Συνεντεύξεις

Γ. Κλούβας: «Η απόφαση για την αύξηση του ΦΠΑ θα γίνει ταφόπλακα για τα εστιατόρια»

Συνέντευξη στη
Μαρία Χονδρογιάννη

«Ο ΠΡΟΤΟΥΡ μέχρι τώρα δεν είχε μεγάλη εμβέλεια στην Ελλάδα. Πρέπει και από τα νέα στελέχη του Οργανισμού, να γίνει κατανοητό ότι η Ρόδος δεν ανήκει στις Κυκλάδες. Είναι κάτι διαφορετικό και διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα. Θα πρέπει να προσελκύσουμε τουρίστες -προσκυνητές της ιστορίας μας».
Αυτό δηλώνει, μεταξύ άλλων,, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων Ρόδου κ. Γιάννης Κλούβας με αφορμή τις αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί στον ΠΡΟΤΟΥΡ.
Ο κ. Γιάννης Κλούβας αναφέρεται στην έκβαση της φετινής τουριστικής σεζόν που ξεκίνησε με πολλές δυσκολίες αλλά και στην αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, που θα γίνει ταφόπλακα για τα εστιατόρια.
«Η απόφαση για την αύξηση του ΦΠΑ θα γίνει ταφόπλακα για τα εστιατόρια. Θα είναι τα μόνα καταστήματα που θα κλείσουν, ενώ θα είναι γεμάτα με πελάτες. Στην Ευρώπη και στην κυβέρνηση θεωρούν ότι τα νησιά είναι η παχιά αγελάδα που μπορούν πάντα να αρμέγουν. Ενημερώθηκα πως θα παρέχουν φοροελαφρύνσεις για τους κατοίκους της Βορείου Ελλάδας. Εμάς στα νησιά δεν μας υπολογίζουν», τονίζει ο κ. Γιάννης Κλούβας και προσθέτει πως οι βουλευτές του νομού έπρεπε να αγωνιστούν περισσότερο για το συγκεκριμένο θέμα.
Για το χειμερινό τουρισμό ο κ. Κλούβας υπογραμμίζει πως θα πρέπει να γίνουν ακόμη αρκετά βήματα ακόμη και να προσαρμοστούν ανάλογα και τα ξενοδοχεία.

Η συνέντευξη του κ. Γιάννη Κλούβα, αναλυτικά:
• Πώς εξελίχθηκε η φετινή σεζόν για τα εστιατόρια;
Μέχρι τον Ιούλιο επικρατούσε αβεβαιότητα και δεν γνωρίζαμε πώς θα εξελίσσονταν η σεζόν. Στην πορεία η κίνηση αυξήθηκε. Δεν πήγαν όμως καλά τα εστιατόρια που λειτουργούν στον Έμπωνα και άλλες ορεινές περιοχές του νησιού. Περνούν από εκεί οι τουρίστες αλλά δεν γευματίζουν. Προτιμούν να κουβαλούν μαζί τους φαγητό από τα ξενοδοχεία τους. Ούτε καφέ δεν πίνουν στις εκδρομές που κάνουν.
• Επηρέασε αρνητικά τα εστιατόρια η αύξηση του ΦΠΑ;
Η απόφαση για την αύξηση του ΦΠΑ θα γίνει ταφόπλακα για τα εστιατόρια. Θα είναι τα μόνα καταστήματα που θα κλείσουν ενώ θα είναι γεμάτα με πελάτες. Στην Ευρώπη και στην κυβέρνηση θεωρούν ότι τα νησιά είναι η παχιά αγελάδα που μπορούν πάντα να αρμέγουν. Ενημερώθηκα πως θα παρέχουν φοροελαφρύνσεις για τους κατοίκους της Βορείου Ελλάδας. Εμάς στα νησιά δεν μας υπολογίζουν. Δεν τους ενδιαφέρει ότι αρκετοί κάτοικοι της Ρόδου κάνουν τις αγορές τους από τα καταστήματα που λειτουργούν στο Μαρμαρίς και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας. Επίσης πιστεύω ότι και οι πολιτικοί μας θα έπρεπε να είναι πιο διεκδικητικοί.
• Πιστεύετε πως θα έπρεπε οι βουλευτές της Δωδεκανήσου να δώσουν μεγαλύτερες μάχες, τουλάχιστον για τον ΦΠΑ;
Τουλάχιστον για το ΦΠΑ θα έπρεπε να αγωνιστούν περισσότερο. Και ο υπουργός Άμυνας κ. Καμμένος είχε δεσμευθεί ότι θα υπέβαλλε την παραίτηση του σε περίπτωση που καταργούνταν οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ. Πιστεύω ότι μας ξεγέλασε.
• Έχουν κατατεθεί προσφυγές όμως για την ακύρωση της απόφασης με την οποία καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ. Αυτό δεν θα δώσει λύση;
Κατατέθηκαν από τους εκπροσώπους των φορέων προσφυγές στο ΣτΕ. Όταν όμως καταργείται κάτι είναι δύσκολο να επανέλθει. Πιστεύω ότι ζηλεύουν τα νησιά αντί να τα έχουν παράδειγμα προς μίμηση. Κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να αρμέξουν τους κατοίκους. Έτσι δημιουργούνται συνθήκες φτωχοποίησης.
• Πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα από το Σωματείο Εστιατόρων;
Δεν μπορέσαμε να βρούμε λύση.Οι περισσότεροι εστιάτορες απορρόφησαν όλη την αύξηση του ΦΠΑ φέτος. Αυτό ήταν αναπόφευκτο γιατί είχαν τυπωθεί ήδη οι τιμοκατάλογοι. Δεν ήταν δυνατό να γίνουν αλλαγές ή να τυπώνονταν νέοι τιμοκατάλογοι εν μέσω της σεζόν.
• Αυτό σημαίνει πως η σεζόν θα κλείσει με ζημιές;
Δεν θα το έλεγα γιατί η κίνηση αυξήθηκε μετά τον Ιούλιο και στα εστιατόρια. Όπως λέει η λαϊκή ρήση ήρθαμε «ίσα βάρκα ίσα νερά» σε ό,τι αφορά τα έσοδα.
• Ποια είναι η άποψη σας για το πρόγραμμα χειμερινού τουρισμού;
Για ποιό πρόγραμμα χειμερινού τουρισμού μιλάμε; Αναφερόμαστε στους τουρίστες που γευματίζουν μέσα στα ξενοδοχεία και επισκέπτονται συγκεκριμένα εστιατόρια; Με το που αφικνούνται στη Ρόδο μεταφέρονται σε συγκεκριμένο κατάστημα. Θα αναφερθώ στην πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων κ. Παναγιώτης Τοκούζης. Πρότεινε να μην λειτουργούν το χειμώνα στα ξενοδοχεία εστιατόρια. Πώς όμως να μένουν ανοικτά τα εστιατόρια όταν θα διεξάγονται δεκάδες φορολογικοί έλεγχοι; Απέναντί μας έχουμε ένα κράτος που μας αντιμετωπίζει εχθρικά. Δεν παρέχεται στήριξη στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Εκεί που γίνονται οι μεγαλύτερες φοροκλοπές δεν ασχολούνται.
• Πώς πρέπει να διαμορφωθεί το πρόγραμμα του χειμερινού τουρισμού;
Πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα. Δεν αρκεί η συμμετοχή στις εκθέσεις. Εκεί γίνεται η μισή δουλειά από αυτή που χρειάζεται. Τα ξενοδοχεία θα πρέπει να διαθέτουν και τις ανάλογες υποδομές για το χειμερινό τουρισμό. Πρέπει να είναι ζωντανή και η πόλη.
• Θα αναβιώσει ο μαθητικός τουρισμός;
Καταβάλλεται προσπάθεια για την αναβίωση του μαθητικού τουρισμού. Η Ρόδος δεν παρέχει όμως διασκέδαση. Αυτό όμως ενδιαφέρει τους μαθητές. Πιστεύω ότι στο παρελθόν δεν χειριστήκαμε σωστά το θέμα. Όλα τα καλά νυκτερινά κέντρα που δημιουργούσαν ωραία ατμόσφαιρα διαλύθηκαν. Τώρα κάθε καφενείο γίνεται νυκτερινό κέντρο.

