Ο δήμος Ρόδου δεν πρόκειται να προβεί σε καμία παρέμβαση στον καταυλισμό στο Κορακόνερο, όπως ζητούν με επιστολή τους οι ΡΟΜΑ, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσής τους εκεί. Αυτό δήλωσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο δήμαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει πλέον το Υπουργείο να σταματήσει να «μπλοκάρει» τις διαδικασίες για τη μεταστέγασή τους στο χώρο αυτό, γιατί οι ΡΟΜΑ θα πρέπει να απομακρυνθούν από το Κορακόνερο, καθώς προχωρά η αξιοποίηση του καρνάγιου.
Αναλυτικότερα ο κ. Χατζηδιάκος δήλωσε τα εξής: «Μετά από δύο χρόνια ταλαιπωρίας ο Δήμος Ρόδου υπέδειξε το χώρο στην περιοχή Ασγούρου ο οποίος εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Για το χώρο αυτό ο δήμος Ρόδου πληρώνει το απαιτούμενο μίσθωμα στο ελληνικό δημόσιο. Η διαδικασία είχε κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας προφανώς μετά τις κινήσεις και κάποιων ΡΟΜΑ, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι σε απόσταση 400-500 μέτρων υπήρχε ο παλιός, αδρανής σκουπιδότοπος. Μας υποχρέωσαν να κάνουμε έρευνες μέσω του Ινστιτούτου Δημόκριτου εάν υπάρχει μεθάνιο. Εν πάση περιπτώσει η οικονομική υπηρεσία της Περιφέρειας έχει εγκρίνει το ποσό που απαιτείται για την αμοιβή της επιστημονικής ομάδας του ινστιτούτου Δημόκριτου που θα προβεί στις απαιτούμενες μετρήσεις. Αντίστοιχα, οι οικονομικές υπηρεσίες του δήμου Ρόδου και η ΔΕΥΑΡ έχουν προχωρήσει στην εκπόνηση των μελετών για την διαμόρφωση-κατασκευή των απαιτούμενων υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης στο οικόπεδο. Παρόλα αυτά η αρμόδια Γενική Γραμματεία του Υπουργείου καθυστερεί την υλοποίηση αυτού του προγράμματος.
Ξεκαθαρίζω ότι οπωσδήποτε θα μεριμνήσουμε για τη μετακίνηση των παιδιών στα σχολεία, όπως μας ζητούν οι ΡΟΜΑ. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα παρέμβουμε στο Κορακόνερο, όπως μας ζητούν. Ο χώρος εκείνος δεν προορίζεται για να λειτουργεί ως καταυλισμός των ΡΟΜΑ. Πρέπει να καταλάβουν πλέον ότι ολοκληρώνεται η διαδικασία της τεχνικοοικονομικής έκθεσης και μέχρι τον Οκτώβριο θα προχωρήσει ο διαγωνισμός της αξιοποίησης του Καρνάγιου για 40 χρόνια. Αυτή είναι η δημόσια απάντηση στο έγγραφο που λάβαμε από τους ΡΟΜΑ».
Επίσης ο κ. Χατζηδιάκος ανέφερε ότι αρκετοί ΡΟΜΑ προσέρχονται στις υπηρεσίες του δήμου για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το πρόγραμμα εγκατάστασης σε σπίτια. «Είναι βασική μας υποχρέωση να στηρίζουμε τους αδύναμους συμπολίτες μας μέσα από τις δομές του δήμου Ρόδου. Όσον αφορά τους ΡΟΜΑ, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι προχωρούμε κανονικά τις διαδικασίες για την υλοποίηση του προγράμματος που έχει να κάνει με τη μετεγκατάστασή τους σε σπίτια και παράλληλα, τρέχουμε τη διαδικασία για την μετεγκατάστασή τους στο χώρο όπου έχουμε καταλήξει στ’ Ασγούρου.
Βέβαια σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, δεν συμμερίζονται όλοι οι ΡΟΜΑ τις απόψεις των εκπροσώπων τους και θέλουν να μείνουν σε σπίτια. Έχουν έρθει στις υπηρεσίες μας και δήλωσαν ότι θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Το Υπουργείο οφείλει να καταλάβει ότι το θέμα πρέπει να ολοκληρωθεί με βάση τον σχεδιασμό του δήμου που έχει εγκριθεί από το Υπουργείο. Αρκετά καθυστέρησαν ένα χρόνο να μας παραχωρήσουν το ακίνητο του δημοσίου για να γίνει η μεταστέγαση εκεί», είπε ο δήμαρχος Φ. Χατζηδιάκος.
Συγχαρητήρια στο Σαντορινιό
Ο δήμαρχος Φ. Χατζηδιάκος συνεχάρη τον Ροδίτη Νεκτάριο Σαντορινιό για την «αναβάθμισή» του και τη θέση του αναπληρωτή υπουργού που κατέχει πλέον στο κυβερνητικό σχήμα. Δήλωσε ότι αυτή η αναβαθμισμένη θέση του κ. Σαντορινιού θα βοηθήσει στην προώθηση έργων, πέρα από αυτά που έχει σχεδιάσει ο δήμος.
«Θέλω δημόσια να συγχαρώ τον συμπατριώτη μας κ. Σαντορινιό. Αποτελεί αναβάθμιση για εκείνο η θέση του αναπληρωτή υπουργού. Κάθε δήμος, κάθε περιοχή θέλει να έχει το δικό της άνθρωπο στο κυβερνητικό επιτελείο. Νομίζω ότι η παρουσία του κ. Σαντορινιού με την ιδιότητα του αν. υπουργού θα βοηθήσει στην προώθηση επιπλέον έργων από αυτά που έχουμε σχεδιάσει», είπε ο δήμαρχος.
Τα έργα
Τέλος ο κ. Χατζηδιάκος αναφέρθηκε στα έργα που προωθεί ο δήμος Ρόδου διευκρινίζοντας ότι το δημοτικό συμβούλιο στη χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση θα ενέκρινε νέες μελέτες έργων από ίδιους πόρους, συνολικού ύψους 1.135.000 ευρώ. Από τα σημαντικότερα έργα είναι η αποπεράτωση της νέας πτέρυγας του παλιού Νοσοκομείου. Παράλληλα, υπάρχει κινητικότητα γύρω και από το Εθνικό Θέατρο.
«Το σημαντικότερο θέμα που έρχεται προς αποδοχή στο δημοτικό συμβούλιο έχει να κάνει με την αποπεράτωση της παλιάς πτέρυγας στο παλιό νοσοκομείο. Ένα έργο προϋπολογισμού 2.380.000 ευρώ. Τη μελέτη έτρεξαν οι υπηρεσίες του δήμου μας και η χρηματοδότηση έχει εξασφαλισθεί από ειδικό πρόγραμμα.
Να αναφέρω επίσης ότι ήδη κατατέθηκε το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των όψεων των εξωτερικών του Εθνικού Θεάτρου. Ταυτόχρονα η Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης έχει έτοιμη την εγκεκριμένη μελέτη ύψους 1.200.000 ευρώ που είναι γραμμένη στο τεχνικό πρόγραμμα της ΠΝΑΙ. Θα τη διαβιβάσουμε στην Περιφέρεια για να προχωρήσουμε στην υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης. Την επόμενη εβδομάδα γίνεται ο διαγωνισμός για την ανάθεση σε τεχνικό σύμβουλο της σύνταξης των τευχών δημοπράτησης των μελετών. Μέσα σε έξι μήνες πρέπει να ολοκληρώσουμε δηλαδή τις μελέτες για το σύνολο των παρεμβάσεων στο εθνικό θέατρο. Στον προϋπολογισμό του δήμου υπάρχει 1,5 εκατ. ευρώ για τις μελέτες. Ενδεχόμενα θα χρειαστεί το 1/3 από αυτά. Έχουμε επίσης έτοιμο το σχεδιασμό από πού θα χρηματοδοτηθούν τα έργα της ανάπλασης και επαναχρησιμοποίησης του εθνικού θεάτρου», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