ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιστορικό ρεκόρ πληρωμών με κάρτες την προπαραμονή των Χριστουγέννων

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Πιστωτικές κάρτες
Μέγεθος γραμμάτων

Για πρώτη φορά εκτι­μά­ται ότι έγι­ναν μέσα σε μία ημέρα πάνω από 1,8 εκατ. συ­ναλ­λα­γές με κάρ­τες, με τον ετή­σιο ρυθμό αύ­ξη­σης να υπο­λο­γί­ζε­ται σε 60%

Του Πα­να­γιώ­τη Μαρ­κί­δη

Η άνο­δος στη χρήση των καρ­τών που ξε­κί­νη­σε με την επι­βο­λή των capital controls πριν από ενά­μι­ση χρόνο συ­νε­χί­ζε­ται. Η πα­ράλ­λη­λη αύ­ξη­ση των ση­μεί­ων απο­δο­χής (υπο­λο­γί­ζο­νται πλέον σε 280.000 ενερ­γά POS), η στα­δια­κή αλ­λα­γή της συ­ναλ­λα­κτι­κής συ­μπε­ρι­φο­ράς από την πλευ­ρά των κα­τα­να­λω­τών, οι προ­ω­θη­τι­κές ενέρ­γειες και η συμ­με­το­χή πε­ρισ­σό­τε­ρων εμπό­ρων και εται­ρειών σε προ­γράμ­μα­τα επι­βρά­βευ­σης, σε συν­δυα­σμό με την επι­κεί­με­νη εφαρ­μο­γή μέ­τρων σύν­δε­σης με το αφο­ρο­λό­γη­το και τα με­γά­λα πε­ρι­θώ­ρια ανά­πτυ­ξης των ηλε­κτρο­νι­κών πλη­ρω­μών στην ελ­λη­νι­κή αγορά, είναι πα­ρά­γο­ντες που λει­τουρ­γούν υπέρ των καρ­τών.

Έτσι, καθώς οι ημέ­ρες πριν από τα Χρι­στού­γεν­να είναι πα­ρα­δο­σια­κά εκεί­νες με την με­γα­λύ­τε­ρη εμπο­ρι­κή κί­νη­ση και τους υψη­λό­τε­ρους ημε­ρή­σιους τζί­ρους, την προ­πα­ρα­μο­νή των φε­τι­νών Χρι­στού­γεν­νων (Πα­ρα­σκευή 23/12) ση­μειώ­θη­κε ιστο­ρι­κό ρεκόρ πλη­ρω­μών με κάρ­τες.

Σύμ­φω­να με τις πρώ­τες εκτι­μή­σεις, η 23η και η 24η Δε­κεμ­βρί­ου 2016, οι δύο ημέ­ρες πριν από τα φε­τι­νά Χρι­στού­γεν­να, ήταν οι κα­λύ­τε­ρες όλων των επο­χών όσον αφορά στον αριθ­μό των συ­ναλ­λα­γών με κάρ­τες. Η προ­πα­ρα­μο­νή ήταν ορια­κά πάνω από την πα­ρα­μο­νή των Χρι­στου­γέν­νων, με την κί­νη­ση των καρ­τών στο σύ­νο­λο της ελ­λη­νι­κής αγο­ράς στις 23/12 να ξε­περ­νά τα 1,8 εκατ. πλη­ρω­μές.

Συ­γκρι­τι­κά με τα περ­σι­νά Χρι­στού­γεν­να, όταν ήταν επί­σης σε ισχύ τα capital controls, η αύ­ξη­ση του αριθ­μού των συ­ναλ­λα­γών τις ημέ­ρες εκεί­νες ήταν της τάξης του 60%. Το ισχυ­ρό πο­σο­στό ανό­δου των πλη­ρω­μών με κάρτα πα­ρου­σιά­ζε­ται σχε­δόν σε όλο το β’ εξά­μη­νο του 2016 – σε σχέση με την αντί­στοι­χη πε­ρί­ο­δο του 2015, ενώ το α’ εξά­μη­νο ο ρυθ­μός ανά­πτυ­ξης ήταν ακόμα με­γα­λύ­τε­ρος, αφού το αντί­στοι­χο διά­στη­μα του 2015 δεν υπήρ­χαν capital controls.

Η αξία των συ­ναλ­λα­γών με κάρ­τες το 2016, σύμ­φω­να πάντα με εκτι­μή­σεις, πα­ρου­σιά­ζει αύ­ξη­ση της τάξης του 30%, με το συ­νο­λι­κό ποσό να πλη­σιά­σει τα 20 δισ. ευρώ. Το δε με­ρί­διο των πλη­ρω­μών που γί­νο­νται με κάρ­τες έχει αυ­ξη­θεί από το 7% το 2015 στο 10% το 2016. Παρά ταύτα η ελ­λη­νι­κή αγορά υπο­λεί­πε­ται ακόμα ση­μα­ντι­κά ένα­ντι του ευ­ρω­παϊ­κού μέσου όρου και πα­ρα­μέ­νει στις τε­λευ­ταί­ες θέ­σεις χρή­σης των καρ­τών ένα­ντι των με­τρη­τών.

Η με­γα­λύ­τε­ρη αύ­ξη­ση στον όγκο των συ­ναλ­λα­γών προ­έρ­χε­ται από την ενι­σχυ­μέ­νη χρήση των χρε­ω­στι­κών καρ­τών, καθώς με τα capital controls οι Έλ­λη­νες κα­τα­να­λω­τές συ­νει­δη­το­ποί­η­σαν ότι μπο­ρούν να τις χρη­σι­μο­ποιούν και για απευ­θεί­ας πλη­ρω­μές, πέραν της ανά­λη­ψης με­τρη­τών από τα ATM των τρα­πε­ζών. Όσον αφορά στον αριθ­μό των ενερ­γών καρ­τών, οι χρε­ω­στι­κές είναι 11,5 εκα­τομ­μύ­ρια, ενώ οι πι­στω­τι­κές πε­ρί­που 2,7 εκα­τομ­μύ­ρια.

Το προη­γού­με­νο ρεκόρ

Έχει πά­ντως εν­δια­φέ­ρον ότι η αμέ­σως προη­γού­με­νη κα­λύ­τε­ρη επί­δο­ση όλων των επο­χών στις πλη­ρω­μές με κάρ­τες είχε ση­μειω­θεί στις 25 Νο­εμ­βρί­ου 2016, δη­λα­δή την ημέρα που, για πρώτη φορά στην Ελ­λά­δα, οι αλυ­σί­δες λια­νι­κής πώ­λη­σης και αρ­κε­τά εμπο­ρι­κά κα­τα­στή­μα­τα «γιόρ­τα­σαν» με προ­σφο­ρές την (αμε­ρι­κα­νό­φερ­τη αλλά τε­λι­κά πολύ προ­σο­δο­φό­ρα) Black Friday. Είναι εν­δει­κτι­κό πως στον τομέα των ηλε­κτρο­νι­κών και ηλε­κτρι­κών συ­σκευών, όπου ση­μειώ­θη­κε και η με­γα­λύ­τε­ρη συμ­με­το­χή από πλευ­ράς αλυ­σί­δων λια­νι­κής και εμπό­ρων, οι ει­σπρά­ξεις εκεί­νης της Πα­ρα­σκευ­ής υπο­λο­γί­ζο­νται σε πε­ρί­που 30 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ, όσος είναι κατά μέσο όρο ο εβδο­μα­διαί­ος τζί­ρος των ηλε­κτρο­μά­γα­ζων και μά­λι­στα χωρίς να επη­ρε­α­στούν αρ­νη­τι­κά οι ημέ­ρες που ακο­λού­θη­σαν.

news247.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.