ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σφυροκοπείται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από την Κ.Ο. της ΝΔ

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Νέα Δημοκρατία 3

Αθήνα, 4

Να αφυ­πνί­σουν την κομ­μα­τική και κοι­νω­νική βάση της Νέας Δημο­κρα­τίας θα επι­χει­ρή­σουν τις επό­με­νες δυο εβδο­μά­δες οι τέσ­σε­ρις υπο­ψή­φιοι για την αρχηγία του κόμ­μα­τος που εισήλ­θαν και πάλι σε εσω­κομ­μα­τική προ­ε­κλο­γική τροχιά.

Το στοί­χημα πλέον είναι, εκτός από την ομαλή και επιτυχή διε­ξα­γωγή των εσω­κομ­μα­τι­κών εκλογών της 20ης Δεκεμ­βρίου (σ.σ. παρα­μο­νές Χρι­στου­γέν­νων με ανοικτά τα εμπο­ρικά κατα­στή­ματα εν μέσω εορ­τα­στι­κού κλί­μα­τος), να υπάρξει και αυξη­μένη συμ­με­τοχή για να έχει και τη μεγα­λύ­τερη δυνατή πολι­τική νομι­μο­ποί­ηση και ο νέος πρό­ε­δρος.

Την ίδια στιγμή, μετά από δυο εβδο­μά­δες έντονης εσω­στρέ­φειας, συγκρού­σεων και με το φάντα­σμα της διά­σπα­σης να πλα­νά­ται πάνω από τη Ν.Δ., όπου ανα­δεί­χθη­καν οι στρα­τη­γι­κές, οι σχε­δια­σμοί και οι επι­διώ­ξεις πολλών, η αξιω­μα­τική αντι­πο­λί­τευση επι­χεί­ρησε να δείξει στην κοινή γνώμη, ότι παρα­μέ­νει συντε­ταγ­μένη.

Σύσσωμη η Κ.Ο. της ΝΔ με πρω­το­βου­λία του Χρήστου Σταϊ­κούρα και της Ντόρας Μπα­κο­γιάννη κατέ­θεσε επί­καιρη επε­ρώ­τηση, μια ύψιστη πολι­τική κίνηση σε κοι­νο­βου­λευ­τικό επίπεδο, την οποία υπο­γρά­φουν όλοι και μάλιστα σε ξεχω­ρι­στή στήλη οι πρώην πρω­θυ­πουρ­γοί, Κώστας Καρα­μαν­λής και Αντώνης Σαμαράς και οι κοι­νο­βου­λευ­τι­κοί υπο­ψή­φιοι αρχηγοί, για την ανα­κε­φα­λαιο­ποί­ηση των τρα­πε­ζών.

Παράλ­ληλα, η Κ.Ο. σφυ­ρο­κο­πεί από την περα­σμένη Τρίτη τη συγκυ­βέρ­νηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με αφορμή τη συζή­τηση επί του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού λιτό­τη­τας που ανα­μέ­νε­ται να ψηφι­στεί τα μεσά­νυ­κτα του Σαβ­βά­του και οι τόνοι είναι πολύ υψηλοί, ενώ χθες εξα­πο­λύ­θηκε σφοδρή επίθεση από τους Μιλ­τιάδη Βαρ­βι­τσιώτη και Γιώργο Κου­μου­τσάκο για το ζήτημα του προ­σφυ­γι­κού και όσα γίνο­νται.

Σε μια περίοδο που η κυβέρ­νηση έχει τερά­στια φθορά σε όλα τα ποιο­τικά στοι­χεία των μετρή­σεων που είναι σε εξέλιξη και έρχεται αντι­μέ­τωπη με το παρελ­θόν της και τις παλαιό­τε­ρες δια­κη­ρύ­ξεις της, στο εσω­τε­ρικό της Ν.Δ. υπάρχει σύγκρουση για το επίπεδο συναί­νε­σης που μπορεί να δοθεί στη συγκυ­βέρ­νηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στη σκιά των ανα­φο­ρών του προ­έ­δρου των ΑΝΕΛ και υπουρ­γού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμ­μέ­νου, ότι υπάρ­χουν «καρα­μαν­λι­κοί» βου­λευ­τές, αν και δεν τους κατο­νό­μασε (σ.σ. έκανε τέσ­σε­ρις φορές αναφορά στην εκπομπή Ανα­τροπή του Μέγκα) που εμφα­νί­ζο­νται πρό­θυ­μοι να στη­ρί­ξουν την συγκυ­βέρ­νηση εάν υπάρξει πρό­βλημα σε κρί­σι­μες ψηφο­φο­ρίες στη Βουλή, οι υπο­ψή­φιοι πρό­ε­δροι της Ν.Δ. παίρ­νουν θέση.

