Ειδήσεις

Ενίσχυση στο Αιγαίο ζητούν οι λιμενικοί-Σύσκεψη παρουσία Δρίτσα

Ευρεία σύσκεψη για το θέμα των μεταθέσεων των λιμενικών θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τρίτης στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος κ. Αθανάσιος Αθανασόπουλος και αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών του ΛΣ (ΠΕΑΛΣ) με επικεφαλής τον κ. Δημήτρη Σαϊτάκη. Επιπλέον αναμένεται να τεθεί και το αίτημα για άμεση επανεξέταση του «Λιμενικού Καλλικράτη» σε όλη τη χώρα.

Το ζήτημα των μεταθέσεων είχε θίξει την προηγούμενη εβδομάδα η ΠΕΑΛΣ λέγοντας ότι «κοινοποιήθηκαν από το Αρχηγείο 281 μεταθέσεις, με προορισμό τις υπηρεσίες της 6ης, 8ης και 9ης ΠΕΔΙΛΣ. Απ’ αυτές, οι 70 είτε υλοποιήθηκαν είτε βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης. Για τις υπόλοιπες 211, τα ενδιαφερόμενα στελέχη προσέφυγαν ενώπιον του δευτεροβάθμιου συλλογικού οργάνου των προσφυγών. Για όλες τις υπόλοιπες 833 μεταθέσεις δεν κυρώθηκαν οι πίνακες και δεν κοινοποιήθηκαν μεταθέσεις. Εντελώς αιφνιδίως και ενώ ξεκίνησε η νέα σχολική περίοδος πληροφορούμαστε ότι δόθηκε εντολή κοινοποίησής τους τη Δευτέρα 28.9.2015. Μάλιστα, όπως μαθαίνουμε, η ημερομηνία εκτέλεσής τους παραπέμπει στο απώτερο μέλλον. Η ενέργεια αυτή μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, αφενός γιατί καταστρατηγεί τα προβλεπόμενα στο σχετικό ΠΔ περί μεταθέσεων (χρονοδιαγράμματα εκτέλεσης) και αφετέρου γιατί 833 οικογένειες καθίστανται όμηροι στις “ορέξεις” των ηγεσιών και όχι μόνο. Υπενθυμίζουμε ότι τα στελέχη ΛΣ-ΕΛΑΚΤ εκτός από τις υπηρεσιακές υποχρεώσεις έχουν και δικαιώματα, έχουν οικογένειες, έχουν προβλήματα».

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αξιωματικών του Λιμενικού θα ζητήσουν κατά τη σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, να «παγώσουν» οι διαδικασίες για την κοινοποίηση αυτών των μεταθέσεων λέγοντας πως έχουν ξεκινήσει ήδη τα σχολεία και δεν γίνεται να ταλαιπωρηθούν οι οικογένειες αυτών των συναδέλφων.

Ενίσχυση σε προσωπικό και σε μέσα

Επιπλέον θα ζητήσουν τη συνέχιση της ενίσχυσης των υπηρεσιών στο ανατολικό Αιγαίο που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις αυξημένες ροές προσφύγων όπως στη Μυτιλήνη και στην Κω ζητώντας στο σύστημα των αποσπάσεων που ξεκίνησε με τον υπηρεσιακό υπουργό Ναυτιλίας κ. Χρήστο Ζώη να ενταχθούν και υπηρεσίες και άλλων νησιών του Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, όπως η Λέρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Μυτιλήνη, το Κεντρικό Λιμεναρχείο έχει οργανική δύναμη 114 ατόμων και αυτή τη στιγμή υπηρετούν 120 έχοντας ως ενίσχυση 53 λιμενικούς που έφτασαν στο νησί επί υπηρεσιακής κυβέρνησης. Επίσης στους Λιμενικούς Σταθμούς στη Λέσβο υπηρετούν περίπου 44 άτομα.

Στην Κω το Λιμεναρχείο έχει οργανική δύναμη 71 άτομα και σήμερα στο νησί βρίσκονται 50 λιμενικοί συν 20 που είναι οι αποσπασμένοι. Για την Κω θα ζητηθεί κατά τη σύσκεψη μια μικρή περαιτέρω ενίσχυση.

Εκτός όμως από το προσωπικό οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των λιμενικών θα ζητήσουν και ενίσχυση σε μέσα σημειώνοντας πως τα σκάφη που διαθέτει το Σώμα είναι ελάχιστα και μετά βίας καλύπτουν τις ανάγκες σημειώνοντας ακόμη ότι εάν αποφασιστεί η απομάκρυνση ενός σκάφους από μια περιοχή προς μια άλλη, π.χ. στο Αιγαίο, τότε δεν υπάρχει πλωτό για να καλύψει το κενό που θα έχει δημιουργηθεί.

Επιπροσθέτως θέτουν και ένα άλλο βασικό ερώτημα αναφορικά με την εκκρεμότητα της παράδοσης άλλων έξι τουλάχιστον υπερσύγχρονων σκαφών που επρόκειτο να κατασκευαστούν σε ναυπηγεία της Κροατίας. Μια διαδικασία που ωστόσο, όπως αναφέρουν πληροφορίες, έχει «παγώσει» λόγω οικονομικών εκκρεμοτήτων.

Αίτημα για «ξεπάγωμα» προσλήψεων

Ακόμη θα ζητήσουν την επίσπευση των διαδικασιών για τον διαγωνισμό κατάταξης 49 δοκίμων λιμενοφυλάκων (ανδρών – γυναικών), κάτι που είχε ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2014 και μέχρι σήμερα έχει μείνει σε εκκρεμότητα. Συνδικαλιστές του ΛΣ σημείωναν ότι έχουν εξασφαλιστεί το προηγούμενοι διάστημα πιστώσεις και για την πρόσληψη άλλων 36 λιμενικών, οπότε εάν όλοι αυτοί ξεκινήσουν διαδικασία πρόσληψης και εκπαίδευσης άμεσα, τότε το προσεχές καλοκαίρι θα μπορούν να στελεχώσουν τις υπηρεσίες του Σώματος.

Επίσης θα θέσουν κατά τη σύσκεψη και την άμεση ενεργοποίηση των προβλεπόμενων διαδικασιών για την κατάταξη τουλάχιστον 130 δοκίμων υπαξιωματικών και 45 δοκίμων σημαιοφόρων του Λιμενικού Σώματος, ενώ μια ακόμη εκκρεμότητα της προηγούμενης θητείας του κ. Δρίτσα ήταν και η δυνατότητα πρόσληψης 83 επιλαχόντων του διαγωνισμού κατάταξης δοκίμων υπαξιωματικών έτους 2014 και 69 επιλαχόντων του διαγωνισμού δοκίμων σημαιοφόρων έτους 2014, οι οποίοι έλαβαν υψηλότερη βαθμολογία από επιτυχόντες συνυποψηφίους τους.

Σημειώνεται ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είχε αποφανθεί θετικά ως προς την πρόσληψή τους. Ερωτηματικά εγέρθηκαν κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής από τον κ. Δρίτσα προς τον κ. Ζώη όταν ο πρώτος μίλησε για «προώθηση της διαδικασίας για την πρόσληψη 51 επιλαχόντων υπαξιωματικών» και όχι 69. Ωστόσο στελέχη του υπουργείου ανέφεραν πως 51 είναι οι κενές θέσεις που πρέπει να καλυφθούν άμεσα και οι 18 που υπολείπονται θα προσληφθούν σε «δεύτερο χρόνο».

Υπενθυμίζεται ακόμη πως μία από τις εξαγγελίες του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ήταν η ίδρυση Ακαδημίας ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και εισαγωγής σε αυτή μέσω πανελληνίων εξετάσεων ενώ στα «χαρτιά» έχει μείνει ο νόμος 4029/2011 με τον οποίο συστάθηκε Επικουρική Ακτοφυλακή, η οποία υπάγεται στο αρχηγείο Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Βημα

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου