Ρεπορτάζ

Iκανοποιητικά εξελίσσεται η σεζόν και για την κρουαζιέρα

Ικανοποιημένος από την εξέλιξη και την πορεία της φετινής σεζόν για την κρουαζιέρα, εμφανίσθηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου κ. Βασίλης Παπαοικονόμου.
«Ευτυχώς μέχρι στιγμής, παρά τις επιφυλάξεις που είχαμε στο ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου, ως προς τις αφίξεις των κρουαζιεροπλοίων, οι κρατήσεις εξελίσσονται ομαλά –με ελάχιστες ακυρώσεις, λόγω άλλων προβλημάτων και όχι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Μάλιστα, φέτος ήρθαν και δύο νέα πλοία που δεν είχαν προσεγγίσει ποτέ ξανά τη Ρόδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι σήμερα έχουμε 100 προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων που έφεραν περίπου 64.000 επιβάτες στο νησί.
Όπως είναι κατανοητό δεν υπάρχει καμία σύγκριση με το 2020 αφού πέρσι είχαμε μόλις εφτά (7) προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων και 8.000 επιβάτες.
Ωστόσο, σε σχέση με το 2019, η φετινή κίνηση κυμαίνεται στο 65-70% εκείνης της χρονιάς. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι η σεζόν για την κρουαζιέρα στη Ρόδο -αν και ξεκίνησε κάπως αργά και με μικρά προβλήματα- εξελίσσεται πολύ καλά ενώ μέχρι το τέλος του έτους, περιμένουμε ακόμη 127 προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων», δήλωσε ο κ. Παπαοικονόμου.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου υπογράμμισε πως όταν έγινε η επανεκκίνηση της κρουαζιέρας, είχαν σημειωθεί προβλήματα καθώς οι εκδρομές γίνονταν με την λεγόμενο ‘φούσκα – bubble’ οπότε οι επιβάτες που έρχονταν στο νησί (με συγκεκριμένες εταιρίες), απαγορεύονταν να βγουν από το κρουαζιερόπλοιο και να κινούνται στην αγορά ελεύθερα ή να κάνουν εκδρομές. Ωστόσο, οι όροι από τις άλλες εταιρείες που προσέγγιζαν την Ρόδο άλλαξαν στην πορεία με αποτέλεσμα, οι επιβάτες να είναι ελεύθεροι να βγαίνουν στην αγορά, να κάνουν εκδρομές και να κινείται πιο άνετα η οικονομία.
«Οι προσεγγίσεις συνεχίζονται μέχρι το τέλος του έτους (τελευταία προσέγγιση 18 Δεκεμβρίου 2021 με το πλοίο ‘Viking Venus’) ενώ οι κρατήσεις δείχνουν ότι θα έχουμε ένα πάρα πολύ καλό έτος, το 2022. Ήδη η πρώτη προσέγγιση ξεκινάει από 1η Γενάρη του 2022 (!)
Σίγουρα το επόμενο έτος προβλέπεται να είναι πολύ καλύτερο σε σχέση και με το 2021», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παπαοικονόμου απηύθυνε ΕΚΚΛΗΣΗ προς όλους τους πολίτες της Ρόδου, να εμβολιάζονται και να τηρούν με πολύ μεγάλη προσοχή τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού, καθώς η επιδημιολογική κατάσταση στο νησί μας, επηρεάζει άμεσα τις κρατήσεις και για την κρουαζιέρα.
Ερωτηθείς σχετικά με τον προγραμματισμό έργων από το Λ.Τ. ο κ. Παπαοικονόμου δήλωσε ότι πιθανόν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να έχει βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για το υπόλοιπο τμήμα του ξύλινου πεζόδρομου (από την οδό Καναδά) ύψους 2.900.000 ευρώ. Οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί ενώ οι πόροι είναι δεσμευμένοι –ο Δήμος Ρόδου συμμετέχει με 750.000 ευρώ για να προχωρήσει η δημοπράτηση.
«Υπάρχουν πολλά έργα σε εξέλιξη όπως η διαδικασία για τις χερσαίες λιμενικές ζώνες. Σε όλα τα νησιά της περιοχής ευθύνης μας, δεν υπήρχε καθορισμένη χερσαία λιμενική ζώνη με αποτέλεσμα να μην έχουμε δικαίωμα να εκτελέσουμε κανένα λιμενικό έργο. Έχουμε πάρει έγκριση για τα Πηγάδια Καρπάθου, για το Φοινίκι, για τη Σύμη και για την Τήλο.
-Σημειώνεται ακόμη ότι η κίνηση από την Τουρκία διεξάγεται κανονικά με τα σκάφη αναψυχής που έρχονται από αυτή την χώρα, σε σύγκριση με την κίνηση του 2019, να είναι στο 60-65%.
-Όπως έγραψε η «δ», τη Ρόδο επισκέφθηκαν πρόσφατα εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κρουαζιέρα, οι οποίοι είχαν επαφές και συνεργασία με εκπροσώπους του Δήμου Ρόδου, ενώ για το 2022 βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη οι συνομιλίες και τα σχέδια για το πώς θα μπορέσει η Ρόδος να γίνει ξανά ‘λιμάνι εκκίνησης’ (inter port) με στόχο, σταδιακά να επεκταθεί, υποδεχόμενο περισσότερες εταιρείες κρουαζιέρας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου