Διέξοδο σε ανθρώπους που δεν είναι παραβάτες του κοινού ποινικού δικαίου και δεν απειλούν το κοινωνικό σύνολο, δίνει η κοινωφελής εργασία, σε μια περίοδο που τα χρέη προς το δημόσιο διογκώνονται και οι ακάλυπτες επιταγές πολλαπλασιάζονται.
Η οικονομική κρίση έχει φέρει αντιμέτωπους πολλούς μέχρι πρότινος εύρωστους επιχειρηματίες και επιτυχημένους επαγγελματίες με την προοπτική της φυλάκισης ή την μετατροπή της ποινής τους σε προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο.
Στη Ρόδο, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα στα τελευταία χρόνια οι κατάδικοι, που κάνουν χρήση της δυνατότητας να επιλέξουν την κοινωφελή εργασία αντί της φυλάκισης.
Στην πλειονότητά τους, απασχολούνται στην Διεύθυνση Καθαριότητας και στην Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Ρόδου και λιγότεροι, όσοι έχουν γνώσεις υπολογιστών ή άλλες ειδικότητες, απασχολούνται σε διοικητικές υπηρεσίες.
Από τις αρχές του έτους, μέχρι και σήμερα 24 άτομα έχουν επιλέξει την κοινωφελή εργασία στο Δήμο Ρόδου, αριθμός που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί μέχρι το τέλος του 2018.
To έτος 2017, συνολικά 37 άτομα εκτέλεσαν την ποινή τους προσφέροντας κοινωνική εργασία στον Δήμο Ρόδου, ενώ το 2016, 44 άτομα συνολικά επέλεξαν να εκτελέσουν την ποινή τους προσφέροντας κοινωφελή εργασία στον Δήμο Ρόδου.
Ο νόμος δίνει το δικαίωμα της κοινωφελούς εργασίας σε άτομα που έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση μέχρι και πέντε έτη. Αφορούν σε μεγάλο βαθμό πλημμελήματα για οικονομικές υποθέσεις, χρέη στο δημόσιο, ακάλυπτες επιταγές κ.ά. Συνήθως οι δράστες δεν είναι ποινικοί και δεν απειλούν το κοινωνικό σύνολο και ο εγκλεισμός τους στη φυλακή, μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει. Η πιθανότητα να βρίσκονται έξω και να εκτίουν την ποινή τους εργαζόμενοι για το κοινωνικό σύνολο, δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουν τη ζωή τους υπό το άγρυπνο βλέμμα των σωφρονιστικών αρχών μεν, εκτός φυλακής δε. Τους δίνεται η δυνατότητα επίσης, να μπορούν να εργάζονται παράλληλα ώστε να συνεχίσουν κανονικά τη ζωή τους και να στηρίζουν τις οικογένειές τους.
Ένας 43χρονος επιχειρηματίας, πατέρας δύο παιδιών, καταδικάστηκε λόγω χρεών, σε έξι μήνες φυλάκιση για ακάλυπτες επιταγές ύψους 5.400 ευρώ. Είχε την δυνατότητα να επιλέξει κοινωφελή εργασία 200 ωρών για να γλιτώσει την φυλακή και την εξέτισε στην Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Ρόδου, δουλεύοντας 5 με 6 ώρες την ημέρα. «Δεν είναι μόνο αυτά τα χρέη, έχω κι άλλα. Είναι μπροστά κι άλλα δικαστήρια πιστεύω ότι θα χρειαστεί να επιλέξω ξανά την κοινωφελή εργασία αντί της φυλάκισης.
Ετσι όπως είναι η κατάσταση δεν θα μπορούσα να βρω χρήματα για να αποπληρώσω τα χρέη μου, οπότε αν δεν υπήρχε η δυνατότητα της κοινωφελούς εργασίας θα κατέληγα στη φυλακή και πιθανόν να έκλεινε και το εν λειτουργία κατάσταστημά μου, στο οποίο πήγαινα αμέσως με την λήξη της βάρδιας στην Υπηρεσία Πρασίνου.
Το πρωί, το κρατούσε η σύζυγός μου. Στην Υπηρεσία Πρασίνου ήμασταν αρκετοί που γλιτώσαμε την φυλακή επιλέγοντας κοινωφελή εργασία. Οι περισσότεροι λόγω χρεών», είπε ο επιχειρηματίας στην “δ”.
Όπως αναφέρει, οι περισσότεροι που εκτίουν την ποινή τους σε κοινωφελή εργασία είναι επιχειρηματίες και καταστηματάρχες που η οικονομική κρίση τους “τσάκισε”. Ο ίδιος έκανε επιχειρηματικό άνοιγμα στην έναρξη της οικονομικής κρίσης και δεν κατάφερε να αντεπεξέλθει. Τα χρέη ξεκίνησαν να συσσωρεύονται, η δουλειά να μειώνεται και πολύ σύντομα το δεύτερο κατάστημα έκλεισε αφήνοντας όμως τεράστιες οικονομικές υποχρεώσεις που ήταν αδύνατον να καλυφθούν και παρά το γεγονός ότι το πρώτο του κατάστημα παραμένει σε λειτουργία, δεν μπορούν να καλυφθούν οι οφειλές που δημιουργήθηκαν.
Ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος ότι θα καταφέρει να ξανασταθεί στα πόδια του, αν και γνωρίζει πως έχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά του. Στήριγμά του, όπως λέει, είναι η σύζυγός του και τα δύο τους παιδιά.
Η εναλλακτική ποινή της κοινωφελούς εργασίας αφορά άτομα που έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης μέχρι τρία έτη, οι οποίες είναι εξαγοράσιμες και έχει παράλληλα αποδειχθεί ότι ο κατάδικος δεν έχει τα χρήματα για να πληρώσει την ποινή του. Ο ενδιαφερόμενος καλείται να φέρει βεβαίωση με την οποία ο φορέας στον οποίο θέλει να απασχοληθεί, τον δέχεται.
Οι συνολικές ώρες εργασίας ορίζονται από τον δικαστή στο πλαίσιο του νέου νόμου. Ειδικότερα, 100 έως 240 ώρες για ποινή ως ένα έτος, 241 έως 480 ώρες για ποινή από ένα έως δύο έτη κ.ο.κ.
Η αντιστοιχία ποινής – ωρών εργασίας θα εφαρμοστεί και για τις παλαιότερες ποινές, στις οποίες είχε ήδη οριστεί ο χρόνος της κοινωφελούς εργασίας.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