ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ατακτη υποχώρηση κατά κράτος η νέα σεναριολογία για αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ξενοδοχείο

“Άτακτη υπο­χώ­ρηση κατά κράτος” αν όχι “φόνο εκ προ μελέτης για τον του­ρι­σμό” θα μπο­ρού­σαμε μόνο να χαρα­κτη­ρί­σουμε δηλώ­σεις όπως αυτή του υπουρ­γού Επι­κρα­τείας κ.Φλα­μπου­ράρη το Σάββατο στο Mega και των γενι­κό­τε­ρων κατα­στρο­φι­κών σενα­ρίων περί αύξησης του ΦΠΑ στις υπη­ρε­σίες δια­μο­νής στα του­ρι­στικά κατα­λύ­ματα της Χώρας από το 6,5% στο 23%, τονίζει σε δήλωσή του ο πρό­ε­δρος της Ένωσης Ξενο­δο­χείων Αρκα­δίας και του Του­ρι­στι­κού Οργα­νι­σμού Πελο­πον­νή­σου Κων­στα­ντί­νος Μαρι­νά­κος, εξη­γώ­ντας στη συνέ­χεια αυτούς τους χαρα­κτη­ρι­σμούς:

“Σε μια χρονική συγκυ­ρία που ο του­ρι­σμός στη Χώρα μας δείχνει να ανθί­στα­ται σθεναρά στην γενι­κό­τερη διο­λί­σθηση της οικο­νο­μίας, η κυβέρ­νηση και οι υπουρ­γοί της αντί να λαμ­βά­νουν μέτρα στρα­τη­γι­κού σχε­δια­σμού και θεσμι­κής περι­χα­ρά­κω­σης του του­ρι­σμού, με στόχο την περαι­τέρω ανά­πτυξή του στα πλαίσια μιας αει­φό­ρου πολι­τι­κής, υιο­θε­τούν άκριτα σενάρια με αντια­να­πτυ­ξιακό προ­σα­να­το­λι­σμό και φοροει­σπρα­κτική λογική, τα οποία σε περί­πτωση εφαρ­μο­γής τους θα έχουν ως απο­τέ­λε­σμα την κατα­κρή­μνιση και του τελευ­ταίου δυνα­μι­κού πυλώνα της εθνικής μας οικο­νο­μίας, του του­ρι­σμού και παράλ­ληλα της ελλη­νι­κής οικο­νο­μίας και κοι­νω­νίας.

Όλες οι έγκρι­τες μελέτες κατα­δει­κνύ­ουν κατά καιρούς, με τον πιο σαφή τρόπο, ότι μια πιθανή αύξηση του ΦΠΑ στις υπη­ρε­σίες δια­μο­νής από το 6,5% στο 13%, πόσο μάλλον δε στο 23%, θα επέφερε ένα ντόμινο αρνη­τι­κών εξε­λί­ξεων στην ελλη­νική οικο­νο­μία με πολύ χαμη­λό­τερα έσοδα και κατα­στρο­φι­κές συνέ­πειες στο ΑΕΠ και στην απα­σχό­ληση, πλήτ­το­ντας κατά κύριο λόγο τις μικρο­με­σαίες του­ρι­στι­κές επι­χει­ρή­σεις και ιδιαί­τερα εκείνες που δρα­στη­ριο­ποιού­νται σε περιο­χές της χώρας με μικρή του­ρι­στική απήχηση και με υψηλό βαθμό εξάρ­τη­σης από την εγχώριο αγορά.

Ο του­ρι­στι­κός τομέας στο σύνολό του, από την πρώτη στιγμή τάχθηκε στο πλευρό της κυβέρ­νη­σης στη δύσκολή περίοδο των δια­πραγ­μα­τεύ­σεων κάνο­ντας άμεσα απο­δε­κτή μια άνοδο του συντε­λε­στή ΦΠΑ στη διαμονή κοντά στο 10%, και την παράλ­ληλη δια­τή­ρηση του συντε­λε­στή εστί­α­σης στο 13%, όρια τα οποία μπορούν να θεω­ρη­θούν απο­δε­κτά για την αντα­γω­νι­στι­κό­τητα του ελλη­νι­κού του­ρι­στι­κού προ­ϊ­ό­ντος. Κάθε άλλο δυσμε­νέ­στερο σενάριο θα έχει ω απο­τέ­λε­σμα τη στροφή της ροής εκα­τομ­μυ­ρίων επι­σκε­πτών, εκ μέρους των tour operators, σε προ­ο­ρι­σμούς λιγό­τερο ακρι­βούς και περισ­σό­τερο προ­σο­δο­φό­ρους για αυτούς και την κατα­δίκη της Χώρας μας σε του­ρι­στική απο­μό­νωση.

Επι­δί­ωξη της κυβέρ­νη­σης στην παρούσα δύσκολή συγκυ­ρία θα έπρεπε να είναι η βελ­τί­ωση και η ανά­πτυξη του ελλη­νι­κού του­ρι­στι­κού προ­ϊ­ό­ντος και όχι η κατάρ­γησή του. Αυτό πάνω απ’ όλα απαιτεί ανα­πτυ­ξια­κές πολι­τι­κές, έστω και με επώδυνο χαρα­κτήρα και όχι προ­σφυγή σε μια σειρά ακόμα οικο­νο­μι­κών μέτρων που θα βαθύ­νουν ακόμα περισ­σό­τερο το πρό­βλημα στις μικρο­με­σαίες ελλη­νι­κές του­ρι­στι­κές επι­χει­ρή­σεις, στην εθνική μας οικο­νο­μία και στην κοι­νω­νική συνοχή.”

Κων­στα­ντί­νος Μαρι­νά­κος, Πρό­ε­δρος της Ένωσης Ξενο­δο­χείων Αρκα­δίας και του Του­ρι­στι­κού Οργα­νι­σμού Πελο­πον­νή­σου

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.