Συνεντεύξεις

Γ. Παππάς: «Αντί για διαπραγματεύσεις συνεχίζεται η δημιουργική ασάφεια»

«Στο προσεχές διάστημα η Ν.Δ. θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παράγοντες της οικονομίας. Ήδη ξεκινήσαμε επαφές με όλους τους κλάδους της αγοράς και άμεσα θα ξεκινήσουμε  περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, γιατί για εμάς ,για τη ΝΔ, παραμένει πρωταρχικός στόχος και ψηλά στην ατζέντα η Ανάπτυξη και η βελτίωση της οικονομίας».
Αυτό υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στη «δ», ο πολιτευτής και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ κ. Γιάννης Παππάς.
«Η αγορά έχει περιέλθει σε ασφυξία και απαιτείται να γίνει νέα εκκίνηση χωρίς λήψη νέων μέτρων που να ταλαιπωρούν τον πολίτη. Ξεκινήσαμε επαφές με όλους τους κλάδους της αγοράς με στόχο την καλύτερη συνεργασία. Οι πολίτες απαιτούν από εμάς σοβαρή αντιπολίτευση, αλλά και  παρεμβάσεις για την ζωή την καθημερινότητα και  την ηθική ενίσχυση που ζητούν», δηλώνει ο κ. Γιάννης Παππάς.
Ο κ. Γιάννης Παππάς εκφράζει γενικώς την  ανησυχία  του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
«Δυστυχώς, η… δημιουργική ασάφεια συνεχίζεται και αντί για διαπραγματεύσεις, όπως διατυμπάνιζαν μέχρι τώρα, ετοιμάζονται για ρήξη με τους δανειστές. Πολύ φοβούμαι ότι μάς οδηγούν στην χρεοκοπία αν συνεχιστεί αυτή η τακτική. Δεν σας προβληματίζει η υποβάθμιση από τον FITCH σε CCC από B, την Παρασκευή το βράδυ και μάλιστα εκτάκτως;», αναρωτιέται ο κ. Παππάς.
Το μέλος της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ αναφέρεται και στα προβλήματα που θα προκαλέσει η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά.
Η συνέντευξη του κ. Γιάννη Παππά, αναλυτικά:
• Πιστεύετε πως έχουν μπει στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές και ότι θα εισέλθει σε μια διαφορετική πορεία η οικονομία της χώρας;
Το μόνο που παρατηρούμε είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τινάζει τα πάντα στον… αέρα (κυριολεκτικά) και δεν θέλει να κοιτάξει στα μάτια την πραγματικότητα, ή τουλάχιστον είναι επιλογή της να επιμένει να μην λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό, ακόμη και μετά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο. Δυστυχώς, η… δημιουργική ασάφεια συνεχίζεται και αντί για διαπραγματεύσεις όπως διατυμπάνιζαν μέχρι τώρα, ετοιμάζονται για ρήξη με τους δανειστές. Πολύ φοβούμαι ότι μάς οδηγούν στην χρεοκοπία αν συνεχιστεί αυτή η τακτική. Δεν σας προβληματίζει η υποβάθμιση από τον FITCH σε CCC από B, την Παρασκευη το βράδυ και μάλιστα εκτάκτως;
• Η Κυβέρνηση παρουσίασε τις προτάσεις και τις μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να κάνει. Αυτό σημαίνει νέα επώδυνα μέτρα για τους πολίτες;
Οι κυβερνώντες επιμένουν ότι δεν θα υπάρξουν μέτρα. Είναι πλέον σαφές και ξεκάθαρο ότι η συγκυβέρνηση υπέγραψε μνημόνιο το οποίο δεν τολμά να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή. Η δανειακή σύμβαση είναι η επέκταση του μνημονίου και άρα θα έχει μείζον πρόβλημα στην ψηφοφορία στη Βουλή από τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Συνεπώς ούτε ‘έσκισαν’ κανένα μνημόνιο, ούτε κατάργησαν τίποτε, ούτε έδιωξαν την τρόικα. Απλώς, πήραν ‘παράταση’ με ταυτόσημες ορολογίες αλλά χωρίς περιεχόμενα και χωρίς… λεφτά. Το αν θα έρθουν μέτρα, θα πρέπει να απαντήσουν σύντομα.
• Παραμένει ανοικτό το θέμα που αφορά τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ; Τι θα πρέπει να γίνει για να μην καταργηθεί το ειδικό καθεστώς;
Οι μάσκες έπεσαν. Αυτό που κάποτε είχαν κάνει ‘σημαία’ κατά της Νέας Δημοκρατίας και προειδοποιούσαν για αντιδράσεις, τώρα όχι μόνο το ενστερνίζονται, αλλά είναι έτοιμοι να το αποδεχτούν! Η διγλωσσία με την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ έχει φτάσει σε σημείο να μην μπορούν ούτε οι ίδιοι να συνεννοηθούν για το θέμα, ενώ καθημερινά ακούμε και διαβάζουμε διαφορετικές δηλώσεις, απόψεις και τοποθετήσεις. Απαιτείται να λάβει θέση ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος προεκλογικά, από την Ρόδο είχε δεσμευτεί για την διατήρηση του φορολογικού καθεστώτος και οφείλει να κάνει ο ίδιος παρέμβαση και να ξεκαθαρίσει το θέμα, ειδάλλως οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για τα νησιά μας.
• Η κοινή βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνση των ελληνοκινεζικών σχέσεων επιβεβαιώθηκε κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι, στο Πεκίνο. Μπορεί να υπάρξει και τώρα συνεργασία της Ελλάδας με την Κίνα σε συνέχεια των προσπαθειών, που είχαν γίνει στο παρελθόν;
Όταν ήταν αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάντα αντίθετες απόψεις και το είχε εκφράσει με κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά ενάντια στην Κόσκο. Σήμερα, βλέπουμε ότι άλλαξαν ρότα. Χαίρομαι που κατάλαβαν ότι η ανάπτυξη διμερών σχέσεων με χώρες όπως η Κίνα είναι μονόδρομος τόσο για την εξωτερική πολιτική, όσο και για την διπλωματία, για τον τουρισμό και για τις επενδύσεις.
• Με αφορμή την αναδιάρθρωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων μειώθηκαν κατά πολύ οι πόροι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με συνέπεια να σταματήσουν τα έργα. Τι θα πρέπει να γίνει;
Γνωρίζω ότι ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, έχει ήδη κάνει παρεμβάσεις για το θέμα κι έχει ζητήσει την συνδρομή πολιτικών εκπροσώπων και κοινωνικών εταίρων, ενώ έχει υποβάλει και σχετικό αίτημα στο Υπουργείο για αύξηση των κατανεμηθεισών πιστώσεων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στα όρια του 2014, καθώς επίσης και αιτήματα για τις σχετικές πληρωμές των έργων. Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει σύντομα έμπρακτη ανταπόκριση στα αιτήματα της Περιφέρειάς μας και σε αυτό οφείλουμε να συμβάλουμε όλοι συντονισμένα.
 • Πιστεύετε πως έχουν βάση οι καταγγελίες για τον κ. Κατρούγκαλο καθώς ο υπουργός προβάλλει διαφορετικά επιχειρήματα;
Κοιτάξτε. Δε νομίζω πως οι αποκαλύψεις που έκανε το ‘Βήμα’ περί προμήθειας από επαναπροσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων ήταν αβάσιμες. Ο κ. Κατρούγκαλος έφτασε βέβαια να διορίσει ακόμη και τις συνεργάτιδές του που εργάζονται στο δικηγορικό γραφείο του και οι οποίες είχαν αναλάβει τους απολυμένους. Όπως αποκαλύπτουμε σήμερα στη δική μας εφημερίδα, «Τα Παραπολιτικά». Τι άλλο να προσθέσουμε; Η κοινή γνώμη και οι πολίτες έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους… Από εκεί και πέρα, τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη.
• Με αφορμή την πολιτική αστάθεια που υπήρξε το πρώτο δίμηνο του έτους στη χώρα δημιουργήθηκε θέμα με τις κρατήσεις στον τουρισμό. Είναι δυνατό τώρα να καλυφθεί το χαμένο έδαφος;
Σύμφωνα με όσα εκτιμούν οι τουριστικοί φορείς, οι όποιες απώλειες διαφαίνονται, μπορούν να καλυφθούν από άλλες αγορές. Ωστόσο, αν σημειωθούν προβλήματα, όπως η μη πολιτική σταθερότητα, η ασυνεννοησία με τους… Θεσμούς, η μη εύρεση λύσεων, η ακόμα και η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, πολύ φοβούμαι ότι οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες και μη διαχειρίσιμες.
• Μετά τις συνεδριάσεις των αρμοδίων οργάνων η ΝΔ έχει τεθεί σε θέση μάχης έναντι των πολιτικών της κυβέρνησης; Ποια η στάση που θα τηρηθεί;
Όπως ξεκαθάρισαν τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, προτεραιότητα της ΝΔ είναι η πραγματική οικονομία και η καθημερινότητα του πολίτη. Στο προσεχές διάστημα η Ν.Δ. θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παράγοντες της οικονομίας. Ήδη ξεκινήσαμε επαφές με όλους τους κλάδους της αγοράς και άμεσα θα ξεκινήσουμε  περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, γιατί για εμάς, για τη ΝΔ παραμένει πρωταρχικός στόχος και ψηλά στην ατζέντα η Ανάπτυξη και η βελτίωση της οικονομίας. Η αγορά έχει περιέλθει σε ασφυξία και απαιτείται να γίνει νέα εκκίνηση χωρίς λήψη νέων μέτρων που να ταλαιπωρούν τον πολίτη. Ξεκινήσαμε επαφές με όλους τους κλάδους της αγοράς με στόχο την καλύτερη συνεργασία. Οι πολίτες απαιτούν από εμάς σοβαρή αντιπολίτευση, αλλά και  παρεμβάσεις για την ζωή την καθημερινότητα και  την ηθική ενίσχυση που ζητούν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου