ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΟΣΑ: Αυξήθηκε στα 80,5 έτη το προσδόκιμο ζωής

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ηλικι

Στα 80,5 έτη έφτα­σε το 2013 στις χώρες μέλη του Ορ­γα­νι­σμού Οι­κο­νο­μι­κής Συ­νερ­γα­σί­ας και Ανά­πτυ­ξης το προσ­δό­κι­μο ζωής, σύμ­φω­να με έκ­θε­ση που έδωσε σή­με­ρα στη δη­μο­σιό­τη­τα ο ΟΟΣΑ.

Όπως επι­ση­μαί­νει βέ­βαια ο Ορ­γα­νι­σμός, εξα­κο­λου­θούν να υπάρ­χουν ση­μα­ντι­κές απο­κλί­σεις με­τα­ξύ των χωρών, ενώ οι ΗΠΑ βρί­σκο­νται πλέον στο κάτω μέρος του κα­τα­λό­γου.

“Το προσ­δό­κι­μο ζωής κατά τη γέν­νη­ση”, δη­λα­δή ο αριθ­μός κατά μέσον όρο των ετών που ανα­μέ­νε­ται να ζήσει μια γενιά αν συ­νε­χί­σουν να ισχύ­ουν οι συν­θή­κες θνη­σι­μό­τη­τας του έτους της γέν­νη­σής της, αυ­ξή­θη­κε κατά πε­ρισ­σό­τε­ρο από 10 χρό­νια από το 1970, επι­ση­μαί­νει ο ΟΟΣΑ στην ετή­σια έκ­θε­σή του με τίτλο “Πα­νό­ρα­μα της Υγεί­ας 2015”.

Το προσ­δό­κι­μο “εξα­κο­λου­θεί να αυ­ξά­νε­ται τα­κτι­κά” κατά μέσον όρο τρεις με τέσ­σε­ρις μήνες ετη­σί­ως και “τί­πο­τε δεν προ­μη­νύ­ει μια επι­βρά­δυν­ση” του αυ­ξη­τι­κού αυτού ρυθ­μού στη ζώνη των χωρών μελών του ΟΟΣΑ, διευ­κρι­νί­ζει ο διε­θνής ορ­γα­νι­σμός που αριθ­μεί 34 χώρες μέλη, με­τα­ξύ των οποί­ων βρί­σκο­νται πολ­λές από τις ανε­πτυγ­μέ­νες, αλλά και ανα­δυό­με­νες οι­κο­νο­μί­ες του πλα­νή­τη, όπως το Με­ξι­κό, η Χιλή ή η Τουρ­κία.

Το κέρ­δος αυτό σε μα­κρο­βιό­τη­τα εξη­γεί­ται από “τη βελ­τί­ω­ση του τρό­που ζωής”, μια κα­λύ­τε­ρη παι­δεία και τις “προ­ό­δους που έχουν γίνει όσον αφορά την υγεία”, σύμ­φω­να με τον ΟΟΣΑ.

Πρώ­τες στον κα­τά­λο­γο είναι η Ια­πω­νία, η Ισπα­νία, η Ελ­βε­τία, η Ιτα­λία και η Γαλ­λία: το προσ­δό­κι­μο ζωής κατά τη γέν­νη­ση στις χώρες αυτές, αν­δρών και γυ­ναι­κών μαζί, όπως υπο­λο­γί­στη­κε για το 2013, ξε­περ­νά­ει τα 82 έτη, με την Ια­πω­νία να φτά­νει τα 83,4 έτη και την Ισπα­νία τα 83,2 έτη.

Η Ελ­λά­δα βρί­σκε­ται στην 14η θέση του κα­τα­λό­γου αυτού των 34 χωρών μελών με προσ­δό­κι­μο τα 81,4 έτη.

Στις τε­λευ­ταί­ες θέ­σεις του κα­τα­λό­γου βρί­σκο­νται κατά φθί­νου­σα σειρά η Ιν­δο­νη­σία (70,9 έτη), η Ρωσία, η Ινδία και η Νότια Αφρι­κή, με τις τρεις τε­λευ­ταί­ες να πα­ρου­σιά­ζουν με­γά­λες απο­κλί­σεις, από τα 70,7 έτη στη Ρωσία, το προσ­δό­κι­μο ζωής μειώ­νε­ται στα 66,5 στην Ινδία και στα 56,8 στη Νότια Αφρι­κή.

Στο κάτω μέρος του κα­τα­λό­γου βρί­σκο­νται εξάλ­λου και το Με­ξι­κό (74,6 έτη), η Ουγ­γα­ρία (75,7 έτη), η Σλο­βα­κία (76,5 έτη) και η Τουρ­κία (76,6 έτη).

Ωστό­σο για την τε­λευ­ταία, ο ΟΟΣΑ επι­ση­μαί­νει ότι έχει ση­μειώ­σει “ση­μα­ντι­κές προ­ό­δους όσον αφορά τη μα­κρο­βιό­τη­τα” και πλη­σιά­ζει γρή­γο­ρα τον μέσο όρο.

Την ίδια ώρα, ανα­φε­ρό­με­νος στις ΗΠΑ, ο διε­θνής ορ­γα­νι­σμός υπο­γραμ­μί­ζει ότι βρί­σκο­νται στο κάτω μέρος της κα­τά­τα­ξης αυτής με προσ­δό­κι­μο ζωής κατά τη γέν­νη­ση τα 78,8 έτη, αν και κα­τα­λαμ­βά­νουν την πρώτη θέση όσον αφορά τις δα­πά­νες για την υγεία ανά κά­τοι­κο.

Το προσ­δό­κι­μο ζωής αυ­ξή­θη­κε με πολύ πιο μέ­τριο ρυθμό στις ΗΠΑ απ’ό,τι στις άλλες ανε­πτυγ­μέ­νες χώρες από το 1970 και πα­ρα­μέ­νει εκεί “χα­μη­λό­τε­ρο απ’ό,τι στις πε­ρισ­σό­τε­ρες άλλες χώρες του ΟΟΣΑ, εξαι­τί­ας πιο υψη­λών πο­σο­στών θνη­σι­μό­τη­τας που οφεί­λο­νται σε συ­μπε­ρι­φο­ρές” που θε­ω­ρού­νται επι­βλα­βείς για την υγεία, σύμ­φω­να με τον ορ­γα­νι­σμό.

Στις Ηνω­μέ­νες Πο­λι­τεί­ες εντο­πί­ζο­νται “πιο υψηλά πο­σο­στά πα­χυ­σαρ­κί­ας”, μια “με­γα­λύ­τε­ρη κα­τα­νά­λω­ση φαρ­μά­κων και πα­ρά­νο­μων ναρ­κω­τι­κών ου­σιών”, όπως επί­σης και “πιο υψηλά πο­σο­στά θυ­μά­των τρο­χαί­ων και αν­θρω­πο­κτο­νιών”.

Η κακή αυτή θέση που κα­τα­λαμ­βά­νουν οι ΗΠΑ στην κα­τά­τα­ξη αυτή εξη­γεί­ται επί­σης από την “δύ­σκο­λη κοι­νω­νι­κο-οι­κο­νο­μι­κή κα­τά­στα­ση για ένα με­γά­λο πο­σο­στό του πλη­θυ­σμού και τα προ­βλή­μα­τα πρό­σβα­σης και συ­ντο­νι­σμού στην πε­ρί­θαλ­ψη για ορι­σμέ­νες πλη­θυ­σμια­κές ομά­δες”, προ­σθέ­τει ο ορ­γα­νι­σμός.

Ο ΟΟΣΑ κα­τα­χώ­ρι­σε επί­σης τις χώρες μέλη του ανά­λο­γα με διά­φο­ρους πα­ρά­γο­ντες κιν­δύ­νου για την υγεία: το κά­πνι­σμα, την κα­τα­νά­λω­ση οι­νο­πνευ­μα­τω­δών ποτών, την πα­χυ­σαρ­κία των ενη­λί­κων, όπως και τα πο­σο­στά των υπέρ­βα­ρων/πα­χύ­σαρ­κων παι­διών.

“Η πλειο­νό­τη­τα των χωρών πα­ρου­σιά­ζει κακά απο­τε­λέ­σμα­τα του­λά­χι­στον σε έναν από αυ­τούς τους δεί­κτες πα­ρα­γό­ντων κιν­δύ­νου”, σχο­λιά­ζει ο ΟΟΣΑ.

Χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Κα­να­δάς, η Αυ­στρα­λία και το Με­ξι­κό ση­μεί­ω­σαν πάρα πολύ με­γά­λη πρό­ο­δο όσον αφορά τη μεί­ω­ση του αριθ­μού των κα­πνι­στών, αλλά αντι­με­τω­πί­ζουν σή­με­ρα μια “άλλη πρό­κλη­ση”, κα­τα­λή­γει ο ορ­γα­νι­σμός, ανα­φε­ρό­με­νος στους πα­χύ­σαρ­κους και τους υπέρ­βα­ρους με­τα­ξύ των ενη­λί­κων και των παι­διών.

Πηγή: reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.