­ζά­λας τις χαρα­κτή­ρισε «ανοησία» από νομικής άποψης, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι «τέτοιες απειλές δεν βοηθούν ούτε εμάς τους Έλληνες ούτε την Ευρώπη. Ο,τι κι αν συμβεί με τη Σένγκεν δεν θα έχει καμία επιρροή στη ροή προ­σφύ­γων».

Ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Μετα­να­στευ­τι­κής Πολι­τι­κής επέ­κρινε και την πολι­τική των κλει­στών συνόρων που ακο­λου­θούν ορι­σμέ­νες χώρες, λέγο­ντας ότι «το κλεί­σιμο των συνόρων είναι σαν ντόμινο. Αρχίζει στη Σλο­βε­νία, μετά ακο­λου­θούν η Κροατία, η Σερβία. Στο τέλος έρχεται η ΠΓΔΜ και δεν φταίει σε τίποτα. Το κατα­δι­κάζω αυτό κυρίως για χώρες, όπως η Σλο­βε­νία, οι οποίες δεν συμ­με­τέ­χουν στη λύση του προ­βλή­μα­τος».

Σε αυτό το σημείο ο Γιάννης Μου­ζά­λας ανα­γνώ­ρισε τη συνει­σφορά της Γερ­μα­νίας στο μέτωπο της προ­σφυ­γι­κής κρίσης, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας «πραγ­μα­τικό κίνδυνο» το ενδε­χό­μενο η χώρα να κλείσει κάποια στιγμή τα σύνορά της. Όπως επι­σή­μανε, «η Γερ­μα­νία έχει δεχθεί ήδη περισ­σό­τε­ρους από 1,2 εκατομ. ανθρώ­πους. Η Άγκελα Μέρκελ είναι υπό πίεση. Γι’ αυτό φοβάμαι ότι τα γερ­μα­νικά σύνορα ενδέ­χε­ται να σφρα­γι­στούν από ένα σημείο και έπειτα. Θέλουμε να το απο­τρέ­ψουν αυτό», υπο­γράμ­μισε ο έλληνας ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός και πρό­σθεσε: «Η Γερ­μα­νία είναι αυτή τη στιγμή η φωνή της λογικής στην Ευρώπη. Σε αυτή την κρίση λαμ­βά­νει υπόψη της τόσο τους κιν­δύ­νους για την ασφά­λεια όσο και τα ανθρώ­πινα δικαιώ­ματα».

Spiegel Online, Άρης Καλ­τι­ριμ­τζής

www.dw.com

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.