Από το περι­βάλ­λον του Κώστα Καρα­μανλή απα­ντάνε «ουδέν σχόλιο» στα όσα είπε ο κ. Καμ­μέ­νος για τους βου­λευ­τές, και για σταθερή επι­κοι­νω­νία του προ­έ­δρου των ΑΝΕΛ και του πρώην πρω­θυ­πουρ­γού, αλλά η γραμμή είναι δεδο­μένη: ο κ. Καρα­μαν­λής επι­μέ­νει σε συνο­μι­λη­τές του ότι ο πρω­θυ­πουρ­γός Αλέξης Τσίπρας πρέπει να πορευ­θεί μόνος του.

Το ενδε­χό­μενο να υπάρξει συνερ­γα­σία με το ΣΥΡΙΖΑ διχάζει την Κ.Ο. της ΝΔ και δια­φο­ρε­τι­κές είναι και οι απόψεις των τεσ­σά­ρων υπο­ψη­φίων προ­έ­δρων, του Βαγγέλη Μεϊ­μα­ράκη, του Κυριά­κου Μητσο­τάκη, του Άδωνι Γεωρ­γιάδη και του Από­στο­λου Τζι­τζι­κώ­στα.

Είναι ενδει­κτικό ότι οι κ.κ. Μητσο­τά­κης και Τζι­τζι­κώ­στας μιλάνε για μια άλλη κυβέρ­νηση από την παρούσα Βουλή, χωρίς να είναι πρω­θυ­πουρ­γός ο κ. Τσίπρας.

«Η ΝΔ δεν θα συναι­νέ­σει στη συνω­μο­σία της μετριό­τη­τας του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα αργήσει να οικο­δο­μη­θεί μια άλλη συναί­νεση, της αξιο­πρέ­πειας και της αρι­στείας και σ’ αυτήν τη συναί­νεση δεν θα έχει θέση ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε οι ΑΝΕΛ» είπε από το βήμα της Βουλής, μιλώ­ντας επί του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού ο κ. Μητσο­τά­κης.

Ο κ. Τζι­τζι­κώ­στας ξεκα­θά­ρισε (Ρ/Σ Βήμα fm 99.5)   ότι δεν υπάρχει περί­πτωση συμπό­ρευ­σης με το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σημεί­ωσε με έμφαση: «το να συζη­τή­σουμε μία κυβέρ­νηση οικου­με­νική θα πρέπει να γίνει σε βάση προ­γραμ­μα­τική, χωρίς τον κ. Τσίπρα, χωρίς αυτούς τους επι­κίν­δυ­νους υπουρ­γούς».

Αντί­θετα, ο κ. Μεϊ­μα­ρά­κης είναι πιο διαλ­λα­κτι­κός και κινεί­ται στην παλαιό­τερη γραμμή του κόμ­μα­τος, ότι εάν ένα μέτρο είναι σωστό θα πρέπει να το στη­ρί­ζει η Ν.Δ. και εάν είναι σε λάθος κατεύ­θυνση θα το κατα­ψη­φί­ζει και επι­μέ­νει πως δεν μπορεί εξ αρχής η αξιω­μα­τική αντι­πο­λί­τευση να είναι αρνη­τική σε όλα.

Μάλιστα δεν ήταν τυχαία και η κίνηση του κ. Μεϊ­μα­ράκη, ανήμερα του συμ­βου­λίου των πολι­τι­κών αρχηγών, να υπεν­θυ­μί­σει κυρίως στους σκλη­ρούς αρνητές της συνεν­νό­η­σης με το ΣΥΡΙΖΑ, το παρά­δειγμα της κυβέρ­νη­σης συνερ­γα­σίας υπό τον Λουκά Παπα­δήμο και τη συμ­με­τοχή της Ν.Δ. σε αυτήν.

Ο κ. Γεωρ­γιά­δης είναι άκρως επι­θε­τι­κός έναντι του πρω­θυ­πουρ­γού και συνε­χί­ζει να ανα­δει­κνύει την πρω­θυ­πουρ­γία του Αντ. Σαμαρά ως θετική. Την επι­στροφή του πρώην Πρω­θυ­πουρ­γού έδειξε και ο Μάκης Βορίδης που κάλεσε πριν από μια εβδο­μάδα τον κ. Τσίπρα να παραι­τη­θεί και να παρα­δώ­σει την πρω­θυ­πουρ­γία στον κ. Σαμαρά, ενώ μόλις πριν τρεις μέρες ο Χρύ­σαν­θος Λαζα­ρί­δης προ­έ­βλεψε ότι ο πρω­θυ­πουρ­γός θα καταρ­ρεύ­σει και θα παρα­δώ­σει την εξουσία στους κ. Σαμαρά και Ευάγ­γελο Βενι­ζέλο.

Ο Στα­θά­κης ξέχασε

να δηλώσει 38 ακίνητα και 1,8 εκατ.ευρώ!

Έμπει­ροι νομικοί υπο­στη­ρί­ζουν ότι τα στοι­χεία δημιουρ­γούν μείζον ζήτημα για τον υπουργό και σίγουρα τεκ­μη­ριώ­νουν το αδίκημα της ανει­λι­κρι­νούς δήλωσης «πόθεν έσχες», του­λά­χι­στον για το 2012.

Απο­κλί­σεις που δημιουρ­γούν ίλιγγο εντο­πί­ζο­νται στο «πόθεν έσχες» του κ. Γιώργου Σταθάκη αυξά­νο­ντας την ορμή της πολι­τι­κής περι­δί­νη­σης που ανοίγει για την κυβέρ­νηση.

Σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες, από την δήλωση περιου­σια­κής κατά­στα­σης που κατέ­θεσε στην Βουλή το 2012 και αφορά το έτος 2011 δεν «έλειπε» μόνο το ένα εκα­τομ­μύ­ριο αλλά συνο­λικά περίπου 1.800.000 ευρώ! Πρό­κει­ται, για κατα­θέ­σεις στις οποίες είναι συν­δι­καιού­χος με την μητέρα του και τον αδελφό του.

Οι ίδιες πηγές δια­ψεύ­δουν την ανα­κοί­νωση του κ. Σταθάκη που ανέφερε ότι οι απο­κλί­σεις στην ακίνητη περιου­σία αφορούν λίγα αγρο­τε­μά­χια της γυναί­κας του που βρί­σκο­νται υπό δικα­στική διεκ­δί­κηση, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι στην επίμαχη δήλωση δεν έχουν δηλωθεί συμ­με­το­χές από 3% έως 66% σε συνο­λικά 38 ακίνητα. Οι πλη­ρο­φο­ρίες μάλιστα ανα­φέ­ρουν ότι ορι­σμένα από αυτά τα ακίνητα είναι μεγάλα και εμπο­ρικά κτήρια στο κέντρο των Χανίων.

Πάντως, πρέπει να σημειω­θεί ότι οι απο­κλί­σεις δεν εντο­πί­στη­καν από έρευνα των ορκωτών λογι­στών αλλά από την συμπλη­ρω­μα­τική δήλωση που κατέ­θεσε ο κ. Στα­θά­κης. Ωστόσο, έμπει­ροι νομικοί υπο­στη­ρί­ζουν ότι τα στοι­χεία δημιουρ­γούν μείζον ζήτημα για τον υπουργό και σίγουρα τεκ­μη­ριώ­νουν το αδίκημα της ανει­λι­κρι­νούς δήλωσης «πόθεν έσχες», του­λά­χι­στον για το 2012.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται, ότι  η αρμόδια επι­τροπή της Βουλής απο­φά­σισε εχθές να παρα­πέμ­ψει την υπόθεση για περαι­τέρω έλεγχο από τους ορκω­τούς λογι­στές στους οποίους έχει δοθεί το ελεύ­θερο να χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν όλα τα ερευ­νη­τικά εργα­λεία που τους επι­τρέ­πει ο σχε­τι­κός νόμος, ακόμα και άνοιγμα τρα­πε­ζι­κών λογα­ρια­σμών. Να σημειω­θεί ότι είναι η πρώτη φορά που «ενερ­γο­ποιού­νται» τα ισχυ­ρό­τερα ερευ­νη­τικά εργα­λεία για εν ενερ­γεία υπουργό.

Για την ώρα ο κ. Στα­θά­κης σε ανα­κοί­νωσή του επι­χεί­ρησε να μετριά­σει τον θόρυβο που δημιουρ­γή­θηκε χωρίς ωστόσο να κρύψει τον εκνευ­ρι­σμό του για τον χει­ρι­σμό της υπόθεσή του από την επι­τροπή.

«Οι λογα­ρια­σμοί για τους οποίους εγκα­λού­μαι ήταν της μητέρας μου, με συν­δι­καιού­χους τα δύο της παιδιά -εμένα και τον αδελφό μου. Αυτό δηλώ­θηκε το 2013.

Το 2014 είχα απο­συρ­θεί από τους λογα­ρια­σμούς» ανα­φέ­ρει ο υπουρ­γός και προ­σθέ­τει «Ως προς τα ακίνητα, δεν υπάρχει η παρα­μι­κρή παρά­λειψη όσον αφορά τα δικά μου.

Ορι­σμένα αγρο­τικά ακίνητα της συζύγου μου, τα οποία τελούν υπό δικα­στική διεκ­δί­κηση και στα οποία η σύζυγός μου δεν συμ­με­τέ­χει σε ποσοστό περισ­σό­τερο του 3%, έχουν δηλωθεί κανο­νικά το 2013 και 2014». Ωστόσο, το νέο ερώτημα που προ­κύ­πτει και προ­στί­θε­ται σε όσα ανέ­κυ­ψαν μετά την αρχική απο­κά­λυψη για την παρά­ληψή του να δηλώσει 1.000.000 ευρώ είναι: «Γιατί ο υπουρ­γός δεν είπε εξ αρχής ότι εκτός από το ένα εκα­τομ­μύ­ριο υπάρ­χουν και άλλα περιου­σιακά στοι­χεία που είχε “ξεχάσει” να δηλώσει στο “πόθεν έσχες”;»

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.