• Πώς θα πρέπει να λειτουργεί ο ΠΡΟΤΟΥΡ;
Ο ΠΡΟΤΟΥΡ μέχρι τώρα δεν είχε μεγάλη εμβέλεια στην Ελλάδα. Πρέπει και από τα νέα στελέχη του Οργανισμού να γίνει κατανοητό ότι η Ρόδος δεν ανήκει στις Κυκλάδες. Είναι κάτι διαφορετικό και διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα. Θα πρέπει να προσελκύσουμε τουρίστες -προσκυνητές της ιστορίας μας. Όμως εμείς την ιστορία μας την έχουμε αφήσει πίσω. Όσο γίνεται αυτό δεν πρόκειται να επιμηκυνθεί και τουριστική σεζόν.
• Έχουν γίνει αλλαγές στον ΠΡΟΤΟΥΡ και στη θέση του διευθυντή τοποθετήθηκε ο κ. Γιώργος Δρακόπουλος.
Έγιναν πράγματι αλλαγές. Είχα συνάντηση πριν λίγες ημέρες με τον νέο διευθυντή του ΠΡΟΤΟΥΡ κ. Γιώργο Δρακόπουλο. Του κατέθεσα τις προτάσεις μου και πιστεύω πως θα τις λάβει υπόψη. Οι ξενοδόχοι και οι τουριστικοί πράκτορες εκτιμούν την κατάσταση και κινούνται με βάση τα αριθμητικά στοιχεία. Εμείς «ζούμε από κοντά» τον τουρισμό. Στα δικά μας καταστήματα οι πελάτες δαπανούν τον περισσότερο χρόνο τους. Έχουμε χρόνο να κάνουμε διάλογο μαζί τους και να τους κάνουμε φίλους της Ρόδου.
• Θα μετάσχει το Σωματείο των εστιατόρων στον ΠΡΟΤΟΥΡ;
Θα απαιτήσω να μετέχω ως αντιπρόσωπος του ΕΒΕΔ στον ΠΡΟΤΟΥΡ. Εμείς αποφασίσαμε να λαμβάνουμε μέρος στις τουριστικές εκθέσεις που διεξάγονται στο εξωτερικό. Έχουμε εκδώσει και ένα έντυπο το οποίο θα διανέμουμε όχι μόνο στους ΤΑ αλλά και στο κοινό. Δεν επισκέπτονται τις εκθέσεις άλλωστε μόνο τουριστικοί πράκτορες αλλά και πολίτες που θέλουν να ενημερωθούν. Η παρουσία μας εκεί είναι αναγκαία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου