Ειδήσεις

«Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα»!! – Καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές 1/10

 Καταργούνται και στη Ρόδο από την 1η Οκτωβρίου οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ

Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ από την 1η Οκτωβρίου και στη  Ρόδο  κυριάρχησε στη συνάντηση που είχαν χθες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου και Κυκλάδων με τον υπουργό  Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό  κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη.
Από τα Δωδεκάνησα συμμετείχαν οι βουλευτές κ.κ. Δημήτρης Γάκης, Νεκτάριος Σαντορινιός και Ηλίας Καματερός.
Όπως ξεκαθάρισαν οι δύο υπουργοί στους βουλευτές, «μετά από πιέσεις των δανειστών» (!)  αποφασίστηκε τελικά η Ρόδος να περιληφθεί στη λίστα των νησιών, όπου θα καταργηθούν από την 1η Οκτωβρίου οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ.
Υπενθυμίζεται απλώς, χάριν της ιστορίας, ότι ο κ. Αλ. Τσίπρας, είχε δεσμευθεί στη Ρόδο ότι «δεν θα καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ. Είχε στείλει μάλιστα μήνυμα προς τους «άλλους», λέγοντας χαρακτηριστικά «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα».
Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει υπογραφεί μεταξύ της κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ  θα καταργούντο μόνο στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τη Νάξο και την Πάρο από την 1η Οκτωβρίου.
Ζητήθηκε, ωστόσο, από τους δανειστές,  όπως δήλωσε στη «δ» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηλίας Καματερός, να περιληφθεί στη λίστα και η Ρόδος.
Ο κ. Καματερός δήλωσε πιο συγκεκριμένα τα ακόλουθα:
«Δεν επεδίωξε η κυβέρνηση να καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ. Ζητήθηκε να γίνει αυτό από τους δανειστές.  Πριν ληφθεί απόφαση εξετάστηκαν στοιχεία, που είχαν να κάνουν με την τουριστική κίνηση και τα έσοδα αλλά και το  κατά κεφαλήν εισόδημα, που θεωρείται υψηλό. Θα υπάρξουν όμως φοροελαφρύνσεις. Για αυτό δόθηκε δέσμευση».
Για μια μάχη που δεν κρίθηκε οριστικά, έκανε λόγο στη «δ» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νεκτάριος Σαντορινιός και τόνισε πως το τοπίο επρόκειτο να ξεκαθαρίσει αργά χθες  το βράδυ.
«Δεν έχει  κλείσει ο διάλογος με τους δανειστές ακόμη για το συγκεκριμένο θέμα. Προσπαθούμε να αποτρέψουμε την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ. Δεν είμαι σίγουρος αν θα τα καταφέρουμε γιατί οι ευρωπαίοι εμμένουν στα στοιχεία που έχουν να κάνουν με τον πληθυσμό της Ρόδου, τις αφίξεις των ξένων επισκεπτών και το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα», δήλωσε ο κ. Σαντορινιός.
Αιχμές για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στη Ρόδο είχε αφήσει σε συνέντευξή τύπου χθες ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος που ήταν σε επικοινωνία με τους  βουλευτές για το συγκεκριμένο θέμα.
Αναλυτικά, από την 1η Οκτωβρίου, καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, στα ακόλουθα νησιά: Ρόδο, Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Σκιάθο.
Εξαιρέθηκαν τα νησιά που δέχονται πρόσφυγες, όπως η Κως, η Μυτιλήνη, η Σάμος και η Χίος.
Οπως είχε ήδη ανακοινωθεί, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ θα γίνει σε τρεις φάσεις, και συγκεκριμένα την 1η Οκτωβρίου 2015, την 1η Ιουνίου 2016 και την 1η Ιανουαρίου 2017.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι δύο υπουργοί απέρριψαν τον αντίλογο των βουλευτών και δεν δέχθηκαν ότι η Ρόδος ανήκει στις απομακρυσμένες περιοχές και ότι δέχεται πρόσφυγες και μετανάστες.
Καθίσταται πλέον σαφές ότι οι πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά τη Ρόδο, απεκρύβησαν προκειμένου να αποφευχθούν οι αντιδράσεις. Ετσι το νησί, οδηγείται ενώπιον τετελεσμένων.
Κατά μια άλλη, μη επιβεβαιωμένη πληροφορία, ειπώθηκε ακόμα ότι η Ρόδος ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ «για να εφαρμόσει την πολιτική του, η οποία περιλαμβάνει και την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ».
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, σε εφαρμογή των διατάξεων της Συμφωνίας, θα εκδοθεί κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών, για την κατάργηση της μείωσης των συντελεστών κατά  30% στον Φ.Π.Α.  Με την  απόφαση αυτή από 1.10.2015 στα νησιά που προαναφέρθηκαν θα ισχύσουν οι συντελεστές 6%, 13% και 23% που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα.
Το υπουργείο Οικονομικών υπόσχεται επανεξέταση του πλαισίου του ΦΠΑ.
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:
«1. Όπως αναλυτικά έχει συμφωνηθεί (από τον Ιούλιο 2015, στις προαπαιτούμενες δράσεις) οι αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ θα αναθεωρηθούν το 2016, με την προϋπόθεση ότι τα έσοδα από την φοροδιαφυγή, θα είναι μεγαλύτερα από τα προϋπολογισθέντα. Στην κατεύθυνση αυτή επικεντρώνει όλο το οικονομικό επιτελείο τις προσπάθειές του.
2. Συμφωνήθηκε επίσης ότι θα θεσπιστούν κατάλληλα και στοχευμένα μέτρα, για την αποζημίωση των κατοίκων εκείνων που έχουν περισσότερη ανάγκη. Στις αλλαγές που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στην φορολογία εισοδήματος, θα υπάρξουν τέτοια μέτρα.
3. Οι φορολογικοί έλεγχοι στην τουριστική περίοδο, δημιουργούν ένα νέο φορολογικό τοπίο, τα έσοδα του οποίου θα επιτρέψουν πρωτοβουλίες και δράσεις που θα ανακουφίσουν πολίτες και επιχειρήσεις.
4. Η επιλογή των προαναφερόμενων νησιών, έγινε με μετρήσιμα, ενιαία και διαφανή κριτήρια, όπως θα γίνει και για τις άλλες δύο ομάδες νησιών (από 1.6.2016 και 1.1.2017). Τα απομακρυσμένα νησιά θα μπουν στην τελευταία ομάδα. Εξαίρεση αποτέλεσε η Ρόδος με βάση κριτήρια όπως  ο πληθυσμός (115.490) και οι αφίξεις τουριστών το 2014 που ξεπέρασαν τα 2 εκ».
Ο ΤΡ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη χθες δήλωσε και τα ακόλουθα:
«Θα επιλέξουμε νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση και νησιά που δεν είναι στα σύνορα της χώρας… Δεν μπορεί να μπουν νησιά τα οποία αυτή την εποχή αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και λειτουργίας με τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές.
Σε αυτό το πλαίσιο, εκτός, θα μείνουν σε αυτή τη φάση, τα νησιά που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος με τους πρόσφυγες, όπως η Κως, η Μυτιλήνη, η Σάμος και η Χίος.
Οι κάτοικοι των νησιών που θα υπαχθούν στο πρώτο κύμα αυξημένου ΦΠΑ θα δουν τους συντελεστές να αυξάνονται: Ο υπερμειωμένος από το 6% στο 9%, ο χαμηλός από το 9% στο 13% -εκεί θα υπαχθούν και τα ξενοδοχεία- και ο βασικός συντελεστής από το 16% στο 23%.
Όπως προβλέπει το μνημόνιο, το μέτρο θα εφαρμοστεί σε τρεις φάσεις: Την 1η Οκτωβρίου, την 1η Ιουνίου 2016 και την 1η Ιανουαρίου 2017».
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Αλεξιάδης ωστόσο τόνισε πως υπάρχει περιθώριο επανεξέτασης του μέτρου, έστω και μικρό. «Υπάρχει σαφέστατη διάταξη που λέει ότι το 2016 θα δοθεί δυνατότητα να επανεξετάσουμε τους συντελεστές ΦΠΑ, με μια προϋπόθεση: να έχουμε πιάσει φοροδιαφυγή πιο πάνω από τον στόχο. Επειδή αυτό είναι ένα προσωπικό στοίχημα και είναι και ένας στόχος για την κυβέρνηση να ξέρετε ότι θα πιάσουμε στόχο στη φοροδιαφυγή πολύ περισσότερο από αυτόν ο οποίος θα υπάρχει στον προϋπολογισμό» είπε χαρακτηριστικά.

Γ. Χατζημάρκος:
«Ηττηθήκαμε στην πατρίδα μας από τον λαϊκισμό,
το ψέμα, τις εντυπώσεις
και την μιζέρια»
Ενόψει της έναρξης ισχύος της κατάργησης  των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, από την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου 2015, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η ζωή στα νησιά του Αιγαίου υπονομεύεται σήμερα, ακόμη περισσότερο, με ένα επιπλέον μέτρο, μέσα σε όλα τα άλλα προβλήματα που πλήττουν τις νησιωτικές κοινωνίες.
Η ελληνική κυβέρνηση έφτασε, μέσα από μια τελείως λανθασμένη  διοικητική και πολιτική διαδρομή, να «ξηλώσει» το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Ευελπιστώ ότι, γρήγορα, οι ίδιοι οι εμπνευστές αυτής της επαίσχυντης ρύθμισης θα καταλάβουν πως είναι μια λάθος απόφαση, αφού πιστεύω ακράδαντα πως τα αποτελέσματα που θα φέρει, όσον αφορά το προσδοκώμενο δημοσιονομικό όφελος, θα είναι από μηδαμινά έως αρνητικά».
Η ανάδειξη του ζητήματος αυτού στην Ευρώπη, πέφτει τώρα στους δικούς μας ώμους. Τον πόλεμο για το δικαίωμα να ζούμε στα νησιά μας τον μεταφέρουμε στις Βρυξέλλες, αφού στην πατρίδα μας ηττηθήκαμε από τον λαϊκισμό και  το ψέμα, από την στοχευμένη κατασυκοφάντηση και λοιδορία, από  τις εντυπώσεις και την μιζέρια».

O M. KONΣΟΛΑΣ
Από το πολιτικό γραφείο του βουλευτή κ. Μάνου Κόνσολα, εκδόθηκε χθες το πρωί (πριν από την σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ) ανακοίνωση, στην οποίαν αναφέρονται, μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:
«Την έντονη αντίθεσή του εξέφρασε ο βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Τουρισμού της Ν.Δ κ. Μάνος Κόνσολας στην πρόθεση της κυβέρνησης να συμπεριλάβει τη Ρόδο στα 10 νησιά, στα οποία από 1ης Οκτωβρίου θα καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.
Εν όψει της σημερινής σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Οικονομικών για να υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και στην Γεν. Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων κ. Α. Σαββαΐδου, στην οποία εκφράζει την έντονη αντίθεση του και ζητά να ανοίξει πρώτα ο διάλογος για την υιοθέτηση μέτρων και πολιτικών που θα συνιστούν ουσιαστικό αντιστάθμισμα για την απώλεια των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου